Opinió

Cànnabis, una droga dura

«Calen debats científics i socials davant del consum de cànnabis lluny de la negació, de la minimització o de la simplificació del fenomen»

| 24/04/2017 a les 22:02h
El 19 d’abril passat, en el si de les conferències promogudes per la Universitat de Vic i l'Ateneu de la ciutat, el doctor Casas, catedràtic de Psiquiatria de la UAB i responsable del Grup Recerca Salut Mental i Addiccions de l'Institut Recerca Hospital Vall Hebron, va pronunciar una conferència científica-divulgativa a l’entorn del cànnabis i l'adolescència i les bases per a la prevenció efectiva.

Les seves valuoses i contrastades aportacions són les bases per obrir debat, en aquesta tribuna, de diferents aspectes nous, entorn el cànnabis.

Cànnabis és una droga dura. El cànem ha format part de la història de la humanitat i ha estat útil en diferents activitats quotidianes, industrials i manufactureres. El cànnabis era consumit en comunitats locals. Encara el podem trobar en escuts heràldics.

Va ser el moviment europeu del Maig del 68 i el moviment hippie els que van associar el consum de cànnabis a la llibertat, al progressisme i a la lluita contracultural. Des de llavors el considerem una droga tova. Il·legal en la seva producció i comercialització, excepte per finalitats terapèutiques i a petita escala per autoconsum.

La recerca dels darrers anys permet afirmar que les substàncies que composen el cànnabis tenen efectes psicotitzants i alt nivell de dependència. A més a més, el cànnabis s'acumula en l'organisme durant 21 dies, a diferència de la majoria de drogues, legals i il·legals, que en un termini d'entre 24 i 48 hores s'eliminen.

El cànnabis s'ha convertit a Catalunya en un consum d'iniciació a l'adolescència. Les darreres enquestes ens ho indiquen: el proven el 35,5% dels joves d'entre 14 i 18 anys (38% dels nois i 33% de les noies). El 57% dels joves de 18 anys a Catalunya han consumit cànnabis. El 3% dels joves d'entre 14 i 18 anys el fumen diàriament.

Cal conèixer que la introducció de variants de la planta estan produint efectes multiplicadors als habituals dels tipus històrics. El cànnabis Sativa (arbust d'entorn de tres metres) era habitual si es compra al mercat negre, però actualment el cànnabis conreat a casa té una potència entre 10 i 15 vegades superior a l'habitual Sativa. A més a més, actualment, el cànnabis sintètic, químic, pot tenir una fortalesa entre 30-60 vegades superior. La pròpìa publicitat orienta a efectes secundaris específics.

Cànnabis efectes terapèutics. Avui hi ha comercialització autoritzada, sota prescripció medica, d'alguns components químics del cànnabis per usos terapèutics. Aprovats per les Agències Internacionals i Europees del Medicament per ús de símptomes d'espasticitat, dolors neuropàtics, nàusees i astènia. Usat per les nàusees en els efectes secundaris de la quimioteràpia en alguns pacients amb càncer, en pacients amb malalties amb espasticitat, esclerosi múltiple. I en paral·lel, s'està fent recerca, separant cada substància com a ús per ansiolític, antidepressiu, antipsicòtic, per la millora de la memòria, entre d'altres.

El cànnabis té clarament també efectes terapèutics i, de fet, en molts casos adolescents, sense tenir-ne consciències, s'automediquen per notar millora de símptomes com l'ansietat, la depressió, la psicosi, la hiperactivitat. El problema rau que el cànnabis té, alhora, components que poden donar o induir psicosis, ansietat, depressió, astènia... El 60-70% dels pacients amb esquizofrènia i trastorns bipolar són consumidors de cànnabis, per la millora subjectiva de símptomes i/o per addició més fàcil i factors de vulnerabilitat biològics, emocionals i socials concomitants.

Cànnabis i fracàs escolar. La recerca internacional publicada ens va explicant perquè davant el gran nombre de joves adolescents que proven el cànnabis quins són els que tenen més probabilitats de ser consumidors habituals i, sobretot, addictes.

Els adolescents amb disfuncions del neurodesenvolupament tenen més alta probabilitat de ser addictes. Els trastorns de l'aprenentatge, els trastorns de conducte, el TDAH (Trastorn Dèficit Atencional amb o sense Hiperactivitat), els trastorns del son i la fatiga crònica en adolescents són factors que predisposen al consum del cànnabis, en realitat, com a automedicació per millorar simptomatologia. El cànnabis pot millorar l'ansietat i l'estat d'ànim, però empitjora la capacitat de concentració i d'abstracció i propiciar psicosi.

Aproximadament un 20% dels adolescents tenen algun d'aquests trastorns i són la causa principal de baix rendiment escolar, posterior fracàs escolar i social si els diagnòstics i tractaments no són els correctes. Hi ha iniquitat per nivell de renda de les famílies.

Cànnabis i prevenció efectiva. El cànnabis, segons tota la literatura contrastada, té efectes en el neurodesenvolupament cerebral, sobretot fins als 24 anys. Cal fer cribatge dels factors predisposants a les addiccions i, en especial, al cànnabis. Hi ha causes genètiques, ambientals (durant embaràs, al llarg de la vida), socials però en el que poden intervenir és en els diagnòstics dels factors de vulnerabilitat individual durant la infància.

Abans dels 7-8 anys caldria fer cribatge de disfuncions del neurodesenvolupament a tots els nens que amb un coeficient intel·lectual normal o alt i baix rendiment escolar. Les teràpies a aquestes disfuncions poden fer revertir totalment les mateixes i suprimir els factors biològics de vulnerabilitat al consum de cànnabis. I durant l'adolescència cal identificar els consums esporàdics, la iniciació i fer intervenció psicoeducativa i social. A l'escola i l'institut, i a la xarxa d'atenció pediàtrica conjuntament amb la família, cal valorar el consum del cànnabis i sobretot davant les noves variants amb molta més capacitat d'induir brots psicòtics.

Aquesta prevenció primària i secundària ens permet disminuir el fracàs escolar i social. Darrera moltes conductes desafiants en la conducció, en el sexe, en les diverses formes de violència, hi ha disfuncions i consums no detectats o infravaloració de la seva comorbiditat.
Hi ha debat mundial entorn els beneficis que portaria la legalització controlada, la liberalització front la prohibició. Alguns estats del món que han optat per la legalització controlada de la producció, de la comercialització i consum recreatiu i argumenten que ajuda a la conscienciació del dany del consum abans dels 25 anys i de poder fer reducció de danys amb plantes amb menys toxicitat.

Calen debat científics i socials davant del consum de cànnabis lluny de la negació, de la minimització o de la simplificació del fenomen.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

No a la legalització de les drogues
Anònim, 24/04/2017 a les 22:17
+1
-20
Excepte si és per prescripció mèdica, no s'ha de legalitzar el consum de drogues.

Hi ha gent vinculada a interessos mundialistes interessada en normalitzar el consum de la droga com a via per a mantindre adormida la gent i atontada la ciutadania davant d' una realitat social que ja és avui prou insuportable per a moltes persones.
M'agrada la Marina Geli quan parla com a metge i dóna opinions científiques
Anònim, 24/04/2017 a les 22:20
+4
-4
Més que quan fa de política, on considero que ha fet algunes patinades. Dit això, no seria bo que els que ocupen conselleries fossin persones expertes en el tema? La de calers que ens estalviaríem en assessors, que al final, són els que ajuden al conseller de torn a prendre decisions. Qui no recorda la inefable Leyre Pajin, nomenada minstre de sanitat als 31 anys, sense ni punyetera idea de medicina, assistint a diversos actes oficials amb una d'aquelles polseres magnètiques que ho curen tot?
gràcies
Anònim, 24/04/2017 a les 22:26
+4
-4
gràcies pels apunts i l'aportació
canabis droga dura ? No fotem, home
xavi desde Canada, 25/04/2017 a les 01:36
+18
-5
Primer de tot, l'alcohol, el tabac i el sucre son, a mes de moltissim mes adictius, causen un nombre de morts tal i un factura tan descomunal en termes de salud que si voste diu que la maria es una droga dura , jo no hem puc ni imaginar quin qualificatiu li ficaria a les tres que li acabo d'anomenar. De consum de canabis no ha mort mai ningu.
Segon, tota droga afecta diferent a cadascu. Uns s'enganxen al tabac o l'alcohol i d'altres no. En termes de com afecta l'organisme, n'hi que son alergics a l'extasis i potser es moren, pero tambe n'hi ha que la palmen amb una aspirina per que en son alergics tambe. No hem fem un gra massa. Les persones amb pre-condicions psicologiques com les que esmena voste, si, de segur tindran mes tendencia a automediacar-se i de segur que pot fer els seus simptomes enpitjorar, pero aixo s'aplica a qualsevol droga, i l'alcohol i el sucre son les pitjors. La mariguana no es ni una fraccio mes adictiva que el Valium ho es per un que pateixi ansietat.
Si que es mes potent es clar, pero tambe et pots fotre un xupito de licor de pressec o un de Stroh 80. La eleccio es del consumidor.
El rendiment academic baixa i es clar, per aixo les drogues s'han de prendre amb moderacio. Si vas a la Uni cada dia amb resaca de beure no arribaras gaire lluny tampoc, doncs lo mateix amb el canabis.
Com a droga de oci, tan de bo tothom la prengues mes en compte de alcohol. Menys baralles, menys comes etilics, menys de tot. En comptes tindriem una societat mes calmadeta i mes de bon rollo....
o si no per que un darrera l'altre ara paisos com Canada estan a punt de legalitzar-la completament ??
Apa senyora Geli, visqui la vida una mica i teletransportis al segle XXI d'una vegada.
Marinada
Anònim, 25/04/2017 a les 11:53
+11
-3
No sóc consumidor de cànnabis, però qualsevol que vulgui posar al mateix nivell el cànnabis amb la cocaïna, crack, heroïna, ketamina, etc. és simplement que no en té ni idea del significat de "drogues DURES".

Algú que pretengui dir que el cànnabis és la droga més adictiva, perd tota la credibilitat, s'han fet numerosos estudis i en tots està en la zona baixa de la taula, siguent la nicotina una de les més adictives.

Que la marihuana va començar a "estar ben vista" als anys 60 amb el hippies, és una fal·làcia com que el planeta té només 10.000 anys, feu una breu recerca i descobrireu que als EEUU la marihuana es va prohibir per pressions de la indústria fustera uns 100 anys abans.

L'alcohol i el tabac maten centenars de milers de persones a l'any, encara s'ha de demostrar una mort causada pel cànnabis, i es vol considerar a aquesta una droga dura... Lamentable i ridícul article de pacotilla.
@No a la legalització de les drogues de les 22:17
Anònim, 25/04/2017 a les 12:03
+17
-2
L'alcohol i el tabac són drogues.

Sento informar-te de la merda de món on vivim però, són els propis governs o lobbies amagats rere els seus mecenes els qui controlen les grans produccions de coca o opiàcids.

Que com ho sé??? Pels números.

Quan la CIA va perseguir a Pablo Escobar, es van multiplicar per 10 els enviaments de coca als EEUU. Quan l'OTAN va entrar a l'Afganistan va passar de produïr el 2% de l'opi mundial a més del 60%.

Tot el que sigui il·legal, promous les màfies. Si reguléssim la marihuana, s'acabarien totes les màfies d'europa de l'est, rússia o xines que comencen a sortir al diari com a grans traficants al nostre país. Ni t'imagines la d'impostos que generarien aquest locals que permeten fumar.
Al company/a de les 12:13
Albert Moreno, 25/04/2017 a les 16:33
+5
-0
Simplement donar-te l'enhorabona pel teu comentari.
Volia expressar el mateix que tu, però veig que ja no em cal...
Trobo molt interessant l'article, però no aporta gaire informació sobre els que controlen aquest mercat de merda...
Com diuen en castellà: Es un secreto a voces...
SALUT I ENHORABONA.
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 25/04/2017 a les 17:33
+5
-0
Si, els holandesos, que tenen el mateix nombre d'heroinomans pero mes vells des que van legalitzar el consum de marihuana son els que estan bojos. El que proposa es com prohibir els condons perque la gent no agafi el SIDA, si volen follar que s'aguantin o se la pelin, una opcio digna de la Esglesia Catolica. I aixo de que es va posar de moda als anys 60 no se d'on ho treu. El meu pare ja havia vist fumar kif quan feia la mili a Tetuan, i aixo que ni tant sols havia acabat la II guerra mundial.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb els dies posteriors a l'1 d'octubre
 00:46 ÚLTIMA HORA Rajoy destituirà Puigdemont i tot el Govern amb l'article 155, segons «El País». L’estratègia del president del govern espanyol implicaria cessar tot el govern català en bloc i nomenar un representant que en centralitzi les tasques de coordinació.
 22:47 OPINIÓ «La força de la gent», l'article de Carme Porta. 
 22:47 OPINIÓ «I tot, per no permetre votar», l'article de Jordi Bianciotto.
 22:46 OPINIÓ «Resistir», l'article d'Aleix Sarri. 
 22:45 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article de Ferran Casas.
 21:56 El PSC del Bages contradiu Pedro Sánchez i considera que el 155 «no és la solució». Els socialistes del Consell Comarcal rebutgen que l'anunci d'aplicació de l'article 155 "hagi substituït la petició no corresposta del President de la Generalitat de mantenir una reunió per parlar-ne".
 21:55 Quan el PSOE se'n reia del PP i assegurava que no aplicarien el 155. Rajoy i Sánchez han fet oficial aquest divendres l'acord per intervenir l'autonomia de Catalunya, però mesos enrere els socialistes presumien de tot just el contrari.
 21:25 VÍDEO Estudiants de la UAB desmunten les mentides d'«Espejo Público» sobre el procés català. Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat.
 20:59 L'exministre Joan Majó es dona de baixa del PSC. "No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta.
 20:45 Un exambaixador britànic, sobre el 155: «És feixisme». Craig Murray ha carregat amb duresa contra l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per convocar eleccions a Catalunya.
 20:25 ÚLTIMA HORA Felip VI avisa que l'«inacceptable intent de secessió» es frenarà amb tots els instruments de l'Estat. El monarca, quan queden poques hores per a l'activació de l'article 155, apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoïsme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns".
 19:50 PRIMÍCIA La junta de portaveus reclamarà dilluns la llibertat dels «presos polítics» Sànchez i Cuixart. JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol".
 19:44 Juncker tanca files amb l'estat de dret i elogia el paper de la monarquia espanyola. El president de la Comissió Europea destaca la "bonica visió" de trobar-se Oviedo ple de banderes espanyoles abans de l'entrega de premis Princesa d'Astúries que també reben Antonio Tajani i Donald Tusk.
 19:43 24 premis Nobel demanen «mediació i negociació» en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta oberta denuncien les escenes de violència i "brutalitat policial" de l'1-O.
 19:25 140 treballadors de la UE reclamen a Juncker que condemni la violència de l’1-O. Els funcionaris expressen "tristesa" per la resposta de la CE i "vergonya" per l'ús "desproporcionat" de la força per part de la policia espanyola.
 19:00 Anonymous anuncia un ciberatac massiu en defensa de Catalunya per aquest dissabte 21 d'octubre. Els hacktivistes mantenen viva la #OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions per demà. Per Mercè Molist.
 18:48 
Les cassolades, ara també amb el teu «smartphone». «Cacerolapp» és una aplicació per a mòbil que et permet escollir entre diferents estris per fer el màxim de soroll possible durant els vespres de protesta.
 18:22 TRIBUNA OBERTA «La revolució assenyada», l'article d'opinió de Sergi Tarrés. 
 18:10 L'Ajuntament de Sitges transfereix 500.000 euros a la banca ética. El consistori assegura realitzar aquesta acció "en rebuig de l’empresonament dels presidents d’ANC i Òminum Cultural i la possible implementació de l’article 155.
 18:01 L'Ajuntament d'Argentona ha anunciat que retirarà els seus fons del Banc Sabadell i CaixaBank. El consistori ha iniciat els tràmits per retirar 2,25 milions d'euros del Banc Sabadell i 555.000 euros de CaixaBank. Transferirà aquestes quantitats als comptes que té a Triodos Bank, entitat de banca ètica amb la qual opera des de l'abril del 2016.
 17:54 CANAL MADRID Discrepàncies pel ritme del 155: la data de les eleccions tensiona el bloc unionista; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes. 
 17:07 ÀUDIO Filtren la segona declaració de Trapero: «L'atestat de la Guàrdia Civil sobre l'1-O és en gran part fals». El major dels Mossos d'Esquadra defensa davant l'Audiència Nacional espanyola que el cos va "canviar els horaris dels agents per tenir el màxim de gent".
 16:55 El Ple de Santa Maria de Palautordera declara Enric Millo persona no grata i exigeix l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Consideren el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, com a un dels principals responsables de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols el passat 1 d'octubre. Per Jordi Purtí. 
 16:13 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional investiga les trucades entre Trapero, Sànchez i Cuixart. La jutge Carmen Lamela ordena identificar els números del major dels Mossos, la intendent Teresa Laplana i els presidents de les entitats sobiranistes.
 16:01 CCOO de Catalunya demana evitar "boicots" per no perjudicar l’economia i l’ocupació. El sindicat fa una "crida a la responsabilitat" a les institucions i als agents econòmics i socials per evitar "portar el conflicte al món del treball".
 16:00 El PP responsabilitza l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada de les càrregues policials de l'1-O al municipi. Josep Lluís Javaloyes demana la dimissió de Gil Ariso per ser "el màxim responsable dels fets succeïts l'1 octubre als col·legis del municipi".
 16:00 L'ACM defensa l'escola catalana davant les afirmacions d'adoctrinament del PP i C’s. El món local reivindica que "el municipalisme seguirà construint una escola de qualitat" i rebutja qualsevol acusació "d'aquells que no poden acceptar la solidesa del sistema educatiu català".
 15:33 ERC i PSC trenquen el pacte de govern a Vacarisses després de l'aval del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. Les dues regidores socialistes han comunicat a l'alcalde, el republicà Toni Massana, que abandonen el govern, que ara queda en minoria.
 15:05 Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa. L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%. Per Roger Tugas.
 15:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil marxa del CTTI després d'un registre per localitzar correus dels Mossos sobre l'1-O. El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum.
 15:02 El PSC avisa que «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155. “Si el PSOE està parlant amb el PP, s’haurà de veure quin acord pren el Consell de Ministres, i a partir d’aquí, quin suport li dona el PSOE i què acorda el PSC”, afirma Romero.
 14:52 El govern espanyol torpedina la comissió que investiga la violència policial de l'1-O. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, anuncia que recorreran la decisió de la Generalitat al Tribunal Constitucional.
 14:38 La Guàrdia Civil interroga responsables de mitjans de comunicació per l’1-O. El director d'"El Punt Avui" assegura que els agents s'han interessat per saber com es va contractar la campanya del referèndum i l'editor del digital "directe!cat" es nega a declarar.
 14:25 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article del subdirector de NacióDigital, Ferran Casas. 
 14:07 El govern espanyol evita concretar la data de les eleccions a Catalunya. El ministre Méndez de Vigo prioritza "restaurar la legalitat" i" aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica".
 14:06 Rajoy: «Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació». El president espanyol evita, des de Brussel·les, confirmar que al gener hi haurà convocatòria electoral o que s'intervindrà TV3.
 13:58 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans envers Catalunya. Miquel Sàmper remarca que la subsistència del pacte de govern a la ciutat depèn, en bona part, de la posició que adopti l'alcalde.
 13:48 L'AMI convoca una reunió extraordinària de l'executiva per aquest dissabte. Preveu fer un anàlisi de la situació política i es posarà sobre la taula la idoneïtat de convocar noves accions pels pròxims dies.
 13:47 El director dels Mossos: «No deixarem que ningú qüestioni la nostra professionalitat». Pere Soler assegura que la policia catalana no renunciarà als seus "valors" en l'obertura del curs a l'Institut de Seguretat Pública. Per Isaac Meler.
 13:41 Les càrregues policials de l'1-O deixen 1.066 ferits: 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d'11. El Departament de Salut publica un informe amb les dades de ferits entre els dies 1 i 4 d'octubre.
 13:39 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica. Informa Oriol March.
 13:38 El Parlament fixarà dilluns el ple per aixecar la suspensió de la independència. Junts pel Sí i la CUP es plantegen que tingui format monogràfic o bé de debat de política general.
 13:35 Junqueras assegura que el Govern està preparat econòmicament per a la independència. El vicepresident del Govern afirma que té lligat com pagar les nòmines públiques, els serveis públics, la supervivència econòmica de Catalunya i aconseguir crèdit per a la Generalitat.
 13:33 Barcelona en Comú impedeix que l'Ajuntament de Barcelona declari Felip VI "persona non grata". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, defensa que aquest posicionament ara és "inoportú".
 12:52 Sànchez acusa l'Audiència Nacional de fer una «interpretació extravagant» de la llei. L'escrit de la seva defensa carrega contra la fiscalia i demana substituir la presó per la retirada del passaport o la compareixença periòdica al jutjat.
 12:13 Torredembarra declara persones no grates Felip VI, Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido. El plenari celebrat aquest dijous ha aprovat una moció de la CUP on s'acordava demanar la dimissió del president del govern espanyol i d'altres responsables polítics de l'1-O. Per Jonathan Oca
 12:01 La Federació Espanyola expedienta el Reus per desplegar una senyera gegant. Expedient de caràcter extraordinari perquè pot incórrer en una conducta “de violència, racisme, xenofòbia o intolerància.
 12:00 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica.
 11:59 Mayor Zaragoza i la Comissió pel Diàleg es mobilitzen per «evitar el precipici». L'exdirector general de la Unesco participarà en un acte al paranimf de la UB en què es demanarà una sortida negociada al conflicte i "fugir de posicions extremes".
 11:59 El Senat validarà divendres vinent l'aplicació del 155. La mesa cambra alta iniciarà els tràmits dissabte mateix i la proposta del govern espanyol la debatran en un comissió formada per 27 parlamentaris en què el PP hi té majoria absoluta.
Entrades anteriors »
Felip VI i la reina d'Espanya, en l'arribada a l'entrega dels premis Princesa d'Astúries | Casa Reial
01/01/1970
El rei apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy en les hores prèvies a l'aplicació de l'article 155 | Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoisme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns"
01/01/1970
Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
Isaac Meler | 5 comentaris
01/01/1970
L'advocada del president d'Òmnium detalla a NacióDigital que l'Audiència Nacional pot tardar entre 15 dies i un mes en resoldre el recurs contra la presó preventiva
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
Pep Martí | 12 comentaris
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"
Sara González | 20 comentaris
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital
Àngel Colom | Adrià Costa
Pep Martí | 18 comentaris
01/01/1970
L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat" | "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma
Concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
Jordi Sànchez i Agustí Alcoberro | Twitter @jordisanchezp
Jordi Bes | 24 comentaris
01/01/1970
El vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana assumeix les funcions de Jordi Sànchez i defensa que "sempre hi haurà algú disposat" a substituir els detinguts | Dona suport a organitzar una aturada general en protesta pels empresonaments després de "l'èxit espectacular" de la del 3-O