Opinió

Odi sobre rodes

«Aquestes campanyes pretenen negar, acusar i excloure dels valors cívics, socials i educatius el reconeixement de la diversitat»

| 21/03/2017 a les 22:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 21/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ha estat notícia arreu – una mala notícia - que un autocar carabassa amb lemes discriminatoris i negadors volia recórrer Catalunya. Ja ho va intentar a Madrid on va trobar-se amb una immobilització forçada, però va decidir que Catalunya era on calia anar a difondre el seu missatge, reitero: discriminatori i negador.

La plataforma responsable ja havia fet una prèvia a tots els centres d'ensenyament. Va trametre'ls una guia en la que s'exclamava contra una educació basada en el reconeixement de la diversitat. La publicació contenia missatges contra el reconeixement de la diversitat sexual i la identitat de gènere. De nou, un missatge discriminatori i negador.

Catalunya ha estat pionera en polítiques contra la discriminació a lesbianes, gais, persones trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI). El 2005 va impulsar un programa executiu per al col·lectiu LGTBI i es va desenvolupar un Pla Interdepartamental per a combatre les discriminacions amb accions positives i sensibilització. L'octubre del 2014 Catalunya es va dotar d'una llei de reconeixement dels drets LGTBI que recollia també, sancions administratives per accions discriminatòries.

Els delictes d'odi i discriminació són conseqüència de valors que han negat la diversitat en qualsevol àmbit. Quan aquesta discriminació o promoció de l'odi es fa per raons d'orientació sexual o identitat de gènere el que es persegueix és descontextualitzar les polítiques d'acció positiva i les lleis de reconeixement de drets, en la negació de drets troba una expressió que les muta, de forma tramposa, en accions impositives.

En aquest sentit les campanyes de la plataforma Hazte Oir –la responsable d'ambdues campanyes citades- pretenen descontextualitzar les polítiques per la igualtat de drets de les persones LGTBI i fer que es percebin com una ideologia que pretén imposar-se a tota la població. El que volen anomenar com a "ideologia de gènere" no és res més que la necessitat i obligació de les institucions públiques per a dotar de drets iguals a persones que són diverses i diferents. No es pot partir només de la igualtat reconeguda sobre el paper sense tenir en compte que es precisa d'una major protecció social i legal per a les persones o col·lectius que acumulen una trajectòria de discriminació patida.

Aquestes campanyes pretenen negar, acusar i excloure dels valors cívics, socials i educatius el reconeixement de la diversitat. Són campanyes amb una ideologia clarament discriminatòria i negadora, una campanya que victimitza doblement les persones discriminades i excloses donat que les converteix en culpables, però una campanya que, sobre rodes, ha aconseguit un ressò mai esperat a les xarxes socials i les portades dels mitjans de comunicació. Potser cal començar a negar-se a fer-ne ressò i immobilitzar, emmudir els missatges de l'odi, els missatges odiosos.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Prejudicis
JRRiudoms, 22/03/2017 a les 00:39
+13
-2
L'autora, partint d'uns prejudicis, construeix un discurs del tot falsari.
Objectivament, hom pot trovar el mateix odi i transfòbia a l'aiutobus d'Hazte Oir com a qualsevol diccoonar (legir les definicions de "penis" i "vulva".
I millor no parlar de la Llei aquesta, on el denunciat és culpable "avant la lettre", ja que ha de probar la seva innocència (com en temps de la dictadura franquista, on tothom era potencialment culpable fins que no es demostrés la seva innocència).

Atentament
d'acord amb l'article ;
MAG Arts - Ceret, 22/03/2017 a les 10:03
+1
-3
més cultura i esperits oberts , menys odi i discriminacions involucionistes ;
aquest bus és creat per generar odi, conseqüència d'una espanya actual profundament anacrônica i "arriérée", l'inquisiciô del segle XXI, és ben evident ;

Bravo!
Anònim, 22/03/2017 a les 11:50
+1
-2
L'actuació de la Generalitat ha estat ràpida i exemplar, respecte a l'anterior missatge... no tinc paraules. La igualtat i els drets humans bàsics no compten? jo diriq que qui té prejudicis és ell
Volem un món de cinisme i hipocresia?
Anònim, 22/03/2017 a les 15:16
+4
-1
Que no tenen dret a tenir la seva pròpia opinió? Que no l'expressen respectuosament? Que potser és que es vol que tothom exteriorment hagi d'assentir a tots els punts de les ideologies del govern, pensin el que pensin? Que es vol un món de hipocresia?
No se sap on li veuen l'odi
Anònim, 22/03/2017 a les 16:14
+4
-1
No es veu odi enlloc en aquests missatges sinó l'expressió del seu pensament, que en democràcia ha de ser lliure. En democràcia en absència de violència es pot parlar de tot. Concretament només és democràcia si es poden debatre idees polítiques de tota mena, des de l'extrema dreta a l'extrema esquerra, passant pels moderats i els alternatius. No és democràcia si es pot parlar només si s'està d'acord fins els més mínims detalls amb els qui manen. Tampoc és democràcia si el poder no permet la més mínima dissensió sobre la seva política oficial. Per molt bones intencions que diguin defensar suposadament, perquè tots els règims absolutistes i totalitaris han trobat motius que ells creien vàlids per la censura, la prohibició i la persecució dels dissidents a la seva línia política.

La democràcia és tolerar, permetre i donar cobertura legal als discrepants de torn que sempre n'hi haurà, és inevitable. Cal preguntar-se com és que consideren el seu sistema tan dèbil que no pot aguantar ni la més mínima crítica, perquè si és legítima o no és allò que cal debatre. Aquí la impressió és que del que es tracta és ja no tant que no arribi a la gent sinó que no es pugui expressar obertament això que molts pensen. A veure si serà que l'odi, a l'igual que la bellesa, està en la mirada, perquè la gran majoria de la gent no li veu ni li sap veure aquest suposat odi que el poder detecta i castiga tant instantàniament, sense parar-se ni a inquirir ni a reflexionar, de forma políticament interessada.
Odi?
Anònim, 22/03/2017 a les 22:28
+1
-0
Dos punts:
Si això és odi sobre rodes aleshores aquells autocars amb lemes ofensius pels creients de l'organització del Richard Dawkins també ho devien ser, no?
Si això és odi sobre rodes, quin concepte hem d'usar per aquells atemptats terroristes en que grans vehicles a diversos llocs han atropellat expressament gent per fer una matança o els recents atropellaments terroristes a Westminster?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Carme Porta
Tècnica en imatge fílmica, he treballat principalment en l’àmbit audiovisual i periodístic. Membre de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores, del Grup de Periodistes Ramon Barnils i del PEN Català. Directora de la col·lecció Tinta Fèmina de l’Editorial Trabucaire. Diputada al Parlament de Catalunya en la VI i la VII legislatura. A Twitter: @carmeporta.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 17:35 VÍDEO Els Bombers de Manresa fan sonar les sirenes en protesta per l'aplicació del 155.
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:03 El Secretari d'Organització del PSC de Manresa, Xavier Vera, plega pel suport del PSOE al 155.
 23:13 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, considera que "el PSC no pot estar ni un minut més al govern de la capital de Catalunya", i demana que Colau reuneixi els grups contraris al 155 per trobar una sortida democràtica davant "el cop contra les institucions catalanes".
 23:06 Convergència Democràtica Aranesa alerta que el 155 paralitzarà «de facto» el govern aranès. El partit mostra el "total rebuig i condemna a la interpretació de la democràcia en aquests termes totalitaris".
 22:36 Catalá insta Puigdemont a actuar amb «responsabilitat» i avisa que la justícia és «eficaç». El ministre de Justícia critica Carme Forcadell per apuntar que l'aplicació del 155 sigui un "cop d'estat".
 22:30 Societat Civil Catalana (SCC) veu "positiva" la decisió del govern espanyol de recórrer a l'article 155 i reclama que s'apliquin "el més aviat possible les mesures per tornar a la normalitat institucional". L'entitat defensa que l'aplicació del 155 "garanteix l'autogovern de Catalunya i fa una crida a la convivència i la concòrdia".
 22:24 Un noi i una noia han estat detinguts a Barcelona per intentar agredir un agent de la Policia Nacional espanyola davant la delegació del govern espanyol. Els fets han passat minuts després de finalitzar-se la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 22:20 El líder del PP català, Xavier García Albiol, acusa Carme Forcadell d'"apallissar" més de la meitat dels catalans pel tracte a l'oposició. També titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret per l'activació de l'article 155.
 22:09 DOCUMENT Puigdemont equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència. Llegeix el discurs íntegre del president de la Generalitat.
 21:54 El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, veu "lògic" que una querella per rebel·lió contra Carles Puigdemont suposi "mesures cautelars severes".
 21:52 ÀUDIO Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio: «Seguirem treballant amb el mateix compromís i rigor».
 21:46 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, considera que l'activació de l'article 155 suposa "un veritable cop d'estat contra un Govern i un Parlament legítims" que sempre han actuat a partir del principi democràtic i "emparats pel mandat popular" del 27-S i de l'1-O. "Ens pertoca defensar la democràcia i la República", ha defensat en declaracions a TV3.
 21:40 JxSí i la CUP pacten celebrar divendres el ple del Parlament que respondrà al 155 i que pot declarar la independència.
 21:35 Milers de lleidatans també surten al carrer en contra de la suspensió de l'autonomia catalana; per Àlvar Llobet.
 21:33 Milers de persones tornen a omplir el Mercadal de Reus per exigir l'alliberament dels "presos polítics"; explica Jonathan Oca.
 21:13 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència; per Oriol March.
 21:11 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, dimiteix de la direcció del PSOE després de l'aplicació de l'article 155; informa Sara González.
 21:09 Carles Puigdemont acaba el seu discurs amb un "visca Catalunya".
Entrades anteriors »
Sáenz de Santamaría presdiex la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris a la Moncloa. | Europa Press
Pep Martí | 3 comentaris
01/01/1970
Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155
La celebració de la Vella després de descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles | ACN
01/01/1970
Descarrega un 4 de 9 sense folre i un pilar de 8 amb folre i manilles, a més de carregar un 4 de 10 amb folre i manilles i un 2 de 8 sense folre
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 4 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules
01/01/1970
Recull d'imatges d'Adrià Costa
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració