opinió

Una renda garantida de ciutadania eficient

«El model proposat i consensuat ha de ser eficient, i ha de constar de dues parts: una prestació econòmica i una prestació que serveixi d’incentiu cap a programes d’inserció social i laboral»

| 28/02/2017 a les 22:03h
Cada dia és més clar que les persones necessitem uns mínims per viure i que el dret a aquest principi és indiscutible. L’economia del bé comú i l’economia social són valors en alça en les societats modernes.

Des de l’inici de la legislatura hem posat èmfasi en què "la millor política social és un treball digne" i així és com hem encarat els programes i actuacions de les polítiques actives de treball des del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

L’Estatut d’Autonomia de l’any 2006 incloïa ja el concepte de renda garantida com a dret subjectiu. L’any 2013 es promou una iniciativa legislativa popular (ILP)  amb 120.000 signatures recollides per  més de 70 entitats, i fa un any que en el Parlament s’intenta articular la llei amb el màxim consens per tirar-ho endavant. Des del Govern, i des del departament que encapçalo, el desembre passat vam decidir implicar-nos-hi directament per avançar en els darrers esculls i hi hem treballat a fons per aconseguir una Renda Garantida de Ciutadania com a un dret per totes les persones que estan patint els efectes directes de la pobresa, en el sentit més ampli.

En aquest moment, estem, doncs, perfilant les propostes de les condicions d’una renda garantida de ciutadania catalana, una proposta que representa un canvi de paradigma, un nou dret i la millor política social de família.

Tothom coneix persones que, en un moment de la seva vida, són vulnerables per les condicions econòmiques, socials o de pèrdua de salut o ocupació i necessiten que l’administració estigui al seu costat per ajudar a avançar i ser membres tots i totes d’una societat més justa i igualitària.

És amb aquests principis en què es basa la proposta que fem com a Govern als promotors de la iniciativa legislativa popular de la renda garantida, formada per entitats socials i sindicals.

El model proposat i consensuat és un model que ha de ser eficient, i que ha de constar de dues parts: una prestació econòmica i una prestació que serveixi d’incentiu cap a programes d’inserció social i laboral, per tal que la persona beneficiària tingui el dret al treball com a referent.

La nostra proposta va dirigida a unitats familiars, en que el primer membre sigui beneficiari del 100% de l’índex de renda de suficiència de Catalunya (664 euros), que el segon membre rebi un 50% més (996€) i en cas de fills o més membres 100 € cada mes fins a 4 membres. Això representaria que per posar un exemple una parella amb un fill rebrien una prestació de 1096€.
 
Però, com deia, és un canvi de paradigma i no és només una prestació. Aquesta ha d’anar acompanyada de  programes  d’inserció en l’ocupació, de manera que una quantitat determinada com 150 euros de la mateixa prestació són l’incentiu per ser actiu en la recerca de feina.  Després de 6 mesos es revisaria i es podria perdre en cas d’inactivitat. De la mateixa manera, les persones amb habilitats i aptituds per treballar que estiguin rebent la prestació de la renda i se’ls ofereix un treball i no l’acceptin, també la podrien perdre.

Aquest canvi de paradigma és innovador i cal fer-lo amb responsabilitat. Per això proposem una transició de 4 anys (iniciar-ho amb el 82% de la prestació de l’IRSC ( 544€, 2on membre 817€, 3er membre 917€)  i anar augmentant progressivament any a any fins culminar-ho el 2020 .

Al mateix temps , proposem un grup format per Govern, sindicats i entitats socials que en facin el seguiment durant la transitorietat, per abordar els canvis que es puguin anar produint en relació al món laboral, i la compatibilitat de treball/renda , o els canvis d’hàbits possibles. La responsabilitat ens ha d’instar a poder compartir les dades del present per determinar les perspectives de futur i aconseguir una llei que respongui a les necessitats reals, que no creï expectatives que no es puguin complir i que en tot moment resolgui les possibilitats i millores ( que no sigui un mirall de la llei de dependència que malgrat tenir un bon esperit els governs estatals de torn no l’han complert).

Des del departament de Treball, Afers socials i Famílies, ens caldrà dissenyar els programes d’inserció social i d’ocupació per a cada una de les persones, així com posar al seu servei tots els professionals de l’administració pública i de les entitats del tercer sector necessàries per un acompanyament efectiu.

En aquests moments tothom ha de ser conscient que, la Renda Garantida de Ciutadania és la resposta a l’emergència social, a l’exclusió que pateixen algunes persones, no sent mai volguda, però també, és una oportunitat per assumir una proposta cap a una societat més justa i igualitària i sobretot el guany d’un dret subjectiu .

Només amb responsabilitat, amb eficiència i amb una mirada àmplia de perspectiva de futur arribarem a bon port. Esmercem junts esforços per acordar millorar les condicions de vida dels més dèbils i apostem per anar ampliant el dret del treball digne com a millor política social.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Igualtat
Anònimusss, 28/02/2017 a les 22:59
+15
-0
S'ha d'apujar el sou mínim pq es pugui viure dignament sense compartir sostre si no es vol
Todos los temas
Inma Sena Martínez, 01/03/2017 a les 01:04
+0
-7
Todo lo que pasa los pobres cada vez más pobres es del gobierno la iglesia y los militares y que discriminar a los discapacitados y a los homosexuales bisexuales transexuales también es culpa del gobierno de los políticos y militares y que quiten a sus hijos a sus familiares tampoco lo veo bien ahí que ir a por todos los ricos políticos iglesias y militares del mundo unirnos todos los pobres del mundo y ir a por ellos nosotros somos más y sin miedo a nada somos que ellos y lo sabéis pobres del mundo luchemos todos juntos
ni parlar-ne
el talp venjador, 01/03/2017 a les 08:00
+25
-3
que vol que li digui, el que, en principi pot semblar una bona idea, penso que no ho és tant. Això de que qualsevol tingui dret a una renda garantida perquè si, només pot comportar que certs col·lectius, s'aprofitin per rebre uns diners a canvi de res. A més a més, això pot comportar un efecte crida per a que molts immigrants vinguin a Catalunya, i acabar, així, de fer esclatar el nostre precari estat del benestar. D'altres, poden optar per treballar en negre, per així declarar que no tenen ingressos i cobrar més subvencions. I una pregunta més, encara: qui ho pagarà tot això? volen fer-nos pagar als de sempre,els que ja paguem els nostres impostos i complim amb els nostres deures ciutadans? Potser que en lloc de renda garantida es prenguin d'altres mesures per ajudar, per exemple, a la nostra gent gran. Fer que la gent visqui de les subvencions no crec pas que sigui una bona idea
uy, uy, uy...
Pragmático, 01/03/2017 a les 09:45
+8
-4
Renda garantida + Volem Acollir = Trump catalán
Cita d'Adrian Rogers
Jan Original, 01/03/2017 a les 16:07
+2
-0
Quan la meitat de les persones arriben a la conclusió de que elles no tenen perquè treballar perquè l'altra meitat està obligada a feres càrrec d'elles, i quan aquesta altra meitat es convenç de que no val la pena treballar perquè algú els pendrá l'ho que han lograt amb el seu esforç...Això, amic meu... es el final de qualsevol nació!
I això qui ho paga? Els de sempre?
Hornet, 01/03/2017 a les 19:32
+3
-0
Menys renda garantida i més treball digne garantit!!! I a qui realment la necessiti, que se li doni, però amb control ferri per evitar trampes.
Millor feina garantida!
Anònim, 03/03/2017 a les 09:48
+1
-1
Ja n'hi ha prou de sopa boba!. Educació i feina garantida per a tothom!. Aquests de l'ERC cada dia són més com la CUP!. Demanar és gratis, principalment si els que paguen son els altres. Prou de politics irresponsables!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Dolors Bassa
Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.
Concentració de la Diada del 2016 al Passeig de Sant Joan. | Adrià Costa
Sara González | 2 comentaris
01/01/1970
L'entitat aprova aquest dissabte a la seva assemblea els passos a seguir davant d'un escenari encara incert en la recta final del procés | Exigiran la creació d'un òrgan de coordinació nacional format per partits, entitats i institucions que garanteixi una unitat d'acció
01/01/1970
El diputat d'ERC al Congrés assegura que els casos judicials de la família no afectaran al procés sobiranista
01/01/1970
El primer ministre irlandès, Enda Kenny, aprofitarà la cimera de dissabte per demanar als seus socis europeus que es pronunciïn sobre la qüestió
Una protesta veïnal per denunciar el model turístic de Barcelona, al documental «La ciutat dels turistes» | TV3
01/01/1970
«És urgent, molt urgent, que Barcelona escolti els seus veïns, el seu descontentament. Queda clar que els polítics, per bona voluntat que puguin tenir, no tenen marge per arreglar res. Mana l'economia, la seva és una cruel dictadura»
«Guardianes de la galaxia» torna amb una esperada segona part
01/01/1970
Aquest divendres s'estrena "Guardianes de la galàxia 2" i aprofitem per fer un repàs a alguns dels títols més destacats d'aquesta factoria d'èxits