opinió

El futur del nostre poble no el decidirà cap tribunal: ni un pas enrere

«És probable que l’Estat faci ús del monopoli de la violència i em detingui per portar-me a Madrid. Ara ja saben que no hi aniré de manera voluntària»

| 23/10/2016 a les 21:59h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 23/10/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En el ple de Vic del passat 9 de desembre, CiU-Reagrupament, ERC, i Capgirem Vic vam presentar una moció de suport a la Resolució 1/XI aprovada pel Parlament de Catalunya el 9 de novembre de 2015, la resolució de ruptura que marcava l’inici d’una legislatura encaminada a assolir la independència de Catalunya.

En la defensa de la moció vam argumentar que havia arribat l’hora de deixar de supeditar les decisions de les institucions catalanes a les decisions les institucions espanyoles i, molt particularment, a les decisions del Tribunal Constitucional, mancat totalment de legitimitat, governamentalment instrumentalitzat i a qui ja no reconeixem cap autoritat, de cap tipus, sobre les nostres vides. Reivindicàvem, com continuem reivindicant i practicant, la desobediència com a dret legítim a exercir davant d’un Estat demofòbic que es nega a escoltar i respectar la voluntat política democràtica, lliurement expressada, de la població de Catalunya. Assumim que, davant d’aquest estat, només podrem exercir el dret a decidir si exercim el dret a desobeir. Eleccions rere eleccions, sembla no haver-hi altra opció que la d’autodeterminar-nos lliurement tot construint les condicions necessàries per poder exercir la democràcia que l’Estat ens nega. En això estem, perquè, més enllà de la independència, el que ens preocupa ara i aquí, és el caràcter manifestament corrupte i antidemocràtic de l’actual Estat espanyol.

La moció va ser aprovada amb 16 vots a favor, 4 abstencions i un sol vot en contra, el del feixisme, que va denunciar a la Guàrdia Civil a tots els regidors que hi havíem votat a favor. Fruit d’aquesta denúncia, i molt probablement fruit també dels vincles que l’extrema dreta vigatana manté amb tot el que envolta el clavegueram estatal de la guerra bruta, el jutge Ismael Moreno, de l’Audiència Nacional espanyola, pou d'abús i cau de dolor i hereva directa del Tribunal d’Ordre Públic franquista, va imputar-me per un presumpte delicte d’incitació a la sedició, penat amb fins a 8 anys de presó. És la primera vegada des de la recuperació de les institucions democràtiques que un càrrec electe és formalment investigat per aquest delicte. Avui estic citat a declarar a l’Audiència Nacional a les 10h., on aquest tribunal d’excepció equipara exercir la democràcia amb un delicte d’incitació a la sedició. D’això ens acusen: d’exercir la nostra responsabilitat com a càrrecs electes per debatre democràticament, en el sí d’un ple municipal, una moció aprovada per 16 regidors, que donava suport a una resolució aprovada per 72 diputades al Parlament de Catalunya.

Els sis mesos que han passat des de la imputació a la citació han servit per moltes coses. La més important ha sigut la creació d’un moviment de solidaritat, el Moviment 30/03, on hi participem persones i col·lectius molt diversos, units en defensa de llibertats fonamentals com ara la llibertat d’expressió. Des d’aquesta plataforma es va organitzar una manifestació a Vic, el 16 d’abril, on hi van assistir més de 1000 persones. Sobre la meva imputació també s’ha pronunciat el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, que, en un demolidor informe adreçat al Comissari Europeu de Drets Humans, denuncia que “s’està produint a Espanya una deriva perillosa de restricció indeguda de la llibertat d’expressió”. A nivell personal, aquests sis mesos m’han permès prendre la decisió de no anar a avui a declarar a Madrid de manera compartida i reposada. Tot el suport rebut durant aquest temps m’ha permès prendre aquesta decisió amb tota la conscienciació que una decisió com aquesta requereix. Diria molts noms, però només n’apuntaré un: gràcies Laia. Soles no som res, juntes ho podem tot.

Evidentment, no m’amagaré per fer el que avui he de fer. Així, a les 10h. seré a l’Ajuntament de Vic. Hi seré acompanyat de i acompanyant a tots aquells amb els que compartim la trinxera de la democràcia. Explicaré perquè no anem a l’Audiència Nacional. No hi anem perquè ens sentim perseguits per les nostres idees polítiques, persecució impròpia d’un marc mínimament democràtic. En aquest sentit, no reconeixem l’autoritat de cap tribunal per sobre els drets fonamentals, civils i polítics, com ara la llibertat de consciència, la llibertat d’expressió política i la llibertat d’associació, així com el respecte a la sobirania popular. Com a càrrec electe no puc ni vull participar de la suspensió judicial de cap d’aquests drets fonamentals. Obeeixo la meva consciència complint amb el mandat democràtic pel qual vam ser escollits. El problema no el tinc jo, ni cap de nosaltres. El problema el té un estat que, de la mà de l’extrema dreta vigatana, fa un ridícul espantós perseguint a un regidor per haver dit en un ple municipal que per fer la independència caldrà desobediència. Unes paraules, per cert, repetides centenars de vegades, tant a les institucions com en els carrers, i que repetirem no només les vegades que faci falta, sinó arreu on faci falta. També davant del jutge.

No hi anem perquè rebutgem l’ofensiva antidemocràtica que l’Estat espanyol està duent a terme contra les institucions catalanes i els seus càrrecs electes, per violentar i atemorir la sobirania popular i la majoria social catalana que ja opta per la independència. Tota la meva solidaritat vers totes les encausades. L'Estat demofòbic sembra por, però només pot recollir solidaritat, fermesa i compromís democràtic. No hi anem, en resum, per dignitat.

Després exerciré de regidor. A quarts de dues seré a la Junta de Portaveus i a quarts de sis de la tarda a la Comissió Informativa d’Alcaldia i Social. El meu no és cap acte de patriotisme, ni pretenc ser cap heroi. Són paraules en les que no m’hi sento gens còmode. Tampoc és cap acte de valentia. I, tanmateix, gràcies al suport popular i institucional que he rebut aquests mesos, ho faig sense por. És un acte d’obediència al que em diu la consciència. Un acte de respecte i reconeixement a totes aquelles persones que han lluitat i lluiten, habitualment en condicions infinitament més dures que les nostres, contra qualsevol injustícia. Un acte, també, de respecte a la sobirania popular.

Acabada la tasca institucional, aniré a la concentració que s’ha convocat per avui a la tarda. Ens trobarem al carrer, amb la gent, allà on tot comença, tot acaba i tot torna sempre a recomençar. Estic convençut que serem moltes fent front a l’ofensiva antidemocràtica de l’estat espanyol. La mobilització popular és la nostra força. És probable que en algun d’aquests moments del dilluns, o l’endemà mateix, la normalitat es vegi troncada contra la meva voluntat. És probable que l’Estat faci ús del monopoli de la violència i em detingui per portar-me a Madrid. Ara ja saben que no hi aniré de manera voluntària.

En qualsevol cas, passi el que passi, mantinguem la calma, practiquem la no-violència que hem aprés de la desobediència civil pacífica i resistent, i somriem, perquè si són capaços de fer el que estan fent, de recórrer a tics inquisitorials i vies excepcionals, és perquè ja saben que democràticament ho tenen tot perdut. Volen imposar als tribunals el que ja no podran guanyar mai a les urnes. Ni un pas enrere.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Endavant!
Anònim, 24/10/2016 a les 07:02
+32
-9
No estàs sol Joan, ens tens a a totes al costat! Trencarem els ous, farem truites i les repartirem entre totes!
Ànims
Lluís Coromines i Salom, 24/10/2016 a les 08:22
+21
-9
Ànims Joan i gràcies per portar endavant un posicionament que lluny de representar cap delicte expressa allò que molts Catalans pensem. Obeint les decisions dels jutjats espanyols no serem mai lliures.
No et parlo de fermesa perquè aquesta ja l'has demostrada com la resta de representants d'aquest país que tenen causes obertes per fets similars: defensar la sobirania del nostre poble.
El dia que aprenguem a moure'ns com un sol poble el somni es farà realitat.
Gràcies
avam
Anònim, 24/10/2016 a les 08:51
+23
-20
a tu ningú t'ha declarat cupable, pel que haigis dit o fet, per tant menys victimisme, si mes envant s'et fa una condemna injusta que no vaigi de la ma amb la llei actual, doncs jas'et podrá portar fins a la haya.

Simplement un jutge o jutgessa et crida a declarar per uns indicis, i com qualsevol CIUTADÁ, tens l'obligació d'anar a declarar. i si no hi vols anar, doncs els mossos t'hi portaran com a qualsevol persona normal i corrent.
Despres serás inocent o culpable, pero aquí tots som iguals, avam si ara els de la CUP son mes pros, i si no volen declarar quan els criden, no els hi fa falta anar.

Gràcies a nació digital per publicarme aquest comentari, la crítica i anar contra la corrent oficial de la gene es saludable.
No ens rendirem mai. Joan Coma és un exemple.
Capità Nemo, 24/10/2016 a les 09:04
+41
-9


L'Estat castellà, l'estat que treballa al servei de la nació castellana, vol fer mal a un patriota català i a una bona persona. Realment es tracta d'un estat podrit i corromput. Amb més lluitadors com en Joan Coma la nació catalana no estaria sotmesa als que ens volen destruir.

La nació castellana fa més de 300 anys que vol destruir la nació catalana.

ELS CATALANS NO SOM CASTELLANS.






Estem amb tu
Pereta, 24/10/2016 a les 11:06
+14
-8
Ànims!
Tot el suport!
NOOOO en un tribunal noooo. En un Butifarrendum
Anònim, 24/10/2016 a les 13:41
+9
-15
Todo mi soporte también. Dime qué tabaco fumas que si no es el mas caro, igual colaboro.
Menudo país queréis montar que no acataremos ni una resolución judicial. Solo las que nos gusten.
Bien, podremos negarnos a pagar las multas, los impuestos, las basuras...Me gusta la idea!
Veamos, los valientes que sacan pecho en las cámaras, que saquen pecho en la cárcel. Mas vale que saquen pecho y no otra cosa... Bueno, todo son gustos!
No amb mi
Anònim, 24/10/2016 a les 15:20
+29
-11
Després de la ganivetada que veu donar al President Mas, encara voldreu que us recolcem? Ni en somnis...per a mi un company és un company, de dretes o d'esquerres. Però vosaltres feu distinció, jo també. I no és resentiment, és coherència, això que tant prediqueu... Quan arrivi el moment desobeirem als espanyols, però no perquè ho digui una assamblea de la CUP.
Uffffff....
Anònim, 24/10/2016 a les 23:30
+6
-5
Hace ya mucho tiempo que se os ha ido la olla... y no volverá....

Adelante.... valientes....
4 comentarios
Punto y coma, 25/10/2016 a les 17:24
+5
-1
Esta es la unidad independentista... 4 comentarios de apoyo a uno de los futuros MÁRTIRES DEL PROCESO , pobre ! Eso sí. ..para la FORCADELL el proceso paga pancartas, los bocatas y la movilidad de los manifestantes...ogual que para cualquier convergente al que le tiren de las orejas....

Supongo que en el independentismo como en todos sitios HAY CLASES Y CLASES ....

Amigo Joan si esperas que por el simple hecho de ser indepe te vayan a apoyar los votantes de JXSÍ. ..lo llevas claro !!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Joan Coma Roura
Regidor de Capgirem Vic a l’Ajuntament de Vic i membre de l’assemblea de Vic de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP).
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències de l'1 d'octubre
 23:54 Inés Arrimadas titlla d'"irresponsables" l'ANC i Òmnium per la crida a retirar diners dels bancs. Crida per la Democràcia insta la ciutadania a fer-ho aquest divendres, de 8 a 9 del matí, als cinc principals bancs.
 23:34 VÍDEO El «Polònia» versiona el «Help Catalonia» d'Òmnium: «Forget Catalonia». El programa d'humor ha girat la truita i ha posat al davant de la càmera la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria demanant ajuda per Espanya davant els "deu o vint" catalans independentistes.
 23:33 Ciutadans a Manresa afirmen que "se senten tristos" pel que va passar l'1 d'octubre i amb l'empresonament dels "Jordis". El ple de l'Ajuntament de Manresa demana la dimissió i declara persones "non grates" Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo i Emilio Ablanedo, i exigeix el cessament immediat del responsable directe de l'operatiu, Diego Pérez de los Cobos.
 23:16 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil abandona la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida després d'onze hores. Han estat recopilant les gravacions de la centraleta de comunicacions de la comissaria de Ponent l'1-O i la informació dels mòbils de dos comandaments i un agent.
 22:06 VÍDEO Un centenar de persones reben Albiol a Sant Cugat amb una cassolada per reclamar la llibertat del Cuixart i Sànchez. El president del PP català ha assistit a la inauguració de la nova seu a la localitat vallesana.
 22:05 ÚLTIMA HORA ANC i Òmnium criden a retirar diners dels bancs per pressionar l'Estat. Les associacions demanen als ciutadans que treguin efectius de les cinc principals entitats financeres i que, en el cas del Banc Sabadell i La Caixa, especifiquin el rebuig a la decisió del canvi de seu.
 21:40 VÍDEO Crida per la Democràcia, abans d'anunciar les accions directes: «Recorda, no estàs sol». L'entitat ha publicat un vídeo a les xarxes socials en què recorda que "junts ho podem tot", en referència a les futures mobilitzacions organitzades pel sobiranisme.
 21:37 El vicepresident Oriol Junqueras ha admès aquest dijous que el Govern està "gens satisfet" amb el fet que algunes companyies hagin traslladat les seus socials fora de Catalunya, però ha volgut remarcar que hi ha 260.000 empreses que es mantenen.
 21:24 Agbar reubicarà la seu social a Barcelona quan es recuperi l'«estabilitat». El conseller delegat de la companyia assegura que traslladar-se a Madrid va ser una decisió "dolorosa".
 21:11 Unes 700 persones protesten contra el govern espanyol en dues manifestacions pel centre de Girona. Durant les marxes s'han escoltat crits contra l'aplicació de l'article 155 i demanant la llibertat de Sánchez i Cuixart.
 21:04 Jordi Ballart guarda silenci davant de l'aplicació del 155 amb l'aval del PSOE. L'alcalde de Terrassa va assegurar que plegaria per "ètica" si els socialistes avalaven la intervenció de l'autonomia catalana. Informa Albert Prieto i Sergi Ambudio.
 20:44 Europa insisteix: "No hi ha espai per a la mediació internacional". Donald Tusk, president del Consell Europeu, assegura que Catalunya "no forma part a nivell formal" de les converses entre els líders del continent.
 20:31 VÍDEO El Teatre Nacional, dempeus cridant «llibertat» per Sànchez i Cuixart. El TNC ha dedicat l'estrena de l'obra "Desig sota els oms" als líders sobiranistes empresonats.
 20:30 La pluja frustra la segona concentració a Tarragona per exigir l'alliberament de Cuixart i Sànchez. Tot i les condicions meteorològiques adverses, una cinquantena de persones s'han aplegat a les portes de la subdelegació del govern espanyol per demanar la llibertat dels «presos polítics». Informa Jonathan Oca.
 20:19 La referència cinematogràfica del «The Telegraph» per il·lustrar l'independentisme. El diari britànic publica una vinyeta representant el procés català coincidint amb l'anunci de l'aplicació del 155.
 20:09 PRIMÍCIA ERC ja està a punt pel pitjor escenari: té un pla per si la il·legalitzen. Els republicans han informat els seus quadres sobre com reaccionar per preservar l'organització i la logística del partit. Per Roger Tugas. 
 20:03 La Fiscalia maniobra perquè el Govern aparti Josep Lluís Trapero de les seves funcions. El ministeri públic demanarà a l'Audiència Nacional que notifiqui al Departament d'Interior les mesures cautelars contra el major per sedició i s'apliquin les normes disciplinàries de l'estatut de la policia catalana.
 19:49 L'anunci del 155 ja afecta l'economia: l'Ibex tanca en vermell i la prima de risc s'enfila. Melià Hotels i la immobiliària Colonial han liderat les pèrdues del selectiu espanyol a la borsa.
 19:47 Les càrregues de l'1-O van ser «desproporcionades i violentes», segons entitats de drets humans. ​Un informe de la plataforma #SomDefensores denuncia l'ús de la força per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil el dia del referèndum.
 19:46 EN PROCÉS «En un escenari de conflicte, Espanya sap que hi té molt a perdre». Oriol March, redactor de Política de NacióDigital, analitza els passos previs a l'aplicació del 155 i l'aixecament de la suspensió de la declaració de la independència.
 19:10 Concentració davant la delegació del govern espanyol per l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Desenes de manifestants convocats per la CUP protesten sota la pluja per l'empresonament dels presidents d'Òmnium i ANC.
 19:05 Les càrregues de l'1-O van ser «desproporcionades i violentes», segons diverses entitats de drets humans. Un informe de la plataforma #SomDefensores, presentat aquest dijous, denuncia l'ús de la força per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil el dia del referèndum.
 18:53 Ple monogràfic o debat de política general: les vies per declarar la independència; ho expliquen Sara González i Oriol March. Junts pel Sí i la CUP perfilen la millor manera d'aixecar la suspensió amb l'horitzó de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. L'independentisme sospesa sotmetre a votació el procés constituent per sumar suports dins de Catalunya Sí que es Pot.
 18:49 El mail que ha enviat el govern espanyol a l'ambaixador belga: «Prenem nota». Madrid s'ha queixat al representant del govern de Bèlgica a l'Estat per les declaracions del primer ministre Charles Michel fent una crida al diàleg.
 17:36 Demanen un "relleu urgent" dels agents de la Guàrdia Civil destinats a Catalunya per aturar el procés independentista. L’Associació Espanyola de la Guàrdia Civil es mostra convençuda que de voluntaris "no en faltaran".
 17:28 Carme Forcadell, al «Frankfurter Allgemeine»: «Europa no pot mirar més cap a una altra banda». La presidenta del Parlament denuncia al diari alemany que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són "presos polítics".
 17:28 El Parlament Europeu descarta fer un debat sobre l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El vicepresident del PPE, Esteban González Pons, ha afirmat que l’Eurocambra no pot “censurar” l’acció de la justícia quan s’actua “d’acord” amb la llei.
 17:19 Vladimir Putin: «Europa hauria d'haver pensat molt abans en el problema de Catalunya».
 17:04 De L'estaca a La flama: 155 cançons de lluita per aplicar aquests dies. Una llista d'Enderrock amb temes que criden "a la revolta, a la unitat, a la resistència i, sobretot, a la pau per davant de tot".
 16:19 Urkullu demana al govern espanyol que no apliqui l'article 155 perquè no s'ha declarat la independència. El lehendakari reclama a Puigdemont i a Rajoy que dialoguin "sense condicions ni humiliacions".
 16:12 El Suprem manté la intervenció de Montoro als comptes de la Generalitat. El tribunal rebutja el recurs del Govern i recorda que els diners del FLA no es poden destinar a "finançar una activitat inconstitucional" com el referèndum.
 16:09 L'ex-primer ministre d'Itàlia i líder del partit Forza Italia (FI), Silvio Berlusconi, ha assegurat que ell no hauria enviat la Guàrdia Civil per impedir l'1-O. "És una crisi molt difícil que, crec, pot resoldre's amb el diàleg. Jo no hauria enviat la Guàrdia Civil als catalans per obstaculitzar el vot en el referèndum", ha declarat quan ha arribat a Brussel·les per participar en una reunió del Partit Popular Europeu (PPE) prèvia al Consell Europeu.
 16:00 CRÒNICA El Govern es prepara per resistir un 155 amb una intervenció selectiva; per Joan Serra Carné i Oriol March. L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos. "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs.
 15:59 El TSJC cancel·la la citació de Turull en el cas de la mesa del Parlament. El conseller de Presidència i portaveu del Govern havia de declarar en qualitat de testimoni el proper 24 d'octubre.
 15:58 La Festa dels Súpers modifica la jornada de dissabte «per prevenció i seguretat». La mesura afectarà la programació de l'espectacle central, que es farà a les dotze del migdia en comptes de les quatre de la tarda.
 15:57 La cancellera alemanya, Angela Merkel, espera que es trobi una solució per a Catalunya "dins de la constitució espanyola".
 15:41 Els ajuntaments de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva es querellen per les càrregues de l'1-O.
 15:29 El Senat haurà de posposar el ple de l'article 155 fins a finals d'octubre. La decisió del consell de ministres de reunir-se aquest dissabte per iniciar la intervenció de l'autonomia de Catalunya obligarà a la càmara a endarrerir-lo fins al dia 30 o 31.
 15:21 La Diputació de Girona demana la llibertat immediata de Sànchez i Cuixart, informa Xavier Borràs.
 15:20 El primer ministre de Luxemburg creu que «Europa no pot ignorar la realitat» de Catalunya. Xavier Bettel espera que Rajoy parli del tema a la cimera dels líders europeus a Brussel·les.
 15:21 L'ex president del govern espanyol José María Aznar adverteix que la reforma constitucional "no ha de ser el pagament a terminis al secessionisme català". En un acte a València, també ha alertat que està en joc el pacte del 1978 davant una posició a Catalunya on "el nacionalisme ho ha donat tot per trencat".
 14:39 El Banc Sabadell estudia traslladar a Madrid la presidència i la secretaria general. El consell d'administració de l'entitat ja va aprovar el canvi de domicili social a Alacant arran dels efectes de l'1-O.
 14:32 ERC afirma que, quan es concreti dissabte el 155, es decidirà quan i com fer efectiva la independència.
 14:30 JxSí i la CUP no prendran cap decisió definitiva sobre la declaració d'independència fins que l'Estat no concreti el 155. Els dos grups parlamentaris s'han reunit al llarg del matí per discutir com fer efectiu el resultat del referèndum de l'1-O.
 14:05 Carreguen contra Prodis Terrassa per defensar Sànchez i Cuixart: «Vergonyós que utilitzin discapacitats». La Fundació va sumar-se a l'aturada d'aquest dimarts al matí per reclamar la llibertat dels presidents de l'ANC i Òmnium.
 14:04 Un centenar llarg de persones es concentren sota la pluja a Manresa contra l'aplicació de l'article 155. Part dels manifestants s'han dirigit fins les dependències de la policia espanyola i hi han fet una cassolada.
 14:00 Els ministeris de Foment i Interior mantenen efectius de la Guàrdia Civil en aeroports, ports i altres infraestructures "crítiques".
 14:00 El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, diu que l'AVE Madrid-Barcelona creix en viatgers per la fugida d'empreses a la capital espanyola.
 13:54 L'alcalde de Dosrius veu una «coincidència remarcable» entre la seva denúncia i la citació de la Guàrdia Civil. Marc Bosch es mostra "estupefacte" davant la investigació per desobediència i subratlla que l'1-O va mantenir una "resistència pacífica".
 13:52 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha reunit amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Segons fonts del partit, el socialista ha trobat en Juncker "el suport" de les institucions europees a la legalitat, però no han abordat l'aplicació de l'article 155.
Entrades anteriors »
Una oficina del Banc Sabadell, al centre de Barcelona. | Adrià Costa
Roger Tugas | 22 comentaris
01/01/1970
Les associacions demanen als ciutadans que treguin efectius de les cinc principals entitats financeres i que, en el cas del Banc Sabadell i La Caixa, especifiquin el rebuig a la decisió del canvi de seu
Ferran Casas
01/01/1970
Les entitats han decidit que la primera víctima de l'acció directa siguin els bancs, que han decidit jugar un rol polític. Avui també són notícia el consell europeu, els pactes del PSC, les 155 cançons de lluita, el manifest dels «clàssics» de l'ANC, la pantanada de Tous i Quimi Portet
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
Pep Martí | 10 comentaris
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"
Sara González | 19 comentaris
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital