Adéu a la capitalitat cultural

«La roda de la cultura no pararà i el teixit social continuarà creant esdeveniments i fent feina de formiga per amor a l'art»

| 06/01/2017 a les 06:00h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 06/01/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ara fa un any Vic va agafar el relleu de La Capital de la Cultura Catalana que durant el 2015 ostentava Vilafranca del Penedès. Si el músic de Tona Arnau Tordera va protagonitzar el breu l'espectacle inaugural Engeguem en una Plaça Major plena a rebentar, el grup que lidera, Obeses, va clausurar el cicle de 12 mesos a l'Atlàntida amb l'espectacle musical Verdaguer, ombres i maduixes, emmarcat en el subtítol Apaguem. D'aquesta manera, la ciutat de Reus va recollir el testimoni vigatà i durant un any es convertirà en la capital cultural catalana.

Com no podia ser d'altra manera, l'obra de Verdaguer -en format de teatre musical contemporani- es va convertir de nou en protagonista de l'efemèride. Encara que ja fa més d'un segle que el poeta de Folgueroles va morir (1902), el seu llegat continua essent el símbol més valorat del pòsit cultural a casa nostra, d'un valor universal inqüestionable.

Tot i que a priori l'adjudicació, cada any, del títol de Capital de la Cultura Catalana a una ciutat del territori no deixa de tenir un component de promoció de caire comercial i mercantil promogut per una empresa privada de màrqueting, és innegable que la majoria de ciutats que han estat designades han aprofitat la seva nominació per fer sentir la seva veu i potenciar els elements culturals propis.

En el cas de Vic, més enllà de l'impuls institucional de l'ajuntament, el protagonisme l'ha tingut durant tot el 2106 la xarxa d'entitats ciutadanes –el que se'n diu el teixit social cultural- que cada dia treballen desinteressadament per revifar el caliu de les arts, les festes populars i tota mena de propostes tradicionals i d'avantguarda. En aquest sentit seria injust penjar la medalla només a l'ajuntament, sobretot tenint en compte que la immensa majoria dels més de 100 actes celebrats han estat organitzats i promoguts per grups, entitats i associacions de titularitat privada o desvinculades legalment de l'ajuntament. Tampoc no es pot obviar que els autèntics protagonistes dels actes organitzats han estat els seus destinataris: els milers de ciutadans de Vic i els visitants que han acudit a la capital osonenca provinents d'arreu de la geografia catalana.

L'organització de l'any cultural 2016 es va organitzar de manera eficaç en mesos temàtics, cada un dedicat a una parcel·la cultural. Sense pretendre assenyalar unes activitats per sobre de les altres, en el transcurs del mes de febrer la fotografia (un art cada vegada més socialitzat i a l'abast de tothom) va omplir diversos espais de la ciutat -el carrer, sales i galeries- d'imatges del passat i del present: des de les instantànies de Català Roca i l'enyorat Xesco Jiménez, a les fotos gegants exposades a les teulades de la ciutat (A vista de campanar) o les colpidores imatges dels refugiats retratats per Marc Sanye. I moltes més.

El mes de març, centrat en la pintura, ens va portar a la contemplació d'obres de grans mestres catalans (Casas, Rusiñol, Dalí, Miró, Brossa, Ponç, Tàpies, Barceló o Vernis, entre d'altres) al Museu Epìscopal, en el marc de l'exposició 116 anys de pintura catalana. Però també hi va haver el circuït avantguardista Parada 0, una trobada dels dinàmics practicants de l'sketchcrawl, una jornada d'acció grafitera (l'art més popular que podem contemplar cada dia al carrer), l'antològica de Fidel Bofill, o les obres elaborades per les entranyables Parelles Artístiques que batallen contra l'estigma de les malalties mentals, enmig d'un gran ventall de propostes.

L'abril, dedicat a les lletres i a la literatura, va tenir debats entorn de la cultura catalana, recitals de poesia acompanyats de música i dansa, homenatges a Ramon Llull, la llegenda de Sant Jordi, recorreguts per espais literaris, la descoberta d'autors novells de la mà de poetes consagrats, reflexions sobre el paper de la literatura en l'era digital, el record i la vindicació dels clàssics, un documental sobre Lluís Solà, debats amb els escriptors contemporanis osonencs, visites a arxius, col·leccions i biblioteques privades, lectures dramatitzades a peu de carrer, una visió sobre les noves formes de suport cultural, el paper de la Universitat i el patrimoni cultural, la cultura nacional i diversitat, o la Internacionalització de la literatura catalana de la mà dels traductors i els editors.

En plena primavera, el mes de maig ens va submergir en el disseny, amb exposicions, tallers, xerrades, debats i presentacions literàries que van permetre observar aquesta activitat en totes les seves dimensions i entendre el paper que juga en la societat actual. En aquest context al Temple Romà, l'Espai Romeu, ACVIC Centre d'Arts Contemporànies, El Casino de Vic i l'Escola d'Art i Superior de Disseny es van poder contemplar mostres de l'abans i l'ara de la tipografia, el disseny i el grafisme a Vic. Sense oblidar la singular exposició a la galeria El Carme sobre el col·lectiu trencador Òxid de Boira, un grup d'artistes locals que a finals dels setanta va fer emergir la revolta en el món de l'art.

El juny (la falç al puny) es va dedicar a l'escultura, l'arquitectura, la ceràmica i a les formes volumètriques o matèriques des de tots els punts de vista, amb la participació d'autors catalans i de la comarca d'Osona que van intentar apropar l'art de les formes al gran públic, amb debats i exposicions a El Carme o al Col·legi d'Arquitectes, entre d'altres.

La festa popular (la parcel·la més estretament lligada amb la tradició, el lleure i la diversió), van omplir el mes de juliol de color i música, de gegants, caps de llúpia, el bestiari, els castellers, les danses, correfocs i la música tradicional. Tot plegat coincidint amb les habituals activitats lligades a la Festa Major de Vic.

Amb la majoria de vigatans absents de la ciutat durant les vacances del mes d'agost, el mes de setembre es va omplir de música, coincidint amb el ja tradicional Mercat de Música. Una vegada més la Plaça Major, els carrers, l'Atlàntida i la resta d'espais habituals en aquest certamen es van omplir a vessar, com cada any. El MMVV va culminar amb el concert de clausura Cantata VICCC, que a l'escenari de la plaça va reunir a l'escenari a prop de 300 alumnes de totes les escoles de Música d'Osona, amb el suport de la banda Astrio sota la direcció artìstica de Joan Gudayol "Gudi". La cantata, una producció especial de VICCC16, va esdevenir un passeig per la banda sonora de trenta anys de música realitzada en diferents èpoques pels grups més destacats del panorama osonenc (l'anomenat Liverpool català), amb versions de cançons de Duble Buble i Esquirols, passant per Kul de Mandril, Sau, Trogloditas, o els actuals Nyandú, Obeses i altres. Finalitzat el Mercat, el ressò musical es va allargar amb debats, exposicions i la projecció del documental Del petit Liverpool a Osona, que recull imatges i testimonis de músics de la fornada musical dels anys 70 i 80 i les confronta amb la nova generació de grups i músics populars que amb el pas dels anys han convertit la comarca en un potent focus d'irradiació que il·lumina el firmament català. Finalment, hi va haver un cicle de música lligat al patrimoni, amb concerts de petit format en espais històrics de la ciutat, i també la celebració del 10è Aniversari dels Grallers i Timbalers Ciutat de Vic.

Entrada la tardor, octubre es va concentrar en una frenètica activitat teatral, començant pel muntatge del grup Cor Cia Nador, un intent ben aconseguit d'acostar la cultura magrebina a la catalana, mitjançant l'adaptació de les memòries de l'escriptora amaziga Laila Karrouch, resident a Vic des que hi va arribar quan tenia vuit anys, que escenificava la història d'una noia que viu entre dos mons allunyats, no sols geogràficament i els seus intents per nedar entre dues aigües. En aquest context, de la mà del col·lectiu Etzètera, no hi podia faltar als escenaris vigatans una versió dramatitzada de Laura a la ciutat dels Sants, que pel contingut podria emparentar-se amb l'obra anterior, sobretot en el paral·lelisme que es deriva de les dificultats d'integració d'una dona forastera, en aquest cas barcelonina, en la societat local. Fugint dels temes locals, el conegut actor Ferran Rañé i la seva filla Joana Rañé, van presentar un bon treball a mig camí entre el llenguatge teatral i la dansa.

A les portes de l'hivern i amb els primers embats del fred, novembre es va ocupar de traslladar al gran públic l'art del cinema, el vídeo i el vídeoart des de diverses vessants: documentals i esdeveniments lligats a Cine Club Vic (una entitat lluitadora imprescindible avui, però també durant la darrera etapa del franquisme), o el ja mític Festival Julius de cinema amateur i també el record de la ciutat de Vic a través de les imatges de diferents films que s'han rodat a la nostra ciutat els últims anys.

Fins que desembre va tancar l'any amb el ja esmentat espectacle sobre Verdaguer. Però la vida continua. Més de 100 actes no significa que la roda hagi de parar. El teixit social continuarà creant organitzant esdeveniments, treballant desinteressadament i fent feina de formiga. Si la capitalitat, de la mà de l'organització de VICCC16 i les institucions han esdevingut el vèrtex superior d'una piràmide perfectament dissenyada, no podem oblidar que la base de la piràmide ha estat i continuarà estant conformada per molts artistes i ciutadans anònims que es mouen per amor a l'art.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

La casta de la cultura??
Jan Original, 07/01/2017 a les 20:49
+5
-5
En lineas generals estic d’acord amb el teu escrit, malgrat tot et faré particep d’una “prova del coto” que personalment he fet: al llarg d’aquest any he preguntat (per curiositat) a moltes persones de diferents entorns per la "capitalitat cultural d’Osona" i he constatat que moltes d’elles ni sabien del que els parlava.
Fent un crivatge de la meva personal enquesta he arribat a la següent conclusió: no s’a fet el possible perquè aquest esdeveniment tingues el suficient ressò publicitari per tal de que l’interès cultural s’entengues a altres segments dels “de sempre”, o en altres paraules mes entenedisses: a Osona les orgies del mont de la cultura estan reservades als de sempre i, com convidats especials, les "patums" i subvencionadors de sempre.

Bon any Toni
Bon any, Jan Original
Toni Coromina, 08/01/2017 a les 13:03
+5
-1
Tant de bo la cultura un dia deixi de ser elitista. Bon any, Jan Original
Cultura?
Anònim, 08/01/2017 a les 20:23
+4
-3
Bon article Toni, ben documentat i , però estic d'acord amb en Jan que no ha estat prou explicada i donada a conèixer aquesta capitalitat cultural, ni a la mateixa ciutat ni als catalans en general.
La cultura, entenc que no és elitista. És una manera de fer, de pensar, de disfrutar i de treballar que ens donen la història i les tradicions de les que en som hereus. Els elitistes son els que gestionen aquestes mostres culturals, sempre deixant de banda a la majoria de la ciutadania.
Topics
l'observador, 09/01/2017 a les 10:42
+3
-1
Veig que en Jan Original, cau en els mateixos tòpics de sempre, dels quals un habitual es el poc "ressso publicitari". Les seves enquestes diran el que diran, però l'assistència mitjana als diversos actes, demostra que per una part important de gent, aquest "resso" va ser més que suficient, considerant que era una iniciativa afegida a les diverses programacions ordinaries de l'any. A banda de la difusió institucional, els diversos mitjans locals en van fer un seguiment més que correcte dels diversos actes i iniciatives. Perquè i posats a especular, quina seria la mesura de un correcte "resso publicitari" ? i quina part del pressupost del cost global hi ha d'anar destinat ? No serà que entre altres coses, tenim saturació d'informacio, o be no sabem destriar be una de l'altre ? i si no ens posen un paper o un tuit davant el plat de la sopa, ja no sabem trobar res més ? A per cert,jo tambe crec que la cultura per si mateixa no es elitista. L'ùs que en fan alguns , si.
Cultura? Doncs sí, cultura.
Anònim, 09/01/2017 a les 12:13
+5
-0
Sincerament, després de mesos de reunions prèvies i convocatòries a centebnars de persones i col·lectius; després de sis caps de setmana de difusió a la plaça dels Màrtirs i barri del Remei; després de 10 mesos d'activitats, ordenades per disciplines, moltes de les quals han estat o gratuïtes o amb entrades a un preu molt assequible; després d'haver publicat 220.000 revistes (22.000 cada mes, durant 10 mesos) que he trobat fins avorrir-les en botigues, biblioteca, centres cívics, equipaments,...; després d'anuncis, de webs, d'articles en premsa, etc. no crec que es pugui afirmar que "no s’a fet el possible perquè aquest esdeveniment tingues el suficient ressò publicitari per tal de que l’interès cultural s’entengues a altres segments dels “de sempre”" (sic) com afirma Jan Original i ratifica Anònim.

Qualsevol persona que al llarg de l'any s'hagi acostat a una botiga, a l'ETC, a un centre cívic, a la bliblioteca i a tants altres espais, ha tingut l'oportunitat d'assabentar-se'n. Sempre i quan la cultura l'interessi mínimament, és clar.

El programa de ViCCC pot haver agradat més o menys, només faltaria. I es pot criticar tant com es vulgui, només faltaria. Que queda molt camí per recòrrec i molt reducte elitista, segur. Però que algunes crítiques em semblen un recurs fàcil i reiteratiu, també. Malauradament, sempre és més fàcil criticar que actuar.

I per fer que la cultura deixi de ser elitista, el millor que es pot fer és començar a practicar-la, creant-ne o gaudint-la quan la tens a l'abast. I això no hauria de ser tan difícil en un territori en el que, com afirma el mateix Toni Coromina, hi ha "molts artistes i ciutadans anònims que es mouen per amor a l'art".

ViCCC 2016 pot haver agradat o no. Se li poden atribuir encerts, errors o mancances. I tant com sí. Però amb la quantitat de gent, entitats i col·lectius que, d'una manera o altra, han participat activament o com a espectadors o visitants a mostres, activitats i exposicions, titllar-lo d'elitista o de poc publicitat no em sembla just ni objectiu.

I, per descomptat, bon any a tothom.
Popular
Ramon Ripoll, 10/01/2017 a les 17:47
+0
-0
Intentem fer les mostres culturals mes properes a tots i totes .
Felicito a tot l' equip que ho ha intentat.
L' únic inconvenient , l' equip de govern , no ha cregut amb l' any cultural i ens ha quedat arregladet.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Toni Coromina
Periodista
- Nascut a Vic, l’1 de maig de 1955. Casat, dos fills.
- Promotor de happenings teatrals a Vic (1976-1982)
- Des de l'any 1987, periodista als mitjans de comunicació comarcals: El 9 Nou, La Marxa, TVO, El Ter, Osona Comarca, Ràdio Vic, Canal Taronja.
- Co-autor del llibre “Rebotiga d'Il·lustres”, amb Albert Om. Premsa d'Osona 1989.
- Editor i coordinador de la revista El Pardal Moderat. Vic. 1991-1992.
- Guionista humorístic a Ràdio 4 i a Rac-1.
- Publicació del llibre “El que la sigue la persigue”, biografia del grup musical El Ultimo de la Fila. Editorial Can 1995.
- Autor del llibre “CAFÈ VIC”, retrat d’una generació de rebels i bromistes (1970-1985), Ajuntament de Vic-Eumo Editorial (2007).
- Columnista i guionista de la vinyeta editorial VENTURA & COROMINA, a LA VANGUARDIA (des de 1991).
- Autor de la novel·la “A favor o en contra, dietari d’un perruquer somiatruites”  (2014), Témenos Edicions.
- Autor del llibre Òxid de boira (Editorial Galeria el Carme de Vic, 2016).
- Autor del llibre El bisbe ludòpata i altres contes (Témenos Edicions, 2016).
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències del referèndum de l'1 d'octubre
 00:24 Un manifest denuncia «l'ofensiva» de l'Estat contra educació, cultura i llibertats a Catalunya. El text, impulsat per la Revista Mirall, està signat per un centenar de personalitats del món del periodisme, la política i la cultura.
 00:02 OPINIÓ «La pressa i la rendició», l'article de Joan Foguet.
 00:01 OPINIÓ «La flama no s'apagarà», l'article d'Aura Ruano. 
 00:00 OPINIÓ «La deriva espanyola», l'article de Josep-Lluís Carod-Rovira. 
 23:59 LA VEU DE NACIÓ «No hi ha 155 suau», l'article d'Arnau Urgell.
 22:50 Clam del Camp Nou per la llibertat de Sànchez i Cuixart. Partit plàcid del conjunt blaugrana, que aplana el camí cap als vuitens de final de la Lliga de Campions amb un 3-1 contra l'Olympiacos.
 22:32 La Moncloa considera l'advertiment del PDECat un "xantatge inacceptable". El president de la Generalitat ha afirmat al consell nacional del partit que aixecarà la suspensió de la independència si s'aplica l'article 155.
 21:59 Santi Vila acusa l'Estat d'alimentar un clima de «por i angoixa» que pot afectar l'economia. El conseller d'Empresa considera "inadmissible" el boicot del govern espanyol a la seguretat jurídica de Catalunya.
 21:57 Així veu Pedro Sánchez el sobiranisme: "Reaccionari", "regressiu" i basat en "retallar drets". El líder del procés català afirma a Brussel·les que el procés català "és la materialització de l'antipolítica que s'està vivint en altres parts d'Europa, ja sigui a Hongria o a Polònia".
 21:31 VÍDEO Una periodista de RAC1, agredida en una manifestació unionista a Barcelona. Un manifestant l'ha increpat i l'ha colpejat amb el pal d'una bandera espanyola. Unes 600 persones s'han concentrat a la Diagonal de Barcelona per reclamar la unitat d'Espanya.
 21:28 Entrevista a Josep Soler: «El conflicte a Catalunya afectarà de ple l'economia espanyola». Pep Martí conversa amb el director general de l'Institut d'Estudis Financers, que afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable".
 20:44 Puigdemont garanteix al PDECat que aixecarà la suspensió de la independència si Rajoy no dialoga. La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, li fa costat per aixecar la suspensió de la declaració d'independència "quan cregui oportú". 
 19:49 ANÀLISI Del paper d'Alemanya a l'impacte econòmic: la Unió Europea i el procés, en deu claus. Brussel·les manté una ambigüitat calculada davant del conflicte, entre un suport tebi a Rajoy i la preocupació per l'efecte de la crisi política en el creixement. Per Pep Martí. 
 19:38 L'exdirector general de la Unesco demana una reunió Catalunya-Espanya "sense condicions ni apriorismes". Federico Mayor Zaragoza demana "serenitat i altura de mires" per evitar conseqüències "greus".
 19:28 Comín no veu "contradiccions" entre que Barcelona sigui "la capital de la República" i la seu de l'Agència Europea del Medicament. El conseller de Salut assegura que la candidatura catalana "és la millor".
 19:06 VÍDEO Albiol aprofita els talls a la Diagonal per carregar contra Puigdemont. El líder del Partit Popular a Catalunya ha penjat un vídeo al seu Twitter gravat al peu de l'avinguda en què critica les conseqüències de la "gran" manifestació d'ahir. 
 19:04 Amnistia Internacional considera excessius els càrrecs de sedició contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i demana suspendre la presó provisional. "Demanem a les autoritats que retirin els càrrecs de sedició presentats contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i que posin fi immediatament a la seva presó provisional", ha dit Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.
 18:41 Rajoy i Rivera es reuneixen durant més d'una hora per tractar l'aplicació del 155. El líder de Cs es desplaça a la Moncloa i insisteix al president espanyol que convoqui eleccions.
 18:14 Citen a declarar un digital català per la publicitat institucional del referèndum. Joan Puig, de Directe.cat, ha de comparèixer divendres en qualitat de testimoni a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia, de Barcelona.
 18:14 ÚLTIMA HORA Restablerta la circulació a l'Avinguda Diagonal de Barcelona en sentit Llobregat. També es pot circular per totes les vies transversals, excepte el Passeig de Gràcia, i falta per obrir la via en sentit Besos.
 18:04 La comissió de reforma constitucional del PSOE s'estavella per la repressió de l'Estat. Units Podem deixa en suspens la participació arran del 155 o la declaració d'independència, el PDECat no hi serà si se suspèn l'autonomia, ERC ja va avançar que no hi participaria i C's creu que serà un fracàs.
 17:43 Filtren la declaració de Trapero a l'Audiència Nacional: "La Guàrdia Civil no volia marxar sense els cotxes". El major dels Mossos va transmetre a la jutge que va advertir la benemèrita que desallotjar els manifestants del 20-S provocaria un problema d'ordre públic.
 17:43 La crida de Mònica Terribas a informar dels moviments de la Guàrdia Civil no vulnera la normativa. Agents del cos van denunciar el programa i un reduït grup d'ultres es va manifestar davant dels estudis de Catalunya Ràdio per protestar contra la petició de la presentadora del programa, que ha estat avalada pel CAC.
 17:23 Eurodiputats reclamen debatre sobre l'empresonament de Sànchez i Cuixart al Parlament Europeu. La decisió es prendrà en una reunió dijous i depèn del suport del grup socialdemòcrata.
 16:44 El xoc amb Catalunya pot fer que l'economia espanyola creixi 13.000 milions menys del previst. L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal confirma, com va avançar Montoro, que la persistència sobre la "incertesa" pot tenir un impacte negatiu d'entre 0,4 i 1,2 punts percentuals en el PIB del 2018.
 16:58 L'empresonament de Sànchez i Cuixart erosiona el relat del PSC; ho explica Sara González. Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy. L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta.
 16:43 VÍDEO Nicolás Maduro, a Évole: "Vigila Jordi, a Espanya empresonen els Jordis". El president de Veneçuela convida el periodista a anar "quan vulgui a Caracas" i critica l'empresonament dels dirigents de l'ANC i Òmnium.
 16:15 «Així no»: la duríssima resposta de l'Assemblea al tebi suport del Barça. El club desplegarà una pancarta amb el lema “Diàleg, respecte, esport” arran de les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 16:07 El PSC demana a Comín que expliqui com afecta el procés independentista a la candidatura de Barcelona com a seu de l'AEM. “No ens podem permetre, per culpa de la incertesa política, perdre una oportunitat com aquesta", ha alertat Assumpta Escarp.
 16:07 El Tribunal de Comptes resoldrà dijous la pròrroga demanada per Mas pel 9-N. L’expresident i els exconsellers ja ha abonat 2,2 milions i han demanat més temps per ingressar els tres milions restants.
 15:54 Òmnium Cultural deixarà buit el seient de la llotja ofert pel FC Barcelona per denunciar "la manca de llibertat" de Jordi Cuixart. Òmnium ha declinat l'oferiment, tot i que ha publicat un tuit on agraeix el gest del club blaugrana.
 15:49 Jordi Sànchez demana el canvi de cel·la després de ser increpat per diversos reclusos de la presó de Soto del Real.  Els presos van cridar “Viva España” mentre el dirigent sobiranista es dirigia al menjador.
 14:31 L'Ajuntament de Barcelona preveu reobrir l'avinguda Diagonal a la tarda un cop retirada la cera de les espelmes que es van encendre aquest dimarts en la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Òmnium lamenta els problemes de mobilitat, el PP demana dimissions i C's es queixa del "descontrol municipal"
 14:22 La Guàrdia Civil demana suport econòmic per telèfon als catalans. L'Asociación Española de Guardias Civiles (AEGC) busca finançament entre la ciutadania catalana.
 14:21 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional demana la identificació dels mossos que van actuar l'1-O. El tribunal sol·licita al cos que detalli l'actuació dels agents col·legi per col·legi.
 14:20 El Síndic denuncia que l'empresonament de Sànchez i Cuixart vulnera drets fonamentals. Rafael Ribó recorda que una sentència del Tribunal Constitucional avala les entitats o partits que defensen idearis independentistes, encara que pretenguin alterar l'ordre constitucional.
 14:14 L'abraçada de l'os de l'Estat a Tusk: premiat a Oviedo en paral·lel a l'amenaça del 155; per Joan Serra Carné. El president del Consell Europeu, al costat de Jean Claude Juncker i Antonio Tajani, recollirà divendres en nom de la Unió Europea el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia. Rajoy coincidirà amb Tusk a la reunió del Consell Europeu abans de la distinció a les institucions comunitàries, i també té programats contactes amb Juncker i Tajani.
 14:07 ERC i Romeva descarten l'"oferta" de Rajoy de convocar eleccions, mentre que Joaquim Forn apunta que caldrà estudiar-la.
 13:34 Ajornat el Congrés de Drets Humans de l'Advocacia Catalana per «la situació política i social» de Catalunya. Els organitzadors justifiquen la decisió perquè, en l'actualitat, els drets fonamentals són motiu de "viva polèmica". S'havia de celebrar a Terrassa entre aquest dijous i divendres.
 13:22 Entitats contràries a la independència convoquen una concentració a les 20.00h a Barcelona sota el lema "Prou Puigdemont! Prou Junqueras!".
 12:48 Joan Josep Omella, que a principis d'octubre va mantenir contactes amb Mariano Rajoy i Oriol Junqueras per explorar una possible mediació entre els governs espanyol i català, s'ha limitat a afirmar: "Sentim la preocupació que sent tota la població i resem".
 12:48 El cost de reprimir l'independentisme: el desplegament de la policia espanyola supera els 34 milions. L'allotjament dels agents en vaixells i hotels suposa la major part de la despesa juntament amb les dietes pel desplaçament fins al 28 d'octubre.
 12:48 L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, evita referir-se a la tensió política sobre Catalunya durant la presentació de la memòria de Càritas del 2016. "Avui no toca", ha etzibat quan li han preguntat els periodistes.
 12:29 VÍDEO Gabilondo: "Fi de trajecte". “S'imaginen una comunitat autònoma intervinguda i una república independent alhora?”, es pregunta el periodista.
 12:03 L'oferta de rendició de Moncloa: que Puigdemont convoqui eleccions per frenar el 155. Aquesta via s'obre quan queden poques hores perquè el president català contesti l'ultimàtum de Rajoy.
 11:43 Hisenda preveu substituir Junqueras per un perfil tècnic si aplica el 155. El Ministeri creu que encara pot incrementar el control sobre els comptes catalans.
 11:42 Iceta nega que Sànchez i Cuixart siguin presos polítics. El primer secretari del PSC creu que la presó preventiva és "desproporcionada" i considera que no van cometre un delicte de sedició.
 11:29 Romeva demana a Europa que s'impliqui en la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat. El conseller d'Afers Exteriors denuncia a Brussel·les la negativa "irresponsable" del govern espanyol: "Negar la realitat i confrontar-la amb violència no genera solucions".
 11:05 L'avinguda Diagonal continuarà tallada tot el matí a causa de la cera de la concentració pels presos polítics. De moment, es van obrint la majoria de cruïlles.
 11:02 Oriol Junqueras: «El govern espanyol indulta sis persones corruptes i n'empresona dues d'honrades».
Entrades anteriors »
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el consell nacional extraordinari del PDECat del 18 d'octubre del 2017 | PDECat
Oriol March | 13 comentaris
01/01/1970
El president de la Generalitat intervé davant del consell nacional de la formació un dia abans que caduqui l'ultimàtum de la Moncloa | La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, assegura que cal proclamar la independència si s'aplica el 155 per tal de fer efectiu el mandat de l'1-O
01/01/1970
El text, impulsat per la "Revista Mirall", està signat per un centenar de personalitats del món del periodisme, la política i la cultura
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital
La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 5 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 8 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»