Per una nova força política!

«Serà difícil que els catalans identifiquin el nou projecte que abordem si les cares del nou partit són les mateixes que han governat Convergència els últims anys»

| 04/07/2016 a les 18:25h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 04/07/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Arrenca el procés de refundació. Convergència i Reagrupament posen fil a l’agulla per crear una nova força política amb la que l’espai central de la Catalunya sobiranista pugui sentir-s’hi identificat, recuperi la confiança i l’ambició.

Aquells que estem compromesos amb la consecució de la independència de Catalunya albirem aquesta oportunitat com un gran projecte que paga la pena abordar amb la màxima il·lusió i alhora amb la màxima exigència. En realitat, no ens mou la constitució d’un partit, ens mou la construcció d’un país, d’un país que vol ser independent per motius polítics, econòmics, històrics, culturals, socials i de tota mena i també per una qüestió de dignitat.

És per tant aquest un gran projecte i per això hem de ser tant exigents, perquè hem de fer d’aquest nou partit la millor eina al servei d’aquest objectiu. Ha de néixer per tant sobre uns fonaments ben ferms: el compromís de culminar el procés d’independència de Catalunya iniciat amb el president Mas i continuat ara amb el president Puigdemont; el compromís de màxima regeneració democràtica, transparència, incompatibilitat de càrrecs i elecció directa de tots els seus membres de direcció i representació; i finalment obrin les portes a una nova fornada de persones que facin efectiva, visible i creïble la voluntat de renovació.

Dins d’aquestes mesures prendrà especial importància la denominació d’aquesta nova força política i aquesta mateixa setmana coneixerem els dos noms que seran proposats pel nou partit. Un d’ells incorpora el concepte “Convergència”, l’altre no. Serà difícil que els catalans i catalanes identifiquin el nou projecte que abordem si les cares del nou partit són les mateixes que han governat Convergència els últims anys i dècades i de la mateixa manera i malgrat la càrrega sentimental que pot representar per alguns, serà també molt difícil donar pàtina de renovació a un nou partit que neixi incorporant el nom de l’anterior, al qual volem transcendir.

De la mateixa manera, serà fonamental la renovació de les cares que identifiquin la direcció d’aquest nou partit. És necessària la renovació generacional, és imprescindible el compromís amb la igualtat de gènere, cal un missatge de confiança amb la gent que allunyi el nou partit d’una imatge tancada i elitista i per tots aquests motius cal obrir les portes a un nou equip directiu.

Són necessàries mesures profundes de renovació i de compromís en el fons i en les formes d’aquest nou projecte, un nou projecte que, sigui dit de pas, no pot ser liderat de cap de les maneres pel candidat que el ministre de l’Interior espanyol hagués volgut posar en el lloc del president Mas.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Per què CDC t'ho hauria de permetre?
Anònim, 06/07/2016 a les 11:41
+5
-26
Que s'apartin els altres... per posar-m'hi jo. Molt bé, però la pregunta és: per què s'haurien d'apartar els altres, mentre van vivint malgrat tot encara de la moma autonòmica, perquè t'hi posis tu? Què et fa pensar que CDC vol realment canviar, més enllà de fer l'enèsima jugada trilera perquè sembli que canvien però perquè res no canviï per poder continuar vivint de la moma? La candidesa de Rcat és d'antologia. Us convindria la lectura d'El Gatopardo. O una mica de Maquiavel.
Juas juas juas...
Gianfontini, 12/07/2016 a les 12:27
+2
-21
Noves cares? pero no me haga más reir hombre! xD
A tocar!
Anònim, 20/07/2016 a les 20:23
+4
-14
Estic il·lusionat, Planas. Amb el vot de l'Homs al PP al "congreso español" ho tenim a tocar, serà un dia històric, el món ens mira i ens comprèn i ens estima perquè ens estem carregant de raons i tinc clar que farem un país nou. Nou mesos, Planas, només falten nou mesos! A tocar, a tocar! Ho tenim a tocar!
@11.41, 12.27, 20.23
ENDAVANT PDC !!*!!, 23/07/2016 a les 11:34
+12
-2
Guaita com xisclen els nacionalistes/unionistes, bona senyal, anem bé.
No si ja ho diuen...
Anònim, 26/07/2016 a les 16:47
+0
-6
que no hi ha més cec que aquell que no hi vol veure, oi "endavant PDC"?
@16.47 mercès per reafirmar el meu comentari...
ENDAVANT PDC !!*!!, 26/07/2016 a les 19:35
+4
-0
Ja, i sens dubte, en el país dels cecs, tu en deus ser el borni que ens ilumina, oi?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Ignasi Planas
Advocat i exjutge. Llicenciat en Dret per la UAB i Postgrau en Ciències Polítiques per la UB. President de la Federació Catalana de Rugbi. President de Reagrupament.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 17:11 El Sinn Féin reclama a l'Estat que «accepti urgentment» l'oferta catalana de mediació internacional. El portaveu d'Exteriors del partit expressa la seva "profunda preocupació" per l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 17:08 La CUP anuncia que la República es proclamarà «els propers dies»; informa Sara González.
 17:01 Convoquen una concentració silenciosa a Reus contra l'empresonament de Cuixart i Sànchez per aquells que no hagin anat Barcelona. Tindrà lloc aquest vespre, a les 20 h., davant de les seus d'Òmnium Baix Camp i de l'ANC Reus.
 16:44 «Massiva» manifestació aquest dissabte contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart. La Taula per la Democràcia convoca una marxa sense recorregut definit i no descarta repetir una nova aturada de país, tot i que està a l'espera dels esdeveniments.
 16:37 La CUP confirma les converses amb Junts pel Sí per «proclamar la república, aplicar la llei de transitorietat i iniciar el procés constituent».
 16:35 L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral (PSC), demana la dimissió de Rajoy per l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Considera que si el president espanyol segueix al capdavant de l'executiu de l'Estat "no serà possible una sortida sensata i dialogada al conflicte" que s'està vivint.
 16:29 DOCUMENT Iceta demana a Puigdemont que convoqui reunions amb els presidents dels grups parlamentaris. El primer secretari dels socialistes lamenta no poder traslladar al president les opinions sobre la resposta del Govern al requeriment del govern espanyol.
 16:26 Així es burla una regidora del PP de Sant Feliu de Llobregat de l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 16:19 VÍDEO «Sempre hem treballat amb lleialtat al Govern»: el discurs de Trapero després de tornar de Madrid. El major dels Mossos d'Esquadra reafirma el compromís del cos amb l'executiu català i les decisions judicials. "No són moments fàcils però continuarem", declara davant dels agents que l'han ovacionat.
 16:16 ENTREVISTA Agustí Alcoberro: «Puigdemont ha de proclamar d'una vegada per totes la República»; per Jordi Bes. El vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana assumeix les funcions de Jordi Sànchez i defensa que "sempre hi haurà algú disposat" a substituir els detinguts. Dona suport a organitzar una aturada general en protesta pels empresonaments després de "l'èxit espectacular" de la del 3-O .
 16:06 Estibadors protesten contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart davant del «Piolín».
 16:03 L'Ajuntament de Girona, Òmnium i l'ANC presenten denúncia contra l'Estat pels empresonaments.
 16:03 Els ferris que allotgen els policies espanyols al port de Barcelona allarguen la seva estada fins al 2 de novembre. Inicialment tenien permís fins al 5 d'octubre, però l'han anat prorrogant.
 16:02 El ple de Breda (la Selva) demana que s'aixequi la suspensió de la declaració d'independència.
 15:38 Jordi Sànchez i Jordi Cuixart fan una crida a la «serenitat» i la «calma» des de la presó. "Que la gent es mobilitzi si ho vol fer amb civisme, tranquil·litat, pacíficament com sempre ho ha fet Òmnium i l'ANC", demanen a través dels seus advocats. Les defenses presentaran un recurs en els pròxims dies on impugnaran la competència de la jutgessa.
 15:23 VÍDEO «Freedom for Catalan political prisoners», concentració al Parlament Europeu per denunciar l'empresonament de Sànchez i Cuixart; per Delmi Álvarez.
 15:22 Una vintena d'eurodiputats denuncien l'empresonament de Sànchez i Cuixart al Parlament Europeu. Parlamentaris de diferents països i grups polítics llueixen cartells reclamant l'alliberament dels dos líders.
 15:13 Acció de protesta de Sopa de Cabra: cancel·lada la roda de premsa de presentació de "La nit dels Sopa" per les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 14:56 El Consell Comarcal del Vallès Occidental rebutja «frontalment» les detencions de Cuixart i Sànchez, informa Sergi Ambudio. L'equip de govern i els consorcis de Residus i Turisme s'han sumat a l'aturada d'aquest dimarts al migdia. Qualifiquen de "despropòsit" que s'acusi de sedició als responsables de les mobilitzacions "cíviques" dels darrers anys.
 14:52 «Europa ha de triar entre diàleg i repressió»: el missatge de la Generalitat a la UE. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, insisteix que el cas català és "ara menys que mai" un afer intern i reclama que se'n prengui nota.
 14:48 Les vuit «il·legalitats» que ha comès l'Estat amb la repressió de l'1-O. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, insisteix que el cas català és "ara menys que mai" un afer intern i reclama a Europa que en prengui nota. Assegura que hi ha una demanda exterior creixent per tal que es dialogui.
 14:31 ÚLTIMA HORA El Tribunal Constitucional declara per unanimitat inconstitucional i nul·la la llei del referèndum.
 14:10 ERC, CUP i diversos sindicats aposten per una nova vaga general. Rufián i Boya s'hi mostren favorables i CGT, IAC, Intersindical-CSC i COS es reuneixen aquest dimarts per explorar si repeteixen l'exitosa convocatòria del dia 3.
 13:55 Puigdemont oferirà dijous una última oportunitat de «diàleg sense condicions» a Rajoy; informa Oriol March. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, crida a la mobilització davant la detenció de Sànchez i Cuixart, a qui defineix com a "presos polítics".
 13:40 L'empresonament de Sànchez i Cuixart a les portades de la premsa internacional. Le Monde o La Repubblica es fan ressò de la detenció dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural.
 13:35 
 13:16 VÍDEO El Mercat de Vic es paralitza per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart. Informa Carles Fiter.
 13:15 Mig miler de persones es concentren a la Porxada de Granollers per rebutjar els empresonaments dels presidents d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
 13:11 El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, diu que "l'objectiu de l'aplicació del 155 no és suspendre l'autonomia sinó garantir l'autogovern de Catalunya".
 
 13:14 VÍDEOS Centenars d’estudiants de la UAB es concentren al campus per rebutjar les detencions de Cuixart i Sànchez. Titllen “d’excessiu” els dos mesos de diàleg suggerits per Puigdemont i amenacen amb la vaga si s’aplica l’article 155.
 13:09 Diputats i treballadors del Parlament es concentren davant de la cambra catalana per protestar per l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 
 13:00 Barcelona suspèn l'activitat institucional per rebutjar la detenció de Sànchez i Cuixart. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, llegeix un comunicat de la majoria de grups municipals que censura "l'existència de presos polítics".
 12:59 
 12:52 
 12:49 
 12:48 Els representants dels sindicats d'estudiants anuncien a la UAB que si l'estat espanyol aplica el 155 o ho fa de manera encoberta convocaran una vaga estudiantil. Centenars d'estudiants s'han concentrat a la plaça Cívica i davant d'algunes facultats.
 

La plaça Cívica de la UAB Foto: Albert Prieto

 12:45 
 12:42 
 12:38 
 12:36 
 12:34 FILIPRIM Quantes bestieses més? Tinc dubtes: l'anàlisi de Toni Vall sobre els darrers esdeveniments del procés, l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i el que tolerarà la societat.
 12:34 
 12:34 Estudiants de la UPF fan un minut de silenci al pati de l'edifici Jaume I, al campus de la Ciutadella, en suport de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, informa Bernat Surroca.
 12:30 
 12:31 FOTOS Concentracions de protesta arreu de Catalunya per l'empresonament de Sànchez i Cuixart. El Govern, diverses institucions i llocs de treball aturen l'activitat per censurar la reclusió dels líders de l'ANC i Òmnium. Aquest vespre s'ha programat una manifestació amb espelmes al centre de Barcelona.
 12:29 Centenars de persones s'aturen davant l'Ajuntament de Terrassa per reclamar la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, informa Sergi Ambudio. "Presos polítics, llibertat" i "Els volem a casa" són les proclames més repetides. Tots els regidors, exceptuant els del PP i Cs, han aturat la seva activitat per fer acte de presència a la manifestació. ANC i Òmnium animen a la mobilització aquesta tarda a Terrassa, a les 20h, amb cassoles i espelmes perquè "si ens toquen a un, ens toquen a tots".
 

Concentració davant de l'Ajuntament de Terrassa. Foto: Sergi Ambudio

 12:28 Pastas Gallo trasllada la seu social de Granollers a Còrdova. La companyia al·lega que necessita "operar en un ambient d'estabilitat" i veu "decisiu" mantenir-se dins de la Unió Europea.
 12:23 
 12:21 
 12:18 
Entrades anteriors »
Jordi Sànchez i Agustí Alcoberro | Twitter @jordisanchezp
Jordi Bes
01/01/1970
El vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana assumeix les funcions de Jordi Sànchez i defensa que "sempre hi haurà algú disposat" a substituir els detinguts | Dona suport a organitzar una aturada general en protesta pels empresonaments després de "l'èxit espectacular" de la del 3-O
01/01/1970
El primer secretari dels socialistes lamenta l'anul·lació del ple i no poder traslladar al president les opinions sobre la resposta del Govern al requeriment del govern espanyol
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela