Els mitjans patris i el fantasma de la cultura

«El procés és pervers, perquè primer t'arraconen i després t'acusen de no pintar res i de servir només a qui s'hi dedica»

| 29/08/2016 a les 00:00h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 29/08/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les noticies sobre la nova temporada de Catalunya Ràdio expliquen el següent: entre setmana les franges que van de les 19 a 21 hores, i de 23 hores a la una de la matinada, aniran dedicades als esports. Als caps de setmana, ocuparan de les 16 hores a mitjanit cada dia. No s'hi anuncien programes temàtics –d'economia, cultura, tafaneries, ciència- perquè aniran encabits en aquests programes-tertúlia de molta durada comandats per un nom que sona.

Tothom repeteix el mantra: parlar de temes concrets amb gent que s'hi dedica professionalment no té cap audiència i cal encabir-los en magazins –entre tertúlies, l'humor casa Polònia i les veus conegudes-. Suposo que som moribunds tips de les nostres feines, i que discutir sobre si Arda Turan és més aviat mig o davanter ens revifa. I suposo que estem molt sols i que el Roger de Gràcia i les seves coses ens fan companyia. Tot això té un punt trist, però humà –i amb mesura em sembla bé-.

El que no em sembla bé és que la base de la ràdio pública catalana siguin magazins on entaforen decoracions diverses i 45 hores setmanals d'esports. El que hauria de fer una ràdio pública és marcar el llistó de les programacions amb criteri propi, i no anar copiant models i robant presentadors a les emissores privades pagant tots. I si resulta –com diuen- que la ràdio pública ens surt massa cara i que per això cal més audiència, doncs preguntem-nos d'on ve aquest preu. Quines dinàmiques arrossega. Qui en són els responsables. Quins sous paguem. A qui. Per fer què. I sobretot preguntem-nos si aquesta política ens compensa. Per què no llegeixo mai articles que posin a debat aquest tema? Sembla que ho emmerda tot, i a molts, i que està arrelat a les bases de l'autonomisme i la seva repartició de poders.

Ho explicava Isabel Sucunza, que la temporada passada comentava llibres al programa Els experts, però a qui han canviat la seva secció per la col·laboració d'una actriu que ens informarà dels animals domèstics dels famosos (¿?). Com que hi ha pocs diners, s'han d'invertir en algú que tingui impacte. Et diuen això i es pensen que ets curt, que t'empasses que els problemes econòmics de Catalunya Ràdio vénen d'una secció d'un quart d'hora de llibres a la setmana. I que els xuxos del Miquimoto o de qui sigui la salvaran.

El procés és pervers, perquè primer t'arraconen i després t'acusen de no pintar res i de servir només a qui s'hi dedica. Comentava Vicenç Villatoro en una entrevista d'Antoni Trobat a Crític que, de la mateixa manera que la sanitat pública no s'ha de finançar perquè els metges tinguin feina, sinó per millorar la salut dels pacients, cal fer el mateix amb la cultura: s'ha de finançar per fer un servei a la ciutadania i no per donar feina a la gent del sector.

No puc estar-hi més d'acord. Però resulta que avui, la cultura –exceptuant autors o editors amb càrrecs institucionals o lligams molt directes amb els mitjans- no té visibilitat. Tots els tertulians de TV3 i Catalunya Ràdio publiquen llibres per Sant Jordi però la televisió i la ràdio públiques no poden dedicar ni una sola hora setmanal (ni una!) a parlar d'assajos i de literatura. Per què? Què hem de pensar? Que els llibres són només un pont per sortir als mitjans? Que llegir i posar-ho seriosament en context és un luxe? Un afer privat? Que magazins i esports és tot el que fa servei 'a la ciutadania'?

Quan un polític busca satisfer el màxim de gent a curt termini dient-los només el que volen sentir, l'acusem de populista. Per què ens ho permetem, amb els mitjans? Per què quan ens diuen que la cultura "no ven" acotem el cap i s'ha acabat el debat? No cal posar-se a fer de Jordi Llovet i dir amb gran afectació que els clàssics i la gent del sector som imprescindibles –perquè no ho som-. Però sí que hi ha coses a dir, centenars de bons debats públics possibles. I és una llàstima que la gent que s'hi dedica no surti de les llibreries o dels centres culturals de torn. Els mitjans desconnecten d'ells, ells desconnecten dels mitjans i anem endossant bromes idiotes, cites sentimentals i articles gagà que estrafen la sensibilitat pública. Després els elitistes som els escarrassos de la cultura. Però qui endossa magazins fresquets i 45 hores setmanals de futbol a la gent són vostès –comptant, suposo, que no poden comprendre i gaudir cap altra cosa-.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

De sempre ho han sabut les dictadures
Anònim, 29/08/2016 a les 00:37
+22
-4
la religió i els deports son l'opi del poble.
Circ, en deien els romans.
Cal ampliar l'article amb noms de programes i de presentadors
Normal
Anònim, 29/08/2016 a les 08:37
+12
-2
El poble és tontet. Dona'ls-hi pa, circ i molta xerrameca i ja el tens guanyat. La cultura mai ha estat un assumpte de masses.
ben dit
Anònim, 29/08/2016 a les 09:20
+11
-0
... cal dir-ho més i més alt
Oriol
8 al dia
Anònim, 29/08/2016 a les 10:37
+12
-2
El programa del sr Cuní també va acabar donant el major protagonisme no ja als esports, sinó a parlar del Barça. Fa pena veure com homes fets i drets babegen lloant les excel.lències del seu club i la seva gran esttella Messi
perversió
Anònim, 29/08/2016 a les 10:41
+13
-1
La política sempre és perversa. Per això la gent honesta no s'hi dedica.
Esport?
Ignasi Ripoll, 29/08/2016 a les 11:52
+13
-1
A més els esports no són esports. És gairebé exclussivament futbol. L'esport és una altra cosa, amb valors i objectius molt més nobles i extremadament més variada.
Però cada cop que algú ens atrevim a protestar per la manca d'atenció a la cultura ens titllen d'elitistes, classistes i nosequemés.
Sí, però...
Anònim, 29/08/2016 a les 14:05
+19
-0
Sí. Però tambécal dir que el món CULTURAL i de l'alta literatura també té radiacions elevadíssimes de superficialitat, escenificació i misèria moral. La mediocritat és més transversal que el que aquest article planteja.
Villatoro
Anònim, 29/08/2016 a les 14:38
+18
-0
És una mica irònic citar a el bo d'en Villatoro. Ell que s'ha assegut a totes les cadires i butaques de l'administració.
Infantilitzar
Francesc Gatell Mo, 29/08/2016 a les 20:17
+8
-2
Sí; futbol i futbol i més futbol. Som conscients com s’ha arribar a Infrantilitzar a la societat en general?
Ara
Anònim, 29/08/2016 a les 22:26
+8
-0
ja podeu seguir donant el premi Llibreter nacional a insignes tinents d'alcalde en actiu com Antoni Vives, I el sector mirant a una altra banda i xiulant. En línies general el sector cultural del país no té cap mena de vergonya. Fa anys que hauria d'estar fotent el crit al cel i no venent-se per les escorrialles mal pagades. Heu empassat l'immenjable, deixant que els mitjans ens converteixin en el camp de batalla de la política i donant-vos els minuts brossa. Doncs, que us aprofiti. La pròxima vegada, planteu cara.
Realitat dolorosa
ciutadana responsable (NO votant de C´s), 29/08/2016 a les 22:33
+4
-2
Només cal comprovar, per exemple en el cas de la TV, que a Catalunya, Tele 5 oscil.la (a temporades) entre la primera cadena més vista i la segona. Això, culturalment, és realment preocupant. Les coses com són.
Encara sort, però, que almenys tenim la CCMA, que, (no entraré ara en política), ofereix espais de cultura, reportatges, etc... tot i que no hauria de ser un consol. Em segueix preocupant que Tele 5 es disputi la primera i la segona plaça amb TV3, quant a audiències.
Portes giratories
G. Martí Ceballos, 30/08/2016 a les 16:02
+5
-2
El mateix que l'he dit al teu col.lega Bernat Ruiz Domenech, et felicito pel teu article. Fa temps que algú tenía que escriure de manera contundent i clara aquest abús dels nostres mitjans de comunicació públics. Un país aixì, i ara em refereixo concretamente a Catalunya, no mereix donarse-les de país innovador i referent de la cultura. Una hipocresia i una falsetat més que ens idiotitza a tots. Certament estem envoltats de presentadors mediàtics que van fent les portes giratories a TV3 o CAT donant-nos el menjar insustancial de cada día.

Sóc artista pintor i sobre aquests temes he escrit sovint. Recentment vaig escriture una carta als diaris, “Opinar d’art” i també al meu blog , fa ja uns anys, un un article criticant l’abandonament de les “Arts plàstiques a la TV”

Espero que ho compartiu.









Moltes gràcies per descriure tant bé i fer evident tota aquesta manca de valors.

Salutacions cordials

G. Martí Ceballos

Ara t'ho posen fins i tot a la sopa
Un d'aqui , 06/09/2016 a les 13:56
+0
-0
La cultura també ha decaigut molt. No dubto que hi ha pensadors, escriptors i artistes de mèrit i de gran valor, però els qui solen sortir i els qui venen, amb l'ajut de la gran propaganda i publicitat que se'ls hi fa, tenen més que veure amb ideologies, partits polítics i grupets que no pas amb una real excel·lència . I això no atreu, més encara barra el pas als qui realment poden aportar, que solen ser pocs i poc coneguts, quan no desconeguts.
Però és cert que és un escàndol que tot s'acabi en "l'esport" (= futbol de 1ª divisió i encara d'uns pocs equips i jugadors) al que se li dediquen tantes hores, tanta atenció, tants mitjans i se li fa tanta propaganda magnificant els fets més nimis, per mantenir entretingut, despistat i alienat al personal, com si aquests fossin els reals problemes o el sentit de la vida, de les seves vides. Sobretot els diumenges, i sempre que hi ha partit, el futbol d'uns quants equips (Barça, Real Madrid...) és d'obligada audició a quasi totes les ràdios catalanes, que retransmeten el mateix. No era així fa uns anys, en això hem anat enrere de forma constant. És una repetició continua, programada, prevista, sense cap novetat ni sorpresa, sense sortida i ni tan sols evolució amb el temps, un món tancat en si mateix que es vol imposar a tothom. Falta varietat, possibilitat d'elecció, obertura de nous camps i interessos més elevats.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Anna Punsoda
(Concabella, 1985) Va llicenciar-se en periodisme i en filosofia i guanya diners fent traduccions, classes, crítiques i alguns llibres. Ha après algunes coses. Només demana anys i força per explicar-les amb brillantor.

Twitter: @annapunsoda

Bloc: www.annapunsoda.wordpress.com
Àngel Colom | Adrià Costa
Pep Martí
01/01/1970
L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat" | "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 07:35 PORTADES «El Govern del PP planeja dirigir les conselleries des de Madrid», a la portada de «La Vanguardia». Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:27 ENTREVISTA Àngel Colom: «S'han dit moltes coses de la CUP, però està actuant amb una enorme responsabilitat»; per Pep Martí. L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat". "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma.
 07:17 VÍDEO Guardiola dedica la victòria del City a Sànchez i Cuixart. “Tant de bo surtin aviat; és com si tots estiguéssim allà”, diu l'exentrenador del Barça.
 07:14 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 18 d'octubre: impàs en tensió. "Al bloc independentista no es qüestiona la porta oberta al diàleg però si que impliqui dilatar o ajornar els passos endavant, més després de les detencions que han indignat centenars de milers de persones", assenyala el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes Rajoy, Colau, la BBC i Navratilova.
 00:09 VÍDEO Joan Mena dona una lliçó a C's sobre l'escola catalana: «Vostès van néixer per dividir». El diputat d'En Comú Podem al Congrés deixa en evidència Toni Cantó en una contundent intervenció a la cambra espanyola.
 23:34 Més de 2.000 persones il·luminen la Porxada de Granollers per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Crònica de Jaume Ventura.
 23:29 Desenes de persones es concentren davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. Els manifestants protesten per l'empresonament de Sànchez i Cuixart i en demanen el seu alliberament. 
 23:07 VÍDEO Barcelona recupera el «Què volen aquesta gent», el cant contra la repressió franquista. Desenes de persones han entonat el cant que l'any 1968 va composar Maria del Mar Bonet.
 23:01 «La Razón» intenta trolejar el vídeo de «Help Catalonia» d'Òmnium. El diari espanyol publica una piulada animant els seus lectors a boicotejar el vídeo a YouTube.
 23:01 La plaça de Prim de Reus queda petita en la concentració per rebutjar l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Més de 5.000 persones han exigit democràcia i l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Per Jonathan Oca. 
 22:44 GALERIA DE FOTOS Concentració multitudinària a Sabadell per l'alliberament de Cuixart i Sànchez; fotografies de Juanma Peláez. 
 22:27 Les espelmes s'encenen al Berguedà contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Centenars de persones criden a Berga per demanar la llibertat dels presidents d'Òmnium i l'ANC.
 22:25 Unes 18.000 persones es manifesten a Lleida per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Els participants, molts amb espelmes a la mà, han expressat el seu rebuig a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, als quals han qualificat de "presos polítics".
 22:03 CRÒNICA Primer suport multitudinari del carrer a la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Sara González, Isaac Meler, Oriol March i Roger Tugas.
 21:45 
 21:44 Els carrers del Pallars s’omplen de llum per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Les places i els carrers de les poblacions pallareses es tornen a omplir, aquest cop amb espelmes. Crònica de Jordi Ubach. 
 21:42 Fins a 15.000 persones marxen de la plaça de la Constitució cap a la de la Independència a Girona. Crònica de Xavier Borràs. 
 21:40 CRÒNICA Unes 5.000 persones demanen des de Terrassa la llibertat de Sànchez i Cuixart. El raval de Montserrat s'ha omplert d'espelmes, cassoles i cartells contra l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC. Per Albert Prieto. 
 21:37 Les places del Baix Montseny d'omplen en solidaritat amb Sànchez i Cuixart. A les places dels municipis s'ha reclamat la llibertat dels dos empresonats.
 21:29 Els manifestants envolten d'espelmes la plaça de Francesc Macià per demanar la llibertat de Cuixart i Sànchez.
 21:37 Concentracions massives davant els ajuntaments ebrencs contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 21:20 Els manifestants de Barcelona es comencen a dissoldre, després de pràcticament dues hores de mobilització. Hi han participat 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.
 21:17 Els manifestants reunits a Barcelona canten "Els Segadors".
 21:15 "Avui no parlem de full de ruta, ni de 155: avui parlem de democràcia i de llibertat", assegura Camil Ros, secretari general de la UGT. Segons Javier Pacheco, el seu homòleg de CCOO, el poble de Catalunya està "donant una lliçó" sobre com gestionar el conflicte polític.
 21:16 
 21:13 Una cinquantena de persones s'han congregat a la Plaza del Sol de Madrid per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart.
 21:12 Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM): "Després de les detencions, l'únic camí que hi ha és la independència".
 21:13 
 21:06 Els congregats a Barcelona porten cinc minuts en silenci des que han acabat els parlaments de l'ANC i Òmnium Cultural. Només crits a favor de la independència i el cant de Què volen aquesta gent han irromput en la calma general.
 21:07 CRÒNICA La plaça Major de Vic s'il·lumina per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Carles Fiter.  
 21:05 "Per tot plegat, avui i aquí volem deixar clar que les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola no només són injustes sinó que també són il·legals. Per tant, demanem la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. No demanem clemència. Exigim justícia", conclou el manifest entre els aplaudiments del públic.
 21:05 Més de 1.000 persones omplen Olot per la llibertat dels presos i per la república; crònica de Xavier Borràs.
 21:04 "Som un sol poble unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat. Encara no han entès que això no va de noms propis. Aquest procés neix del poble i així seguirà sent. El mandat democràtic de l'1 d'octubre és inepel·lable i més vigent que mai", llegeix Sílvia Bel davant de les 200.000 persones congregades.
 21:04 ÚLTIMA HORA Unes 200.000 persones es concentren a la Diagonal de Barcelona en contra de l'empresonament de Sànchez i Cuixart. 
 21:04 "L'objectiu final és desactivar les entitats sobiranistes, que representen més de 100.000 socis, i així justificar una repressió indiscriminada contra tota la societat civil", recalca el document de les entitats.
 21:03 "No ens cansarem de dir-ho. Les entitats no hem comès cap delicte. Jordi Sànchez no ha comès cap delicte. Jordi Cuixart no ha comès cap delicte. Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots", assegura el manifest.
 21:02 L'actriu Sílvia Bel llegeix el manifest de la concentració: "L'Estat espanyol ha tornat a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI. Empresonar els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana per manifestar-se pacíficament és un gran error, que posa en risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució de 1978".
 21:00 Segons la Guàrdia Civil, 200.000 persones s'han congregat aquest dimarts a la Diagonal de Barcelona per reclamar la llibertat de Sànchez i de Cuixart.
 20:59 VÍDEOS Més de 3.000 persones omplen la plaça Doctor Robert de Sabadell per exigir l’alliberament de Cuixart i Sànchez; per Albert Segura. 
 20:57 El portaveu d'Òmnium: "Ni tan sols el franquisme va tenir la barra de tancar el president de l'entitat a la presó". "Hem de sortir al carrer per defensar la democràcia i el que vam decidir l'1-O. Això ningú ens ho podrà prohibir mai", recalca.
 20:57 VÍDEO "Llibertat!", la plaça de l'Ajuntament de Ripoll s'omple per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Per Xevi Pujol. 
 20:56 Prop de 5.000 persones exigeixen la llibertat de Cuixart i Sànchez a Tarragona. Des de la plaça Imperial Tarraco s'ha demanat al Govern que aixequi la suspensió de la declaració d'independència. Per Jonathan Oca. 
 20:56 "Estem fotuts però determinats. La revolució democràtica que vam començar al carrer acabarà també al carrer", assegura Mauri. "Han tancat a la presó dues veus de diàleg, pau i democràcia", destaca.
 20:55 Mauri: "Som aquí per demanar l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Mentre els Jordis siguin a la presó, qualsevol dels que som aquí pujarem dalt de l'escenari".
 20:53 Alcoberro diu que, per cada "represaliat", s'aixecaran "cinc veus més" a favor de la democràcia i de la República. Li agafa el relleu Marcel Mauri, d'Òmnium Cultural.
 20:51 "Per moltes persones que ens empresonin, sempre tindrem relleu. Tenim una magnífica pedrera, que és el poble de Catalunya", insisteix Alcoberro, interromput constantment per crits d'independència i de "no tinc por".
 20:50 "L'empresonament és una peça més de la deriva antidemocràtica del govern espanyol", lamenta el vicepresident de l'ANC. Avisa que no admetran que es segueixin conculcant drets com el de reunió o el d'associació.
 20:49 El vicepresident de l'ANC sosté que Sànchez i Cuixart són presos polítics i "hostatges del regne d'Espanya".
 20:48 Alcoberro: "Poden passar quatre anys a la presó sense que s'hagi produït el judici. Si algú dubtava, queda clar que el poder judicial del regne d'Espanya no és independent ni imparcial".
 20:47 "Estan forts i segurs, tenen el coratge i la moral elevada. Disposats a continuar la lluita des de la presó", assegura Alcoberro.
Entrades anteriors »
Ferran Casas
01/01/1970
Al bloc independentista no es qüestiona la porta oberta al diàleg però si que impliqui dilatar o ajornar els passos endavant, més després de les detencions que han indignat centenars de milers de persones. Avui també són protagonistes Rajoy, Colau, la BBC i Navratilova
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela