la veu de nació

Montoro vol controlar l'economia digital

«L’anunci probablement quedarà en un avís perquè la vigilància dels diners virtuals és encara una ficció»

| 28/01/2017 a les 22:04h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 28/01/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En la seva lluita contra el frau fiscal, l’agència tributària ha anunciat aquesta setmana la creació d’eines informàtiques, basades en l’anàlisi de dades massives (big data) que li permetran seguir les grans fortunes, patrimonis i el frau derivat de l'enginyeria fiscal de les multinacionals. Hisenda també posarà el focus en el complex entramat de negoci que es genera a Internet amb l'economia col·laborativa d'empreses com Airbnb o Über, fins als nous models de pagament digitals amb "criptomonedes", plataformes digitals, mòbils, etc. Tot plegat derivades del que es coneix sota el terme d'economia digital.

La pregunta és: com ho faran? Com tindran control de totes les transaccions i moviments que circulen cada mil·lèsima de segon per les entranyes d’Internet? Sap Montoro que s’està ficant en un terreny pantanós? Li pregunto a Mayo fuster, directora d’investigació en economia col·laborativa a l’Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya, sobre la mesura del ministre d'Hisenda. I em respon que veu més difícil controlar les grans fortunes, que no pas els moviments de les empreses com Über o Airbnb. 

“Amb tècniques d’scraping (gratar o extreure dades de pàgines de webs) es poden identificar els consumidors i monitorar el trànsit de serveis. La informació està centralitzada en plataformes amb el qual són molt vulnerables”, continua la investigadora. I m’explica que l’ajuntament de San Francisco (EUA) ja va fer un "gratat" de dades de Airbnb, perquè l'empresa no volia facilitar la localització ni el nombre d'allotjaments turístics del lloc. També em deriva a una interessant iniciativa, Inside Airbnb, que està mapejant les ciutats més importants per entendre com s'està expandint el servei.   

Complicat veu també Fuster el control de les criptomonedes que operen únicament a Internet. Bitcoin, per ser la primera, és la més coneguda i usada però n’existeixen moltes altres. Un bitcoin avui val 865 euros i els diners es mouen a la velocitat de la llum a través d’una xarxa de milers d’ordinadors controlats per persones repartides per tot el món. “El problema aquí és que totes aquestes monedes digitals operen sota la tecnologia blockchain, que és molt enrevessada, descentralitzada i en temps real. A més la criptografia fa gairebé impossible seguir la identitat de qui fa les transaccions”.  

Cerco una segona opinió per saber exactament la complexitat del blockchain que Montoro pretén controlar. El consultor tecnològic Marc Rocas, coincideix amb Fuster en què ara és poc probable que el fisc vigili les transaccions de l'economia digital. "Blockchain és un registre immutable d'operacions, en una xarxa descentralitzada, que connecta usuaris de forma directa, sense necessitat d’intermediaris". I aquí es troba el quid de la qüestió. 

Li demano a Rocas un exemple per acabar d'entendre-ho. "Mira, quan compres i vens moneda estrangera, el banc guarda un registre de l'intercanvi de divisa, i tributes segons els guanys o pèrdues generades. Però en el cas de les criptomonedes es fa mitjançant empreses, de nova creació, que només operen a Internet. Una molt coneguda és Coinbase, fundada el 2012 a San Francisco”. I m'explica que, si de cas, la lògica passaria perquè Hisenda es fixés en aquesta mena d’empreses i que els contribuents estiguéssim obligats a indicar, en la declaració de renda, els moviments fets a partir dels "moneders virtuals" que faciliten empreses com Coinbase. Com podrà, però, establir en Montoro una obligació de comunicació sobre els teus moviments amb una empresa amb seu a San Francisco? 

Està clar que cal començar a trobar solucions perquè l'economia digital no s'atura. La Comissió Europea ja fa anys que té una branca d'investigació dedicada a donar impuls i facilitar l’economia digital, però molt em temo que queda molt per explorar i més per aprendre. L’anunci de Montoro probablement quedarà en un avís perquè el control absolut dels diners virtuals és, a hores d'ara, gairebé una ficció. Com diu Fuster, "les administracions no acostumen a brillar per la seva capacitat d’innovació tecnològica". Seria sorprenent que en aquesta ocasió ho aconseguís, quan encara està tot molt verd.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Control digital
Maria., 28/01/2017 a les 22:23
+4
-0
Article molt interessant.
Uber i Airbnb no és "economia col-laborativa"
Anònim, 28/01/2017 a les 22:33
+5
-1
És neoliberalisme pur i dur.
El trist paper de l'esquerra oficial
Anònim, 29/01/2017 a les 01:06
+5
-1
Parlo d'aquesta esquerra progre que, davant de la manca de propostes per oferir cap alternativa a la deriva globalista, fa avui bandera de la ideologia de gènere, el discurs políticament correcte del multiculturalisme globalista o els cants de sirena de la "revolució digital".

O sigui, tot el que sona molt bonic des de fa anys a les orelles de les èlits globalistes.

Que després no es queixin si la gent vota Trump o Le Pen. Quan no fas allò que et pertoca fer, altres vindran a ocupar el teu espai.
Els rics guanyen.
Jan Original, 29/01/2017 a les 16:45
+2
-1
Resum excel·lent el del anònim de les 01:06

Canviar-ho tot de tal manera que res canvi-i. Mai tants pocs havien pogut controlar, manipular i robar tant com en la revolució digital. Com molt be va dir el magnat W. Buffett: l'actual guerra mundial es de classes i el rics estem guanyant per golejada.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Karma Peiró
Directora de NacióDigital
A Twitter: @kpeiro.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 17:35 VÍDEO Els Bombers de Manresa fan sonar les sirenes en protesta per l'aplicació del 155.
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:03 El Secretari d'Organització del PSC de Manresa, Xavier Vera, plega pel suport del PSOE al 155.
 23:13 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, considera que "el PSC no pot estar ni un minut més al govern de la capital de Catalunya", i demana que Colau reuneixi els grups contraris al 155 per trobar una sortida democràtica davant "el cop contra les institucions catalanes".
 23:06 Convergència Democràtica Aranesa alerta que el 155 paralitzarà «de facto» el govern aranès. El partit mostra el "total rebuig i condemna a la interpretació de la democràcia en aquests termes totalitaris".
 22:36 Catalá insta Puigdemont a actuar amb «responsabilitat» i avisa que la justícia és «eficaç». El ministre de Justícia critica Carme Forcadell per apuntar que l'aplicació del 155 sigui un "cop d'estat".
 22:30 Societat Civil Catalana (SCC) veu "positiva" la decisió del govern espanyol de recórrer a l'article 155 i reclama que s'apliquin "el més aviat possible les mesures per tornar a la normalitat institucional". L'entitat defensa que l'aplicació del 155 "garanteix l'autogovern de Catalunya i fa una crida a la convivència i la concòrdia".
 22:24 Un noi i una noia han estat detinguts a Barcelona per intentar agredir un agent de la Policia Nacional espanyola davant la delegació del govern espanyol. Els fets han passat minuts després de finalitzar-se la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 22:20 El líder del PP català, Xavier García Albiol, acusa Carme Forcadell d'"apallissar" més de la meitat dels catalans pel tracte a l'oposició. També titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret per l'activació de l'article 155.
 22:09 DOCUMENT Puigdemont equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència. Llegeix el discurs íntegre del president de la Generalitat.
 21:54 El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, veu "lògic" que una querella per rebel·lió contra Carles Puigdemont suposi "mesures cautelars severes".
 21:52 ÀUDIO Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio: «Seguirem treballant amb el mateix compromís i rigor».
 21:46 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, considera que l'activació de l'article 155 suposa "un veritable cop d'estat contra un Govern i un Parlament legítims" que sempre han actuat a partir del principi democràtic i "emparats pel mandat popular" del 27-S i de l'1-O. "Ens pertoca defensar la democràcia i la República", ha defensat en declaracions a TV3.
 21:40 JxSí i la CUP pacten celebrar divendres el ple del Parlament que respondrà al 155 i que pot declarar la independència.
 21:35 Milers de lleidatans també surten al carrer en contra de la suspensió de l'autonomia catalana; per Àlvar Llobet.
 21:33 Milers de persones tornen a omplir el Mercadal de Reus per exigir l'alliberament dels "presos polítics"; explica Jonathan Oca.
 21:13 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència; per Oriol March.
 21:11 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, dimiteix de la direcció del PSOE després de l'aplicació de l'article 155; informa Sara González.
 21:09 Carles Puigdemont acaba el seu discurs amb un "visca Catalunya".
Entrades anteriors »
Sáenz de Santamaría presdiex la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris a la Moncloa. | Europa Press
Pep Martí | 3 comentaris
01/01/1970
Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155
La celebració de la Vella després de descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles | ACN
01/01/1970
Descarrega un 4 de 9 sense folre i un pilar de 8 amb folre i manilles, a més de carregar un 4 de 10 amb folre i manilles i un 2 de 8 sense folre
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 4 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules
01/01/1970
Recull d'imatges d'Adrià Costa
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració