La veu de Nació

Cinc anys després

«Que iCatFM torni a les ones és motiu de celebració. Però ara que els continguts es consumeixen més que mai en digital, què suposa aquest retorn al dial? »

| 08/04/2017 a les 22:03h
Aquesta setmana s'ha anunciat que iCatFM, l'emissora cultural de Catalunya Ràdio, tornarà al setembre a l'FM. Ho hem de celebrar perquè realment es fa una programació de qualitat i s'ha convertit en un referent, malgrat els inconvenients de les retallades dels anys anteriors. Va néixer el 2006 amb un toc de modernitat, i es podia escoltar en directe per les ones i per Internet. Han passat cinc anys des de la seva desconnexió, però l'equip ha sabut mantenir la marca viva amb alguns dels programes més seguits.

L'anunci de la seva desaparició de l'FM va suposar un trasbals per a molts dels oients fidels de l'època. De sobte, DeliCatessen, Cabaret Elèctric o Sona9 (entre altres) ja no s'escoltaven en sintonitzar el dial 92.5. Potser en aquell moment no va servir de consol explicar que es podria escoltar igualment per Internet, i bona part d'aquella audiència que la seguia des del cotxe o del transistor a casa va desaparèixer. Que els mòbils hagin evolucionat tan de pressa els ha anat a favor.

Quan es van començar a penjar els podcasts (programes enregistrats) de les ràdios i les televisions, fa uns deu anys, es van disparar tots els temors del sector audiovisual per por que Internet pogués abduir oients o teleespectadors que deixessin les graelles. Amb el temps s'ha comprovat que és una manera de recuperar audiències que no poden o no volen seguir en directe la programació.

Estem en la fase del consum 'a demanda'. Un 70% de les audiències dels mitjans digitals passa únicament pel mòbil i, especialment, a través de Facebook,Twitter o Instagram. Hi ha experiències d'èxit que acullen comunitats online disposades a pagar per continguts audiovisuals, a canvi de visionar-los o escoltar-los des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Per donar xifres, Netflix ja compta amb 98 milions de subscriptors i Spotify amb 50 milions de persones que escolten música online. El creixement anual és exponencial i no sembla que vagi a estancar-se.

Tot i així que una emissora existeixi únicament a Internet encara és menystinguda, com si no tingués prou presència o no pogués arribar al màxim de la seva audiència. El retorn a les ones de iCatFM s'havia convertit en una reclamació històrica i necessària. Però el futur anuncia altres recorreguts. Jordi Bianciotto deia que "encara hi ha molts cotxes sense receptor digital, molts aparells de ràdio a casa i molts hàbits que no es canvien d'un dia per l'altre". Segurament. Però en un moment que els continguts es consumeixen més que mai en digital, què suposa aquest retorn al dial? Els que ho celebrem som els que tenim més anys? És una qüestió generacional? 

També us pot interessar

 

COMENTARIS

sentit comú
Anònim, 09/04/2017 a les 01:19
+1
-0
Penso que és una qüestió generacional i tecnològica. Érem molts que escoltàvem el Tardà de feia anys i molts programes que ja eren els nostres. Això és generacional i ho varen tallar de cop. També el fet de no poder-ho escoltar en segons quins cotxes, com es diu en l'article i varem canviar a d'altres emisores.
Jo personalment tornaré a escoltar-ho.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Karma Peiró
Directora de NacióDigital
A Twitter: @kpeiro.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 16:29 Els investigats per duplicar webs del referèndum es neguen a declarar. La majoria són joves d'entre 19 i 22 anys de tot Catalunya. Mentre els interrogava la policia espanyola, un hacker ha fet una nova rèplica de la pàgina amb informació de l'1-O. Informa Mercè Molist.
 16:15 «Piolín» torna a ser lliure al Port. Aquest diumenge la policia va tapar-lo amb una lona i la xarxa es va omplir de bromes sota el hashtag #FreePiolín.
 15:11 Quinze persones declaren per les còpies mirall del web del referèndum. La majoria són joves d'entre 19 i 22 anys de tot Catalunya que s'han acollit al seu dret a no declarar, informa Mercè Molist.
 15:11 El PSC de Sant Celoni denuncia que els han suplantat la identitat amb cartell que demana votar "no" l'1 d'octubre.
 14:44 L'alcaldessa de Montcada s'acull al dret a no declarar per l'1-O; informa Albert Segura. L’acusen de desobediència per posar la ciutat al servei del referèndum.
 14:33 Vagues a universitats i instituts per defensar l'1-O. Universitats per la República organitza un acte amb Junqueras, Turull i Cuixart pel dia 27 i una manifestació pel dia 28.
 14:29 Dimiteix un regidor del PSC a Valls pel posicionament del partit davant el referèndum. Josep Batet ha pres aquesta decisió perquè "no estava còmode" amb les decisions dels socialistes.
 14:03 VÍDEO Un bar de Terrassa posa el "Cara al sol" a tot volum per contrarestar la cassolada.
 13:59 Les direccions dels instituts de secundària del Maresme i del Vallès Oriental denuncien "la deriva autoritària" del govern espanyol i donen suport al Govern i al departament d'Ensenyament.
 13:25 Julian Assange denuncia que s'aplaudeixi una salutació feixista de la Guàrdia Civil de Lleida. L'activista polític i fundador de Wikileaks considera la imatge "demolidora"-
 13:42 L'ANC celebrarà a la Font Màgica de Montjuïc l'acte final de campanya del referèndum el proper divendres a les 20.00. La nit electoral se seguirà diumenge des de plaça Catalunya.
 13:24 Quatre exalcaldes socialistes de municipis de l'Alt Penedès i el Garraf han reclamat aquest dilluns amb una carta al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que el partit no doni suport intel·lectual ni polític" a la prohibició del referèndum de l'1 d'octubre, i "que condemni sense atenuants la laminació de les llibertats civils i polítiques" que ha engegat l'Estat per "reprimir" els organitzadors i col·laboradors voluntaris de l'1-O.
 13:21 La Fiscalia cita per segona vegada els alcaldes de Lleida que no han anat a declarar. Els tres batlles que rebran en els propers dies la segona citació són els d'Alcarrràs, Miquel Serra; el de Bell-lloc d'Urgell, Carles Palau, i el de Serós, Gabriel Pena, els tres d'ERC.
 13:14 Preocupació a RTVE: la veu del personatge de Lupita al programa infantil “Lunnis” la posa Rosa Pou, alcaldessa de Caldes d'Estrac (el Maresme), citada a declarar per la Fiscalia per cedir espais municipals per al referèndum.
 12:59 Justo Molinero insisteix en fer una crida a la participació per a l'1-O.
 12:56 Tremp també apareix amb passos de vianants convertits en estelades.
 12:54 Dos joves investigats per replicar webs del referèndum s'acullen a no declarar a Tarragona. El seu advocat considera que "hi ha un despropòsit legal" i afirma que no hi ha base legal per imputar un delicte de desobediència. El lletrat denuncia que en cap moment han tingut accés a l'expedient dels fets que s'atribueixen als joves. Dos joves que han estat citats a Girona tampoc han hagut de declarar.
 12:53 La Fiscalia envia la Guàrdia Civil a 31 ajuntaments lleidatans pel referèndum. Els agents ja s'han personat a Oliana, Tàrrega, Bellpuig, Alpicat, Almacelles, Aitona, Guissona i Seròs.
 12:51 El món de la cultura es mobilitza «per un vot decidit i desacomplexat​». Aquest dilluns s'ha fet pública una declaració que aposta perquè la cultura "sigui el nervi i la sang de la República". Entre els signants, noms clau de tots els àmbits culturals com Sergi Belbel, Jaume Cabré, Joan Lluís Bozzo, David Carabén, Aina Clotet, Joan Fontcuberta, Cesc Gay o Isona Passola.
 12:22 DOCUMENT La carta amb què Enric Millo va amenaçar amb responsabilitats «penals» als directors d'institut. El delegat del govern espanyol alerta que autoritzar l'ús dels edificis pel referèndum podria comportar delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públics.
 12:26 El Tribunal de Comptes exigeix a Mas una fiança de 5,2 milions pel 9-N. L'organisme reclama a l'expresident que faci efectiu el pagament en 15 dies. El tribunal també requereix fiances milionàries a Irene Rigau, Francesc Homs i Joana Ortega.
 12:18 Gay de Montellà proposa un nou Estatut amb quatre concessions a Catalunya. El president de Foment del Treball alerta el govern espanyol que "no seria bo" activar l'article 155 perquè "el camí sempre està en el diàleg".
 12:17 Oriol Ferràndez entra a declarar com a investigat per duplicar el web del referèndum. L'alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, entre els ciutadans que li donen suport.
 12:16 L'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós (ERC), ja ha sortit de l'Audiència de Tarragona després de comparèixer davant del fiscal. S'ha acollit al seu dret de no declarar.
 12:03 Unes 500 persones es concentren davant dels jutjats de Cerdanyola, entre ells Joan Josep Nuet; Ernest Urtasun; l'alcalde Ripollet, José María Osuna; Marc Sanglas; i l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel García. Campos ja ha entrat als jutjats.
 11:51 Concentració de suport a l'alcaldessa de Montcada, Laura Campos (ICV). Ha estat citada per la Fiscalia malgrat no haver signat cap decret de suport al referèndum.
 11:48 La CUP demana als Mossos que desobeeixin si reben l'ordre de retirar urnes. El diputat Benet Salellas avança que estan treballant per recuperar la sindicatura electoral.
 11:44 Maza torna a amenaçar amb la detenció de Puigdemont. El fiscal general de l'Estat reitera que arrestar el president de la Generalitat és una opció que està "oberta".
 11:22 ÚLTIMA HORA El Tribunal de Comptes exigeix a Mas i els encausats del 9-N una fiança de 5,2 milions. L'organisme exigeix a l'expresident i a una desena d'alts càrrecs el pagament de la fiança pel procés participatiu del 2014.
 11:09 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil entra per primera vegada a un ajuntament buscant documents de l'1-O. Els agents que s'han personat a Oliana duien una ordre judicial que requeria l'entrega del decret però no se'ls ha lliurat perquè l'alcalde no el va signar.
 11:08 Apareixen vuit passos de vianants convertits en estelades a Berga. Les pintades s'han fet durant el cap de setmana.
 10:50 També hi ha una concentració a la comissaria de la Policia Nacional espanyola a Girona on declaren dues persones acusades de replicar webs del referèndum. En total, hi ha 13 persones investigades.
 10:45 Unes 200 persones donen suport a l'alcalde de Tortosa abans que comparegui aquesta tarda davant del Fiscal a Madrid. Ferran Bel no avança si s'acollirà al seu dret a no declarar i lamenta no haver rebut una comunicació oficial de la seva citació.
 10:22 
 10:09 Una vintena de persones donen suport a Didac Rios que ha estat citat a declarar a la comissaria de la policia espanyola a Tarragona per replicar el web del referèndum.
 10:10 Un expert de l'ONU reclama a Juncker que faci de mediador a Catalunya. Alfred-Maurice de Zayas es mostra "preocupat" per les "proves de violacions dels principis fonamentals dels drets humans, l'estat de dret i l'autodeterminació".
 09:48 Unes 500 persones, al jutjats de Cerdanyola, entre ells Nuet, Urtasun, l'alcalde Ripollet José María Osuna (CUP), Marc Sanglas i l'alcaldessa de Santa Perpètua Isabel García (ICV).
 10:03 Carles Puigdemont, a France Inter: "És inacceptable que l'Estat apel·li a la violència, que no ha estat ni serà mai una opció a Catalunya". El president català ha garantit que hi haurà referèndum i ha assegurat que “tot està en marxa”.
 09:42 Els comandaments dels Mossos fan costat a Trapero. El major de la policia catalana ja va traslladar als agents que no comparteix la tutela de l'Estat.
 09:00 El coronel De los Cobos ha convocat avui a les 6 de la tarda Trapero i altres comandaments policials per coordinar l'operatiu de l'1-O. El major dels Mossos es reunirà així amb el coordinador de l'operatiu contra el referèndum que ha designat el fiscal i que el Govern no accepta.
 08:58 Realment Puigdemont estava en contra de l'autodeterminació dels kurds com va dir Évole? La pregunta del periodista que va deixar en evidència el president tenia diversos matisos.
 08:49 Neix "Impressors per la Democràcia" per crear les paperetes per l'1 d'octubre. Un grup d'empreses impressores i de copisteria reivindica la impressió de les paperetes que es van repartir aquest cap de setmana, en un manifest al seu nou web.
 08:15 Almenys 13 persones declaren avui en relació a les còpies "mirall" del web del referèndum. La majoria són joves d'entre 19 i 22 anys de tot Catalunya, que van replicar voluntàriament i sense amagar-se el contingut que informa sobre l'1 d'octubre; ho explica Mercè Molist.
 07:57 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 5 de setembre: coordinació o intervenció dels Mossos?. El coronel De los Cobos vol donar avui ordres a Trapero mentre els promotors del 9-N dipositen avals al Tribunal de Comptes. Defensen l'estat de dret fent-lo cada cop més estret. Avui també són protagonistes el piromusical de la Mercè, Angela Merkel i el seu triomf amarg, el cantautor italià Venditti, Podem, els toros i Ruíz Zafón.
 07:40 PORTADES "Puigdemont puede ser acusado de rebelión si declara la secesión"», a "El Mundo". El referèndum i les eleccions alemanyes ocupen les portades dels principals diaris de paper espanyols i catalans.
 07:08 FILIPRIM ​Puigdemont, Évole, les llenties i l'equidistància. "En alguns moments, el periodista semblava massa interessat en fer aflorar fos com fos contradiccions al president", diu Toni Vall al seu anàlisi sobre l'entrevista que Jordi Évole al president Carles Puigdemont, que es va emetre ahir a La Sexta.
 23:26 CRÒNICA L'independentisme fa pinya a Vic: «Tenim l'horitzó de l'1-O amb la certesa que el guanyarem»; per Carles Fiter.
 22:55 Puigdemont a La Sexta, en deu frases: «Si no arriben les cartes, qui arribi primer al col·legi constituirà la mesa».
 22:27 Jordi Sànchez, a l'acte unitari de Vic: «Ja fa dies que estem guanyant el camí de la llibertat i de la dignitat».
 21:59 Marta Pascal, a l'acte unitari de Vic: "Ens juguem la dignitat d’aquest país". I recorda: "Deien que segur ens barallaríem, i som aquí junts".
Entrades anteriors »
L'alcalde d'Oliana, Miquel Sala, amb el del Pont de Suert, als jutjats | ACN
Irene Ramentol | 11 comentaris
01/01/1970
Els agents es personen amb una ordre judicial que requereix una còpia de tots els documents vinculats a l'1-O
Concert de bellaciao a la Catedral, durant les festes de la Mercè 2017 | Xavi Torrent
01/01/1970
A l'espera que es clausuri amb el Piromusical, a la festa de Barcelona acudeixen 50.000 persones més que en la passada edició
La sala Scala on hi va haver l'atac | CNT Madrid
01/01/1970
«Malgrat la tònica alegre que estan prenent aquests dies les manifestacions, diversos responsables polítics no deixen d’advertir de la situació de violència imminent»
El centre de Barcelona es va omplir de gent aquest dimecres suport a l'1-O | Adrià Costa
01/01/1970
Relat de tots els esdeveniments que van arrencar dimecres amb la detenció d'alts càrrecs implicats en el referèndum i que ha culminat aquest dissabte amb l'amenaça de control dels Mossos | L'executiu es prepara per una nova ofensiva que afecti directament consellers, el vicepresident i el president
Cospedal no ha cridat a files els espanyols per evitar l'1-O | Ministeri Defensa
01/01/1970
Els manifestants independentistes tampoc han robat armes a la Guàrdia Civil, ni Cospedal ha cridat a files a tots els espanyols per aturar l'1-O
La corredora de curses de muntanya Núria Picas, després de l'entrevista. | Josep M. Montaner
01/01/1970
La corredora de curses de muntanya, sempre compromesa amb la independència, no descarta tornar a competir pel primer lloc a l'Ultra Trail del Mont Blanc
Alts càrrecs del Govern detinguts, amb Oriol Junqueras i Carme Forcadell, a la Ciutat de la Justícia | Sergi Cámara
01/01/1970
Rajoy no ha volgut obrir el camí del 155 però ha optat per vies menys costoses políticament deixant sense autonomia financera la Generalitat i encaminant la presa de control dels Mossos | El temor a l'èxit del referèndum ha fet que opti per impedir-lo per la força amb una causa general i un desembarcament policial
01/01/1970
El jove de 21 anys havia ajudat a fer visible a la Xarxa la informació per anar a votar l'1-O distribuint còpies "mirall"
Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu | Flickr PP
01/01/1970
El president espanyol desplega l’artilleria a Catalunya per mantenir ferm el seu electorat, però no té cap pla B per a l’endemà del referèndum, quan la política s’haurà d’obrir pas
Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. | Joan Parera
01/01/1970
NacióDigital selecciona la Festa del Porc i la Cervesa, projeccions de cinema islandès, la Fira del Bolet i del Boletaire, la Fira de Sant Miquel, i la Fira de Calella i l'Alt Maresme
L'equip d'informatius de TV3 d'aquesta última temporada | TV3
01/01/1970
«TV3 no manipula, no desinforma, no proposa una mirada voluntàriament esbiaixada sobre la realitat que retrata. Cosa que sí fan totes les altres emissores generalistes estatals»
El Seguici marca l'inici d'una festa que reuneix modernitat i tradició | Adrià Costa
01/01/1970
Tots els actes, concerts i activitats més destacats de les festes de Barcelona, en viu des del divendres 22 al dilluns 25 de setembre: del pregó al Piromusical, passant pel correfoc, els concerts, el seguici o la diada castellera