Diada 2016, el despertar de la fera

«El bloqueig català a la constitució del govern espanyol i la fermesa del Parlament davant les amenaces per que no es votessin les conclusions del Procés Constituent a finals de juliol han tornat a animar la ciutadania»

| 06/09/2016 a les 00:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 06/09/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des de 2012 la manifestació independentista de la Diada s’ha convertit en un fenomen digne d’estudi a nivell mundial, ja que combina una alta intensitat de mobilització i alhora continuïtat al llarg dels anys. Mai durant tant temps, tanta gent s’havia manifestat de manera tant pacífica enlloc del món.
 
La manifestació del 2012 va ser prou especial però si analitzem les convocatòries de 2013, 2014 i 2015, hi descobrim unes pautes que es repeteixen regularment. Cada any és una mobilització de format diferent de l’anterior que fa que tingui un punt d’originalitat. Si fossin 5 “Passeigs de Gràcia” seguits s’hauria convertit en un avorriment pels assistents i no es podrien distingir unes convocatòries de les altres. Aquest és un encert grandiós que els assistents agraeixen molt.

Cada vegada la convocatòria es prepara i s’anuncia més tard. Cada any van més tard les inscripcions i sempre van endarrerides respecte l’any anterior. Cada any els mitjans espanyolistes fan una notícia fent èmfasi que el nivell d’inscrits és molt baix, com a demostració empírica que el procés està a les últimes. Allò del famós suflé que sempre s’està desinflant.

Tots tres anys la convocatòria ha acabat sent un èxit descomunal que supera totes les expectatives creades. De fet, cap dels anys es pot fer una fotografia on hi càpiguen tots els manifestants a la vegada. Vaja, ni la meitat, ni una tercera part, ni una quarta part...   

A nivell de repercussió, la macr manifestació ha tingut sempre efectes interns a Catalunya, reforçant l’hegemonia independentista i també força ressò a l’estranger. Cada vegada són més els corresponsals que en fan seguiment i cada any són més precises les cròniques sobre el procés català que s’hi fan alguns dies després. En canvi, les massives manifestacions no tenen gairebé cap efecte a nivell espanyol. Són minimitzades o ridiculitzades i no generen reflexions serioses sobre les causes del malestar que fa sortir la gent al carrer.

Cada any la convocatòria té un esquer simbòlic que la fa molt atractiva per convocar els assistents. El 2013 va ser el repte de completar la Via Catalana de punta a punta sense deixar cap forat buit. El 2014 va ser donar suport a la pròxima convocatòria del 9-N i el 2015 va ser legitimar el caràcter plebiscitari del 27-S que havia d’obrir les portes a un govern independentista dues setmanes després.

Finalment, cada any s’ha sobreentès que seria “l'última” i que l’any següent ja no caldria trobar-se perquè seríem ja independents i, en canvi  sempre, s’hi ha hagut de tornar.

Vist els precedents d’aquests tres anys, com tenim la situació aquest setembre de 2016? En primer lloc, seguint la tendència, s’ha anunciat més tard que mai i el nombre d’inscripcions va més lent que altres vegades. De fet, es va anunciar tant tard que a finals de juliol molts veien del tot impossible repetir una manifestació del volum de les anteriors. Pel que fa al format, la convocatòria torna a ser diferent, atrevint-se a una descentralització que havia generat inicialment molts dubtes però que oferirà estampes extraordinàries. Per exemple, omplir amb 50.000 independentistes la rambla nova de Tarragona té una lectura simbòlica molt i molt potent. Poca broma.

Enguany l’esquer és més imprecís però a la vegada de forta càrrega política. Per una banda el suport als encausats i amenaçats per les institucions de l’Estat, per l’altra un senyal d’unitat davant la qüestió de confiança i els pressupostos del 2017. Però sobretot, es presenta com una demostració de força de cara a la desconnexió que tot fa pensar que es durà a terme a finals de la legislatura de 18 mesos, és a dir, abans de l’estiu vinent. La idea que la República Catalana està “a punt” d’arribar i que els ciutadans estem “a punt” per rebre-la té molta força, però a diferència d’altres convocatòries la fita no és a finals de mes o al novembre sinó a finals del curs que ara s’inicia i no té l’efecte proximitat de les altres vegades.

Durant el mes de maig passat, l’independentisme va patir un dels habituals sotracs anímics del procés i tot feia pensar que la remuntada seria impossible. Però, mica en mica, la fera s’ha tornar a despertar. El bloqueig català a la constitució del govern espanyol i la fermesa del Parlament davant les amenaces per que no es votessin les conclusions del Procés Constituent a finals de juliol han tornat a animar la ciutadania. Finalment, les bases sobiranistes han percebut que la determinació del Parlament i del Govern per culminar el procés és del tot ferma i que encara que la construcció d’estructures d’estat no tinguin el lluïment d’unes eleccions “de la teva vida” o d’una consulta, això va autènticament de debò.
 

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Ja veus si necessiten ben poc els catalans!
Anònim, 06/09/2016 a les 00:51
+17
-8
I els esquers "l'última manifestacio" com allarguen el seu temps!!
Catalans, a l'atac
Anònim, 06/09/2016 a les 11:11
+20
-11
tots a sortir al carrer per la Diada!

Mireu la conferència de Martí Anglada i moveu el cul que és a les vostres mans! Fora mandra, fora cansament, fora propaganda cavernària!





Ànims!
tots a la manifestació de l'11
simonet, 06/09/2016 a les 11:30
+27
-9
Cadascuna de les últimes manifestacions de l'11-S ha estat una victòria del catalanisme sobre l'estat espanyol.

Ara tenim l'oportunitat de marcar-li un altre gol a l'estat. No la desaprofitem.

Si aquesta manifestació punxa, a Madrid brindaran amb xampany. És això el que volem? Donar moral a l'enemic?

Aparquem les diferències i oblidem per un moment allò que no ens agrada de com està anant el procés. Anem tots a les manifestacions de l'11. Que sàpiguen, que tot el món sàpiga, quants som i què volem.

La veu i el vot són les úniques armes que tenim. No podem renunciar a fer-les servir. L'11-S fem sentir la nostra veu, i quan vinguin eleccions, votem.
Altres nacions també han lluitat per la independència
Anònim, 06/09/2016 a les 11:45
+24
-10
La millor manera d'internacionalitzar el desig dels catalans de ser una nació independent, és fer-ho mitjançant enormes concentracions l'Onze de Setembre.
Els ciutadans d'Escòcia, els ciutadans del Quebec o fins i tot els ciutadans dels Estats Units, poden entendre que milions de persones vulguin independitzar-se.
Ells ho han intentat, i els Estats Units ho van aconseguir, van aconseguir acabar amb els impostos abusius dels britànics (que per nosaltres és el dèficit fiscal de 15.000 milions).
Ells celebren el 4 de Juliol en memòria de la seva independència dels britànics. Nosaltres rememorem L'Onze de Setembre i volem celebrar aviat la independència, per acabar amb el menyspreu, l'opressió i la injustícia que rep Catalunya del govern espanyol.

Visca L'Onze de Setembre! Visca la independència de Catalunya!!
el bloqueig català a la constitució del nou govern
Jep dels Estanys, 06/09/2016 a les 14:51
+9
-23
com si els catalans que hi ha (no oblidem la baixada de vots i la pèrdua d'influència) poguessin ser realment determinants... això sí que és inflar la mirada...
No més us falta una cosa...
Anònim, 06/09/2016 a les 16:51
+4
-10
Proclama el tancament unilateral de fronteres amb Espanya-França, i fer tornar al Barça de la lliga Espanyola i Champions, i despres pot ser us creure... mentrestan la falsetat impera a can Soberanista..
@11:45
Anònim, 06/09/2016 a les 17:36
+7
-5
Et recordo que els USA, van obtindre la independencia, amb una guerra plena de sang, et recordo que ni Scottlan, ni el Quebec, per activa o pasiva no tenen la independencia, et recordo també que Flandes amb Belgica, tampoc, i no se quans anys porten, ja ho han deixat aborrit, a Catalunya doncs correrem la meteixa sort.. perque... doncs si altres pobles amb un PIB, molt mes gran que el de Catalunya no ho han aconseguit, doncs ja veus el reso internacional que te el proces soberanista, no mes es parla quan hi ha la mani del 11S, ho deuen veure pintoresc, ara si parlem de la independencia dels USA, aquesta noi va se tacada de sang i fetge, que ho dupto molt que els indepèndentistes diguin als seus fills i fillets, que vaiguin a la guerra contra Espanya, a veure qui es el primer de dir-ho de que els nostres fills i fillets tenen de agafa les armes contra Espanya, com van fer els USA, tot el altre es bufar i fer ampolles, ah i et recordo també els danys col.laterals dins del mateix proces soberanista, Artur Mas... etc etc, apart dels enfrentaments entre catalans als mitjans publics dia si dia també, l´ultim la Rahola contra al Colau, es de traca i mocado.
A LLeida també ...
Anònim, 06/09/2016 a les 21:37
+4
-1
Aquest diumenge passejarem pel Territorio Ciudadano.De conya.
Mentiras piadosas
Anònim, 06/09/2016 a les 22:44
+6
-10
Si, si ... estamos muy ilusionados y llenos de esperanza de que el domingo 11 de septiembre, haga buen tiempo para pasar un buen día para ir a la playa y hacer la paellita de rigor.
La duda la tengo si lo que intenta es engañar al personal , o lo que es peor, se cree lo que escribe.
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 07/09/2016 a les 13:25
+6
-1
Al de les 22:44, tio, canvia el rollo que fa 5 anys que sentim el mateix. I procura que a les teves hi vagin mes de 30 com la dels fatxes de l'altre dia.
Els errors de cada any
Anònim, 08/09/2016 a les 13:33
+0
-0
Cada any heu fet la mateixa propaganda: que hi havia més gent que l'anterir, que els mitjans espanyols intentaran minimitzar-ho, que té ressò internacional, bla bla bla. L'èxit de cada any no ha sigut de les concentracions, ha sigut dels mitjans oficials que ens han venut la notícia que hi era tothom, un dia històric, i que d'aquí a la independència...
Els ciutadans NO estem a punt per la República Catalana perquè tots pensem diferent i alguns no la volem per res. Vosaltres no ens representeu a tots, però us penseu que sí: aquest és el vostre error més greu.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Roger Buch
Roger Buch (Barcelona 1970). Als matins, explico fets polítics i socials a la universitat i a les escoles. A les tardes, faig de consultor en temes de participació, associacionisme i tercer sector. Als vespres, escric llibres sobre passat, present i futur de l’independentisme català però molta gent em coneix perquè a les nits electorals em transformo en un homo-twitter (@rogerbuch). El millor de fer llibres, presentar-los; el millor de les conferències preparar-les i el millor d’aquests articles, els vostres comentaris.
Carles Puigdemont, en un acte amb els Mossos d'Esquadra | Govern
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències del referèndum
 16:19 Urkullu demana al govern espanyol que no apliqui l'article 155 perquè no s'ha declarat la independència. El lehendakari reclama a Puigdemont i a Rajoy que dialoguin "sense condicions ni humiliacions".
 16:12 El Suprem manté la intervenció de Montoro als comptes de la Generalitat. El tribunal rebutja el recurs del Govern i recorda que els diners del FLA no es poden destinar a "finançar una activitat inconstitucional" com el referèndum.
 16:09 L'ex-primer ministre d'Itàlia i líder del partit Forza Italia (FI), Silvio Berlusconi, ha assegurat que ell no hauria enviat la Guàrdia Civil per impedir l'1-O. "És una crisi molt difícil que, crec, pot resoldre's amb el diàleg. Jo no hauria enviat la Guàrdia Civil als catalans per obstaculitzar el vot en el referèndum", ha declarat quan ha arribat a Brussel·les per participar en una reunió del Partit Popular Europeu (PPE) prèvia al Consell Europeu.
 16:00 CRÒNICA El Govern es prepara per resistir un 155 amb una intervenció selectiva; per Joan Serra Carné i Oriol March. L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos. "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs.
 15:59 El TSJC cancel·la la citació de Turull en el cas de la mesa del Parlament. El conseller de Presidència i portaveu del Govern havia de declarar en qualitat de testimoni el proper 24 d'octubre.
 15:58 La Festa dels Súpers modifica la jornada de dissabte «per prevenció i seguretat». La mesura afectarà la programació de l'espectacle central, que es farà a les dotze del migdia en comptes de les quatre de la tarda.
 15:57 La cancellera alemanya, Angela Merkel, espera que es trobi una solució per a Catalunya "dins de la constitució espanyola".
 15:41 Els ajuntaments de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva es querellen per les càrregues de l'1-O.
 15:29 El Senat haurà de posposar el ple de l'article 155 fins a finals d'octubre. La decisió del consell de ministres de reunir-se aquest dissabte per iniciar la intervenció de l'autonomia de Catalunya obligarà a la càmara a endarrerir-lo fins al dia 30 o 31.
 15:21 La Diputació de Girona demana la llibertat immediata de Sànchez i Cuixart, informa Xavier Borràs.
 15:20 El primer ministre de Luxemburg creu que «Europa no pot ignorar la realitat» de Catalunya. Xavier Bettel espera que Rajoy parli del tema a la cimera dels líders europeus a Brussel·les.
 15:21 L'ex president del govern espanyol José María Aznar adverteix que la reforma constitucional "no ha de ser el pagament a terminis al secessionisme català". En un acte a València, també ha alertat que està en joc el pacte del 1978 davant una posició a Catalunya on "el nacionalisme ho ha donat tot per trencat".
 14:39 El Banc Sabadell estudia traslladar a Madrid la presidència i la secretaria general. El consell d'administració de l'entitat ja va aprovar el canvi de domicili social a Alacant arran dels efectes de l'1-O.
 14:32 ERC afirma que, quan es concreti dissabte el 155, es decidirà quan i com fer efectiva la independència.
 14:30 JxSí i la CUP no prendran cap decisió definitiva sobre la declaració d'independència fins que l'Estat no concreti el 155. Els dos grups parlamentaris s'han reunit al llarg del matí per discutir com fer efectiu el resultat del referèndum de l'1-O.
 14:05 Carreguen contra Prodis Terrassa per defensar Sànchez i Cuixart: «Vergonyós que utilitzin discapacitats». La Fundació va sumar-se a l'aturada d'aquest dimarts al matí per reclamar la llibertat dels presidents de l'ANC i Òmnium.
 14:04 Un centenar llarg de persones es concentren sota la pluja a Manresa contra l'aplicació de l'article 155. Part dels manifestants s'han dirigit fins les dependències de la policia espanyola i hi han fet una cassolada.
 14:00 Els ministeris de Foment i Interior mantenen efectius de la Guàrdia Civil en aeroports, ports i altres infraestructures "crítiques".
 14:00 El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, diu que l'AVE Madrid-Barcelona creix en viatgers per la fugida d'empreses a la capital espanyola.
 13:54 L'alcalde de Dosrius veu una «coincidència remarcable» entre la seva denúncia i la citació de la Guàrdia Civil. Marc Bosch es mostra "estupefacte" davant la investigació per desobediència i subratlla que l'1-O va mantenir una "resistència pacífica".
 13:52 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha reunit amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Segons fonts del partit, el socialista ha trobat en Juncker "el suport" de les institucions europees a la legalitat, però no han abordat l'aplicació de l'article 155.
 13:48 El conflicte amb Catalunya espera Rajoy al Consell Europeu. El president espanyol assisteix a la cimera de la UE i avui tindrà una trobada amb Emmanuel Macron, el més favorable a Madrid.
 13:33 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de França, Emmanuel Macron, tindran aquesta nit una reunió bilateral al marge de la cimera europea que se celebra a Brussel·les, durant la qual podran abordar la crisi política a Catalunya.
 13:23 Joves de Societat Civil Catalana es reuneixen amb Ciutadans al Parlament. 
 

Membres de SCC amb C's al Parlament.  Foto: Sara González.

 13:16 El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, descarta un «corralito» a Catalunya. De Guindos veu "raonable" que els bancs traslladessin les seus socials i diu que els que ho han fet tenen "entrades netes" de dipòsits.
 12:55 El PNB avança que votaran en contra del 155 si el govern espanyol el porta al Senat. El portaveu al Congrés, Aitor Esteban, entén que Puigdemont respon que no hi va haver independència i reclama diàleg.
 12:44 Josep Fèlix Ballesteros considera que aplicar el 155 és «el següent pas del fracàs del diàleg i la política». L'alcalde de Tarragona expressa que no s'hauria d'haver arribat a prendre aquesta mesura perquè no agrada a ningú. Informa Jonathan Oca.
 12:44 Els socialistes eslovens creuen «fermament» que Eslovènia reconeixerà la independència de Catalunya. El secretari general Dejan Levanič diu que “els vertaders socialdemòcrates fan costat als catalans”.
 12:36 El líder del PSC, Miquel Iceta, afirma que Carles Puigdemont ha reconegut en la seva carta al govern espanyol que no va fer una declaració unilateral d'independència (DUI) en el Parlament el 10 d'octubre, però lamenta la seva "amenaça" de proclamar-la. En la seva opinió, aquesta actitud "fa inevitable que el govern espanyol apliqui l'article 155 de la Constitució".
 12:35 Així s'aplica l'article 155. La mesura necessita pocs dies perquè el Senat -on el PP té majoria absoluta- doni llum verda a un ampli ventall de poders per intervenir la Generalitat.
 12:32 Fachin recorda que el seu programa recull el procés constituent i que aquest pot ser el seu "punt de trobada" amb els independentistes.
 12:29 Fachin: "No som partidaris de la declaració d'independència, però estenem la mà per buscar la manera d'evidenciar un front democràtic”.
 12:27 El líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, lamenta la "incomprensió lectora" del govern espanyol i l'insta a acceptar el diàleg que ofereix Puigdemont.
 12:27 La prima de risc puja i la borsa baixa després de l'anunci de l'aplicació del 155. La diferència del bo espanyol a 10 anys amb el seu equivalent alemany ja supera els 120 punts.
 12:22 «Llibertat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En defensa dels drets i les llibertats»: gran manifestació dissabte a les 17.00 al passeig de Gràcia.
 12:21 El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, considera que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució fa "quasi impossible" el diàleg. "Si el que es vol es que la societat catalana s'humiliï i es rendeixi això no és acceptable, continuar amb la línia del càstig no és el que toca", ha manifestat.
 12:06 PSOE i Ciutadans tanquen files amb Rajoy per aplicar el 155, per Pep Martí. Els socialistes es posen al costat del govern espanyol perquè es tracta d'una "qüestió d'Estat". El líder de Ciutadans exigeix a la Moncloa que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya.
 12:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil irromp a la Comissaria Regional de Mossos a Lleida per buscar documents sobre l'1-O, informa Àlvar Llobet. Una comitiva judicial s'ha personat a la caserna aquest dijous al matí.
 12:05 El líder de Podem, Pablo Iglesias, considera que recórrer a l'article 155 és "posar més llenya al foc". En la seva opinió, "l'aplicació de l'article 155 després que no hi hagi hagut declaració d'independència conduirà a una situació d'involució democràtica".
 11:56 Diverses personalitats de Mèxic reclamen la llibertat de Cuixart i Sànchez. El manifest de la Fundació per a la Democràcia defensa el dret a decidir del poble català.
 11:56 El suport del PSOE a l'aplicació del 155 posa en escac Jordi Ballart. L’alcalde de Terrassa ha estat la veu pública més contundent i va assegurar que plegaria per "ètica" si els socialistes avalaven la intervenció de l'autonomia catalana. Informa Sergi Ambudio.
 11:55 Avui a les 22h, Crida per la Democràcia donarà indicacions via WhatsApp per a la primera «acció directa pacífica» per reclamar l'alliberament de Cuixart i Sànchez.
 11:51 Tardà recorda que al Parlament hi ha una majoria «legal i legítima» per declarar la independència. En Comú Podem titlla d'«irresponsabilitat brutal» que el gov6ern espanyol activi el 155.
 11:47 El portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, ha demanat Carles Puigdemont i a Mariano Rajoy que deixin de "jugar al gat i al gos". "Prou de jugar a 'com pitjor, millor'", ha ressaltat amb una piulada. Coscubiela té així un to diferent del que ha mantingut el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, el qual ha criticat només al govern espanyol.
   
 11:37 El CDR Terrassa torna a mobilitzar l'independentisme per una nova manifestació aquesta tarda. El Comitè convoca la ciutadania aquest dijous, a les 20h, davant l'Ajuntament de Terrassa.
 11:35 El Comitè en Defensa del Referèndum de Manresa confirma la concentració contra l'aplicació de l'article 155 a les 12 a Sant Domènec.
 11:25 Denuncien quatre guàrdies civils per arrencar senyeres i estelades de l'Ajuntament i cases particulars d'Espoll. Els Mossos d'Esquadra han aturat la furgoneta on anaven a quarts d'una de matinada després de rebre l'avís d'un veí.
 11:13 Rivera diu que «serà graciós veure la Guàrdia Civil posant urnes als col·legis». El líder de Ciutadans exigeix a Mariano Rajoy que garanteixi unes "eleccions lliures" a Catalunya.
 11:13 La Guàrdia Civil fotografia les estelades dels edificis d'un municipi d'Osona. Acció de l'institut armat a Sant Quirze de Besora.
 11:10 Junts pel Sí i la CUP estan reunits en el Parlament per abordar la declaració d'independència de Catalunya, després que el govern espanyol hagi anunciat que el dissabte reunirà un consell de ministres extraordinari per avançar en l'aplicació del 155.
Entrades anteriors »
Friend i Aneris, en una escena de «La pell freda»
Esteve Plantada
01/01/1970
L'esperada versió cinematogràfica de la novel·la d'Albert Sánchez Piñol arriba a la cartellera catalana aquest divendres, dirigida pel francès Xavier Gens
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital