Opinió

No volen caldo? Dues tasses!

«La millor solidaritat amb els imputats és la culminació del procés en els terminis que ha assenyalat el Parlament i perquè ben aviat els tribunals espanyols deixin de tenir jurisdicció a Catalunya»

| 11/10/2016 a les 22:00h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/10/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després de quatre anys d'intens procés independentista, hem vist com en les grans diades la mobilització independentista civil ha estat molt potent, grandiosa i tal com s'ha dit, incomparable amb res més a nivell mundial.

Fixem-nos, però, en les mobilitzacions fora de la Diada. Hi ha hagut concentracions per celebrar acords i declaracions del Parlament, o criticar sentències, imputacions o declaracions de membres del govern espanyol. La mobilització independentista fora de la Diada té capacitat de reacció però sempre en proporció a la percepció d'atac que es té des de la ciutadania.

Mereixen una especial atenció, però, totes les concentracions que es van originar al voltant de la prohibició del 9-N de 2014, donada la seva originalitat i sobretot perquè són les més semblants als escenaris que ens trobarem els propers mesos. Recordem algunes imatges com la de les places dels ajuntaments catalans amb desenes de milers de persones sota la pluja del 30 de setembre. També la concentració massiva a la plaça Catalunya del diumenge 19 d'octubre o, sobretot la cassolada, símbol de la revolta ciutadana durant les cinc nits prèvies a la votació. I, finalment, el propi 9-N al matí, quan moltíssims col·legis es van despertar protegits per centenars de veïns.

En aquella ocasió la mobilització va tenir conseqüències clares, va cohesionar la societat que es va llençar a votar en massa amb un esperit de repte col·lectiu a favor de la democràcia. No tenim ni idea de com seran les mobilitzacions dels propers mesos, però el que més s'hi assemblarà, multiplicat per 2 per 3 o per 10, són aquestes mobilitzacions prèvies del 9-N.

Però anem a pams, les mobilitzacions independentistes, fins a les més descomunals de totes, deixen absolutament freds i indiferents el govern espanyol i a la majoria de l'opinió publicada espanyola. Essent això així, val molt la pena que a l'hora de mobilitzar-nos pensem bé quin ha de ser l'objectiu de cada una de les actuacions.

Ara mateix en trobem en un escenari de creixent intensificació de l'ofensiva judicial espanyola contra el procés i els seus líders. Què cal fer a mida que s'intensifiquin i es concretin les denúncies? El que és segur és que assistir als judicis i acatar les sentències inculpatòries mentre desenes de milers de persones es manifesten pels carrers seria probablement un escenari que ajudaria ben poc a culminar el procés.

Caldrà tenir prou imaginació per fer un salt qualitatiu que més enllà de concentrar gent i mantenir el to cívic, pugui omplir de contingut polític la reivindicació. Si feu un cop d'ull a l'etiqueta #cassolada9N de Twitter podreu veureu que aquella no fou una acció reactiva contra la prohibició, sinó que era una afirmació col·lectiva que diumenge, passés el que passés, s'aniria a votar. No era, "Que enfadats estem amb la prohibició!" sinó "Encara que ens la prohibeixin la farem igualment". I amb un somriure.

En definitiva, si no volen caldo, dues tasses. Si imputen els qui van organitzar la consulta del 9-N, organitzem un referèndum vinculant. La millor solidaritat amb els imputats és la culminació del procés en els terminis que ha assenyalat el Parlament i perquè ben aviat els tribunals espanyols deixin de tenir jurisdicció a Catalunya.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Res a afegir
Joan Horta, 11/10/2016 a les 23:33
+27
-6
Totalment d'acord. Acabar el més aviat possible, perquè no puguin tornar a posar més les urpes a casa nostra. Començar a viure com un país normal.
JUNTS
Anònim, 12/10/2016 a les 00:19
+25
-4
Sí, sí, esclar. Però un referèndum vinculant no s´organitza en dos dies. I, mentre l´organitzem, caldrà donar resposta immediata als atacs del govern espanyol a les nostres institucions i als nostres representants electes.
Això no es pot deixar per demà passat.
Ha de ser immediat, contundent... i pacífic, esclar. Pacífic però contundent.
I caldrà que sigui coordinat: una resposta conjunta de les institucions i del poble de Catalunya. JUNTS I ENDAVANT
Convertim els seus atacs en la nostra força!
Anònim, 12/10/2016 a les 00:32
+21
-4
Important: davant els atacs antidemocràtics de l'estat i els seus tribunals sotmesos, cal, com a primer pas, un PLÉ EXTRAORDINARI per a aprovar un PRONUNCIAMENT FORMAL I SOLEMNE DEL PARLAMENT DE CATALUNYA contra el processament antidemocràtic i arbitrari dels REPRESENTANTS ELECTES del poble català -Forcadell, Mas, Ortega, Rigau, Homs i altres encausats del procés-, declarant com a legal i pròpia l'acció del 9N i actes posteriors sustentats en el mandat popular i donant-los-hi als processats l'empara i protecció institucional, democràtica, de legitimitat i legal del Parlament de Catalunya, i tot això amb el vot d'aprox. 2/3 de la càmara (els diputats del PDC, ERC, CUP-CC, CSQP i (potser) PSC, és a dir, entre 83 i (potser) 99 diputats de 135), i fent una crida al poble de Catalunya a defensar les seves institucions democràtiques i els seus representants electes!

El PLENARI DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA hauria d'adherirse al Pronunciament del Parlament de Catalunya (i/o votar un pronunciament solemne similar, amb l'alcaldessa al capdavant, que va participar el 9N). A partir d'aquí, TOTS ELS AJUNTAMENTS I DIPUTACIONS DE CATALUNYA haurien d'adherir-se a la Declaració del Parlament o proclamar pronunciaments propis en el mateix sentit, seguits després per totes les entitats del món cívic, partits polítics, sindicats, organismes representatius democràtics, professionals, empresarials, personalitats, ciutadans, etc., és a dir, tota la societat democràtica catalana!

Aquesta presa de posició política institucional del Parlament de Catalunya en plé, junt amb totes les adhesions i/o pronunciaments dels Ajuntaments, Diputacions i partits, sindicats i entitats del món civil, hauria de ser distribuida entre el poble de Catalunya i enviada oficialment a l'ONU, al Parlament Europeu, als Tribunals internacionals i a totes les institucions i estaments pertinents estatals i internacionals, a més de als mitjans de comunicació d'arreu del món, etc., amb una crida a la solidaritat!

I posar en estat d'alerta general la societat catalana, junt amb una crida a la solidaritat del poble espanyol y tota la seva gent progressista!

CAL CONVERTIR ELS SEUS ATACS EN LA NOSTRA FORÇA!
Dues tasses de què, sr. Buch?
Honori d'Autun, 12/10/2016 a les 07:43
+7
-28
Fa molts anys, un personatge tan brutal i poc sospitós pel nacionalisme català com Arzalluz va dir que, si un dia Euskadi era independent, ells (els del PNB i la classe social que representen) haurien de fugir "en patera", o alguna cosa semblant... El personatge era "de cuidado"... Però sens dubte tenia el seny polític mínim que es troba a faltar en la major part de les opinions independentistes catalanes actuals. Estem creant una fractura basada en mitges veritats demagògiques que no sols pot trencar Espanya, sinó també Catalunya i fins i tot potser Europa, perquè no hi ha cap Estat europeu que no tingui minories "culturals-nacionals" d'una o altra mena. Dins d'una hipotètica Catalunya independent hi hauria una "minoria cultural-nacional" més o menys espanyola que oscil.la, segons les dades de les últimes convocatòries electorals, entre un 40 % i un 60 %. Ningú no es pregunta què pot passar realment (no en somnis) el dia després de la independència? Tot això és d'una irresponsabilitat i d'un infantilisme desenfrenats. I ho podem acabar pagant tots. De què i per a qui són les seves dues tasses, sr. Buch?
Ai, catalanets de pa sucat amb oli dolent!
Anònim, 12/10/2016 a les 10:01
+6
-20
El vostre infantilisme, la vostra falta de capacitat reflexiva i el vostre fanatisme nacionalista basat en la Nació, la estelada i la vostra pretesa superioritat sobre la resta d'Espanya, així com el vostre odi a la resta dels espanyols és i serà la vostra perdició.

Fixeu-vos en Artur Mas, un fracassat al qual es va comparar ni més ni menys que amb el mític Moisès, va destruir el seu partit (cosa que no ha aconseguit amb Espanya), dividint-lo en dos. ERC abandonarà el JxS i ja no quedaran ni les restes.

El de les diades triomfals ho seran per a vosaltres. Doncs a l'hora del vot són incapaços de recollir ni tan sols un 36% del cens electoral. ¿Es pot declarar la independència amb aquesta xifra tan ridícula? Què pensen que faran la resta que no forma part de l'independentisme? Ja s'ho poden imaginar.

Felicito el comentarista de les 07:43. Aquest si sap reflexionar.
Val mes mort que ajunullat...
Pitarra, 12/10/2016 a les 10:11
+15
-5
El comentari del company de les 7:43 em sembla d' una resignacio extrema. Defense que perque no s' emprenyin els unionistes i ens la fotin, hem de seguir callant. Cuan mes aurem d' aguanta fins que diguem prou? Va home, es que no en tens prou d' aquet pa. Val mes mort que ajunullat...
Coordinació
MFX, 12/10/2016 a les 10:45
+11
-3
No podem fer un acte de força cada dia perquè això suposaria poca participació i el cansament. N'hem de fer pocs però decisius. Caldrà escollir algun fet remarcable com podria ser el dia de la sentència contra Mas i les conselleres, ja que no podem evitar que els comdemnin, però sí que executin la sentència, acompanyant-los al Parlament perquè obrin la sessió. Si no ens hauran pres la mida i això s'haurà acabat. Una altra data serà el dia que el TC o el govern espanyol suspenguin les lleis de desconnexió o imposessin presó als nostres representants. Caldran respostes contundents com ara l'ocupació massiva de punts estratègics de les autopistes, ús massiu de trens cap a Barcelona; per descomptat vaga de treballadors i estudiants; ingrés d'impostos a l'agència tributària catalana; manifestacions a les places dels ajuntaments els qui no es puguin desplaçar o aturades al lloc de trball,etc. Tot el que no siguin coses per l'estil faran riure Espanya i per a la UE no passarà d'un afer intern. Penseu qua aquesta gent abans ens fusellava per defensar el nostre país i ara no poden fer-ho, perquè fa lleig, però fan tot el que més s'hi assembla.
Per a 10:45
Anònim, 12/10/2016 a les 11:53
+3
-8
Amb això que proposa de la desobediència, els únics perjudicats seran els catalanets de pa sucat que se'ls acudeixi dur a terme semblant desobediència.

¿No paguen a l'AEAT? Seran embargades els seus comptes o simplement no se'ls retornarà els diners si resulten negatives. Però això no passarà perquè l'ATC ja procurarà presentar les declaracions puntualment a l'AEAT, com estan fent actualment ..

¿Vaga a la feina? Doncs menys sou i perill que l'empresa es vagi a un altre territori que no sigui de la Caspalunya que voleu.

Sens dubte teniu el cervell ben rentat, segrestat pels líders del procés. I això us impedeix reflexionar per si mateixos.

També fareu vaga a les escoles, perjudicant als vostres fills?

Quina pena que doneu!

Ah, i ja us cansareu de desobediència, vagues i altres tonteries.
Agenollat? Resignat?
Honori d'Autun, 12/10/2016 a les 14:38
+1
-5
Qui viu agenollat o resignat, amic Pitarra? Jo t'asseguro que no, ni enfront dels uns ni enfront dels altres. A Espanya hi ha un munt de malparits, és cert; però exactament igual que a la resta del món, inclosa Catalunya. Senzillament passa que els nostres problemes, en un món tan complex com el d'avui, no s'arreglaran precisament amb la independència. Aquesta és la qüestió: hi ha un munt de gent que s'ha empassat una sèrie de simplificacions i d'slògans barats sobre Espanya i Catalunya i que ara ja no sap viure sense repetir-los una vegada i una altra, quan tota aquesta moguda dels darrers anys no és més que una barreja de bona gent una mica somiatruites, uns quants fanàtics i tota una pandilla de cínics desaprensius preocupats per no perdre el control de la seva "masia", que és com veuen Catalunya.

Gràcies per les seves paraules i les seves aportacions a l'amic de les 10:01.
Sense arguments
Paula O, 12/10/2016 a les 18:29
+3
-1
Sr. Honori: i això que els nostres problemes no s´arreglaran, precisament, amb la independència, com es demostra? O creu vostè que és un axioma que només cal emetre?
Molts catalans pensem que, tenint un estat en contra, la vida és molt més difícil. Que si es boicoten les infraestructures (rodalies, corredor del Mediterrani, hub de El Prat, connexions als ports, etc.) l´economia surt greument perjudicada. Que si s´ataca la llengua, pretenent anul.lar la immersió a les escoles, el català -que és una llengua demogràficament petita- estarà en greu perill. Que si la TV3 és perseguida i se li retallen possibilitats tècniques, doncs la massiva competència dels canals castellans és insostenible i això va en detriment de la cultura pròpia del país. Que si el nostre Govern ha de veure constantment laminades o boicotades totes les iniciatives per millorar la societat, doncs la societat no podrà millorar (lleis de protecció a les famílies energèticament vulnerables, desnonades, etc, etc.)
No ens vingui a dir que la dependència és millor que la independència perquè NO COLA.
Dels problemes del nostre país ens en volem ocupar nosaltres. I som perfectament capaços de fer-ho. Com Àustria o Dinamarca, per exemple.

Que vostè no ho vulgui o no s´hi vegi capaç no vol dir que els que ho volem i ens sentim capacitats li haguem de donar la raó.
Sobre tot, sense cap argument per part seva.
Gràcies
Ai, espanyolets de pa sucat amb oli dolent!
Rex, 12/10/2016 a les 18:40
+3
-2
Podeu continuar bordant el temps que vulgueu, però és tot un símpotma que a la xerrada d'en Puigdemont hi hagués un bon aplec d'embaixadors estrangers pertanyents a països molt importants. Ja queda menys per a culminar el procés d'independència del nostre, amb la vostra inestimable ajuda, que sempre us agraïrem de tot cor.
Sense arguments?
Honori d'Autun, 14/10/2016 a les 06:36
+1
-0
Benvolguda Paula, sense arguments? Diu que no troba arguments en el meu comentari? L'ha llegit amb prou atenció? Naturalment, una secció com aquesta d'un diari digital no és com per escriure un llibre, però respongui si us plau el que deia allà més amunt (i que crec que és un argument): no hi ha cap Estat europeu que no contingui minories cultural-nacionals més o menys grans. Si Catalunya té dret a la independència també el tenen totes aquestes minories. Amb aquest principi, no sols trenquem Espanya, sinó Europa sencera, que ja està prou malmesa. I també trenquem Catalunya. Perquè en una hipotètica Catalunya independent al voltant de la meitat de la població seria una nova "minoria nacional-cultural". Donaria vostè el dret a la independència a la zona metropolitana de Barcelona? Què hi ha en la legislació internacional que pugui protegir la integritat territorial d'una futura Catalunya independent que no protegeixi ara la integritat territorial d'Espanya?... Li semblen prou arguments?... Salutacions cordials.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Roger Buch
Roger Buch (Barcelona 1970). Als matins, explico fets polítics i socials a la universitat i a les escoles. A les tardes, faig de consultor en temes de participació, associacionisme i tercer sector. Als vespres, escric llibres sobre passat, present i futur de l’independentisme català però molta gent em coneix perquè a les nits electorals em transformo en un homo-twitter (@rogerbuch). El millor de fer llibres, presentar-los; el millor de les conferències preparar-les i el millor d’aquests articles, els vostres comentaris.
Carles Puigdemont, en un acte amb els Mossos d'Esquadra | Govern
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències del referèndum
 16:19 Urkullu demana al govern espanyol que no apliqui l'article 155 perquè no s'ha declarat la independència. El lehendakari reclama a Puigdemont i a Rajoy que dialoguin "sense condicions ni humiliacions".
 16:12 El Suprem manté la intervenció de Montoro als comptes de la Generalitat. El tribunal rebutja el recurs del Govern i recorda que els diners del FLA no es poden destinar a "finançar una activitat inconstitucional" com el referèndum.
 16:09 L'ex-primer ministre d'Itàlia i líder del partit Forza Italia (FI), Silvio Berlusconi, ha assegurat que ell no hauria enviat la Guàrdia Civil per impedir l'1-O. "És una crisi molt difícil que, crec, pot resoldre's amb el diàleg. Jo no hauria enviat la Guàrdia Civil als catalans per obstaculitzar el vot en el referèndum", ha declarat quan ha arribat a Brussel·les per participar en una reunió del Partit Popular Europeu (PPE) prèvia al Consell Europeu.
 16:00 CRÒNICA El Govern es prepara per resistir un 155 amb una intervenció selectiva; per Joan Serra Carné i Oriol March. L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos. "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs.
 15:59 El TSJC cancel·la la citació de Turull en el cas de la mesa del Parlament. El conseller de Presidència i portaveu del Govern havia de declarar en qualitat de testimoni el proper 24 d'octubre.
 15:58 La Festa dels Súpers modifica la jornada de dissabte «per prevenció i seguretat». La mesura afectarà la programació de l'espectacle central, que es farà a les dotze del migdia en comptes de les quatre de la tarda.
 15:57 La cancellera alemanya, Angela Merkel, espera que es trobi una solució per a Catalunya "dins de la constitució espanyola".
 15:41 Els ajuntaments de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva es querellen per les càrregues de l'1-O.
 15:29 El Senat haurà de posposar el ple de l'article 155 fins a finals d'octubre. La decisió del consell de ministres de reunir-se aquest dissabte per iniciar la intervenció de l'autonomia de Catalunya obligarà a la càmara a endarrerir-lo fins al dia 30 o 31.
 15:21 La Diputació de Girona demana la llibertat immediata de Sànchez i Cuixart, informa Xavier Borràs.
 15:20 El primer ministre de Luxemburg creu que «Europa no pot ignorar la realitat» de Catalunya. Xavier Bettel espera que Rajoy parli del tema a la cimera dels líders europeus a Brussel·les.
 15:21 L'ex president del govern espanyol José María Aznar adverteix que la reforma constitucional "no ha de ser el pagament a terminis al secessionisme català". En un acte a València, també ha alertat que està en joc el pacte del 1978 davant una posició a Catalunya on "el nacionalisme ho ha donat tot per trencat".
 14:39 El Banc Sabadell estudia traslladar a Madrid la presidència i la secretaria general. El consell d'administració de l'entitat ja va aprovar el canvi de domicili social a Alacant arran dels efectes de l'1-O.
 14:32 ERC afirma que, quan es concreti dissabte el 155, es decidirà quan i com fer efectiva la independència.
 14:30 JxSí i la CUP no prendran cap decisió definitiva sobre la declaració d'independència fins que l'Estat no concreti el 155. Els dos grups parlamentaris s'han reunit al llarg del matí per discutir com fer efectiu el resultat del referèndum de l'1-O.
 14:05 Carreguen contra Prodis Terrassa per defensar Sànchez i Cuixart: «Vergonyós que utilitzin discapacitats». La Fundació va sumar-se a l'aturada d'aquest dimarts al matí per reclamar la llibertat dels presidents de l'ANC i Òmnium.
 14:04 Un centenar llarg de persones es concentren sota la pluja a Manresa contra l'aplicació de l'article 155. Part dels manifestants s'han dirigit fins les dependències de la policia espanyola i hi han fet una cassolada.
 14:00 Els ministeris de Foment i Interior mantenen efectius de la Guàrdia Civil en aeroports, ports i altres infraestructures "crítiques".
 14:00 El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, diu que l'AVE Madrid-Barcelona creix en viatgers per la fugida d'empreses a la capital espanyola.
 13:54 L'alcalde de Dosrius veu una «coincidència remarcable» entre la seva denúncia i la citació de la Guàrdia Civil. Marc Bosch es mostra "estupefacte" davant la investigació per desobediència i subratlla que l'1-O va mantenir una "resistència pacífica".
 13:52 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha reunit amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Segons fonts del partit, el socialista ha trobat en Juncker "el suport" de les institucions europees a la legalitat, però no han abordat l'aplicació de l'article 155.
 13:48 El conflicte amb Catalunya espera Rajoy al Consell Europeu. El president espanyol assisteix a la cimera de la UE i avui tindrà una trobada amb Emmanuel Macron, el més favorable a Madrid.
 13:33 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de França, Emmanuel Macron, tindran aquesta nit una reunió bilateral al marge de la cimera europea que se celebra a Brussel·les, durant la qual podran abordar la crisi política a Catalunya.
 13:23 Joves de Societat Civil Catalana es reuneixen amb Ciutadans al Parlament. 
 

Membres de SCC amb C's al Parlament.  Foto: Sara González.

 13:16 El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, descarta un «corralito» a Catalunya. De Guindos veu "raonable" que els bancs traslladessin les seus socials i diu que els que ho han fet tenen "entrades netes" de dipòsits.
 12:55 El PNB avança que votaran en contra del 155 si el govern espanyol el porta al Senat. El portaveu al Congrés, Aitor Esteban, entén que Puigdemont respon que no hi va haver independència i reclama diàleg.
 12:44 Josep Fèlix Ballesteros considera que aplicar el 155 és «el següent pas del fracàs del diàleg i la política». L'alcalde de Tarragona expressa que no s'hauria d'haver arribat a prendre aquesta mesura perquè no agrada a ningú. Informa Jonathan Oca.
 12:44 Els socialistes eslovens creuen «fermament» que Eslovènia reconeixerà la independència de Catalunya. El secretari general Dejan Levanič diu que “els vertaders socialdemòcrates fan costat als catalans”.
 12:36 El líder del PSC, Miquel Iceta, afirma que Carles Puigdemont ha reconegut en la seva carta al govern espanyol que no va fer una declaració unilateral d'independència (DUI) en el Parlament el 10 d'octubre, però lamenta la seva "amenaça" de proclamar-la. En la seva opinió, aquesta actitud "fa inevitable que el govern espanyol apliqui l'article 155 de la Constitució".
 12:35 Així s'aplica l'article 155. La mesura necessita pocs dies perquè el Senat -on el PP té majoria absoluta- doni llum verda a un ampli ventall de poders per intervenir la Generalitat.
 12:32 Fachin recorda que el seu programa recull el procés constituent i que aquest pot ser el seu "punt de trobada" amb els independentistes.
 12:29 Fachin: "No som partidaris de la declaració d'independència, però estenem la mà per buscar la manera d'evidenciar un front democràtic”.
 12:27 El líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, lamenta la "incomprensió lectora" del govern espanyol i l'insta a acceptar el diàleg que ofereix Puigdemont.
 12:27 La prima de risc puja i la borsa baixa després de l'anunci de l'aplicació del 155. La diferència del bo espanyol a 10 anys amb el seu equivalent alemany ja supera els 120 punts.
 12:22 «Llibertat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En defensa dels drets i les llibertats»: gran manifestació dissabte a les 17.00 al passeig de Gràcia.
 12:21 El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, considera que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució fa "quasi impossible" el diàleg. "Si el que es vol es que la societat catalana s'humiliï i es rendeixi això no és acceptable, continuar amb la línia del càstig no és el que toca", ha manifestat.
 12:06 PSOE i Ciutadans tanquen files amb Rajoy per aplicar el 155, per Pep Martí. Els socialistes es posen al costat del govern espanyol perquè es tracta d'una "qüestió d'Estat". El líder de Ciutadans exigeix a la Moncloa que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya.
 12:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil irromp a la Comissaria Regional de Mossos a Lleida per buscar documents sobre l'1-O, informa Àlvar Llobet. Una comitiva judicial s'ha personat a la caserna aquest dijous al matí.
 12:05 El líder de Podem, Pablo Iglesias, considera que recórrer a l'article 155 és "posar més llenya al foc". En la seva opinió, "l'aplicació de l'article 155 després que no hi hagi hagut declaració d'independència conduirà a una situació d'involució democràtica".
 11:56 Diverses personalitats de Mèxic reclamen la llibertat de Cuixart i Sànchez. El manifest de la Fundació per a la Democràcia defensa el dret a decidir del poble català.
 11:56 El suport del PSOE a l'aplicació del 155 posa en escac Jordi Ballart. L’alcalde de Terrassa ha estat la veu pública més contundent i va assegurar que plegaria per "ètica" si els socialistes avalaven la intervenció de l'autonomia catalana. Informa Sergi Ambudio.
 11:55 Avui a les 22h, Crida per la Democràcia donarà indicacions via WhatsApp per a la primera «acció directa pacífica» per reclamar l'alliberament de Cuixart i Sànchez.
 11:51 Tardà recorda que al Parlament hi ha una majoria «legal i legítima» per declarar la independència. En Comú Podem titlla d'«irresponsabilitat brutal» que el gov6ern espanyol activi el 155.
 11:47 El portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, ha demanat Carles Puigdemont i a Mariano Rajoy que deixin de "jugar al gat i al gos". "Prou de jugar a 'com pitjor, millor'", ha ressaltat amb una piulada. Coscubiela té així un to diferent del que ha mantingut el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, el qual ha criticat només al govern espanyol.
   
 11:37 El CDR Terrassa torna a mobilitzar l'independentisme per una nova manifestació aquesta tarda. El Comitè convoca la ciutadania aquest dijous, a les 20h, davant l'Ajuntament de Terrassa.
 11:35 El Comitè en Defensa del Referèndum de Manresa confirma la concentració contra l'aplicació de l'article 155 a les 12 a Sant Domènec.
 11:25 Denuncien quatre guàrdies civils per arrencar senyeres i estelades de l'Ajuntament i cases particulars d'Espoll. Els Mossos d'Esquadra han aturat la furgoneta on anaven a quarts d'una de matinada després de rebre l'avís d'un veí.
 11:13 Rivera diu que «serà graciós veure la Guàrdia Civil posant urnes als col·legis». El líder de Ciutadans exigeix a Mariano Rajoy que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya.
 11:13 La Guàrdia Civil fotografia les estelades dels edificis d'un municipi d'Osona. Acció de l'institut armat a Sant Quirze de Besora.
 11:10 Junts pel Sí i la CUP estan reunits en el Parlament per abordar la declaració d'independència de Catalunya, després que el govern espanyol hagi anunciat que el dissabte reunirà un consell de ministres extraordinari per avançar en l'aplicació del 155.
Entrades anteriors »
Friend i Aneris, en una escena de «La pell freda»
Esteve Plantada
01/01/1970
L'esperada versió cinematogràfica de la novel·la d'Albert Sánchez Piñol arriba a la cartellera catalana aquest divendres, dirigida pel francès Xavier Gens
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital