Jordi Pujol, màrtir destronat

L’any 2009, va reclamar a Folgueroles la fermesa necessària per aixecar el vol i va reivindicar l’exemple de Verdaguer

| 08/05/2017 a les 06:00h
Aquests dies fa vuit anys que vaig veure el President Pujol a Folgueroles, coincidint amb un parlament que va fer als jardins de Can Dachs, a la plaça del poble, amb motiu de la Festa Verdaguer del 2009. Aquell any, la commemoració verdagueriana es va centrar en el llibre “A vol d’ocell”, on l’escriptor va narrar el seu periple per Europa central i Rússia en companyia del comte Eusebi de Güell, a qui va escortar en un viatge de negocis.

En un radiant dia de maig, Jordi Pujol va ser l’estrella indiscutible de la festa. Després de passejar per la plaça i parlar cordialment amb tothom que se li acostava, es va afegir a l’ofrena floral popular al peu del monument erigit en honor al poeta, des d’on va contemplar embadalit les evolucions del Ballet de Folgueroles. Acabada la sessió de danses, el President emèrit es va desplaçar als jardins de Can Dachs on va pronunciar una conferència pública titulada “Del Canigó a San Petersburg”, un parlament que va derivar en un al·legat profètic a favor de la superació dels mals temps pels quals passa Catalunya, Espanya i la resta del món. Davant un públic entregat, Pujol, lliure dels peatges institucionals  i amb constants brots d’ironia i sorna autoparòdica, es va referir a la crisi política i es va lamentar del desconcert i el baix estat d’ànim que afecta Catalunya. Més endavant, després de queixar-se de la "gran hostilitat que a tot Espanya es viu contra Catalunya", va reconèixer que "als catalans també ens costa de relacionar-nos amb Espanya". Com a antídot a un panorama més aviat ombrívol, Pujol va reclamar la fermesa necessària per aixecar el vol i va reivindicar l’exemple de Verdaguer, Gaudí, Güell, els empresaris, els polítics i els economistes de l’època de la Renaixença.

En aquest punt, el Molt Honorable es va atrevir a desgranar una paràbola teològica entorn de la resurrecció pasqual, que va equiparar al ressorgiment del país: "La resurrecció és la resposta a les ganes de viure", va dir. I va enllaçar el seu discurs demanant els catalans que s’aferrin (com Verdaguer) a la voluntat de sortir de l’atzucac, amb el bagatge irrenunciable de la llengua i la història, el capital moral, la mística patriòtica i la mística de la feina, la tècnica i l’esperit emprenedor dels antics industrials que antigament van aixecar les colònies tèxtils a les conques fluvials catalanes. Portat per l’entusiasme de la seva oratòria, Pujol es va quedar en blanc. Després d’uns segons d silenci,  va reconèixer amb bon humor haver perdut els papers. Fins que va prosseguir amb el viatge de negocis d’Eusebi de Güell i Jacint Verdaguer fins a Berlín i Sant Petersburg.

La primera vegada que vaig veure Jordi Pujol en directe va ser durant la Transició a l’escenari del teatre-cinema Vigatà. I encara que ni aleshores ni mai no he combregar amb la seva manera de veure les coses ni amb la seva política, he de reconèixer que em va impressionar la seva energia, la seva astúcia i l’especial carisma que desprenia. La segona vegada que el vaig veure, molts anys després, va ser l’any 1999 al balcó de l’ajuntament de Vic, des d’on va presidir la cerimònia central de la desfilada de centenars de gegants i capgrossos  vinguts d’arreu del Principat, amb motiu de la designació de Vic com a Ciutat Gegantera de Catalunya. Aquell migdia, el President estava envoltat d’una aura resplendent. Se’l veia ufanós, feliç i satisfet. De fet, era el President dels Catalans, estava a la plaça Major de la Capital de la Catalunya Catalana i tenia als seus peus tots els gegants del país. He de reconèixer que, de nou, la seva imatge em va colpir.

Després de la mort de Franco, Pujol es va convertir en un personatge molt popular a Catalunya, sobretot entre la gent catalanista moderada i conservadora del país, com és el cas de molts dels seus admiradors incondicionals vigatans. Ben mirat, per alguns representava l’arquetip de pare de la nació; i per altres, una mena d’oncle que d’en tant en tant fa una visita a la família. Durant gairebé un quart de segle, Pujol es va perpetuar en el poder i va estar al front del timó català, navegant per tota mena de mars, amb vents favorables i desfavorable, pactant amb uns i altres, fent i desfent, posant el peix al cove i donant lliçons d’ètica i de moral a tothom.

Durant dotze anys, vaig tenir la responsabilitat de fer els guions de la vinyeta editorial diària de La Vanguardia que signàvem Ventura & Coromina. Molts dels acudits que vam publicar en aquella època tenien com a protagonista el President Pujol. No ho vam fer pas com una mania personal contra ell, sinó perquè era un personatge omnipresent a tots els mitjans, al costat d’altres polítics catalans, espanyols i internacionals, o de personalitats rellevants en l’àmbit cultural social i econòmic. Tanmateix, cada vegada que Pujol sortia en un acudit, sempre em trobava algú que es queixava que els humoristes féssim broma d’un estadista que ho havia donat tot per Catalunya. Amb tot, quan el protagonista de l’acudit era un polític d’un altre partit, com ara Aznar, sempre hi havia algú de la seva corda que també es queixava. L’humor, sobretot el polític, mai no fa content a tothom, perquè la política acostuma a ser sectària i l’objectivitat sol brillar per la seva absència.
 

Una de les vinyetes Foto: Ventura i Coromina

 

Vinyeta d'en Pujol Foto: Ventura i Coromina


Però, tot d’una, la bona estrella de Pujol es va apagar sobtadament el 25 de juliol de 2014, quan va  fer un sorprenent comunicat on confessava que disposava de comptes sense regularitzar a l'estranger que formaven part d'una herència familiar, rebuda el 1980. L'herència del seu pare anava destinada també a Marta Ferrusola i als seus set fills. Aleshores, una persona de confiança va gestionar els diners fins que tots els seus fills van ser majors d'edat, però en el comunicat Pujol deia que no va trobar mai el moment adient per a declarar-los a Hisenda. Després de reconèixer els fets, demanava perdó “amb molt de dolor”, pel que significa per a la seva família, per ell mateix, i per a les persones que s'havien pogut sentir defraudades per la confiança que li havien dipositat”. Finalment, el President es posava a disposició de les autoritats tributàries i judicials.

La confessió de Pujol va caure com un gerro d’aigua freda damunt una legió d’incrèduls devots del President, un màrtir que durant el franquisme va ser torturat i empresonat, i després va ser vilipendiat i calumniat –segons ells- a través de les acusacions del cas Banca Catalana. Sigui com sigui, l’any 2014, molts pujolistes i votants seus “de tota la vida” van justificar el descuit del seu ídol i van afirmar solemnement que li perdonaven aquest error: “És un dels nostres”, deien convençuts.

Tres anys després d’aquella confessió pública, la tempesta no ha fet més que augmentar. Dies enrere, el jutge va tancar a la presó el primogènit de la família per ocultar suposadament 30 milions d’euros. Poc després, la Policia Nacional va registrar l’habitatge, el despatx professional de l’ex president a Barcelona, la casa familiar dels Pujol-Ferrusola a Queralbs i el domicili i el despatx del seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola. A banda del setge policial i judicial envers el cap del clan i els seus fills, la mare, Marta Ferrusola, antiga florista, també està sent objecte d’acusacions que la relacionen directament amb tots els moviments econòmics fraudulents de la família. En el moment de redactar aquest article,  la Fiscalia Anticorrupció sembla que vol demanar presó per al matrimoni Pujol-Ferrusola si no aclareix l’origen de la seva fortuna i el seu paper en les últimes maniobres d’evasió de diners que encara guardaven a Andorra. De fet, la Fiscalia els responsabilitza de liderar una suposada “organització criminal” de la qual el jutge De la Mata diu tenir indicis.

Diuen que “darrere d’un gran home sempre hi ha una gran dona”, una frase molt popular que aquests dies he escoltat, però ara en sentit contrari. Per justificar les patinades de la nissaga Pujol-Ferrusola, en un bar vaig escoltar un home que deia: “La culpa no és d’en Pujol, ni dels fills: la responsable de tot és la Ferrusola, que a casa seva sempre ha portat els pantalons. Sempre ha manat ella des de l’ombra”. No sóc jutge ni pretenc culpabilitzar ningú en concret. Però tot plegat demostra que la vida dóna moltes voltes i que no es poden posar mai els ídols en un altar. Tot el que puja, baixa.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Català encisador.
Jan Original, 08/05/2017 a les 10:42
+13
-0
Benvolgut Toni: tu mateix has fet una perfecta descripció del personatge com per posar la pressunta culpa en la seva dona. Ara sembla que a ella també li va tocar una erencia d”un avi :))

El cas Banca Catalana ja tindria d”haver obert els ulls als catalans, però es varen deixar encisar per un personatge que els hi deia lo que volien sentir (ara d”això s”en diu populisme) i els hi deia tal com els catalans de mena volen que els parlin. Esperem que en el futur algun altre personatge semblant no torni a encisar el pais i repetim l”historia, encara que ho dubto, ja que en això de repetir l”historia sembla que els catalans també hi tenim la ma trencada.
pujar
Anònim, 08/05/2017 a les 13:29
+8
-2
Pel que sembla al clan Pujol-Ferrusola mai els hi baixava, només els hi pujava, els diners a Andorra, clar
Ho sabrem tot?
Anònim, 09/05/2017 a les 00:17
+8
-0
Molt bon article Toni i com sempre molt ben documentat. Penso que en aquest assumpte hi ha massa gent implicada i que es vagi sabent tot coincidint amb la relació que ara tenim amb l'Estat espanyol, no és cap casualitat.
Penso que els catalans hem reaccionat bé, millor del que Espanya es pensava, però també crec que tota la veritat no la sabrem mai.
Son una parella de gansters
Anònim, 09/05/2017 a les 01:10
+9
-1
En Jordi Pujol, ja era un pallaso abans de ser President, tot el que ha tocat ha trancat, el seu pare ja no confiava en ell per portar els negocis.

Va ser un traidor a catalunya desde el primer dia encara que sembles el contrari, va presionar al President Tarradellas en el exili de Saint Martin le Bo, li volia comprar el seu arxiu amb diners de banca Catalana, cosa que no va aconseguir per sort i voluntat de Tarradellas.

Va ser un mal educat i venjatiu, els que no s'ajonellaven a ell les pasaven putes.

Va amargar la vida al President Tarradellas fins a la seva mort.

Va convetir Catalunya en el seu Cortijo, per manar i mangonexar al seu aire.

La Marta Ferrusola una rata de sacristia, mal educada que despreciava els seus empleats i subordinats, desde els seus escoltes o xofers al empresari que no li feia ajardinar el seu poligon a nau.

Recordeu que va plantar la gespa del Camp Nou i no va durar res, al final una empresa de Tona ho va tenir de fer nou.

Els fills manaven sota les ordres del pare pero sobretot de la mare, tots implicats en casos de corrupció.

Jo vaig tenir presions del Jordi Pujol Soley directes per no ser de Convergencia, ni rendir-me a les seves voluntats.

La Farrusola es veia que era traidora i anava per sota má.

Ojalà els posesin a la presó, cosa que no pasará, esta pactat no entrar a presó, sota l'amença de que si els posen a la presó cantará i cauran estructores d'Estat.

A fet molt mal a Catalunya i als Catalans , la seva popularitat era pur populisme com ho poden ser ara els de Podemos, pero amb diferencies en la forma d'actuar, li agrada fer-se l'amic pero es un traidor.

Amb els que va fundar Convergencia fa anys que esta enemistat amb tots,

Jo sabia moltes de les seves guarrades, pero si les explicava la gent de Vic no s'ho creient.

A veure si tirarà gaire mes endavant, amb els anys que han tingut de libertat per fer desapareixe rastres , no queda res real sols coses per despistar.


FELICITATS TONI COROMINA, HAS FET UNA BON RESUM DEL PERSONATGE
la presó
Anònim, 09/05/2017 a les 15:34
+3
-2
Sempre es va esbombar el seu pas per la presó, però no cal oblidar que era missaire i de dretes i sempre paties menys amb el franquistes, si no pregunteu-ho en els catalanistes d'esquerres que aquests si que sabien de que anava això del franquisme.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Toni Coromina
Periodista
- Nascut a Vic, l’1 de maig de 1955. Casat, dos fills.
- Promotor de happenings teatrals a Vic (1976-1982)
- Des de l'any 1987, periodista als mitjans de comunicació comarcals: El 9 Nou, La Marxa, TVO, El Ter, Osona Comarca, Ràdio Vic, Canal Taronja.
- Co-autor del llibre “Rebotiga d'Il·lustres”, amb Albert Om. Premsa d'Osona 1989.
- Editor i coordinador de la revista El Pardal Moderat. Vic. 1991-1992.
- Guionista humorístic a Ràdio 4 i a Rac-1.
- Publicació del llibre “El que la sigue la persigue”, biografia del grup musical El Ultimo de la Fila. Editorial Can 1995.
- Autor del llibre “CAFÈ VIC”, retrat d’una generació de rebels i bromistes (1970-1985), Ajuntament de Vic-Eumo Editorial (2007).
- Columnista i guionista de la vinyeta editorial VENTURA & COROMINA, a LA VANGUARDIA (des de 1991).
- Autor de la novel·la “A favor o en contra, dietari d’un perruquer somiatruites”  (2014), Témenos Edicions.
- Autor del llibre Òxid de boira (Editorial Galeria el Carme de Vic, 2016).
- Autor del llibre El bisbe ludòpata i altres contes (Témenos Edicions, 2016).
Merkel i Rajoy, en una imatge d'arxiu | La Moncloa
Pep Martí
01/01/1970
L'unionisme intenta equiparar el polèmic article a un de similar de la Constitució de la República Federal, però no té res a veure | Els constitucionalistes Mercè Barceló i Xavier Arbós rebutgen que es puguin equiparar el sistema espanyol i l'alemany
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 17:14 Almenys sis ajuntaments del Baix Montseny ja han convocat un ple de rebuig al 155. Exigeixen a l'Estat que aturi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i, per tant, la suspensió de l'autonomia de Catalunya. Per Jordi Purtí. 
 17:14 Els Bastoners de Sabadell deixen de vendre loteria de Nadal i es passen a la Grossa. La colla ha pres la decisió en un moment de tensió política.
 16:36 Espanya, Alemanya i el 155: les comparacions odioses; un reportatge de Pep Martí. L'unionisme intenta equiparar el polèmic article a un de similar de la Constitució de la República Federal, però no té res a veure. Els constitucionalistes Mercè Barceló i Xavier Arbós rebutgen que es puguin equiparar el sistema espanyol i l'alemany.
 16:18 VÍDEOS Un arxiu de vídeos recull la brutalitat policial de l’1-O. El web difon imatges de les càrregues de la policia espanyola contra els votants, just l'endemà que el ministre d'Exteriors espanyol afirmés a la BBC que "moltes fotos eren falses". 
 15:51 Ballesteros a Puigdemont: «Per iniciar el camí de l'acord, a aquest alcalde el tindrà al seu costat». L'alcalde de Tarragona ha emès un comunicat dient que la pilota està a la teulada del president de la Generalitat per evitar que s'apliqui el 155. 
 15:12 Societat Civil Catalana es manifestarà diumenge pel «diàleg» però avala aplicar el 155. La mobilització es farà al passeig de Gràcia després que divendres el Senat hagi votat la suspensió de l'autonomia.
 15:11 L'alcalde de Blanes mostra el «rebuig total» al 155 i es planteja deixar el PSC. Els partits independentistes pengen una pancarta al balcó de l'ajuntament demanant la "llibertat dels presos polítics" amb el vistiplau de Lupiáñez.
 15:04 El Senat només ofereix dues opcions a Puigdemont per comparèixer: dijous a les 17.00 o divendres. Les dues alternatives xoquen amb la possibilitat de celebrar un ple dijous al Parlament.
 14:58 Raül Romeva afirma que els funcionaris obeiran al Govern i el Parlament i no a l'Estat. El conseller també assegura a la BBC que els membres de l'executiu no acataran el seu cessament i defensa que van ser escollits arran d'unes eleccions netes.
 14:56 Els periodistes de TVE responen amb duresa a la intervenció de TV3. El Consell d'Informatius considera que el govern espanyol vol aplicar unes mesures a la cadena catalana que encara no es compleixen a l'estatal.
 14:38 Ximo Puig assegura que les diferències entre socis sobre el 155 no afecta el pacte de govern valencià. El president de la Generalitat Valenciana confia que finalment no sigui necessària l'aplicació de l'article.
 14:24 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, defensa que si hi ha eleccions han de ser acordades entre els dos governs perquè no siguin un "front de batalla". Des de París també assegura que alcaldes europeus i d'arreu del món li transmeten el rebuig a la unilateralitat però també a la "resposta autoritària" de l'Estat.
 14:16 ANC i Òmnium de Granollers demanen un ple urgent per l'amenaça del 155. Les dues entitats volen que l'alcalde de la ciutat, Josep Mayoral (PSC), el convoqui per instar el govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya a través de l'article 155.
 14:10 VÍDEO El rei va trucar a Volkswagen per demanar que marxés de Catalunya», diu 
Martí Anglada, delegat del Govern a França, en una entrevista a CNews.
 14:07 Miquel Iceta evita aclarir si Montilla votarà a favor del 155; informa Isaac Meler. Responsabilitza Puigdemont de la suspensió de l'autogovern si no convoca eleccions o va al Senat a demanar diàleg. Afirma que el seu partit "no es trencarà" malgrat les tensions internes per la intervenció del govern espanyol a Catalunya.
 13:55 Universitats per la República convoca vaga aquest dijous contra l'aplicació de l'article 155. La plataforma també reclama la llibertat per Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
 13:54 El PDECat s'obre a trencar els pactes locals amb el PSC si fan costat al 155. La coordinadora general dels nacionalistes, Marta Pascal, exigeix als senadors socialistes catalans que votin en contra de la intervenció de l'autonomia.
 13:37 Iceta assegura que  el PSC "no es trencarà" però no aclareix si Montilla votarà a favor de l'aplicació del 155. El primer secretari socialista assegura que Puigdemont ha de convocar eleccions a Catalunya o anar al Senat per evitar la suspensió de l'autogovern.
 13:33 El PSC de Sant Hipòlit de Voltregà pot perdre l'alcaldia per una moció de censura arran del procés català. Aquesta tarda Som Voltregà i el PDECat podrien signar el document contra l'alcalde Xavier Vilamala. Informa Carles Fiter.
 13:25 ÚLTIMA HORA La Comissió Europea avala l'aplicació del 155 a Catalunya. El portaveu de la CE ha indicat que la mesura es troba “dins” de la Constitució espanyola.
 13:24 ERC avisa que qui es mantingui equidistant «s'estarà posant al costat dels repressors»; informa Roger Tugas. Sergi Sabrià alerta que és "molt difícil mantenir acords amb els que promouen el 155", en relació als acords locals amb el PSC, i aposta per proclamar la República "com la millor resposta" a l'aplicació d'aquest article.
 13:24 Ciutadans acusa Forcadell de posar el Parlament «al servei dels colpistes». Carlos Carrizosa, portaveu parlamentari dels liberals, sosté que és la presidenta de la cambra i no la Guàrdia Civil ni l'Estat qui ha "emmordassat" la institució.
 13:09 «Y tú qué mirás, mamón?»: els dos joves detinguts per la policia espanyola denuncien agressions. La noia apunta que només van dir "Fora, no us volem aquí" i neguen haver colpejat els agents.
 13:08 Així serà el ple de dijous per donar resposta a l'aplicació del 155; per Oriol March i Sara González. La cambra catalana farà un "ple específic" en el qual cada grup podrà presentar tres propostes de resolució. La gran incògnita és si es portarà o no a votació l'aixecament de la suspensió de la declaració d'independència.
 12:52 VÍDEO Els dubtes de Gabilondo sobre el 155. El periodista es fa moltes preguntes al voltant de l'aplicació del polèmic article a Catalunya.
 12:47 Puigdemont valora anar al Senat per defensar la Generalitat davant del 155; informa Oriol March. El president de la Generalitat encara no ha pres una decisió ferma. Si va a la cambra alta, ho farà pensant més en Europa que no pas en l'Estat, que ja ha decidit intervenir l'autonomia.
 12:42 La comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l'Ajuntament de Barcelona aprova una proposició del Grup Demòcrata –el PDECat- que insta el govern municipal a realitzar un acte al Saló de Cent i presidit per l'alcaldessa, Ada Colau, per reconèixer associacions de mares i pares d'alumnes, docents, veïns i col·lectius que es van implicar en la realització d'activitats per tal de mantenir oberts els centres educatius l'1-O. La iniciativa ha obtingut el suport d'ERC, mentre que BComú i el PSC s'hi han abstingut. C's i PP hi han votat en contra.
 12:41 Agents de la Guàrdia Civil del ferri del port de Tarragona marxen... només durant uns dies.
 12:39 ​Josep Fèlix Ballesteros admet «discrepàncies» al PSC pel 155 i reclama una postura «única».
 12:39 El PDECat suspèn l'assemblea per decidir si trenca amb el PSC a Terrassa. Els demòcrates esgrimeixen "motius d'agenda", a causa d'una reunió de partit urgent a Barcelona.
 12:33 El ple de dijous servirà per valorar la resposta del 155. Serà un ple específic en què els grups proposats, Junts pel Sí i la CUP, argumentaran durant 30 minuts per què l'han demanat. Després intervindrà el president de la Generalitat sense límit de temps. El ple se suspendrà durant temps breu i a continuació intervindran els grups. El president respondrà i hi haurà torn de rèplica. Després es presentaran les propostes de resolució -màxim tres per grup- i es votaran.
 12:22 Soraya Sáenz de Santamaría admet que un comandament únic podria controlar l'aplicació del 155. La vicepresidenta espanyola insta Carles Puigdemont a anar al Senat a fer al·legacions i confirma l'absència de diàleg amb la Generalitat des de dissabte, però sí amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.
 12:16 CCOO no cridarà a la «desobediència laboral» dels funcionaris per torpedinar el 155. El secretari general Javier Pacheco afirma que "les unilateralitats ni d'una banda ni d'altra són la solució" i afirma que només es plantejarà una vaga si el govern espanyol acomiada empleats públics.
 12:09 La xarxa dona suport, amb bon humor, als professionals dels mitjans públics que es podrien veure afectats pel 155.
 
 12:03 Albiol avisa Puigdemont que convocar noves eleccions no frenarà l'article 155. El president del PP a Catalunya insisteix que cal suspendre els programes electorals que defensin la declaració de la independència; informen Sara González i Oriol March.
 11:31 Junts pel Sí acusa l'Estat de practicar «violència institucional» i impulsa mesures penals contra el 155; informa Oriol March. Lluís Corominas, president del grup parlamentari, insisteix que el PP està actuant "com una dictadura". "Si la imposició segueix endavant, el conflicte es farà encara més gran", ha ressaltat.
 11:27 Una reproducció amb «clicks» de Playmobil de les càrregues policials de l'1-O triomfa a la fira d'Alcarràs, informa NacióLleida.
 11:10 La germana de Manuel Valls aigualeix el discurs unionista de l'ex-primer ministre francès. Sorprenent tuit de Giovanna Valls, resident a Barcelona, en contra de l'aplicació del 155.
 11:08 ÚLTIMA HORA Montilla no participarà en la comissió del 155 del Senat. La delegació socialista estarà formada per Ander Gil, Luisa Carcedo, Francisco Menacho, Begoña Nasarre, Óscar López i Tontxu Rodríguez.
 10:59 Junts pel Sí i la CUP opten per celebrar dijous el ple de resposta al 155. La cambra catalana es reuniria el dia abans del ple del Senat per dur a terme el previsible aixecament de la suspensió de la independència.
 10:48 ÚLTIMA HORA Junts pel Sí demana que el ple se celebri el dijous. També demana una comissió d'Afers Exteriors per aquest dimarts.
 10:45 Comença la junta de portaveus que ha de fixar la data del ple destinat a aixecar la suspensió de la independència.
 10:25 Albert Rivera, en declaracions a Antena3: «Les enquestes demostren que hi ha partit i que cal jugar-lo. Em nego a pensar que sempre han de governar els partits separatistes».
 10:13 El Parlament afronta la resposta a la suspensió de l'autogovern; informa Sara González. L'independentisme ultima la convocatòria del ple que ha de servir per declarar la independència. Si cal o no votar l'aixecament de la suspensió de la declaració és un dels principals debats oberts.
 09:51 Anna Simó, membre de la mesa del Parlament, considera «evident» que els grups parlamentaris facin «un pas més» per defensar les llibertats i les institucions catalanes.
 09:51 Anna Simó, en declaracions a TV3, afirma que els ciutadans de Catalunya «estem obligats a defensar allò que hem votat».
 09:19 Xavier Sabaté vol un «referèndum de la militància» del PSC per decidir si es dona suport al 155. L'exconseller de Governació assegura que els estatuts del partit diuen que hi ha decisions d'especial transcendència que s'haurien de posar a consulta interna.
 09:13 La CUP demana proclamar ja la independència contra l'aplicació del 155. Els anticapitalistes insten el Govern a no anar a "remolc" del de Mariano Rajoy davant de "la major agressió contra els dret civils, individuals i col·lectius, del poble català des de la dictadura franquista".
 08:32 VÍDEO Lo Pau de Ponts «respon» a la cançó que clama per l'empresonament de Puigdemont.
 08:02 El principal sindicat de mestres (USTEC-STEs) no reconeixerà els nous interlocutors si l'escola és intervinguda.
Entrades anteriors »
Violència policial | ND
01/01/1970
El web difon imatges de les càrregues de la policia espanyola contra els votants, just l'endemà que el ministre d'Exteriors espanyol afirmés a la BBC que "moltes fotos eren falses"
Seu del Banc Sabadell a Barcelona | Adrià Costa
Roger Tugas | 13 comentaris
01/01/1970
L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum | Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González | Adrià Costa
Ferran Casas | 5 comentaris
01/01/1970
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis
Pedro Sánchez i Miquel Iceta a l'executiva del PSC | ACN
Sara González | 18 comentaris
01/01/1970
Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya | El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 4 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules