La veu de Nació

L'exemple del cas Palau

«Si el PDECat pretén fer creïble el discurs de la refundació, necessita ser conseqüent en totes les decisions, al partit i al Govern»

| 15/05/2017 a les 22:04h
El PDECat i ERC havien fet propòsit d'esmena per no evidenciar en públic les legítimes diferències que tenen dos partits amb un objectiu comú, la convocatòria del referèndum. Però els mecanismes aplicats per millorar la coordinació entre les formacions que integren el Govern no acaben d'estar ben greixats si ens fixem en l'actuació de l'executiu en el cas Palau. Que la conselleria de Cultura, fent valer el seu pes específic al Consorci del Palau de la Música, hagi evitat que l'organisme inculpi CDC en el cas del saqueig de la institució cultural -sense el coneixement previ d'ERC- no contribueix a alimentar la confiança entre dos dels actors que han de portar el procés a bon port. La decisió té incidència sobre una carpeta sensible, la de la lluita inequívoca contra la corrupció, en la qual uns i altres diuen actuar amb tota la fermesa. El concepte de "país net" s'ha exhibit com a bandera del procés d'emancipació nacional. Hauria de ser més que un lema.

El judici havia de permetre determinar responsabilitats sobre el saqueig del Palau de la Música, un escàndol amb múltiples ramificacions que va posar punt final a l'anomenat oasi català. Millet i Montull ja estaven assenyalats des de principi -per la voracitat de la seva avarícia-, però el cas tenia més profunditat. La intenció de part dels acusats d'explorar pactes amb la Fiscalia i el fet que la defensa de l'extresorer de CDC intentés despolititzar el judici -renunciant a la compareixença de fins a 36 testimonis- va posar el focus sobre el presumpte finançament irregular de l'antiga Convergència, jutjada com a responsable a títol lucratiu. Les declaracions més rellevants del judici -amb l'excepció de la de Daniel Osàcar- han apuntat a l'existència del pagament de comissions al partit, via institució presidida per Millet, per obtenir un tracte preferent en l'obtenció d'obra pública. La sentència haurà d'avaluar conductes il·lícites -encara no està dictada-, però l'ombra de dubte obliga el Consorci del Palau de la Música, màxim damnificat, a reclamar que el procés judicial serveixi per aclarir totes les actuacions irregulars. No es tracta només d'assenyalar els autors confessos del saqueig.

La credibilitat de Millet i Montull és escassa. És cert. Aquest va ser un dels arguments utilitzats per Artur Mas quan va defensar al Parlament l'actuació d'Osàcar. Però no només Millet i Montull han detallat el trànsit de diners que partien de Ferrovial i passaven pel Palau de la Música. Joan Llinares, que va haver d'assumir el timó de la institució en l'etapa de més descrèdit fent una tasca que ningú ha qüestionat, també va afirmar que de la documentació revisada se'n "desprenia" l'existència de comissions, fins i tot superiors al 3%. Resulta difícil dubtar de la rectitud de Llinares, un professional que consellers del Govern van arribar a sondejar per dirigir l'Oficina Antifrau de Catalunya. Que avui treballi per l'Ajuntament de Barcelona -Ada Colau ja ha demanat a Puigdemont una reunió immediata del Consorci- no resta versemblança al seu testimoni.

Des que es va erigir en les noves sigles convergents, el PDECat ha volgut marcar distàncies amb pràctiques que havien esdevingut una llosa per a CDC. La nova direcció hi ha posat la banya. Però si la formació pretén fer creïble el discurs de la refundació i desempallegar-se d'etiquetes que incomoden més que sumen, necessita ser conseqüent en totes les decisions, al partit i al Govern. Evitar la incriminació de l'antiga Convergència en el cas Palau no era una decisió pactada amb els seus propis socis, i això engreixa l'especulació. Que el cas Palau serveixi d'exemple.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

I el saqueig de les institucions?
Anònim, 15/05/2017 a les 23:14
+9
-7
Em fa gràcia que se sorprenguin de si en el saqueig del Palau es va beneficiar CDC (tot sembla ser que sí) però que amb llàgrimes de cocodril els altres partits (suposadament d'esquerres) posin el crit al cel. Seria hora que es comencés a esbrinar quantes ONG's, fundacions, associacions, etc, del PSC-PSOE, ICV i alguna d'ERC s'han finançat totalment o en part del diner públic o bé directament per subvenció o indirectament col·locant militants, entitats que la majoria només servien (i serveixen) per fer "estudis". I no parlem de l'escandalós nepotisme d'aquests 40 anys "enxufant" militants, familiars i amics a les institucions, la majoria d'ells ineptes i així ens ha anat. Seria qüestió de començar a donar noms. Corrupció n'hi ha hagut a totes bandes i em temo que si es fa la suma total precisament CDC no ha estat el principal partit beneficiat. De tota manera crec que el PDCAT potser s'ho hauria de repensar sinó no serà creïble.
Seguidisme
Anònim, 16/05/2017 a les 12:28
+7
-2
Cal atendre tota la informació, no només la que és trending, que avui en dia és destruïr el PdeCat a base de destruir CDC.
I si s'atén tota la informació, hom pot veure que avui pel matí (o ahir) han declarat dos perits comptables, i han vingut a dir que sumant i restant una mica és fàcil veure que no hi va haver pagaments il·lícits de Ferrovial a CDC. Una altra cosa és que el Palau pagués alguns gastos del partit en campanyes i demés. I una altra cosa són els diners del Ministerio de Cultura que, presumiblement, van anar a petar al PPC i que ningú té interès a investigar.
A veure si els periodistes es guanyen el sou en comptes de fer seguidisme d'interessos aliens.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Joan Serra Carné
Cap de Política de NacióDigital
Cap de Política de NacióDigital. A Twitter: @jserracarne.
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, reunits a la Moncloa | Twitter: @marianorajoy
01/01/1970
Els comicis serien al mes de gener, segons han confirmat el PSOE i Ciutadans | Rajoy evita donar els detalls que es concretaran en el consell de ministres de demà i culpa la Generalitat de la situació
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències de l'1 d'octubre
 15:33 ERC i PSC trenquen el pacte de govern a Vacarisses després de l'aval del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. Les dues regidores socialistes han comunicat a l'alcalde, el republicà Toni Massana, que abandonen el govern, que ara queda en minoria.
 15:05 Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa. L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%. Per Roger Tugas.
 15:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil marxa del CTTI després d'un registre per localitzar correus dels Mossos sobre l'1-O. El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum.
 15:02 El PSC avisa que «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155. “Si el PSOE està parlant amb el PP, s’haurà de veure quin acord pren el Consell de Ministres, i a partir d’aquí, quin suport li dona el PSOE i què acorda el PSC”, afirma Romero.
 14:52 El govern espanyol torpedina la comissió que investiga la violència policial de l'1-O. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, anuncia que recorreran la decisió de la Generalitat al Tribunal Constitucional.
 14:38 La Guàrdia Civil interroga responsables de mitjans de comunicació per l’1-O. El director d'"El Punt Avui" assegura que els agents s'han interessat per saber com es va contractar la campanya del referèndum i l'editor del digital "directe!cat" es nega a declarar.
 14:25 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article del subdirector de NacióDigital, Ferran Casas. 
 14:07 El govern espanyol evita concretar la data de les eleccions a Catalunya. El ministre Méndez de Vigo prioritza "restaurar la legalitat" i" aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica".
 14:06 Rajoy: «Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació». El president espanyol evita, des de Brussel·les, confirmar que al gener hi haurà convocatòria electoral o que s'intervindrà TV3.
 13:58 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans envers Catalunya. Miquel Sàmper remarca que la subsistència del pacte de govern a la ciutat depèn, en bona part, de la posició que adopti l'alcalde.
 13:48 L'AMI convoca una reunió extraordinària de l'executiva per aquest dissabte. Preveu fer un anàlisi de la situació política i es posarà sobre la taula la idoneïtat de convocar noves accions pels pròxims dies.
 13:47 El director dels Mossos: «No deixarem que ningú qüestioni la nostra professionalitat». Pere Soler assegura que la policia catalana no renunciarà als seus "valors" en l'obertura del curs a l'Institut de Seguretat Pública. Per Isaac Meler.
 13:41 Les càrregues policials de l'1-O deixen 1.066 ferits: 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d'11. El Departament de Salut publica un informe amb les dades de ferits entre els dies 1 i 4 d'octubre.
 13:39 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica. Informa Oriol March.
 13:38 El Parlament fixarà dilluns el ple per aixecar la suspensió de la independència. Junts pel Sí i la CUP es plantegen que tingui format monogràfic o bé de debat de política general.
 13:35 Junqueras assegura que el Govern està preparat econòmicament per a la independència. El vicepresident del Govern afirma que té lligat com pagar les nòmines públiques, els serveis públics, la supervivència econòmica de Catalunya i aconseguir crèdit per a la Generalitat.
 13:33 Barcelona en Comú impedeix que l'Ajuntament de Barcelona declari Felip VI "persona non grata". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, defensa que aquest posicionament ara és "inoportú".
 12:52 Sànchez acusa l'Audiència Nacional de fer una «interpretació extravagant» de la llei. L'escrit de la seva defensa carrega contra la fiscalia i demana substituir la presó per la retirada del passaport o la compareixença periòdica al jutjat.
 12:13 Torredembarra declara persones no grates Felip VI, Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido. El plenari celebrat aquest dijous ha aprovat una moció de la CUP on s'acordava demanar la dimissió del president del govern espanyol i d'altres responsables polítics de l'1-O. Per Jonathan Oca
 12:01 La Federació Espanyola expedienta el Reus per desplegar una senyera gegant. Expedient de caràcter extraordinari perquè pot incórrer en una conducta “de violència, racisme, xenofòbia o intolerància.
 12:00 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica.
 11:59 Mayor Zaragoza i la Comissió pel Diàleg es mobilitzen per «evitar el precipici». L'exdirector general de la Unesco participarà en un acte al paranimf de la UB en què es demanarà una sortida negociada al conflicte i "fugir de posicions extremes".
 11:59 El Senat validarà divendres vinent l'aplicació del 155. La mesa cambra alta iniciarà els tràmits dissabte mateix i la proposta del govern espanyol la debatran en un comissió formada per 27 parlamentaris en què el PP hi té majoria absoluta.
 11:27 La CUP afirma que declarar la República catalana és «l'única possibilitat» de defensar-se dels atacs de l'Estat.
 11:25 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, pressiona el PSC perquè es desmarqui de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 10:38 ÚLTIMA HORA El PP i el PSOE pacten convocar eleccions a Catalunya el gener. El Consell de Ministres es reunirà aquest dissabte de forma extraordinària per aprovar les mesures derivades del 155.
 10:32 VÍDEO El PSOE ja confirma que s'intervindrà TV3. La secretària d'igualtat del partit Carmen Calvo considera que la Generalitat, els mitjans de comunicació i les forces de seguretat "han de ser neutrals".
 09:53 El CTTI espera l'arribada de la Guàrdia Civil per buscar correus de l’1-O. Els treballadors esperen a l'interior però els agents, que han de buscar informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum, encara no han arribat.
 09:50 Ada Colau reclama al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que renunciï a la via unilateral perquè redueix els consensos. "No donarem suport a una declaració unilateral d'independència, assumeixi la forma que assumeixi", adverteix.
 09:49 Ada Colau retreu a Iceta que dugui una xapa a favor del diàleg i vegi "inevitable" l'aplicació del 155. "Si està pel diàleg, no pot estar pel 155", defensa.
 09:49 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que el pacte amb el PSC a l'Ajuntament "funciona molt bé", però creu que no es pot concebre l'aplicació de l'article 155, cosa que podria portar a trencar l'acord de govern de BComú amb els socialistes, segons ha dit als Matins de TV3.
 09:22 Junqueras aposta per declarar la independència «el més aviat possible». El vicepresident del Govern rebutja convocar unes eleccions autonòmiques: "Crec que no és la millor manera d'avançar".
 09:15 El diputat de la CUP al Parlament Benet Salellas defensa: "La república catalana és l'única possibilitat de defensar-nos dels atacs de l'estat espanyol". Ho ha dit als Matins de TV3.
 08:59 Oriol Junqueras assegura que el trasllat de seus socials d'empreses fora de Catalunya "no té impacte" sobre la recaptació de l'IVA, l'IRPF ni l'impost de societats. A més, defensa que la decisió de les companyies és "temporal".
 08:55 Oriol Junqueras, sobre el nou registre de la Guàrdia Civil al CTTI per buscar correus de l'1-O: "És diàleg a tota màquina".
 08:51 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil es persona al CTTI per buscar correus de l'1-O.
 08:49 Oriol Junqueras rebutja convocar unes eleccions autonòmiques. "Crec que no és la millor manera d'avançar", argumenta.
 08:49 Oriol Junqueras afirma que, si depèn d'ell, la declaració d'independència es farà "de la millor manera i en el temps més curt possible".
 08:48 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, no descarta que acabi empresonat: "No ho he descartat mai". Ho ha dit en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio.
 
 08:36 L'independentisme pressiona l'Estat amb cues per retirar diners dels bancs. ANC i Òmnium demanen als ciutadans que treguin efectius de les cinc principals entitats financeres i que, en el cas del Banc Sabadell i La Caixa, especifiquin el rebuig a la decisió del canvi de seu.
 08:32 ​Fernando Martínez-Maillo considera "una barbaritat" la crida de l'ANC i Òmnium a retirar diners dels caixers, i afirma que "potser és per pagar la fiança del senyor Mas". Segons ell, "aquestes organitzacions han demostrat la seva actitud anticonstitucional".
 08:32 El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, assegura que Puigdemont té de marge per "rectificar i tornar a la legalitat" fins que se celebri el ple del Senat. No obstant això, ara com ara "no queda cap altra opció que aplicar l'article 155", segons ha dit en declaracions a la Cadena SER. L'objectiu últim és convocar eleccions, ha afegit.
 08:03 Arrenca la primera "acció directa pacífica" convocada per Crida per la Democràcia per pressionar l'Estat. De moment, poc moviment als caixers del cinc grans bancs de Catalunya.
 23:54 Inés Arrimadas titlla d'"irresponsables" l'ANC i Òmnium per la crida a retirar diners dels bancs. Crida per la Democràcia insta la ciutadania a fer-ho aquest divendres, de 8 a 9 del matí, als cinc principals bancs.
 23:34 VÍDEO El «Polònia» versiona el «Help Catalonia» d'Òmnium: «Forget Catalonia». El programa d'humor ha girat la truita i ha posat al davant de la càmera la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria demanant ajuda per Espanya davant els "deu o vint" catalans independentistes.
 23:33 Ciutadans a Manresa afirmen que "se senten tristos" pel que va passar l'1 d'octubre i amb l'empresonament dels "Jordis". El ple de l'Ajuntament de Manresa demana la dimissió i declara persones "non grates" Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo i Emilio Ablanedo, i exigeix el cessament immediat del responsable directe de l'operatiu, Diego Pérez de los Cobos.
 23:16 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil abandona la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida després d'onze hores. Han estat recopilant les gravacions de la centraleta de comunicacions de la comissaria de Ponent l'1-O i la informació dels mòbils de dos comandaments i un agent.
 22:06 VÍDEO Un centenar de persones reben Albiol a Sant Cugat amb una cassolada per reclamar la llibertat del Cuixart i Sànchez. El president del PP català ha assistit a la inauguració de la nova seu a la localitat vallesana.
 22:05 ÚLTIMA HORA ANC i Òmnium criden a retirar diners dels bancs per pressionar l'Estat. Les associacions demanen als ciutadans que treguin efectius de les cinc principals entitats financeres i que, en el cas del Banc Sabadell i La Caixa, especifiquin el rebuig a la decisió del canvi de seu.
 21:40 VÍDEO Crida per la Democràcia, abans d'anunciar les accions directes: «Recorda, no estàs sol». L'entitat ha publicat un vídeo a les xarxes socials en què recorda que "junts ho podem tot", en referència a les futures mobilitzacions organitzades pel sobiranisme.
Entrades anteriors »
El CTTI aquest divendres durant el registre de la Guàrdia Civil | Cedida
01/01/1970
El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum | El registre arriba l'endemà que entressin a la comissaria de la policia catalana a Ponent
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
Pep Martí | 11 comentaris
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"
Sara González | 20 comentaris
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital
Àngel Colom | Adrià Costa
Pep Martí | 18 comentaris
01/01/1970
L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat" | "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma