Opinió

La fal·làcia de la turismefòbia

«Titllar de 'tursimefòbia' la reacció dels barcelonins al procés de despossessió urbana és, a banda de fal·laç, la millor forma de negar que estigui passant aquest procés»

| 14/05/2017 a les 22:01h
És curiós, el liberalisme. Malgrat pretendre’s a si mateix com a doctrina quasi-positiva de l'economia, manifesta enormes problemes per entendre molts dels efectes produïts per canvis econòmics ràpids i profunds. Això està estretament lligat, per descomptat, amb la ceguesa autoimposada per la seva ortodòxia sobre les externalitats generades pel mercat, que ni s'autoregula de forma eficaç ni sempre.

D’exemples n’hi ha a cabassos, però quedem-nos amb els clàssics. Seria una anacronia culpar el liberalisme de no haver entès el sorgiment de Juan Relinque i els herois populars als pobles de Cadis contra un duc de Medina-Sidonia que els privava dels seus drets comunals, ja que al segle XVI parlar de doctrina liberal és aventurat.

Però els dubtes contra els liberals comencen a ser fundades quan, als segles XVIII o XIX, és a dir, mentre estan constituint el seu corpus teòric, tampoc van ser capaços de veure els efectes en el poble baix de la política de tanques sobre el camp, que va generar uns efectes devastadors sobre la població i que serà la llavor del capitalisme modern.

No trio aquests dos exemples a l’atzar. Tots dos son canvis econòmics que van generar terratrèmols socials i polítics tot i no modificar, sobre el paper, l’estructura de la propietat, sinó simplement els usos dels bens, en aquest cas la terra. A la tradició liberal li costa entendre que el canvi ràpid dels usos dels mitjans de producció pot ser tan natural pel mercat com, a la pràctica, veritables processos de despossessió.

A Barcelona tenim davant els nostres ulls un canvi econòmic d’envergadura que té a veure amb els usos dels bens urbans. La massificació turística de la ciutat, entre d’altres, està canalitzant oferta d’immobles que normalment anava al mercat de l’habitatge cap a altres usos.

Això genera processos d'especulació i acumulació dels béns indispensables per a la vida dels membres de la comunitat, dels espais comuns als habitatges, passant pels llocs de treball que la nova economia produeix. S’uneixen aquí tres fenòmens interconnectats, com són l'expulsió –literal– dels veïns dels barris on vivien, la sobreexplotació dels recursos urbans, ara convertits en monocultiu turístic, i, finalment, la incapacitat dels agents del treball en aquest sector per forçar la redistribució de les rendes que generen, per ser de poc valor afegit i en un mercat del treball precaritzat.

Aquest fenomen no és cap ximpleria, ni una cosa que "sempre ha passat" ni constituirà una nota al peu de la història econòmica catalana, per molt que alguns s'entestin. Al contrari, és un esdeveniment de dimensions colossals que podria portar a un procés de dislocació social desconegut en temps moderns en aquest lloc del món. Però tampoc no és un cataclisme per si mateix, en la mesura que es pot reorientar, modular i fins i tot aprofitar. El turisme pot ser una mina d’or o una plaga bíblica. Depèn del que fem amb ell. I, per aplicar bones receptes, cal fer bons diagnòstics, el primer de tots no tancar els ulls als efectes que esta produint i no ser mandrosos en l’anàlisi matant-lo amb fórmules superficials.

És en aquest context on l’etiqueta de turismefòbia amb la que certs sectors venen descrivint qualsevol reaccions a aquest fenomen es demostra absurda i contraproduent –quan no interessada. És, simplement, posar el focus sobre la part més petita i anecdòtica del que està passant per deixar de mirar el que és central.

Des del punt de vista econòmic o polític, titllar de turismefòbia la reacció dels barcelonins al procés de despossessió urbana és, a banda de fal·laç, la millor forma de negar que estigui passant aquest procés i, per tant, el camí més directe per no aplicar mesures que el modulin.

Hi ha diversos sectors que tenen un interès material que això sigui així, perquè la regulació correcta mermaria els seus guanys. Això és comprensible. El que no ho és es que l’etiqueta de "turismefòbia" coli entre gent que viu i pateix els efectes d’aquest canvi econòmic. Ni que aquests es creuïn es creuïn de braços com si fos un fenomen inevitable perquè, sota la visió més liberal de l’economia, el mercat ja s’autorregularà.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Tuismefòbia = xenofobia
JRRiudoms, 14/05/2017 a les 23:02
+27
-18
No és pot negar que algunes accions d'alguns col·lectius que diuen defensar els ciutadans de Barcelona semblen més accions xenofobes , directament, provocadores per a una posterior repressió policial. M'0estic referint a l'atac d'alguns hotels i añlgunes pintades toitllant als turistes d'assassins. Aterntament
Una prova fàcil de la turismefòbia
Anònim, 15/05/2017 a les 02:53
+18
-9
Us heu fixat com sonen totes les proclames de la turismefòbia canviant "turistes" per "immigrants"?
au va, no fotem
Anònim, 15/05/2017 a les 08:44
+14
-18
un altre article turismefòbic del NacioDigital ... res de nou
molta pancarteta és el que hi hà...
Anònim, 15/05/2017 a les 08:55
+13
-11
el bus turístic "oficial" amb parada davant façana Passió i els manters que no deixen ni caminar no molesten als "veïns" ??? Mai he llegit cap article ni sentit res al respecte...

Vaig viure a les Rambles i al carrer Portaferrissa als anys 90, me'n vaig cansar i vaig canviar de barri, però segueixo visquent també al centre.
Mai se'm va acudir donar-ne la culpa al Tursime del fet d'abandonar les Rambles.
Ja en aquella època, com ara, la millor hora per passejar-hi és a primera hora del matí.
al llarg del dia s'evitava i no passava res. Com ara.
S'evitava pel mal a la vista de les horterades de terrasses i botigues de souvenirs horrendes, no pas pels turistes
Per cert, ja en aquella època pocs Barcelonins compraven a la Boqueria i ara la troben a faltar inclus la gent que viu a l'altre punta de la ciutat...
guaita!
Alarma
MLS, 15/05/2017 a les 10:55
+4
-9
Efectivament, hi ha una sobreexplotació de lo públic per part de la industria turística, sense reversió per als ciutadans, ans al contrari. Hi ha una expulsió de ciutadans en barris cèntrics .
Creu l'autor que expulsaran dels carrers, parcs, places, edificis públics als habitants de la ciutat?Acabaran privatitzats els carrers?
Es un article per reflexionar, però sembla fort comparar-los amb l'apropiació dels bens comunals per l'aristocràcia,anunciant un esdeveniment de dimensions colossals.
Un anàlisi amb dades,podria acotar aquestes dimensions, i possibilitar la definició de solucions.
I preguntes :BARCELONA serà una Venècia?
Serà un New York?
Que passa a París, i a Berlín.?...
El pitjor del turisme
fart del turisme, 15/05/2017 a les 12:22
+14
-10
És la contaminació visual i ambiental del centre de Barcelona, amb totes aquestes riades massificades de galifardeus vestits amb bermudes i vestimenta hortera i busos turístics que col-lapsen el centre.

Malauradament, els barcelonins ja hem perdut alguns espais al que ja no ens atrevim ni anar, com ara les Rambles o el Parc Güell, que han estat colonitzats totalment pel turisme.

És la conseqüència d'haver apostat durant anys pel negoci del turisme de masses sense límits ni vergonya.

Sort que els turistes i els hotels no arriben al barri de Pedralbes ni a on viuen els senyors Gaspard i Clos, que d'això es tracta.
Els turistes, perquè no els porten a Pedralbes i a on viu la gent del lobby hoteler?
Anònim, 15/05/2017 a les 12:29
+16
-9
És molt fàcil criticar els que es queixen del turisme, sobretot quan no es viu a Gràcia, Ciutat Vella o la Barceloneta ni se'n pateixen les conseqüències.

D'altre banda, estic fart d'aquesta aposta monocolor per dur tants turistes a Barcelona. És evident que la ciutat no se'n beneficia, ja que només crea llocs de treball precaris i mal pagats, massificació i especulació, i els beneficis reals van només a una minoria.

No m'agraden els països que viuen del monocultiu del turisme, i a Catalunya ens estem convertint en un país que a on sembla que només interessi crear ocupació basant-se en serveis turístics de baix nivell, especulació urbanística i macrocasinos.
Barcelona cada vegada fa més fàstic
Anònim, 15/05/2017 a les 12:34
+17
-11
A la Boqueria ja no si pot ni anar a comprar.

Per no parlar de l'expulsió de veïns per l'encariment de lloguer i el mobbing immobiliari.

Aviat només hi quedaran pisos turístics, hotels i terrasses de disseny, o apartaments "de alto standing" per a pijos global.

Això és el què a dut bàsicament el turisme a Barcelona, a part de llocs de treball mal pagats i precaris.
Jo tambe soc Turista
Anònim, 15/05/2017 a les 12:38
+16
-11
M'agradaria saber quants d'aquests que abominen dels turistes no viatgen quan poden per fer tutisme i a mes despres se'n omplen la boca.
Turistes i immigrants, conceptes relacionats
Anònim, 15/05/2017 a les 14:12
+6
-5
Té raó el segon comentari. Turistes i immigrants són conceptes molt semblants. No es veu com es pot estar a favors d'uns i en contra dels altres, són coses molt similars.
Trencapins
Anònim, 15/05/2017 a les 14:36
+6
-9
Fácil a los que no les guste el turismo que se instalen en los Monegros, allí estarán tranquilos, respiraran aire puro, igual que el autor que sea el pastor de los que no quieren turismo ni progreso, que les lleve hasta los Monegros, que fácil que es vasco opinar cuando tus amiguetes del PNV se han vendido al PP,, cuanta falsedad e hipocresía,es muy fácil hablar cuando a todos los valientes que atacan hoteles les mantienen sus papas, eso si con pelucas y enmascarados que valientes son, Catalunya, España de siempre ha tenido suerte del turismo, de los miles de puestos de trabajo que ha creado, eso si esos niños de papa seran los primeros que se apuntaran a la renta minima, cobrar para vaguear, todos a los monegros a sembrar cebollas, gandules, vagos, y los burgueses que con la vida resuelta les molestan los turistas, todos a la Cerdanya a su segunda residencia, con los Pujol, los Mas, los Junqueras, los Millet, con unos en los MOnegros y los otros en la Cerdanya Barcelona seria una ciudad ideal, sobráis vosotros.
El problema no és el turisme, sino la seva sobreexplotació
Anònim, 15/05/2017 a les 15:28
+12
-3
A Barcelona hi ha una massificació i un excès de turistes perquè els qui manen s'han preocupat durant anys únicament de dur-hi com més turisme millor.

No hi ha hagut mesura ni planificació perquè només interessava fer el màxim de diners possibles sobreexplotant aquesta activitat al màxim.

Com sempre, els grans perjudicats han estat els ciutadans barcelonins i la pròpia ciutat.
La doctrina liberal és un engany i està periciclada
Anònim, 15/05/2017 a les 15:45
+8
-5
La doctrina del "laissez faire" i dels mercats autoregulats només provoquen avui disfuncions cada vegada més grans, destrucció i excessos de tota mena.

El liberalisme potser va ser útil al seu moment per fer front als privilegis feudals, però avui cada dia està més qüestionat i està clarament periciclat.

A menys que aspiri en convertir-se en un nou feudalisme, a on els megamil-lionaris, els grans bancs i corporacions seran els nous senyors feudals del segle.
Coincidències
Anònim, 15/05/2017 a les 16:44
+6
-10
La turismefòbia de l'autodenominada extrema esquerra coincideix amb la islamofòbia de l'al·lodenominada extrema dreta.
Turismofòbia = Xenofòbia?
Joan Garcés, 16/05/2017 a les 10:27
+6
-0
Parlant de fal·làcies, la més gran que podem sentir aquests dies és la de "poseu 'negre' enlloc de 'turista' a la frase i ja veureu".

Perdoneu, però no té res a veure. Primer de tot, sempre obvieu que la majoria de missatges dirigits al turista, porten afegit el "Refugees Welcome" (per molt que això us desagradi). Segon, el sentiment de rebuig contra el turista té unes profundes arrels de lluita de classes: no per res, són els turistes de països molt més rics els que, amb la seva invasió, expulsen comerços i veïns que, simplement, no poden pagar els mateixos preus.

Com diu molt bé l'article, el que no és comprensible és que ens colin aquesta cortina de fum de la "turismofóbia" a tots aquells que sortim molt perjudicats per l'explotació turística que estan fent uns quants grans propietaris i hotelers que, evidentment, no viuen als barris on arriben aquests milions de persones. Pense'm-hi seriosament.
parlar de turisme-fobia = estultícia
SOS Rambla, 16/05/2017 a les 10:54
+4
-0
Es necessita ser bastant llanut per caure en el parany de parlar de turisme-fòbia.

Si bé sembla lògic que, amb mesura i una proporció raonable, el turisme pot tenir alguns efectes positius, en excés provoca alteracions absolutament pernicioses per a les ciutats. El cas estrella és el de Venècia, on ja pràcticament ningú no viu a l'illa, que s'ha vist reduïda a un parc temàtic per a turistes de baix cost.

Fixeu-vos qui parla de turisme-fòbia: els hotelers i els seus sequaços. Les associacions veïnals parlem de gentrificació, d'expulsió del veïnat, de degradació del comerç, de sobre-ocupació de l'espai públic, de pèrdua de drets laborals, és a dir: dels problemes reals que ocasiona la sobre-explotació turística que està patint Barcelona.

Els que parlen de turisme-fòbia són els que defensen el turisme com si fos una cosa només beneficiosa que no té cap dany colateral. I ho fan per "demonitzar" els qui els critiquen.

Deixeu-vos de tonteries i manipulacions barroeres: A BARCELONA NO HI HA TURISME-FÒBIA. Hi ha la lògica reacció als excessos d'una indústria turística que no aporta pràcticament res a uns espais que explota amb una voracitat alarmant, desplaçant tots els altres usos, començant pel simple ús veïnal.

Posar-se a parlar de turisme-fòbia és cedir al discurs d'aquesta indústria. Una cortina de fum per dissimular que és la indústria que pitjor tracta al seu personal, augmentant la precarietat i els salaris misèrrims, canviant els usos dels pisos, etc.

El tema no és la turisme-fòbia, que no n'hi ha. El tema és SALVAR BARCELONA de les urpes d'una indústria tan barroera que està escanyant la seva pròpia gallina dels ous d'or: els propis turistes estan començant a dir que Barcelona està massa massificada.
esgotat
Ferran . E. A. , 16/05/2017 a les 11:08
+8
-0
l'any 2005 vaig comprar un pis dins una casa de planta baixa i una planta, d'aquelles casetes que abunden en passatges, concretament en el baix Guinardó. La casa estava rehabilitada i constava de 3 apartaments més. Hem conviscut en harmonia, silenci i tranquil·litat durant 10 anys ,fins que els lloguer turístic ha fet impossible la convivència. Dels 4 apartaments de la casa, 2 tenen llicència turística ¡¡¡¡¡ He fet tot tipus de gestions, queixes, intents d'acord amb els propietaris, i, finalment he decidit vendre el pis i marxar a viure a un altre lloc més tranquil.
El problema és la manca de civisme , però també la incompetència dels governants en regular aquestes qüestions i en no escoltar mai als veïns abans de concedir llicències ......Esgotat d'intentar conviure en aquestes condicions, me'n vaig......
Des de la moratòria, 40% més de lloguers a Airbnb
Anònim, 30/05/2017 a les 11:48
+0
-0
El problema nos són els hotels sinó els apartaments turístics. Des de la moratòria hotelera, hi ha 40% més de lloguers a Airbnb!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Arturo Puente
Comptem-ho per anys. Vaig néixer fa 27 a la frontera, la de Bascònia amb les terres castellanes, que en té mil. 23 anys després vaig arribar a Barcelona. Formo part de la Fundació Periodisme Plural des d'en fa dos, col·laboro amb eldiario.es, Gara, Diagonal i un altre seguit de projectes que no em paguen prou perquè posi aquí el seu nom. Aquí m'han demanat que escrigui la meva opinió, que suposo que és com el que faig a Twitter (@apuente) però una mica més llarg i sense fotos de gatets.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 12:26 Mariano Rajoy compareixerà a partir de les 13.00 per informar sobre l'aprovació de l'article 155.
 12:24 ÚLTIMA HORA Acaba el consell de ministres per aprovar el 155 i suspendre l'autonomia de Catalunya.
 12:04 DOCUMENT El govern espanyol justifica el 155 en un argumentari per garantir «la llibertat, la seguretat i la pluralitat».
 11:40 ÚLTIMA HORA La Fiscalia confirma que presentarà una querella per rebel·lió contra Puigdemont si declara la independència.
 11:32 El govern espanyol justifica el 155 per la necessitat de garantir «la llibertat, la seguretat i la pluralitat». Assegura en un argumentari que el Govern ha desplegat un “discurs únic d’imposició de la independència”.
 11:18 VÍDEO «El diàleg és millor que el conflicte»: el discurs del president del Consell Europeu davant de Felip VI i Rajoy. Donald Tusk dedica unes paraules plenes de paral·lelismes amb el context polític actual als premis Princesa d'Astúries.
 11:08 Anonymous comença l'atac en defensa de Catalunya fent caure el web del TC. Els hacktivistes mantenen viva l'#OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions pel 21 d'octubre.
 10:05 Comença el consell de ministres extraordinari per aplicar l'article 155 i suspendre l'autonomia de Catalunya.
 10:04 ÚLTIMA HORA Primera acció d'Anonymous en defensa de les institucions catalanes: fan caure el web del Constitucional.
 09:57 Assemblees d'ERC proposen un Govern de concentració per fer front al 155. Els republicans valoren l'opció i podrien fer-li arribar a Puigdemont perquè la consideri.
 09:25 La Fiscalia ultima una querella contra Puigdemont per rebel·lió. El ministeri públic presentarà l'escrit davant del Suprem si el president de la Generalitat declara la independència, segons La Vanguardia.
 07:57 El clam per la llibertat de Sànchez i Cuixart torna aquest dissabte a la tarda al carrer. La Taula de la Democràcia preveu una nova manifestació massiva de caràcter transversal per plantar cara a la repressió de l'Estat. La marxa transcorrerà des de la cruïlla entre Passeig de Gràcia i el carrer Aragó fins a l'encreuament amb la Gran Via.
 07:56 La Guàrdia Civil cita ara a declarar el propietari d'un restaurant de Calella pel missatge en una pissarra: "No servim a les forces d’ordre públic no autonòmiques".
 07:28 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans en vers Catalunya.
 07:20 PORTADES Les mesures del 155 contra Catalunya, a les portades de la premsa espanyola.
 07:20 L'Estat, a punt per controlar el nucli de l'autonomia per frenar el procés; per Oriol March. PP, PSOE i Ciutadans pacten convocar eleccions, monitoritzar els Mossos d'Esquadra i intervenir TV3 a través d'un article 155 que aprova avui el consell de ministres. El Senat validarà la intervenció divendres vinent mentre el Parlament ja es prepara per declarar la independència.
 00:46 ÚLTIMA HORA Rajoy destituirà Puigdemont i tot el Govern amb l'article 155, segons «El País». L’estratègia del president del govern espanyol implicaria cessar tot el govern català en bloc i nomenar un representant que en centralitzi les tasques de coordinació.
 22:47 OPINIÓ «La força de la gent», l'article de Carme Porta. 
 22:47 OPINIÓ «I tot, per no permetre votar», l'article de Jordi Bianciotto.
 22:46 OPINIÓ «Resistir», l'article d'Aleix Sarri. 
 22:45 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article de Ferran Casas.
 21:56 El PSC del Bages contradiu Pedro Sánchez i considera que el 155 «no és la solució». Els socialistes del Consell Comarcal rebutgen que l'anunci d'aplicació de l'article 155 "hagi substituït la petició no corresposta del President de la Generalitat de mantenir una reunió per parlar-ne".
 21:55 Quan el PSOE se'n reia del PP i assegurava que no aplicarien el 155. Rajoy i Sánchez han fet oficial aquest divendres l'acord per intervenir l'autonomia de Catalunya, però mesos enrere els socialistes presumien de tot just el contrari.
 21:25 VÍDEO Estudiants de la UAB desmunten les mentides d'«Espejo Público» sobre el procés català. Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat.
 20:59 L'exministre Joan Majó es dona de baixa del PSC. "No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta.
 20:45 Un exambaixador britànic, sobre el 155: «És feixisme». Craig Murray ha carregat amb duresa contra l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per convocar eleccions a Catalunya.
 20:25 ÚLTIMA HORA Felip VI avisa que l'«inacceptable intent de secessió» es frenarà amb tots els instruments de l'Estat. El monarca, quan queden poques hores per a l'activació de l'article 155, apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoïsme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns".
 19:50 PRIMÍCIA La junta de portaveus reclamarà dilluns la llibertat dels «presos polítics» Sànchez i Cuixart. JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol".
 19:44 Juncker tanca files amb l'estat de dret i elogia el paper de la monarquia espanyola. El president de la Comissió Europea destaca la "bonica visió" de trobar-se Oviedo ple de banderes espanyoles abans de l'entrega de premis Princesa d'Astúries que també reben Antonio Tajani i Donald Tusk.
 19:43 24 premis Nobel demanen «mediació i negociació» en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta oberta denuncien les escenes de violència i "brutalitat policial" de l'1-O.
 19:25 140 treballadors de la UE reclamen a Juncker que condemni la violència de l’1-O. Els funcionaris expressen "tristesa" per la resposta de la CE i "vergonya" per l'ús "desproporcionat" de la força per part de la policia espanyola.
 19:00 Anonymous anuncia un ciberatac massiu en defensa de Catalunya per aquest dissabte 21 d'octubre. Els hacktivistes mantenen viva la #OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions per demà. Per Mercè Molist.
 18:48 
Les cassolades, ara també amb el teu «smartphone». «Cacerolapp» és una aplicació per a mòbil que et permet escollir entre diferents estris per fer el màxim de soroll possible durant els vespres de protesta.
 18:22 TRIBUNA OBERTA «La revolució assenyada», l'article d'opinió de Sergi Tarrés. 
 18:10 L'Ajuntament de Sitges transfereix 500.000 euros a la banca ética. El consistori assegura realitzar aquesta acció "en rebuig de l’empresonament dels presidents d’ANC i Òminum Cultural i la possible implementació de l’article 155.
 18:01 L'Ajuntament d'Argentona ha anunciat que retirarà els seus fons del Banc Sabadell i CaixaBank. El consistori ha iniciat els tràmits per retirar 2,25 milions d'euros del Banc Sabadell i 555.000 euros de CaixaBank. Transferirà aquestes quantitats als comptes que té a Triodos Bank, entitat de banca ètica amb la qual opera des de l'abril del 2016.
 17:54 CANAL MADRID Discrepàncies pel ritme del 155: la data de les eleccions tensiona el bloc unionista; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes. 
 17:07 ÀUDIO Filtren la segona declaració de Trapero: «L'atestat de la Guàrdia Civil sobre l'1-O és en gran part fals». El major dels Mossos d'Esquadra defensa davant l'Audiència Nacional espanyola que el cos va "canviar els horaris dels agents per tenir el màxim de gent".
 16:55 El Ple de Santa Maria de Palautordera declara Enric Millo persona no grata i exigeix l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Consideren el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, com a un dels principals responsables de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols el passat 1 d'octubre. Per Jordi Purtí. 
 16:13 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional investiga les trucades entre Trapero, Sànchez i Cuixart. La jutge Carmen Lamela ordena identificar els números del major dels Mossos, la intendent Teresa Laplana i els presidents de les entitats sobiranistes.
 16:01 CCOO de Catalunya demana evitar "boicots" per no perjudicar l’economia i l’ocupació. El sindicat fa una "crida a la responsabilitat" a les institucions i als agents econòmics i socials per evitar "portar el conflicte al món del treball".
 16:00 El PP responsabilitza l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada de les càrregues policials de l'1-O al municipi. Josep Lluís Javaloyes demana la dimissió de Gil Ariso per ser "el màxim responsable dels fets succeïts l'1 octubre als col·legis del municipi".
 16:00 L'ACM defensa l'escola catalana davant les afirmacions d'adoctrinament del PP i C’s. El món local reivindica que "el municipalisme seguirà construint una escola de qualitat" i rebutja qualsevol acusació "d'aquells que no poden acceptar la solidesa del sistema educatiu català".
 15:33 ERC i PSC trenquen el pacte de govern a Vacarisses després de l'aval del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. Les dues regidores socialistes han comunicat a l'alcalde, el republicà Toni Massana, que abandonen el govern, que ara queda en minoria.
 15:05 Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa. L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%. Per Roger Tugas.
 15:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil marxa del CTTI després d'un registre per localitzar correus dels Mossos sobre l'1-O. El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum.
 15:02 El PSC avisa que «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155. “Si el PSOE està parlant amb el PP, s’haurà de veure quin acord pren el Consell de Ministres, i a partir d’aquí, quin suport li dona el PSOE i què acorda el PSC”, afirma Romero.
 14:52 El govern espanyol torpedina la comissió que investiga la violència policial de l'1-O. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, anuncia que recorreran la decisió de la Generalitat al Tribunal Constitucional.
 14:38 La Guàrdia Civil interroga responsables de mitjans de comunicació per l’1-O. El director d'"El Punt Avui" assegura que els agents s'han interessat per saber com es va contractar la campanya del referèndum i l'editor del digital "directe!cat" es nega a declarar.
 14:25 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article del subdirector de NacióDigital, Ferran Casas. 
Entrades anteriors »
Consell de ministres extraordinari per aprovar l'article 155 | Moncloa
Oriol March | 19 comentaris
01/01/1970
PP, PSOE i C's pacten convocar eleccions, monitoritzar els Mossos d'Esquadra i intervenir TV3 a través d'un article 155 que aprova avui el consell de ministres | El Senat validarà la intervenció divendres vinent mentre el Parlament ja es prepara per declarar la independència
Mercè Molist
01/01/1970
Els hacktivistes mantenen viva la #OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions pel 21 d'octubre
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
El programa «Filiprim» | TV3
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«Pel que pugui ser, com que m'acompanya una bona memòria televisiva, em ve de gust fer-li un homenatge a aquella que coneixem com La Nostra»
El catedràtic de dret constitucional, Xavier Arbós, en una imatge d'arxiu | ACN
Pep Martí | 18 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional de la UB respon als interrogants que genera una mesura que "pot incrementar la tensió i no hi ha cap garantia que les seves instruccions es compleixin"
Marta Rovira i Oriol Junqueras, abans d'un consell nacional d'ERC. | ACN
Roger Tugas | 24 comentaris
01/01/1970
Els republicans han informat els seus quadres sobre com reaccionar per preservar l'organització i la logística del partit | El pla s'ha elaborat arran de l'aparició de Tardà i Rufián en els informes que han servit per empresonar Sànchez i Cuixart
Carles Puigdemont, en un acte amb els Mossos d'Esquadra | Govern
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
Jordi Cuixart, a l'Audiència Nacional espanyola | ACN
Isaac Meler | 7 comentaris
01/01/1970
L'advocada del president d'Òmnium detalla a NacióDigital que l'Audiència Nacional pot tardar entre 15 dies i un mes en resoldre el recurs contra la presó preventiva