opinió

Pressupostos i ideologia

«Junqueras repeteix els mateixos errors que amb els pressupostos fallits del 2015-2016: circumscriure únicament el diàleg amb la CUP i deixant al marge al conjunt de l'oposició»

| 08/11/2016 a les 22:00h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 08/11/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Catalunya viu avui un moment déjà-vu. La XI legislatura va començar amb la conformació del tàndem Junts pel Sí-CUP. Acord que va esberlar-se quan la CUP va votar a favor de l'esmena a la totalitat al pressupost plantejada pel conjunt de l'oposició. Aquest fet va comportar la ruptura de l'acord de governança que havia permès investir al president Puigdemont. Ara, passada una qüestió de confiança amb tanta o més solemnitat que una investidura, ens retrobem al principi del camí. El tàndem Junts pel Sí-CUP s'ha reeditat i els pressupostos seran la prova de foc de la solidesa d'aquest pacte.

El vicepresident Junqueras, responsable d'Economia i Hisenda, té doncs el repte de convèncer a la CUP perquè aprovi els pressupostos. I el vicepresident necessita un cop d'efecte després de setmanes a l'ombra. Puigdemont ha capitalitzat el debat de la qüestió de confiança i el debat de política general per reforçar el seu lideratge, mentre Junqueras no es pot permetre un altre fracàs amb els pressupostos. Sobretot si aspira a ser president algun dia.

En aquest déjà-vu ens trobem. Una nova negociació de pressupostos que pot posar en escac la reedició del pacte JxS-CUP i l'enèsima reformulació del full de ruta. En aquest context, Junqueras repeteix els mateixos errors que amb els pressupostos fallits del 2015-2016: circumscriure únicament el diàleg amb la CUP i deixant al marge al conjunt de l'oposició. El procés t'obliga a jugar-ho tot a una carta.

Durant el pont de Tots Sants, la coordinadora general del PDECAT, Marta Pascal, s'afegia al debat dels pressupostos pressionant la CUP perquè acceptés la proposta del Govern, desconeguda per a la resta dels grups parlamentaris. Concretament, Pascal demanava a la CUP aparcar “debats ideològics” per a no estancar el procés independentista.

El pressupost de la Generalitat és la norma que emmarca el conjunt de polítiques que es podran realitzar. Tant se val si el Parlament aprova centenars de resolucions; si no hi ha partides pressupostaries no hi ha polítiques que es puguin executar. Dels propers pressupostos depèn, per exemple, la renda garantida de ciutadania que fa tres anys que es troba en tràmit al Parlament. Una decisió que no pot ser aparcada per les urgències d'un full de ruta i que es troba enmig d'un debat ideològic necessari.

Cap govern pot prescindir d'ideologia. Encara que no vulgui assumir etiquetes, les polítiques que un fa o deixa de fer et defineixen. Renunciar a la ideologia significa renunciar a la política. Però la demanda de Pascal clama encara més al cel quan el Govern del seu partit fa i desfà, fins i tot amb uns pressupostos prorrogats.

Quan el Parlament va aprovar l'esmena a la totalitat als pressupostos 2015-2016, la CUP va ser titllada de traïdors a la pàtria; i els que ja ho eren segons ells, Catalunya Sí Que Es Pot i PSC, de fer el joc al Partit Popular. Cap autocrítica des del Govern per haver posat tots els ous a un mateix cistell.

Tanmateix, l'oposició va recordar al Govern que no s'excusés rere el fracàs pressupostari, ja que hi ha marge d'actuació tot i la pròrroga. El Govern pot comptar amb el Parlament per aprovar nous crèdits, ampliar-ne els ja existents o bé pot optar per actuar executivament. Aquestes eines el Govern les ha emprat per a decidir –ideològicament, és clar- on es destinaven els recursos sobrants producte de la pròrroga pressupostaria.

Entre altres decisions el Govern ha modificat els pressupostos, a dia d’avui, per valor de 500 milions d'euros aproximadament. Dins d'aquestes modificacions trobem transferències de crèdit que han significat increments a les següents partides: 8 milions d'euros al Liceu, 1 milió al Circuit de Catalunya i 5 milions a la fira de Barcelona.

A més a més a ningú se li escapa que noves responsabilitats a Govern han d'anar acompanyades d'un pressupost. La nova Conselleria d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, té pressupost per a les funcions ja definides al pressupost del 2014 però no per les noves atribucions d'exteriors. Per tal de realitzar-les s'han hagut d'assignar necessàriament noves partides per a la tasca d'exteriors. Lamentablement aquestes dades no són fàcil aconseguir ja que el Govern no les facilita, i ens haurem d'esperar a tancar l'exercici per conèixer-les. Li podríem preguntar directament al conseller però l'agenda del conseller Romeva és quasi secreta, arran del joc de gat i gos que es porten amb el ministre d’exteriors del Govern de l’Estat. La voluntat no és entrar a jutjar la conveniència o no d'aquestes decisions, sinó recalcar que la ideologia és sempre present, fins i tot en la gestió de les prorrogues pressupostaries.

Cal doncs que el Govern reconegui la necessitat del debat ideològic dels pressupostos, més enllà del sí del propi executiu i més enllà de la CUP. Potser així comencem a superar certes trinxeres que s'han aixecat aquesta legislatura i qui sap si evitarem un altre moment déjà-vu.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

No és cert
Anònim, 08/11/2016 a les 22:30
+10
-2
El Jonqueras sols pot acordar el pressupost amb la CUP. Tots els altres partits són unionistes i posaran com a condició mantenir l'status quo espanyol. Malgrat que parlin d'ideologia i nesesitats susials en el fons el que volen és dividir l'independentisme perque de fet la seva ideologia real és Espanya. No piquem.
Listo
Anònim, 08/11/2016 a les 22:34
+9
-3
Que sí, que el Govern lo hace mal por querer pactar con la CUP y vosotros os quedais fuera. Raro raro eh, un partido indepe quiere pactar con otro partido indepe para poder llegar a la independencia. Porque pactar con partidos no indepes si que seria raro, seria sabotearlo todo. Pues antes que aprobar unos Pressupostos con vosotros prefiero prorrogarlos. Por que? Sois unos hipocritas, criticando al Govern por no hacer politicas sociales mientras votais en contra de tramitarlos, proponiendo medidas de cifras mil millonarias, diciendo que Procés Contituent si pero a la hora de votar pasa lo que pasa, etc etc. No me fio un pelo. Se os ha acabado el cuento de El Cambio y ahora a ver como os apañais.
Vade retro, Satanàs!
Anònim, 08/11/2016 a les 22:52
+8
-1
Lligo la humil petició d'aquest benestant podemita amb l'oferta de "negociació" de Coscubiela de l'altra pàgina, i concloc que el comunisme espanyolero a Catalunya ha decidit que ells també poden aprofitar la negociació dels pressupostos per fer sang contra Junts pel Sí, a base d'exigir conquestes socials fictícies i menysprear les possibles (que podrien millorar una mica la sort dels que diuen representar).

Crec que el Govern farà molt malament en donar-los corda per aquest camí, igual que crec que farà malament en permetre que la CUP continuï amb l'estratègia de "confio en tu, burgès botifler, et lligo de mans i peus i després t'acuso de no fer res".

El President Puigdemont hauria de fer bona la seva promesa, i si després d'unes negociacions raonables la CUP no s'avé als pressupostos, eleccions i que el poble reconegui els seus. Llàstima, per un diputat; però la puntada endavant que acabi en no-res, és el pitjor pitjor escenari per a l'independentisme, de tots els pitjors escenaris possibles.
no cola
Anònim, 08/11/2016 a les 23:56
+5
-1
És clar, que els pressupostos són ideològics. Altra cosa és pretendre que els pressupostos siguin retòrics, de fer cas a segons quin discurs, entres en el bucle viciós de les propostes maximalistes irrealitzables com a mera excusa per tombar-ho tot. Quan qualsevol articulista, nogensmenys un de tan ben acomodat com en Marc, no esmenta que el 95% dels nostres impostos de fet els gestiona un altre govern que el que esmenta aquí, ja no cal perdre-hi més temps. Però faré un esforç vinga: entenc que l'execució del pressupost és marcadament social, altrament l'autor no esmentaria solament 14 de 500 milions com a prova de que no ho és (és a dir, entenc que els altres 486 mostren major sensibilitat social). De totes maneres, agraeixo que en Marc no parli aquest cop de la nostra lògica totalitària nazionalista, ànims amb podemos xiquet, sou uns cracks XD ;)
Un sol pacte possible.
David Picola, 09/11/2016 a les 01:42
+7
-2
Ni CSQP, ni PSC , ideologies d'esquerres a banda, ajudaran a aprovar els pressupostos. Son partits unionistes i aquesta legislatura és per a preparar la futura república catalana.
Aquest article no té sentit benvolgut Marc Bertomeu el vostre partit , PODEMOS, aliat de CSQP tampoc no vol la independència de Catalunya.
L'únic pacte possible és JUNTSxSI més la CUP-AM i vostè ho sap.
Voleu pactar?
Vigia, 09/11/2016 a les 13:06
+4
-1
Si és cert que CSQEP vol pactar els pressupostos ho té molt fàcil de demostrar. D'entrada cal que el Sr. Coscubiela es prengui 3 Almax per fer-li passar la cara de mal de ventre que gasta sempre i les expressions ofensives de la seva manera de parlar. A continuació cal fer propostes realistes i de bona fe. Finalment, deixar palès que l'aposta de CSQEP pel referèndum és alguna cosa més que un brindis al sol que només es farà amb el permís de l'Estat espanyol.
Al de la 1:42
Anònim, 09/11/2016 a les 13:20
+3
-3
Si es vol ampliar la base de l'independentisme, EL MILLOR PACTE potser caldria ampliar-lo a CSQP !!
Si es vol ampliar l´independentisme
Anònim, 09/11/2016 a les 16:15
+1
-2
S´ha d´ampliar la democràcia de base.Tenim unes institucions copades pels partits amb massa càrrecs posats a dit.S´ha de desmontar aquesta estructura jeràrquica,la gent malfia d´això.I lo greu és que cada dia que passa hi ha menys temps
Al de la 1:42
Anònim, 09/11/2016 a les 20:44
+1
-0
Ja n'hi ha prou del mantra del "pressupostos preparatoris de la Republica catalana".
No hi ha excuses! Els pressupostos son sempre ideologics!
D'aqui l'acusar de "traidors" (a la vostra ideologia) a les CUP si no es recolzen...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Marc Bertomeu
Secretari general de Podem a Barcelona. A Twitter: @marcbertomeu.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 17:35 VÍDEO Els Bombers de Manresa fan sonar les sirenes en protesta per l'aplicació del 155.
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:03 El Secretari d'Organització del PSC de Manresa, Xavier Vera, plega pel suport del PSOE al 155.
 23:13 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, considera que "el PSC no pot estar ni un minut més al govern de la capital de Catalunya", i demana que Colau reuneixi els grups contraris al 155 per trobar una sortida democràtica davant "el cop contra les institucions catalanes".
 23:06 Convergència Democràtica Aranesa alerta que el 155 paralitzarà «de facto» el govern aranès. El partit mostra el "total rebuig i condemna a la interpretació de la democràcia en aquests termes totalitaris".
 22:36 Catalá insta Puigdemont a actuar amb «responsabilitat» i avisa que la justícia és «eficaç». El ministre de Justícia critica Carme Forcadell per apuntar que l'aplicació del 155 sigui un "cop d'estat".
 22:30 Societat Civil Catalana (SCC) veu "positiva" la decisió del govern espanyol de recórrer a l'article 155 i reclama que s'apliquin "el més aviat possible les mesures per tornar a la normalitat institucional". L'entitat defensa que l'aplicació del 155 "garanteix l'autogovern de Catalunya i fa una crida a la convivència i la concòrdia".
 22:24 Un noi i una noia han estat detinguts a Barcelona per intentar agredir un agent de la Policia Nacional espanyola davant la delegació del govern espanyol. Els fets han passat minuts després de finalitzar-se la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 22:20 El líder del PP català, Xavier García Albiol, acusa Carme Forcadell d'"apallissar" més de la meitat dels catalans pel tracte a l'oposició. També titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret per l'activació de l'article 155.
 22:09 DOCUMENT Puigdemont equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència. Llegeix el discurs íntegre del president de la Generalitat.
 21:54 El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, veu "lògic" que una querella per rebel·lió contra Carles Puigdemont suposi "mesures cautelars severes".
 21:52 ÀUDIO Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio: «Seguirem treballant amb el mateix compromís i rigor».
 21:46 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, considera que l'activació de l'article 155 suposa "un veritable cop d'estat contra un Govern i un Parlament legítims" que sempre han actuat a partir del principi democràtic i "emparats pel mandat popular" del 27-S i de l'1-O. "Ens pertoca defensar la democràcia i la República", ha defensat en declaracions a TV3.
 21:40 JxSí i la CUP pacten celebrar divendres el ple del Parlament que respondrà al 155 i que pot declarar la independència.
 21:35 Milers de lleidatans també surten al carrer en contra de la suspensió de l'autonomia catalana; per Àlvar Llobet.
 21:33 Milers de persones tornen a omplir el Mercadal de Reus per exigir l'alliberament dels "presos polítics"; explica Jonathan Oca.
 21:13 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència; per Oriol March.
 21:11 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, dimiteix de la direcció del PSOE després de l'aplicació de l'article 155; informa Sara González.
 21:09 Carles Puigdemont acaba el seu discurs amb un "visca Catalunya".
Entrades anteriors »
Sáenz de Santamaría presdiex la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris a la Moncloa. | Europa Press
Pep Martí | 3 comentaris
01/01/1970
Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155
La celebració de la Vella després de descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles | ACN
01/01/1970
Descarrega un 4 de 9 sense folre i un pilar de 8 amb folre i manilles, a més de carregar un 4 de 10 amb folre i manilles i un 2 de 8 sense folre
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 4 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules
01/01/1970
Recull d'imatges d'Adrià Costa
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració