Opinió

La fal·làcia de la turismefòbia

«Titllar de 'tursimefòbia' la reacció dels barcelonins al procés de despossessió urbana és, a banda de fal·laç, la millor forma de negar que estigui passant aquest procés»

| 14/05/2017 a les 22:01h
És curiós, el liberalisme. Malgrat pretendre’s a si mateix com a doctrina quasi-positiva de l'economia, manifesta enormes problemes per entendre molts dels efectes produïts per canvis econòmics ràpids i profunds. Això està estretament lligat, per descomptat, amb la ceguesa autoimposada per la seva ortodòxia sobre les externalitats generades pel mercat, que ni s'autoregula de forma eficaç ni sempre.

D’exemples n’hi ha a cabassos, però quedem-nos amb els clàssics. Seria una anacronia culpar el liberalisme de no haver entès el sorgiment de Juan Relinque i els herois populars als pobles de Cadis contra un duc de Medina-Sidonia que els privava dels seus drets comunals, ja que al segle XVI parlar de doctrina liberal és aventurat.

Però els dubtes contra els liberals comencen a ser fundades quan, als segles XVIII o XIX, és a dir, mentre estan constituint el seu corpus teòric, tampoc van ser capaços de veure els efectes en el poble baix de la política de tanques sobre el camp, que va generar uns efectes devastadors sobre la població i que serà la llavor del capitalisme modern.

No trio aquests dos exemples a l’atzar. Tots dos son canvis econòmics que van generar terratrèmols socials i polítics tot i no modificar, sobre el paper, l’estructura de la propietat, sinó simplement els usos dels bens, en aquest cas la terra. A la tradició liberal li costa entendre que el canvi ràpid dels usos dels mitjans de producció pot ser tan natural pel mercat com, a la pràctica, veritables processos de despossessió.

A Barcelona tenim davant els nostres ulls un canvi econòmic d’envergadura que té a veure amb els usos dels bens urbans. La massificació turística de la ciutat, entre d’altres, està canalitzant oferta d’immobles que normalment anava al mercat de l’habitatge cap a altres usos.

Això genera processos d'especulació i acumulació dels béns indispensables per a la vida dels membres de la comunitat, dels espais comuns als habitatges, passant pels llocs de treball que la nova economia produeix. S’uneixen aquí tres fenòmens interconnectats, com són l'expulsió –literal– dels veïns dels barris on vivien, la sobreexplotació dels recursos urbans, ara convertits en monocultiu turístic, i, finalment, la incapacitat dels agents del treball en aquest sector per forçar la redistribució de les rendes que generen, per ser de poc valor afegit i en un mercat del treball precaritzat.

Aquest fenomen no és cap ximpleria, ni una cosa que "sempre ha passat" ni constituirà una nota al peu de la història econòmica catalana, per molt que alguns s'entestin. Al contrari, és un esdeveniment de dimensions colossals que podria portar a un procés de dislocació social desconegut en temps moderns en aquest lloc del món. Però tampoc no és un cataclisme per si mateix, en la mesura que es pot reorientar, modular i fins i tot aprofitar. El turisme pot ser una mina d’or o una plaga bíblica. Depèn del que fem amb ell. I, per aplicar bones receptes, cal fer bons diagnòstics, el primer de tots no tancar els ulls als efectes que esta produint i no ser mandrosos en l’anàlisi matant-lo amb fórmules superficials.

És en aquest context on l’etiqueta de turismefòbia amb la que certs sectors venen descrivint qualsevol reaccions a aquest fenomen es demostra absurda i contraproduent –quan no interessada. És, simplement, posar el focus sobre la part més petita i anecdòtica del que està passant per deixar de mirar el que és central.

Des del punt de vista econòmic o polític, titllar de turismefòbia la reacció dels barcelonins al procés de despossessió urbana és, a banda de fal·laç, la millor forma de negar que estigui passant aquest procés i, per tant, el camí més directe per no aplicar mesures que el modulin.

Hi ha diversos sectors que tenen un interès material que això sigui així, perquè la regulació correcta mermaria els seus guanys. Això és comprensible. El que no ho és es que l’etiqueta de "turismefòbia" coli entre gent que viu i pateix els efectes d’aquest canvi econòmic. Ni que aquests es creuïn es creuïn de braços com si fos un fenomen inevitable perquè, sota la visió més liberal de l’economia, el mercat ja s’autorregularà.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Tuismefòbia = xenofobia
JRRiudoms, 14/05/2017 a les 23:02
+27
-18
No és pot negar que algunes accions d'alguns col·lectius que diuen defensar els ciutadans de Barcelona semblen més accions xenofobes , directament, provocadores per a una posterior repressió policial. M'0estic referint a l'atac d'alguns hotels i añlgunes pintades toitllant als turistes d'assassins. Aterntament
Una prova fàcil de la turismefòbia
Anònim, 15/05/2017 a les 02:53
+18
-9
Us heu fixat com sonen totes les proclames de la turismefòbia canviant "turistes" per "immigrants"?
au va, no fotem
Anònim, 15/05/2017 a les 08:44
+14
-18
un altre article turismefòbic del NacioDigital ... res de nou
molta pancarteta és el que hi hà...
Anònim, 15/05/2017 a les 08:55
+13
-11
el bus turístic "oficial" amb parada davant façana Passió i els manters que no deixen ni caminar no molesten als "veïns" ??? Mai he llegit cap article ni sentit res al respecte...

Vaig viure a les Rambles i al carrer Portaferrissa als anys 90, me'n vaig cansar i vaig canviar de barri, però segueixo visquent també al centre.
Mai se'm va acudir donar-ne la culpa al Tursime del fet d'abandonar les Rambles.
Ja en aquella època, com ara, la millor hora per passejar-hi és a primera hora del matí.
al llarg del dia s'evitava i no passava res. Com ara.
S'evitava pel mal a la vista de les horterades de terrasses i botigues de souvenirs horrendes, no pas pels turistes
Per cert, ja en aquella època pocs Barcelonins compraven a la Boqueria i ara la troben a faltar inclus la gent que viu a l'altre punta de la ciutat...
guaita!
Alarma
MLS, 15/05/2017 a les 10:55
+4
-9
Efectivament, hi ha una sobreexplotació de lo públic per part de la industria turística, sense reversió per als ciutadans, ans al contrari. Hi ha una expulsió de ciutadans en barris cèntrics .
Creu l'autor que expulsaran dels carrers, parcs, places, edificis públics als habitants de la ciutat?Acabaran privatitzats els carrers?
Es un article per reflexionar, però sembla fort comparar-los amb l'apropiació dels bens comunals per l'aristocràcia,anunciant un esdeveniment de dimensions colossals.
Un anàlisi amb dades,podria acotar aquestes dimensions, i possibilitar la definició de solucions.
I preguntes :BARCELONA serà una Venècia?
Serà un New York?
Que passa a París, i a Berlín.?...
El pitjor del turisme
fart del turisme, 15/05/2017 a les 12:22
+14
-9
És la contaminació visual i ambiental del centre de Barcelona, amb totes aquestes riades massificades de galifardeus vestits amb bermudes i vestimenta hortera i busos turístics que col-lapsen el centre.

Malauradament, els barcelonins ja hem perdut alguns espais al que ja no ens atrevim ni anar, com ara les Rambles o el Parc Güell, que han estat colonitzats totalment pel turisme.

És la conseqüència d'haver apostat durant anys pel negoci del turisme de masses sense límits ni vergonya.

Sort que els turistes i els hotels no arriben al barri de Pedralbes ni a on viuen els senyors Gaspard i Clos, que d'això es tracta.
Els turistes, perquè no els porten a Pedralbes i a on viu la gent del lobby hoteler?
Anònim, 15/05/2017 a les 12:29
+16
-9
És molt fàcil criticar els que es queixen del turisme, sobretot quan no es viu a Gràcia, Ciutat Vella o la Barceloneta ni se'n pateixen les conseqüències.

D'altre banda, estic fart d'aquesta aposta monocolor per dur tants turistes a Barcelona. És evident que la ciutat no se'n beneficia, ja que només crea llocs de treball precaris i mal pagats, massificació i especulació, i els beneficis reals van només a una minoria.

No m'agraden els països que viuen del monocultiu del turisme, i a Catalunya ens estem convertint en un país que a on sembla que només interessi crear ocupació basant-se en serveis turístics de baix nivell, especulació urbanística i macrocasinos.
Barcelona cada vegada fa més fàstic
Anònim, 15/05/2017 a les 12:34
+17
-11
A la Boqueria ja no si pot ni anar a comprar.

Per no parlar de l'expulsió de veïns per l'encariment de lloguer i el mobbing immobiliari.

Aviat només hi quedaran pisos turístics, hotels i terrasses de disseny, o apartaments "de alto standing" per a pijos global.

Això és el què a dut bàsicament el turisme a Barcelona, a part de llocs de treball mal pagats i precaris.
Jo tambe soc Turista
Anònim, 15/05/2017 a les 12:38
+16
-11
M'agradaria saber quants d'aquests que abominen dels turistes no viatgen quan poden per fer tutisme i a mes despres se'n omplen la boca.
Turistes i immigrants, conceptes relacionats
Anònim, 15/05/2017 a les 14:12
+6
-5
Té raó el segon comentari. Turistes i immigrants són conceptes molt semblants. No es veu com es pot estar a favors d'uns i en contra dels altres, són coses molt similars.
Trencapins
Anònim, 15/05/2017 a les 14:36
+6
-9
Fácil a los que no les guste el turismo que se instalen en los Monegros, allí estarán tranquilos, respiraran aire puro, igual que el autor que sea el pastor de los que no quieren turismo ni progreso, que les lleve hasta los Monegros, que fácil que es vasco opinar cuando tus amiguetes del PNV se han vendido al PP,, cuanta falsedad e hipocresía,es muy fácil hablar cuando a todos los valientes que atacan hoteles les mantienen sus papas, eso si con pelucas y enmascarados que valientes son, Catalunya, España de siempre ha tenido suerte del turismo, de los miles de puestos de trabajo que ha creado, eso si esos niños de papa seran los primeros que se apuntaran a la renta minima, cobrar para vaguear, todos a los monegros a sembrar cebollas, gandules, vagos, y los burgueses que con la vida resuelta les molestan los turistas, todos a la Cerdanya a su segunda residencia, con los Pujol, los Mas, los Junqueras, los Millet, con unos en los MOnegros y los otros en la Cerdanya Barcelona seria una ciudad ideal, sobráis vosotros.
El problema no és el turisme, sino la seva sobreexplotació
Anònim, 15/05/2017 a les 15:28
+12
-3
A Barcelona hi ha una massificació i un excès de turistes perquè els qui manen s'han preocupat durant anys únicament de dur-hi com més turisme millor.

No hi ha hagut mesura ni planificació perquè només interessava fer el màxim de diners possibles sobreexplotant aquesta activitat al màxim.

Com sempre, els grans perjudicats han estat els ciutadans barcelonins i la pròpia ciutat.
La doctrina liberal és un engany i està periciclada
Anònim, 15/05/2017 a les 15:45
+8
-5
La doctrina del "laissez faire" i dels mercats autoregulats només provoquen avui disfuncions cada vegada més grans, destrucció i excessos de tota mena.

El liberalisme potser va ser útil al seu moment per fer front als privilegis feudals, però avui cada dia està més qüestionat i està clarament periciclat.

A menys que aspiri en convertir-se en un nou feudalisme, a on els megamil-lionaris, els grans bancs i corporacions seran els nous senyors feudals del segle.
Coincidències
Anònim, 15/05/2017 a les 16:44
+5
-10
La turismefòbia de l'autodenominada extrema esquerra coincideix amb la islamofòbia de l'al·lodenominada extrema dreta.
Turismofòbia = Xenofòbia?
Joan Garcés, 16/05/2017 a les 10:27
+6
-0
Parlant de fal·làcies, la més gran que podem sentir aquests dies és la de "poseu 'negre' enlloc de 'turista' a la frase i ja veureu".

Perdoneu, però no té res a veure. Primer de tot, sempre obvieu que la majoria de missatges dirigits al turista, porten afegit el "Refugees Welcome" (per molt que això us desagradi). Segon, el sentiment de rebuig contra el turista té unes profundes arrels de lluita de classes: no per res, són els turistes de països molt més rics els que, amb la seva invasió, expulsen comerços i veïns que, simplement, no poden pagar els mateixos preus.

Com diu molt bé l'article, el que no és comprensible és que ens colin aquesta cortina de fum de la "turismofóbia" a tots aquells que sortim molt perjudicats per l'explotació turística que estan fent uns quants grans propietaris i hotelers que, evidentment, no viuen als barris on arriben aquests milions de persones. Pense'm-hi seriosament.
parlar de turisme-fobia = estultícia
SOS Rambla, 16/05/2017 a les 10:54
+4
-0
Es necessita ser bastant llanut per caure en el parany de parlar de turisme-fòbia.

Si bé sembla lògic que, amb mesura i una proporció raonable, el turisme pot tenir alguns efectes positius, en excés provoca alteracions absolutament pernicioses per a les ciutats. El cas estrella és el de Venècia, on ja pràcticament ningú no viu a l'illa, que s'ha vist reduïda a un parc temàtic per a turistes de baix cost.

Fixeu-vos qui parla de turisme-fòbia: els hotelers i els seus sequaços. Les associacions veïnals parlem de gentrificació, d'expulsió del veïnat, de degradació del comerç, de sobre-ocupació de l'espai públic, de pèrdua de drets laborals, és a dir: dels problemes reals que ocasiona la sobre-explotació turística que està patint Barcelona.

Els que parlen de turisme-fòbia són els que defensen el turisme com si fos una cosa només beneficiosa que no té cap dany colateral. I ho fan per "demonitzar" els qui els critiquen.

Deixeu-vos de tonteries i manipulacions barroeres: A BARCELONA NO HI HA TURISME-FÒBIA. Hi ha la lògica reacció als excessos d'una indústria turística que no aporta pràcticament res a uns espais que explota amb una voracitat alarmant, desplaçant tots els altres usos, començant pel simple ús veïnal.

Posar-se a parlar de turisme-fòbia és cedir al discurs d'aquesta indústria. Una cortina de fum per dissimular que és la indústria que pitjor tracta al seu personal, augmentant la precarietat i els salaris misèrrims, canviant els usos dels pisos, etc.

El tema no és la turisme-fòbia, que no n'hi ha. El tema és SALVAR BARCELONA de les urpes d'una indústria tan barroera que està escanyant la seva pròpia gallina dels ous d'or: els propis turistes estan començant a dir que Barcelona està massa massificada.
esgotat
Ferran . E. A. , 16/05/2017 a les 11:08
+8
-0
l'any 2005 vaig comprar un pis dins una casa de planta baixa i una planta, d'aquelles casetes que abunden en passatges, concretament en el baix Guinardó. La casa estava rehabilitada i constava de 3 apartaments més. Hem conviscut en harmonia, silenci i tranquil·litat durant 10 anys ,fins que els lloguer turístic ha fet impossible la convivència. Dels 4 apartaments de la casa, 2 tenen llicència turística ¡¡¡¡¡ He fet tot tipus de gestions, queixes, intents d'acord amb els propietaris, i, finalment he decidit vendre el pis i marxar a viure a un altre lloc més tranquil.
El problema és la manca de civisme , però també la incompetència dels governants en regular aquestes qüestions i en no escoltar mai als veïns abans de concedir llicències ......Esgotat d'intentar conviure en aquestes condicions, me'n vaig......
Des de la moratòria, 40% més de lloguers a Airbnb
Anònim, 30/05/2017 a les 11:48
+0
-0
El problema nos són els hotels sinó els apartaments turístics. Des de la moratòria hotelera, hi ha 40% més de lloguers a Airbnb!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Arturo Puente
Comptem-ho per anys. Vaig néixer fa 27 a la frontera, la de Bascònia amb les terres castellanes, que en té mil. 23 anys després vaig arribar a Barcelona. Formo part de la Fundació Periodisme Plural des d'en fa dos, col·laboro amb eldiario.es, Gara, Diagonal i un altre seguit de projectes que no em paguen prou perquè posi aquí el seu nom. Aquí m'han demanat que escrigui la meva opinió, que suposo que és com el que faig a Twitter (@apuente) però una mica més llarg i sense fotos de gatets.
Puigdemont, Colau, Sáenz de Santamaría, Felip VI i Letícia assisteixen a l'ofrena floral | ACN
Sergi Santiago
01/01/1970
Puigdemont i Colau convoquen la marxa per al pròxim dissabte 26 d'agost i afirmen que el lema "l'ha posat la ciutadania" | Sortirà dels jardinets de Gràcia i anirà fins a la plaça Catalunya a partir de les 18 hores
Aplaudiment espontani als Mossos d'Esquadra | Twitter
01/01/1970
Desenes de vehicles homenatgen les víctimes dels atemptats amb ofrenes a Canaletes | Els taxis han recorregut la via tocant el clàxon enmig dels aplaudiments de les persones
Escorcoll i detenció divendres al matí al centre de Ripoll | Xevi Pujol
Xevi Pujol
01/01/1970
Els habitants de la vila es van convertir en públic involuntari d'un desplegament brutal i inèdit de forces de seguretat i mitjans que va trastocar molt la rutina
Mapa dels fets de l'atemptat terrorista a Barcelona | Guillem Bellafont
01/01/1970
L'atac a la Rambla reivindicat per Estat Islàmic commociona la capital catalana | En total, hi ha 14 morts i centenars de ferits | Els Mossos abaten cinc terroristes en un intent d'atemptat a Cambrils durant la matinada
Marina Garcés, una de les veus més respectades del pensament actual | Jordi Jon Pardo
01/01/1970
L'aclamada filòsofa forma part de "La gran regressió", un llibre que planteja un debat a través de pensadors com Zygmunt Bauman, Donatella della Porta, Nancy Fraser o Ivan Krastev, entre d'altres
Corals cantant a la plaça de la Vila | Fundació Festa Major de Gràcia
01/01/1970
Entre els actes de commemoració s'ha volgut reivindicar elements del patrimoni arquitectònic i de la cultura popular| Davant d'una celebració cada cop més concorreguda, el repte dels graciencs és seguir-ne sent els protagonistes