Feixisme i homofòbia, una parella enamorada

«Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, ha estat objecte de diversos atacs verbals de caràcter homòfob arran d'haver substituït el nom del carrer de Salvador Gros pel de Font de la Noguera»

| 19/08/2016 a les 00:01h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/08/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquestes dies, el senyor Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, ha estat objecte de diversos atacs verbals de caràcter homòfob, per la seva condició d'homosexual, arran d'haver substituït el nom del carrer de Salvador Gros pel de Font de la Noguera. El canvi de nom era pertinent, ja que Salvador Gros va ser un feixista terrassenc que es va apuntar voluntari a la División Azul, i que, pel fet d'haver mort en combat, va ser homenatjat pel franquisme local dedicant-li un carrer. Aquest canvi, però, no ha agradat gens als hereus ideològics del franquisme, que, en no tenir arguments intel·lectuals per oposar-hi, han recorregut a l'amenaça, a l'insult i a la desqualificació personal. Això, però, no és pas nou, ja que l'any 2014, molt abans, doncs, de canviar el nom del carrer esmentat, el senyor Ballart ja havia rebut un seguit d'atacs a les xarxes socials pel sol fet d'haver explicat que era homosexual. És a dir, que no tots els atacs rebuts per aquesta raó provenen de feixistes manifestos, sinó de ciutadans pretesament demòcrates que es vanten de ser-ne.

Com veiem, aquí es barregen dues qüestions que no tenen res a veure: una, el canvi de nom d'un carrer; i l'altra, la condició sexual de l'autoritat que fa aquest canvi de nom. Amb relació a la primera, només dir que l'únic retret que jo faria al senyor Ballart és que el seu partit, el Partit Socialista, hagi necessitat més de trenta anys de govern municipal per esborrar aquesta simbologia feixista de la ciutat. Ja sé que es podria dir el mateix d'altres viles i ciutats, i jo ja ho he dit, però ara parlem de Terrassa. El feixisme és un càncer per a la humanitat, i glossar-lo significa, entre moltes altres coses, glossar un règim sota el jou del qual les persones homosexuals, com el senyor Ballart, es veurien estigmatitzades, perseguides o agredides, i els escriptors antifeixistes, com jo, seríem agredits, empresonats o assassinats.

Pel que fa a l'homofòbia, cal dir que és una de les xacres més repugnants de la cultura patriarcal. Són tants segles de culte al mascle, tants segles de supremacisme masclista, que hi ha homes que necessiten satanitzar l'orientació sexual d'altres homes per defugir les seves pròpies inseguretats o per sentir-se "més homes", cosa que s'agreuja amb la ideologia feixista. Feixisme i homofòbia formen una parella molt ben avinguda. Tanmateix, ves per on, és entre els feixistes on, si hi aprofundíssim una mica, trobaríem un elevat percentatge d'individus que, per tal de compensar el pànic que senten a "descobrir-se" sexualment, es dediquen a baladrejar, a insultar o a amenaçar els homosexuals. Això sí, a les xarxes socials ho fan de manera covarda, és a dir, de manera anònima, amagant la seva identitat. No s'adonen que, d'acord amb els "valors" de la cultura masclista que tant veneren, la valentia, la gallardia, el coratge... són atributs mascles dels quals ells n'estan mancats. Haurien de reflexionar-hi, perquè, sempre segons la seva bíblia masclista, això d'amagar-se només ho fan els "faldilletes".

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Molt bé, Víctor, però algun detall a matisar.
Anònim, 19/08/2016 a les 09:04
+33
-140
És cert que homòfobs i masclistes sovint és un defecte que el tenen els mateixos, però son coses diferents.
El rebuig a l'homosexualitat no només és degut al tema que "no son prou mascles", ja que també rebutgen l'homosexualitat femenina.
I molt de compte que ara es qualifica de masclisme coses que no hi tenen res a veure. El terme de "assassinat masclista" referir als assassinats de parella quan és l'home que mata la dona, ja l'han abandonat a UK, ja que actualment el 32% d'aquests assassinats els fa la dona contra l'home. (

)Intenten no fer el ridícul qualificant el mòbil de masclisme quan és evident que no és cert. Gelosia principalment, que tenen tan homes com dones i no te res a veure amb masclisme.
Entre els nascuts a Catalunya aquest índex ja arriba al 26%, si hi incloem els immigrants, al 20%.
A l'anònim 09:04
Anònim, 19/08/2016 a les 16:29
Molt interessant
+136
-34
L'anònim 09:04 ens diu que no hem de dir "masclista" quan un home mata una dona pel sol fet de ser dona (la seva possessió). Matar una dona per gelosia ("perquè és meva o de ningú i abans la mato!") no és masclisme. No, i ara!!! Fes-t'ho mirar, xicot, perquè se't veu el llautó. I vigila la teva mentalitat masclista i la teva gelosia, no fos cas que...
Anònim de les 16:29.
Anònim, 19/08/2016 a les 19:44
+28
-119
Anònim de les 16:29.
La gelosia és un sentiment de possessió: "no vull que la meva parella vagi amb ningú més que jo"

Suposo que hi estàs d'acord.

La gelosia la tenen per igual els homes com les dones (diuen que més les dones però no ho sé segur).

Suposo que hi estàs d'acord.

Quan ens casem/ajuntem, els homes pertanyen, en part a les dones i les dones pertanyen en part als homes, ja que jurem fidelitat a ells/elles. Per tant, en la part sentimental, sí que la parella és en certa forma nostra. Tant en el cas de l'home com en el cas de la dona. Tenim l'exclusivitat de l'amor de la parella.

Quan la parella se'n va amb un/a altra, trencant el contracte del dia que es van unir, això provoca una forta gelosia, tan si és home com si és dona.

Suposo que hi estàs d'acord.

Quan passa una cosa així la majoria no mata (afortunadament) però hi ha reaccions diverses algunes més dures i algunes mes toves.

Algunes dones no massa bones, arriben a matar el marit per aquesta raó de gelosia.
Alguns homes no massa bons, arriben a matar la dona per aquesta raó de gelosia.
(en el cas de tots els assassinats de parella, el 26% els fa la dona a Catalunya i el 32% a UK)

També hi deus estar d'acord

Doncs ara respon-me perquè collons si ho fa la dona no se li diu ni masclisme ni femellisme i en canvi si ho fa l'home automàticament se li diu masclisme sense fer cap estudi psicològic.

A veure, com que per masclisme només pot ser en direcció d'home cap a dona, si una tipus d'agressió fos sempre per masclisme, no existiria el mateix tipus d'agressió en direcció inversa, de dona cap a home. Però des del moment que sí que existeix i a més molt nombrós, desmenteix totalment aquest mòbil.

A l'anònim 19:44
Anònim, 20/08/2016 a les 10:35
Interessant
+87
-21
Com més parla, l'anònim 19:44 més es delata com a masclista que és. Fa riure tanta demagògia per amagar que les dones són les úniques persones que moren a mans d'homes pel sol fet de ser dones. Pel sol fet de ser dones. Cap home mor pel fet de ser home. Per cert, el fet que la frase feta ancestral "la maté porque era mía" no existeixi en versió femenina diu moltes coses. Quina ràbia que et fa saber que ets un masclista ferotge i no voler reconèixer-ho. Es nota que et cou, perquè aquí no es parlava de dones, sinó d'homosexuals masculins i tu no t'has pogut reprimir pixant fora de test. Ja veus, abans s'atrapa un mentider que un coix. Ah! I vigila la teva gelosia i el teu sentiment de possessió, que pots fer molt de mal en aquesta vida a la dona que sigui prou càndida per creure que la teva gelosia és "amor".
Puntuar a la babalà
Anònim, 20/08/2016 a les 16:20
+20
-83
Fa gràcia. La del segon comentari es dedica, de tant en tant a puntuar massivament els comentaris, en positiu el seu i en negatiu els altres, en lloc d'aportar arguments sobre, per exemple el tercer comentari, que crec que és impecable. És impossible amb un mínim de lògica oposar-s'hi.

Cuanto machista y homófobo que corre por aquí
Mari Cruz, 20/08/2016 a les 19:35
Interessant
+76
-21
¡Como se identifican los machistas y homófobos ellos solitos! ¡Madre mía! Aquí en los comentarios se ve bien claro. Son machitos que se esconden de sí mismos para no reconocer que son unas auténticas mujercitas.
Segur que vals!
Anònim, 20/08/2016 a les 20:26
+19
-77
d'això... a l'anònima de les 10:35, en lloc d'insultar aporta arguments. (I et puc assegurar que he lluitat per la igualtat des de sempre, quan hi havia molt masclisme i poca gent hi lluitava, però amb racionalisme).

Això de la maté porqué era mia, és el títol d'una pel·licula espanyola molt antiga. També se n'ha fet una cançó posterior.
Però tu creus que això és algun argument de pes?

Fixa't com argumentes. Un psicòleg posa en dubte que el mòbil dels assassinats d'home a dona sigui el masclisme i automàticament en lloc de discutir si té raó o d'aportar altres raons, li dius masclista i assumpte solucionat. Així no es pot avançar en res! em sembla fanatisme.

Així, en la teva organització feminista si una discrepa sobre alguna de les afirmacions que es fan, en lloc de debatir-les i acceptar diferència d'opinions, automàticament la qualifiqueu de masclista i la feu fora. És així?
Si jo opino que millor un RUI que unes plebiscitàries, els partidaris de la segona opció em diran unionista i viceversa?

Vinga va respon-me dues qüestions:
Aquí, el 25% dels assassinats de parella els fa la dona i quasi tots per gelosia.
Son assassinats masclistes?
Els assassinats que fa l'home també per gelosia...
Son assassinats masclistes?
Raona'm les respostes.

(el títol l'he posat amb sinceritat. No m'agrada insultar i estic convençut que en motes coses vals un imperi... i en altres coses no. No podem ser perfectes!)
Les dones son tan masclistes com els homes. És un tema cultural
Anònim, 20/08/2016 a les 21:35
+20
-67
Mari Cruz, dius "Son machitos que se esconden de sí mismos para no reconocer que son unas auténticas mujercitas".

Sincerament, aquesta frase sí que em sembla una mica masclista i denigrant pels gais. Els homes que qüestionen coses sobre el tema, dius que son gais i que no ho volen reconèixer. Anem bé!

El masclisme que ens envolta
Anònim, 20/08/2016 a les 21:57
+65
-21
Quina vergonya, l'anònim masclista 20:26 diu que ha defensat la igualtat! Quin vergonya! Canvia de fòrum i deixa les teves obsessions a casa, que aquí es parla d'homosexualitat masculina, xicot, no de "gelosies" i de maltractaments. Cada cosa al seu lloc. I aprèn a controlar-te perquè no se't noti el que ets. La dona és l'únic ésser humà que és assassinat pel sol fet de ser dona. Repeteixo: La dona és l'únic ésser humà que és assassinat pel sol fet de ser dona. Perquè el món és dels homes i són ells els que l'han controlat sempre, amb la dona com una possessió, com un ésser humà de segona categoria. Ni gelosia ni hòsties, per domini, com un objecte que encara perdura en ple segle XXI. I tu ets un claríssim exemple de la societat patriarcal masclista. Exactament el mateix que els botiflers, que fan la feina bruta als espanyols, els dominadors. Ens sobren homes com tu, i ens falten persones. Per cert, la gelosia no és amor. Vés a una escola amb aquesta cantarella. Només és complex d'inferioritat.
La irracionalitat també està en gent que val. Però es poden corregir.
Anònim, 21/08/2016 a les 00:26
+19
-68
Cordons, 21:57, no et proposaria pas que fossis la meva parella, amb aquest discurs irracional. fanatitzat i carregat d'odi.
És evident que series una maltractadora.
En tot cas, no m'has respost a la pregunta. Que potser és perquè ets incapaç de respondre alguna cosa lògica.

No pateixis, no ets sola. Potser és un defecte que te la majoria. Quan li han fet creure a algú una cosa i al final ella ho ha defensat mil vegades, que vingui algú i li demostri que allò que ha defensat és fals, provoca un tancament total a la lògica i una reacció violenta contra qui li ha demostrat.

Mira, ara no ho creguis. És un canvi massa dolorós de moment, però fes-te el propòsit que dintre d'uns dies, un cop més calmada, aniràs revisant tot això a veure si us estan colant mentides massivament.

Altra vegada:

Com que el 26% dels assassinats de parella els fa la dona, els maten només perquè son homes? eh que no?
Aixi perquè em dius que els assassinats que fa l'home a la seva dona només ho fa perquè son dones?

No se t'ha ocorregut que hi ha una porció de dones molt dolentes i impulsives i una porció d'homes molt dolents i impulsius que maten per gelosia? i no perquè siguin dones o perquè siguin homes?

No has pensat que això de matar la dona o l'home només perquè és una dona o un home és una de les coses més absurdes que hi ha? Has revisat els historials d'assassinats de parella en els dos sentits i n'hi has vist algun que faci suposar que ho ha fet per aquesta raó? Jo sí que els he revisat i t'asseguro que en cap cas el mòbil no és el fet de perquè sigui dona u home. De fet una bona part dels assassins a continuació es suïcida. No quadra gaire en que la vagi matar perquè sigui dona si llavors, ell que es home, també es mata!


Segurament que vals, però ho has de demostrar. Esborra moltes coses que t'han fet creure i comença a pensar per tu mateixa.
El masclisme que ens envolta
Anònim, 21/08/2016 a les 10:15
Interessant
+64
-5
El 00:26 viu ple d'obsessions masclistes i les vomita el primer lloc que troba. Com que no ho pot fer a casa seva, perquè no té ningú que se l'escolti (quant de masclisme per amagar-se de si mateix) doncs es fica a casa dels altres per fer-los discursos que ningú li ha demanat i on no toquen. No t'esforcis, home, que des del primer moment vas deixar clar quina mena d'individu ets. I és que quan tu vas (per més que intentis embolicar-ho), hi ha gent que ja en torna. Felices trampes al solitari, xicot solitari.
Acords i [més] matitzacions
JRRiudoms, 21/08/2016 a les 12:24
+5
-63
D'acord amb els comentaris matitzadors de l'Anònim, 19/08/2016 a les 09:04 (i següents).

Pel que fa a l'article del sr. Aleixandre:
És cert que automàticament es relaciona l'odi a les persones homosexuals amb el feixisme; però com qualsevol altre automatisme mental, hi ha el perill en caure en una falsedat.
Històricament han estat molts els sistemes totalitaris (o expressions socials i polítiques de qualsevol ideología) que han atacat a les persones homosexuals, des del feixisme a certes formes de l'anarquisme, passant pel comunisme autoritari i el nacionalsocialisme. I, concretament al nazisme, hi va haver un moviment on eren molt "ben vistes" les persones homosexuals (m'estic referint a les SA).
O sigui, que políticament sigui d'una correcció extrema el titular de l'artícle, però no és del tot cert: Pot existir gent homofòba que no sigui feixista, de la mateixa manera que hi pot haver-hi gent homosexual (o que les estimi) que sigui feixista.

Les paraules serveixen per conformar un discurs. I quant s'utilitzen de manera falsaria, el discurs resultant és fals.

Atentament, i bona setmana
Amic Victor
P. Ramells i Escofet, 21/08/2016 a les 18:17
Interessant
+68
-0
Una vegada més, tens tota la raó; generalment presumeixen de masclisme, els més apocats i el més
"fendilletes". La ombria es demostra amb la honestedat, el valor i el servei als dames; aquests que amenazan a la nit i possiblement amb la cara tapada, son com dius tu, una colla de covards; a la meva vida, he tingut companys efeminats i sempre m'han ajudat amb tot lo que han pogut, hi m'han demostrat un autenticà i generos afecta.cossa que no puc dir,d'altres que es deie-n amics.
Matisant el matisador
Anònim, 22/08/2016 a les 13:29
Interessant
+63
-1
JRRiudoms llegeix massa ràpid i no processa. Per això utilitza les paraules de manera falsària i fa un discurs que acaba sent rotundament fals. Però per poder dir falsedats sobre algú, necessita fer creure'ns que aquest algú ha dit coses que en realitat no ha dit. Encara que estiguin escrites!!! Jo no he vist pas que l'article digui que tots els homòfobs són feixistes. Fins i tot es diu que n'hi ha que no ho són (o que diuen o que creuen que no ho són). El que sí que és cert, i també ho diu, és que totes dues coses, el feixisme i l'homofòbia, fan molt bona parella. Molt bona. I és que entre imposar un règim polític i imposar un règim social hi ha molt poca distància, per no dir cap.

Atentament, i bona setmana


L. Solà
Anònim, 23/08/2016 a les 17:01
+22
-0
Vatua l'olla!! acabo de llegir les barbaritats que diu l'anonim ultramasclista que corre per açí i se m'ha glasat la sang. ¿Com es pot ser tan sibilí, tan repugnant, tan fatxa? ¿Com es pot odiar tant a les dones i construirse un discurs a mida, ple de falsedats, negant evidències universals i seculars, per intentar disimular-ho? I com es pot ser tan curt d'inteligencia per creures que no ho notará ningú. Jo amb un individu així no pendria ni un café. Quin resentiment i quina rabia que porta dins!! I quin fàstic... de persona...... No hi ha res més viscós que un misogin disfresat......

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i periodista i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En dramatúrgia ha estrenat: Èric i l’Exèrcit del Fènix, Teatre Borràs de Barcelona (2007); Trifulkes de la Katalana Tribu, Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (2012); Onze.Nou.CATorze (1714), Born i Festival Grec (2013-2014); i Taula rodona, o la joia de ser catalans (coautor amb Pere Calders), Casal de Cultura de Valldoreix (2013). En conte i novel·la ha publicat: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau. I en assaig: Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i les obres teatrals La joia de ser catalans (2015) i Abans que pugi el teló (2016).

A Twitter: @valex_cat
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 20:40 CRÒNICA Rufián, a Santa Coloma de Gramenet: «El franquisme no va morir el 1975 al llit, sinó que morirà l'1-O en una urna»; per Roger Tugas. 
 20:35 ÚLTIMA HORA El TSJC ordena el tancament de la web dels punts de votació de l'1-O.
 20:22 VÍDEOS «Visca Espanya i la Guàrdia Civil»: l'extremadreta es manifesta davant la seu de l'ANC.
 19:52 Marina Garcés apel·la a «una resposta col·lectiva contundent» davant l'Estat; ho explica Jordi Bes. 
 19:51 Requisen ordinadors a un hacker per replicar la web del referèndum; informa Mercè Molist.
 19:42 VÍDEO La paperera de la història, les clavegueres de l'Estat i l'1-O: així és la campanya pel «sí» del PDECat.
 19:41 Lluís Puig, conseller de Cultura, adverteix que la intervenció del pressupost de la Generalitat atura més de 30 actuacions del Departament de Cultura.
 19:36 Ensenyament respon a Millo que "no s'ha donat ni es donarà" cap instrucció als directors d'instituts a l'entorn de l'1-O. 
 19:28 Els agents de la policia espanyola a Reus reaccionen als crits dels independentistes. Han penjat la «rojigualda» a les finestres de les seves habitacions a l'hotel on s'allotgen. 
 19:20 L'alcalde de Mataró, el socialista David Bote, reconeix que l'única sortida al conflicte entre Catalunya i Espanya és "votar". Considera que el referèndum de l'1 d'octubre és il·legal però entén que la situació passa per les urnes. 
 18:54 Sànchez demana respecte pels periodistes dels mitjans espanyols: "Intenten fer la seva feina de la millor manera. Els professionals no són els mitjans de comunicació".
 18:54 Sànchez i Cuixart: «Si ens busquen, ens trobaran al carrer»; informa Sara González.
 18:50 El president d'Òmnium Cultural demana convèncer 7 persones perquè vagin a votar l'1 d'octubre: "Si fem això serem imparables!".
 18:49 Cuixart convoca els manifestants a fer "una encartellada massiva" diumenge a les 11h a les places de cada poble de Catalunya. 
 18:48 Comença el pregó de les festes de la Mercè de Barcelona, que va a càrrec de la filòsofa Marina Garcés.

 18:34 Continua la concentració davant del TSJC. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez parlen davant dels milers de manifestants. Cuixart assegura que "el poble de Catalunya sortirà a enganxar els cartells que els doni la gana. Ja ningú ens dirà què hem de fer". 
 18:32 Sant Cugat fa una crida a "la política i el diàleg" per solucionar el "conflicte polític". El consistori emet un manifest donant suport a les institucions catalanes i la democràcia. 
 18:30 Junqueras defensa que la Sindicatura Electoral "ja ha fet la seva feina". El vicepresident recorda que l'organisme ha actuat "en un context de repressió".
 18:22 VÍDEO Josep Maria Jové, rebut amb crits de «No esteu sols» en l'arribada al seu domicili de les Franqueses.
 18:20 La Fiscalia demana investigar la web que informa sobre on votar el dia 1 d'octubre. El ministeri públic ha reclamat aquesta mesura a la magistrada del TSJC, Mercerdes Armas, que investiga Puigdemont i els consellers del Govern pels preparatius de l'1-O.
 18:18 
 18:11 Ada Colau: "Aquesta no és una Mercè com les altres. La festa no pot ser aliena a la reivindicació que omple els carrers de Barcelona i Catalunya: MÉS DEMOCRÀCIA".
 18:10 «Rajoy o República»: el nou lema d'ERC per endurar la campanya de l'1-O.
 18:08 VÍDEO «Veus per la democràcia»: Òmnium recull veus de l'Estat a favor del referèndum.
 18:07 PERFIL Ismael Moreno, l'expolicia franquista que investigarà la «sedició» dels manifestants de l'1-O; per Oriol March. 
 17:54 La Internet Society, l'organització que vetlla pel bon funcionament de la xarxa, qualifica de "desproporcionat" i "inacceptable" el control a les xarxes per frenar el referèndum.
 17:49 Alumnes i professors dels tres instituts de Mollerussa es concentren a favor del referèndum de l'1-O.
 17:48 CANAL MADRID La repressió de Rajoy escampa l'incendi a l'Estat i pertorba l'estabilitat del seu govern; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes.
 17:48 L'ajuntament de Saragossa autoritza a Podem l'ús del pavelló municipal Siglo XXI de la capital aragonesa per celebrar diumenge l'"Assemblea de parlamentaris i alcaldes per la fraternitat, la convivència i les llibertats en favor d'un referèndum pactat".
 17:46 El Govern agraeix la tasca de Josep Maria Jové, cessat per protegir-lo del TC.
 17:44 Rússia considera el referèndum de l'1-O com un "afer intern d'Espanya" i assegura que no veu possible "interferir-hi". Així ho ha destacat el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, en declaracions a l'agència oficial RIA Novosti.
 17:14 La decisió de penjar la pancarta al consistori de la capital catalana compta amb el suport de BComú, el grup Demòcrata (la marca del PDECat), ERC i la CUP, mentre que el PSC ha expressat el seu desacord per no polititzar les festes i C's i el PP també s'han posicionat en contra.
 17:13 L'Ajuntament de Barcelona penjarà aquesta tarda una pancarta amb el lema "més democràcia" coincidint amb el tret de sortida de les festes de la Mercè, segons s'ha decidit en una Junta de Portaveus extraordinària, han confirmat a NacióDigital fonts municipals.
 17:05 El ple de l'Ajuntament de Barcelona de divendres vinent queda suspès i se celebrarà el 6 d'octubre.
 17:05 Tardà reivindica el concepte de Catalunya, "un sol poble", i assegura que si Franco no va aconseguir dividir el poble català, Rajoy tampoc ho podrà fer. "Val el mateix un vot pel sí que un vot pel no", afirma el diputat d'ERC.
 17:00 Personal sanitari del CAP i Hospital de Sant Celoni i bombers a favor de la democràcia i el Sí; informa Jordi Purtí.
 16:59 Joan Tardà (ERC) parla a plaça Universitat davant de centenars de joves que han ocupat la UB: "Ens volen fer descarrilar, ens pararan trampes i voldran que hi hagi violència. Només que hi hagi hna mínima violència se n'encarregaran de multiplicar-la per mil. Farem desobediència pacífica i ara és el moment de la inteŀligència".
 16:58 ANC i Òmnium faran 300 actes i una «encartellada massiva» en la Marató per la Democràcia. Aquesta jornada tindrà lloc diumenge, mentre que les entitats donaran per acabada la protesta davant el TSJC aquest divendres amb un acte "festiu".
 16:56 El vídeo més vist de la BBC explica el procés independentista: diversos testimonis expliquen per què se senten independentistes o per què no.
 16:56 El PDECat abandona el govern de Pineda de Mar "arran de la situació de setge que pateix el país" i deixa el PSC en minoria.
 16:32 5.000 estudiants i treballadors de la UdG es manifesten per la defensa de la democràcia i el dret a decidir l'1-O.
 16:29 Un centenar d'estudiants es manifesten als campus de la URV de la ciutat de Tarragona.
 16:28 El PSC de Sabadell es posiciona al costat de la Generalitat però critica la paralització de l'Ajuntament.
 16:26 El govern de Sabadell es barreja entre la multitud per demanar la llibertat dels detinguts el 20-S.
 16:17 La UE observa "amb preocupació" la situació dels últims dies a Catalunya. Fonts diplomàtiques asseguren en privat que "no volen involucrar-se" en l'enfrontament entre els governs espanyol i català, segons recullen diversos mitjans internacionals.
 16:17 L'Ajuntament de Barcelona ha decidit posposar el ple municipal de divendres que ve. Així ho han acordat Barcelona en Comú, el grup Demòcrata, ERC i la CUP. Ciutadans i el PP han criticat la decisió mentre que el PSC no s'hi ha oposat.
 16:16 Fiscalia cita a declarar l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, el 5 d'octubre per haver donat suport al referèndum. 
 16:10 El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, veu "inevitable" que la Guàrdia Civil actuï quan el Govern es mou "fora de la llei": "No tenen dret a estranyar-se".
 16:11 ÚLTIMA HORA La Sindicatura Electoral passa el relleu a organismes acadèmics i internacionals per garantir l'1-O. El Govern demana que deixi pas a la junta electoral catalana i aquesta accepta, renuncia per la finalització dels seu treballs i fa efectiu el trasllat a altres entitats, després de les multes imposades pel TC.
 16:09 La vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Mónica Oltra (Compromís), defensa que la solució a Catalunya passa per renunciar a l'1-O i iniciar una negociació "sense apriorismes".
Entrades anteriors »
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents d'Òmnium i de l'ANC | Adrià Costa
01/01/1970
La querella recau en Ismael Moreno, que va ser policia franquista i va portar el cas de Joan Coma Roura, regidor de la CUP a Vic | El ministeri Públic reclama que s'investigui el bloqueig a la Guàrdia Civil durant la concentració del dimecres davant del departament d'Economia
01/01/1970
La Fiscalia ha ordenat aquest mateix divendres que la pàgina que va fer pública Puigdemont fos investigada
Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. | Joan Parera
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital selecciona la Festa del Porc i la Cervesa, projeccions de cinema islandès, la Fira del Bolet i del Boletaire, la Fira de Sant Miquel, i la Fira de Calella i l'Alt Maresme
L'equip d'informatius de TV3 d'aquesta última temporada | TV3
Toni Vall | 7 comentaris
01/01/1970
«TV3 no manipula, no desinforma, no proposa una mirada voluntàriament esbiaixada sobre la realitat que retrata. Cosa que sí fan totes les altres emissores generalistes estatals»
El Seguici marca l'inici d'una festa que reuneix modernitat i tradició | Adrià Costa
Esteve Plantada | 1 comentari
01/01/1970
Tots els actes, concerts i activitats més destacats de les festes de Barcelona, en viu des del divendres 22 al dilluns 25 de setembre: del pregó al Piromusical, passant pel correfoc, els concerts, el seguici o la diada castellera
Manifestació indpendentista al TSJC | Josep Maria Montaner
Karma Peiró | 1 comentari
01/01/1970
«En moments de tensió social i política com els que estem vivint, és més important que mai aplicar el sentit comú abans d’actuar de comunicadors individuals des dels nostres mòbils»
Compareixença de Puigdemont i el Govern aquest dimecres | Govern
Roger Tugas | 15 comentaris
01/01/1970
Davant les traves de l'Estat, la Sindicatura Electoral de Catalunya va modificar les dates límit previstes en la convocatòria i, per exemple, la Generalitat té fins dimarts per notificar els membres de les meses
El centre de Barcelona s'ha omplert de gent en suport de l'1-O | Adrià Costa
Toni Vall | 3 comentaris
01/01/1970
«Siguis independentista o no, encara que la política cada dia et posi de més mala bava, vulguis votar o vulguis quedar-te a casa, n’hi ha per cabrejar-se bastant. I què fa la gent quan es cabreja? Sortir al carrer»