Opinió

Els neguits de l'«indepe» de tota la vida

«Tot feia pensar que el govern espanyol en un moment o altra prendria l'ofensiva, analitzaria les causes del descontentament i oferiria a Catalunya una alternativa generosa»

| 08/11/2016 a les 22:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 08/11/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'any 2012 els considerats independentistes "de tota la vida" veien astorats com la seva reivindicació esdevenia majoritària. Observaven aquella la flamarada que es va produir al llarg de la primavera i estiu del 2012 i que va explosionar per la Diada del mateix any. Gent que mai havia sigut independentista feia cua per comprar estelades i llençar-se al carrer.

Però creien que era massa bonic per ser veritat i que allò podria apagar-se. El principal neguit dels independentistes de tota la vida era pensar que allò era un miratge. I que molts dels nous independentistes ho deixarien de ser quan l'estat espanyol adonant-se de la magnitud de la revolta, fes una oferta atractiva a Catalunya per quedar-se a Espanya.

Tot feia pensar que el govern espanyol en un moment o altra prendria l'ofensiva, analitzaria les causes del descontentament i oferiria a Catalunya una alternativa generosa que no es podria rebutjar. Una oferta, bé en el camp de les inversions econòmiques, o bé en l'àmbit del reconeixement nacional que deixaria sense raons tot l'argumentari independentista basat en bona part en el maltracte material i simbòlic de l'estat.

Què faran els nous independentistes davant l'oferta de concert econòmic o de reconeixement de Catalunya com a nació?, pensaven. Si els motius que els havien conduït a l'independentisme desapareixien, aleshores deixarien de ser independentistes?
Però els vells independentistes no han hagut de patir gaire, ja que l'oferta ni hi és ni se l'espera. Cap gest, cap oferta, cap mostra de comprensió dels greuges de Catalunya. Segons el diagnòstic oficial del govern espanyol, que coincideix amb el del sector majoritari del PSOE, el problema que té Catalunya no són els greuges rebuts sinó la pròpia existència de l'independentisme. Per ells, l'independentisme no és la conseqüència de cap causa, és un fet dolent per si mateix. En tot cas, la culpa del creixement de l'independentisme seria... dels independentistes per ser-ho. I punt. El mateix Pedro Sánchez, en plena campanya electoral va arribar a dir que el problema de Catalunya era la convivència, i que aquesta era causada pels independentistes.

Davant de tanta comprensió, el que sorprèn més no és tant si Espanya ofereix una via de sortida al referèndum sinó que en cap cas ha estat capaç d'omplir de contingut un possible "no" a la independència com sí que ho va fer el govern britànic amb el referèndum escocès. Dir "n o" a la independència vol dir simplement "sí" a l'status quo.

Entretant l'independentista de tota la vida se n'adona que no només hi ha cap oferta a la vista, sinó que llegeix per internet una editorial del diari El País que compara Gabriel Rufián amb Le Pen i Donald Trump. No és un article d'opinió d'un periodista, sinó l'editorial del diari de referència de l'esquerra espanyola. El vell independentista veu com l'ofensiva político-judicial desfermada per terra, mar i aire contra les institucions. Observa com tant el PP, C's i PSOE voten a favor del suplicatori per jutjar al diputat Francesc Homs per posar les urnes. I se n'adona que la desconnexió mental és imparable també per la banda espanyola. I aleshores, ho té clar: la independència ja és del tot irreversible.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Bé que ho saben
David Picola, 09/11/2016 a les 01:14
+13
-3
Els greuges que ha patit Catalunya de fa segles els tenen ben sabuts. No ens ofereixen res perquè ja saben que no ens poden enganyar més amb falses promeses.
Amaguen el cap com els estruços, davant d'un problema que ells mateixos varen provocar.
Tot dient que l'independentisme existeix per generació espontània. Per tranquil.litzar i mobilitzar el seu electorat. Per fer-los creure que desapareixerà tal com els diuen que va néixer.
Només poden guanyar temps amb els seus tribunals, abans de la proclamació de la república catalana.
I mentrestant, continuen amb la seva cleptocràcia.
Pobret
Anònim, 09/11/2016 a les 01:36
+6
-19
Com se't va l'olla... irreversible alguna cosa que ni és ara ni serà.
per què sempre escrivint
Anònim, 09/11/2016 a les 08:35
+2
-11
bajanades amb un tarannà despectiu,recargolat i un xic miserable?
hi ha que escrigui coses que aixequin l'ànima de la gent?
calladets esteu més macos.Per a lluitar per una idea noble cal oferir a la gent,sempre,els millors continguts i deixar de banda el que implica anar-hi en contra.
irreversible
Anònim, 09/11/2016 a les 09:48
+8
-19
Seré bréve ;

Irreversible solo es la muerte.

A Homs no se le juzga por poner un as urnas ni a la alcaldesa de Berga por colgar la bandera independentista. A ambos se les juzga por haberlo hecho pasandose la ley por el arco del triunfo.
Tanto Homs como Venturós pueden poner urnas y banderas no cosntitucionales bajo la ley que se nos aplica a TODOS los españoles y partidos políticos.

Rufián quizás no es como Trump, pero populista, chulo , bipolar y MENTIROSO , lo es un rato (oigasé el programa de ayer mismo (08/11/2016) en "el partidazo de la Cope")





a irreversible
Anònim, 09/11/2016 a les 13:05
+3
-7
este pobre planeta tiene un dudoso futuro debido a la cantidad de personas que v.... opiniones como las suyas.Dudo que alguna vez haya incluso pensado hacer algo útil para el buen futuro de la Humanidad.No es solo irreversible la muerte,la estupidez humana,como usted ejemplifica,también lo es.
Rufian bipolar?
Anònim, 09/11/2016 a les 13:10
+11
-6
Algu sap que és la malaltia bipolar?
Que se'n assabenti al Manual de malalties mentals DSM-V
En Rufian diu veritats amb un puny directe
Tot feia pensar que el govern español...
Anònim, 09/11/2016 a les 13:12
+6
-0
Ni tot, ni a tothom!!
Espanya ho te clar i nosaltres dubtem
Isabela, 09/11/2016 a les 13:44
+11
-0
Espanya te més clar que nosaltres els catalans que Catalunya marxa, només cal veure que no han donat els diners pels jocs a Tarragona, fa temps que no inverteixen i el que volen és que si marxem estiguem el màxim d'arruïnats.
Nosaltres com som uns cagadubtes i no volem assumir que només depen de nosaltres que siguem independents, anem buscant excuses i no n'hi ha. No podem seguir deixant-nos expolia i no poden aturar el nostre potencial com a país, per subvencionar a altres regions d'Espanya que no fan res per crear riquesa.
A més s'acabaria amb el discurs de la culpa és d'Espanya, siguem un poble adult i assumim la responsabilitat de les nostres decisions i conseqüències d'una vegada.
Desitgem també sort als espanyols i fraternitat des de el respecte mutu.
No tenen res
MFX, 09/11/2016 a les 14:46
+5
-2
Què té Espanya que no tingui Catalunya? Res. Pot ser només el PP.
Molt bon article
x, 09/11/2016 a les 16:53
+6
-4
Hi estic d'acord al 100%
Uns comentaris
Tant se val, 09/11/2016 a les 18:12
+7
-1
M´ha agradat que láutor digui que el millor dels seus articles són el comentaris dels lectors. De debó.
Només uns comentaris:
- El País va esser un diari d´esquerres. Ara és tant d´esquerres com Felipe González.
-L´independentisme, penso, va més enllà "d´oferir una alternativa generosa que no es podria rebutjar". Aixó seria comprar
-És un sentiment d´identitat, de no pertànyer a un altre pais. I aixó no té preu
-Em sembla ridícul que no vulguin permetre el Referendum. Preguntar per a coneixer és bo i necessari.
-Tampoc entén el merder lamentós i intencionat per pasar unes urnes.
-No he nascut a Catalunya
Para irreversible
Anònim, 09/11/2016 a les 19:21
+7
-3
Notícia de un diario el 01/09/2015.

"El Partido Popular ha presentado por sorpresa una propuesta de reforma para que el Tribunal Constitucional tenga nuevas atribuciones y pueda sancionar a quienes incumplan sus sentencias. La medida, presentada por el candidato Xavier García Albiol en el Congreso, tiene un claro impacto electoral a pocas semanas de las elecciones catalanas."

Fabrican una ley para poder decir luego que incumplimos la ley.

Después sólo tiene que aparecer en el telediario manipulado desde 2012 por el PP, la señora Sáenz de santamaria diciendo: "Nadie puede saltarse la ley"
Acto seguido le dan las gracias al TC y a la fiscalía por sus servicios al estado.

Y millones de españoles afectados por la incultura inyectada durante más de una década (a propósito) por "Gran Hermano", "Aquí no hay quien viva", y programas basura similares, asienten con la cabeza como simples "Hommers Simpsons".

Oiga! ¡Que a toda la gente no se puede engañar tan fácilmente!
¡Y en Cataluña somos más de 2 millones!
Anònim, 09/11/2016 a les 13:05
Anònim, 09/11/2016 a les 19:59
+4
-1
En cambio su aportación es tan brillante. ejemplar, y con tantos datos demostrables que quizás se replanteen su nombre para la próxima edición del premio novel, en cualquier especialidad ,o quizás en todas a la vez. Gracias a aportaciones como la suya, la humanidad tiene una esperanza .
Suerte que Cataluña queda lejos de los polos porque con ese derroche de energía y sabiduría , ahora mismo serían todo agua.
¡Ha visto! se puede insultar sin insultos.
L'astorament dels independentistes "de tota la vida" va ser gran
Anònim, 09/11/2016 a les 20:17
+1
-2
quan el 2012 molts anaven a comprar la bandera estelada.
Perquè era una manera d'amagar corrupcions, retallades, diferencies econòmiques mes grans,..
a canvi de la ideologia de l'independentisme com a solució a tots els mals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Roger Buch
Roger Buch (Barcelona 1970). Als matins, explico fets polítics i socials a la universitat i a les escoles. A les tardes, faig de consultor en temes de participació, associacionisme i tercer sector. Als vespres, escric llibres sobre passat, present i futur de l’independentisme català però molta gent em coneix perquè a les nits electorals em transformo en un homo-twitter (@rogerbuch). El millor de fer llibres, presentar-los; el millor de les conferències preparar-les i el millor d’aquests articles, els vostres comentaris.
Carles Puigdemont, en un acte amb els Mossos d'Esquadra | Govern
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències del referèndum
 16:19 Urkullu demana al govern espanyol que no apliqui l'article 155 perquè no s'ha declarat la independència. El lehendakari reclama a Puigdemont i a Rajoy que dialoguin "sense condicions ni humiliacions".
 16:12 El Suprem manté la intervenció de Montoro als comptes de la Generalitat. El tribunal rebutja el recurs del Govern i recorda que els diners del FLA no es poden destinar a "finançar una activitat inconstitucional" com el referèndum.
 16:09 L'ex-primer ministre d'Itàlia i líder del partit Forza Italia (FI), Silvio Berlusconi, ha assegurat que ell no hauria enviat la Guàrdia Civil per impedir l'1-O. "És una crisi molt difícil que, crec, pot resoldre's amb el diàleg. Jo no hauria enviat la Guàrdia Civil als catalans per obstaculitzar el vot en el referèndum", ha declarat quan ha arribat a Brussel·les per participar en una reunió del Partit Popular Europeu (PPE) prèvia al Consell Europeu.
 16:00 CRÒNICA El Govern es prepara per resistir un 155 amb una intervenció selectiva; per Joan Serra Carné i Oriol March. L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos. "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs.
 15:59 El TSJC cancel·la la citació de Turull en el cas de la mesa del Parlament. El conseller de Presidència i portaveu del Govern havia de declarar en qualitat de testimoni el proper 24 d'octubre.
 15:58 La Festa dels Súpers modifica la jornada de dissabte «per prevenció i seguretat». La mesura afectarà la programació de l'espectacle central, que es farà a les dotze del migdia en comptes de les quatre de la tarda.
 15:57 La cancellera alemanya, Angela Merkel, espera que es trobi una solució per a Catalunya "dins de la constitució espanyola".
 15:41 Els ajuntaments de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva es querellen per les càrregues de l'1-O.
 15:29 El Senat haurà de posposar el ple de l'article 155 fins a finals d'octubre. La decisió del consell de ministres de reunir-se aquest dissabte per iniciar la intervenció de l'autonomia de Catalunya obligarà a la càmara a endarrerir-lo fins al dia 30 o 31.
 15:21 La Diputació de Girona demana la llibertat immediata de Sànchez i Cuixart, informa Xavier Borràs.
 15:20 El primer ministre de Luxemburg creu que «Europa no pot ignorar la realitat» de Catalunya. Xavier Bettel espera que Rajoy parli del tema a la cimera dels líders europeus a Brussel·les.
 15:21 L'ex president del govern espanyol José María Aznar adverteix que la reforma constitucional "no ha de ser el pagament a terminis al secessionisme català". En un acte a València, també ha alertat que està en joc el pacte del 1978 davant una posició a Catalunya on "el nacionalisme ho ha donat tot per trencat".
 14:39 El Banc Sabadell estudia traslladar a Madrid la presidència i la secretaria general. El consell d'administració de l'entitat ja va aprovar el canvi de domicili social a Alacant arran dels efectes de l'1-O.
 14:32 ERC afirma que, quan es concreti dissabte el 155, es decidirà quan i com fer efectiva la independència.
 14:30 JxSí i la CUP no prendran cap decisió definitiva sobre la declaració d'independència fins que l'Estat no concreti el 155. Els dos grups parlamentaris s'han reunit al llarg del matí per discutir com fer efectiu el resultat del referèndum de l'1-O.
 14:05 Carreguen contra Prodis Terrassa per defensar Sànchez i Cuixart: «Vergonyós que utilitzin discapacitats». La Fundació va sumar-se a l'aturada d'aquest dimarts al matí per reclamar la llibertat dels presidents de l'ANC i Òmnium.
 14:04 Un centenar llarg de persones es concentren sota la pluja a Manresa contra l'aplicació de l'article 155. Part dels manifestants s'han dirigit fins les dependències de la policia espanyola i hi han fet una cassolada.
 14:00 Els ministeris de Foment i Interior mantenen efectius de la Guàrdia Civil en aeroports, ports i altres infraestructures "crítiques".
 14:00 El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, diu que l'AVE Madrid-Barcelona creix en viatgers per la fugida d'empreses a la capital espanyola.
 13:54 L'alcalde de Dosrius veu una «coincidència remarcable» entre la seva denúncia i la citació de la Guàrdia Civil. Marc Bosch es mostra "estupefacte" davant la investigació per desobediència i subratlla que l'1-O va mantenir una "resistència pacífica".
 13:52 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha reunit amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Segons fonts del partit, el socialista ha trobat en Juncker "el suport" de les institucions europees a la legalitat, però no han abordat l'aplicació de l'article 155.
 13:48 El conflicte amb Catalunya espera Rajoy al Consell Europeu. El president espanyol assisteix a la cimera de la UE i avui tindrà una trobada amb Emmanuel Macron, el més favorable a Madrid.
 13:33 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de França, Emmanuel Macron, tindran aquesta nit una reunió bilateral al marge de la cimera europea que se celebra a Brussel·les, durant la qual podran abordar la crisi política a Catalunya.
 13:23 Joves de Societat Civil Catalana es reuneixen amb Ciutadans al Parlament. 
 

Membres de SCC amb C's al Parlament.  Foto: Sara González.

 13:16 El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, descarta un «corralito» a Catalunya. De Guindos veu "raonable" que els bancs traslladessin les seus socials i diu que els que ho han fet tenen "entrades netes" de dipòsits.
 12:55 El PNB avança que votaran en contra del 155 si el govern espanyol el porta al Senat. El portaveu al Congrés, Aitor Esteban, entén que Puigdemont respon que no hi va haver independència i reclama diàleg.
 12:44 Josep Fèlix Ballesteros considera que aplicar el 155 és «el següent pas del fracàs del diàleg i la política». L'alcalde de Tarragona expressa que no s'hauria d'haver arribat a prendre aquesta mesura perquè no agrada a ningú. Informa Jonathan Oca.
 12:44 Els socialistes eslovens creuen «fermament» que Eslovènia reconeixerà la independència de Catalunya. El secretari general Dejan Levanič diu que “els vertaders socialdemòcrates fan costat als catalans”.
 12:36 El líder del PSC, Miquel Iceta, afirma que Carles Puigdemont ha reconegut en la seva carta al govern espanyol que no va fer una declaració unilateral d'independència (DUI) en el Parlament el 10 d'octubre, però lamenta la seva "amenaça" de proclamar-la. En la seva opinió, aquesta actitud "fa inevitable que el govern espanyol apliqui l'article 155 de la Constitució".
 12:35 Així s'aplica l'article 155. La mesura necessita pocs dies perquè el Senat -on el PP té majoria absoluta- doni llum verda a un ampli ventall de poders per intervenir la Generalitat.
 12:32 Fachin recorda que el seu programa recull el procés constituent i que aquest pot ser el seu "punt de trobada" amb els independentistes.
 12:29 Fachin: "No som partidaris de la declaració d'independència, però estenem la mà per buscar la manera d'evidenciar un front democràtic”.
 12:27 El líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, lamenta la "incomprensió lectora" del govern espanyol i l'insta a acceptar el diàleg que ofereix Puigdemont.
 12:27 La prima de risc puja i la borsa baixa després de l'anunci de l'aplicació del 155. La diferència del bo espanyol a 10 anys amb el seu equivalent alemany ja supera els 120 punts.
 12:22 «Llibertat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En defensa dels drets i les llibertats»: gran manifestació dissabte a les 17.00 al passeig de Gràcia.
 12:21 El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, considera que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució fa "quasi impossible" el diàleg. "Si el que es vol es que la societat catalana s'humiliï i es rendeixi això no és acceptable, continuar amb la línia del càstig no és el que toca", ha manifestat.
 12:06 PSOE i Ciutadans tanquen files amb Rajoy per aplicar el 155, per Pep Martí. Els socialistes es posen al costat del govern espanyol perquè es tracta d'una "qüestió d'Estat". El líder de Ciutadans exigeix a la Moncloa que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya.
 12:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil irromp a la Comissaria Regional de Mossos a Lleida per buscar documents sobre l'1-O, informa Àlvar Llobet. Una comitiva judicial s'ha personat a la caserna aquest dijous al matí.
 12:05 El líder de Podem, Pablo Iglesias, considera que recórrer a l'article 155 és "posar més llenya al foc". En la seva opinió, "l'aplicació de l'article 155 després que no hi hagi hagut declaració d'independència conduirà a una situació d'involució democràtica".
 11:56 Diverses personalitats de Mèxic reclamen la llibertat de Cuixart i Sànchez. El manifest de la Fundació per a la Democràcia defensa el dret a decidir del poble català.
 11:56 El suport del PSOE a l'aplicació del 155 posa en escac Jordi Ballart. L’alcalde de Terrassa ha estat la veu pública més contundent i va assegurar que plegaria per "ètica" si els socialistes avalaven la intervenció de l'autonomia catalana. Informa Sergi Ambudio.
 11:55 Avui a les 22h, Crida per la Democràcia donarà indicacions via WhatsApp per a la primera «acció directa pacífica» per reclamar l'alliberament de Cuixart i Sànchez.
 11:51 Tardà recorda que al Parlament hi ha una majoria «legal i legítima» per declarar la independència. En Comú Podem titlla d'«irresponsabilitat brutal» que el gov6ern espanyol activi el 155.
 11:47 El portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, ha demanat Carles Puigdemont i a Mariano Rajoy que deixin de "jugar al gat i al gos". "Prou de jugar a 'com pitjor, millor'", ha ressaltat amb una piulada. Coscubiela té així un to diferent del que ha mantingut el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, el qual ha criticat només al govern espanyol.
   
 11:37 El CDR Terrassa torna a mobilitzar l'independentisme per una nova manifestació aquesta tarda. El Comitè convoca la ciutadania aquest dijous, a les 20h, davant l'Ajuntament de Terrassa.
 11:35 El Comitè en Defensa del Referèndum de Manresa confirma la concentració contra l'aplicació de l'article 155 a les 12 a Sant Domènec.
 11:25 Denuncien quatre guàrdies civils per arrencar senyeres i estelades de l'Ajuntament i cases particulars d'Espoll. Els Mossos d'Esquadra han aturat la furgoneta on anaven a quarts d'una de matinada després de rebre l'avís d'un veí.
 11:13 Rivera diu que «serà graciós veure la Guàrdia Civil posant urnes als col·legis». El líder de Ciutadans exigeix a Mariano Rajoy que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya.
 11:13 La Guàrdia Civil fotografia les estelades dels edificis d'un municipi d'Osona. Acció de l'institut armat a Sant Quirze de Besora.
 11:10 Junts pel Sí i la CUP estan reunits en el Parlament per abordar la declaració d'independència de Catalunya, després que el govern espanyol hagi anunciat que el dissabte reunirà un consell de ministres extraordinari per avançar en l'aplicació del 155.
Entrades anteriors »
Friend i Aneris, en una escena de «La pell freda»
Esteve Plantada
01/01/1970
L'esperada versió cinematogràfica de la novel·la d'Albert Sánchez Piñol arriba a la cartellera catalana aquest divendres, dirigida pel francès Xavier Gens
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital