El Sant Jordi de Ciudadanos i PP

«PP i Ciudadanos són al·lèrgics a l’Onze de Setembre, per raons lògiques. Saben que ells són els col·laboracionistes actuals de l’intent de destruir per sempre la nació catalana»

| 30/04/2016 a les 00:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 30/04/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Encara és d’hora perquè hi hagi dades oficials exactes sobre el volum econòmic, quant a llibres, de la diada de Sant Jordi d’enguany, però si utilitzem les de l’any passat com a referent podem parlar d’una facturació de vint milions d’euros i de més d’un milió i mig d’exemplars venuts. És impressionant. S’entén que provoqui una sana enveja en totes les persones d’altres països que ens visiten aquest dia. Catalunya, tanmateix, hauria d’envejar que molts d’aquests països, tot i no tenir cap diada com la nostra, facturin i llegeixin molts més llibres que nosaltres al llarg de l’any. Però aquesta és una altra qüestió, una qüestió que caldrà abordar a fons en una Catalunya Estat. Si ens centrem exclusivament en la diada de Sant Jordi, és obvi que fa que es freguin els ulls els qui la veuen per primer cop. Realment impressiona arribar a un país i veure tothom carregat de llibres i de roses pel carrer. Tenim, per tant, una diada que enlluerna pel seu caràcter cívic, i un dels seus valors consisteix en què no és una data festiva. És una data feinera –llevat que caigui en cap de setmana– que els catalans vivim festivament.

Ja fa anys que la ultradreta nacionalista espanyola, representada pel Partit Popular i Ciudadanos, somnia que Sant Jordi substitueixi l’Onze de Setembre i es converteixi en la Diada Nacional de Catalunya. Bé, ells no diuen "Diada Nacional", ja que l’única "nación" dels ultranacionalistes-no-nacionalistes és una altra i es diu Espanya. Ciudadanos, fins i tot, ha promès que “cuando gobierne Cataluña –somniar és de franc– hará del dia de Sant Jordi la Diada de todos los catalanes”. El PP, per la seva banda, diu que Sant Jordi ens agermana amb Espanya, perquè el 23 d’abril és també el dia de Castella i Lleó. És a dir, que, a parer seu, Sant Jordi ens espanyolitza. Està bé, oi? I com és que, per aquesta mateixa ridícula raó, Sant Jordi no catalanitza Espanya? Ves per on, allò que no diu el PP és que són diversos els països que tenen Sant Jordi com a patró. Anglaterra, per exemple. Significa això que Sant Jordi anglesitza els catalans? O potser som els catalans els qui catalanitzem els anglesos? I què en fem dels portuguesos, i dels búlgars, i dels etíops, i dels georgians...?

PP i Ciudadanos són al·lèrgics a l’Onze de Setembre, per raons lògiques. Saben que ells són els col·laboracionistes actuals de l’intent, ara fa tres segles, de destruir per sempre la nació catalana. Ser botifler en aquella època resultava molt vistós, sobretot quan Felip V, creient creient-se vencedor, repartia honors. Però ara que prenen consciència que no van guanyar, la realitat se’ls fa insuportable. S’entén, doncs, que blasmin la Diada Nacional dient que “està polititzada”. Són gent que considera que la política només la fan els qui no pensen com ells. No s’adonen que el sol fet de voler substituir l’Onze de Setembre per Sant Jordi ja és política. Política nacionalista espanyola. La pregunta és: quina diada nacional, sigui del país que sigui, no és política? No són polítics el 12 d’octubre, dia de la Hispanidad, i el 6 de desembre, dia de la Constitución? Que potser són diades de "tots els espanyols", aquestes? Sí, segur? I què en fem dels qui no s’identifiquen ni amb les dates ni amb el gentilici d’espanyols? Ah, sí, és clar: a tots aquests, Espanya els posa una querella criminal. I criminal ve de crim, naturalment. Preguntar si hom vol ser lliure o captiu és un crim, i posar les urnes per saber-ne la resposta també.
 

També us pot interessar

 

COMENTARIS

insulto a los lectores
Anònim, 30/04/2016 a les 00:39
+27
-210
San Jorge está en horas bajas. Ciertos comentaristas están empeñados en insultar a la mitad de los catalanes por alusión y a la otra mitad por engaño. Solo denominando a Ciudadanos de ultraderecha y obviar día sí y día tambíen a CIU, es un insulto constante a la inteligencia de los lectores, voten a quien voten. No quiero entrar en las tonterías entre las cual se recrea después porque me parece infantil y sin sentido alguno , simplemente lamentable.
San Jorge
f b, 30/04/2016 a les 01:53
+26
-187
Se olvida usted de que el 23 de Abril , día de San Jorge no sólo es el día de Castilla y León, aunque por otros motivos, sino que también es el día de Aragón, siendo fiesta principal de la comunidad. Reino de Aragón donde, además, se forja la leyenda (batalla de Alcaraz, año 1094) que hace que el santo (que no es santo, porque nunca existió realmente) sea patrón de los territorios de la Corona de Aragón,.
Quin article!
Anònim, 30/04/2016 a les 06:52
+28
-194
Sr. Alexandre: el seu article és un autèntic horror. Sols la forma en què es dedica a repartir certificats de col.laboracionisme, ultradretisme, etc., treient coses i conceptes del seu context polític o històric real i projectant-les en totes direccions, ja resulta esfereïdora. Sort que cada vegada són menys els qui es creuen la al.lucinada i hipersimplificada versió de la història i de la política que traspuen les seves paraules! Això sí: el felicito per deixar tan clar que és vostè el qui no suporta la realitat, començant per la realitat de Catalunya, i que està disposat a qualsevol cosa per tal que deixi d'existir. Els qui preferim seguir en la realitat, encara que sigui menys simple, unívoca i romàntica que la seva, li agraïm la claredat.
Curios
Cartanya, 30/04/2016 a les 08:53
Molt interessant
+139
-6
Sempre he intentat que quelcom m he expliqui, com es que la Generalitat no governa per a tots els catalans (o diuen el PP, C`s e inclòs tambe el PSC) i pero si que el Govern de Madrid Governa "para todos los Espanyoles".
2016
Anònim, 30/04/2016 a les 09:03
+19
-163
Pues yo paso olímpicamente del Sant Jordi. Y es que me gusta regalar cuando la persona agraciada no se lo espera. Eso de que me marquen el día en el que tengo que hacer un regalo no va conmigo. Me parece ridículo.

También paso de la absurda diada del 11 de Septiembre. Pues no tengo por costumbre celebrar derrotas, según la versión de la historia inventada por el casposo nacionalismo catalán. ¿Por qué no celebran ustedes la toma de Barcelona en 1705 por los Austrias (tropas inglesas y golpistas catalanes)?:

"Un año después, el 20 de junio de 1705, se firmaba el pacto de Génova. Se trataba de una alianza política y militar entre Inglaterra y un grupo de propietarios y nobles catalanes austracistas (denominados vigatans) en representación del Principado de Cataluña. Según los términos del acuerdo, Inglaterra desembarcaría tropas militares en Cataluña, que unidas a las fuerzas catalanas lucharían en favor del pretendiente al trono español Carlos de Austria contra los ejércitos de Felipe V, comprometiéndose asimismo a mantener las leyes e instituciones propias catalanas."

He ahí como al casposo nacionalismo no le importó bombardear Barcelona durante un largo asedio, matando tantos catalanes como pudieron. Siga usted con sus historietas versión nacionalismo casposo. Pero deje de darnos la tabarra con sus ridículos artículos.
PENOSO
Anònim, 30/04/2016 a les 10:48
+22
-159
Sr .Alexandre,en el pueblo que resido,en el Berguedá,han instalado en el puente del Llobregat,el día
San Jordi,la estelada.En balcones privados,también.
No niegue la politización de la cultura catalana porque siendo usted escritor e intelectual le está
despojando de su carácter universal.
Con su desafortunado artículo conseguirá el rechazo de los amantes de la literatura sea en catalán
o castellano,que es la riqueza de Cataluña.
Els Segadors
Tomàss, 30/04/2016 a les 10:53
Molt interessant
+143
-12
També es volen carregar els Segadors, Amb origen al s XVII és un dels himnes més antics del mon. Es clar, és un cant d'afirmació nacional i resistència als borbons. Tant en l'11 de setembre com en l'himne, PP i C's es troben identificats a la banda contrària.
article
J. S., 30/04/2016 a les 11:44
Molt interessant
+137
-10
Doncs la veritat es que fa molta gracia veure als del PP i Ciutadans amb la bandera catalana les ultimes diades.
Mireu les imatges de les diades abans del 2012, si les diades que eren encapçalades pels partits ( quin horror ) i els partits unionistes només brandaven la bandera espanyola fins hi tot alguna amb el pollastre.
no es d'estranyar que hi hagi gent que adopti l'estelada, la catalana comença a estar prostituïda pels qui mai l'han estimat.
SI a Víctor Alexandre
Alexandre Pineda Fortuny, 30/04/2016 a les 11:57
Molt interessant
+129
-14
ELS HOMES LLEGITS? HAURIEN DE FER UNA SIMPLICITAT, VISITAR ELS ARXIUS ESPANYOLS, ON QUEDA CLARA LA HISTÒRIA, EL BORBONISME FOU I ÉS TERRORISME D'ESTAT. A LA BIBLIOTECA NACIONAL D'ESPANYA HI HA EL MAPA DE L'ESPANYA AUTÈNTICA (ELLS) I L'ANNEXIONADA I ASSIMILADA QUE SOM ELS ARA SE'N DIU PAÏSOS cATALANS. PP, I CIUDADANOS SÓN NACIONALISTES IMPERIALISTES ESPANYOLS, AQUEST DARRERS DES DEL PRIMER DIA. EL SEU PUNTAL FOU EL GENOCIDI CONTRA EL CATALÀ, SÓN LERROUXISTES, FALANGISTES, FRANQUISTES,
Genial!!!
Anònim, 30/04/2016 a les 12:01
Molt interessant
+138
-13
Ho, ho, ho! Cal veure com treuen la seva ràbia els ultres falangistes i cavernícoles que corren per aquí. Com els cou que els cantin les veritats. Aviat els veurem a l'ambaixada espanyola a Catalunya fent cua perquè els busquin un piset a Madrid al mateix barri de Boadella, Aznar, la Faes i Manos Limpias. Sota aquell drap gegant que tenen a la Plaza Colón estaria bé. He, he... Compte amb l'escuma, nois, que us ofegareu!
Quan es diuen les veritats.......
Montsià , 30/04/2016 a les 13:15
Molt interessant
+136
-17
Felicitats Sr. Alexandre, el seu article descriu veritats com punys, veritats esfereïdores que desemmascaren al partits ultradretans nacionalistes espanyols, com certament ho son el PP i Ciudadadanos, i això els dol, els dol molt, la prova els comentaris que hem precedeixen, repeteixo felicitas i mercès per dir-ho tant clar.
Deure moral amb Catalunya
Anònim, 30/04/2016 a les 13:21
Molt interessant
+113
-10
Crec que cal distingir entre el que és legal d'entrada i el que és bo. Algunes "lleis" poden ser injustes, persones que tenen força per dictar lleis poden fer-ho sense ajustar-se a dret.
De catalans, en som tots, per exemple, a l'hora de votar, i no es pot discriminar.
D'altra banda, la catalanitat és obvi que existeix i que ve de molt lluny. A mi també em sembla obvi que molts castellans preferirien que desaparegués o que es convertís en folklòrica. Potser no és gaire probable que persones procedents de territoris que jo considero hostils s'integrin plenament a la nació si no s'uneixen amb catalans, malgrat que en tinguin l'obligació. Després pot haver-hi nouvinguts a qui l'entorn socioeconòmic no els motiva a integrar-se, etcètera. Si aquestes persones que mai han volgut mai formar part de la catalanitat volguessin destruir la nació catalana, canviar la Diada Nacional, saltar-se Catalunya com si no fos la pàtria dels catalans (aquí cal no confondre antiindependentisme amb castellanisme), a mi em semblaria inacceptable.
Contundent
Pelegrí (Bellvei), 30/04/2016 a les 14:08
Molt interessant
+130
-12
L'article tan contundent com desemmascarador de les falòrnies dels ocupants i turistes no-nacionalistes ocasionalistes d'expressió castellana , cal que quedi en lloc prominent de tots aquells que es fan el distret i volen fer que no se'n adonen del que vol aquella gent que ens trepitja impunement.
escuece, escuece......
Anònimkatson, 30/04/2016 a les 15:29
Molt interessant
+124
-15
Esta vist que per molts "colonos"el día d´exaltació nacional es el 12 d´octubre i per San Calentin.
Apropiacio de les Festes
Anònim, 30/04/2016 a les 18:29
+7
-120
El Cristianisme i l'església Catòlica n'han esta mes tres en fer-ho de festes paganes.
I els comerciants, negociants també.
Que me'n dieu de les "mones" de Pasqua, del tortell de reis, dels panellets? O del dia del llibre, de la mare, del pare,...
Aquest poble no té imaginació (no sé els altres) i els negociants els fabriquen els regals. I els polítics les festes (victòries, derrotes, o calamitats nuclears...)
Després, de matinada, alguns ho celebren públicament. Com acostumen a celebrar-se les festes!
Catalunya és...
SPOCH, 30/04/2016 a les 19:08
Molt interessant
+115
-10
Catalunya és "Els Segadors" i "El Cant de la Senyera", "L'Onze de Setembre" i "Sant Jordi", seny i rauxa.
DUI ja!
Carles Lorenzo, 30/04/2016 a les 23:49
Interessant
+107
-8
Posar les urnes ja les hem posat. Vam guanyar amb el 55% dels vots. Ara toca independència i no més referèndums. PROU PARLAR DE REFERÈNDUMS, ARA INDEPENDÈNCIA JA!-
El 12 d'octubre és una festa casposa i aliena a Catalunya
Anònim, 01/05/2016 a les 01:09
Molt interessant
+111
-7
Que si no recordo malament va ser instaurada a més pel franquisme. Malament si per celebrar la hispanitat s'ha de commemorar un genocidi indígena. El que em fa molta gràcia és tota aquesta gent espanyolista del fòrum que critiquen l'onze de setembre però que no tenen inconvenient algun en celebrar la casposa festa de la hispanitat.

La festa de la hispanitat és una festa aliena a Catalunya en la que els catalans no tenim res a celebrar. Per això proposo com a primer acte de desobediència declarar no festiu el dia 12 d'octubre i anar tothom a treballar.
... i així va la cosa
Anònim, 01/05/2016 a les 08:55
+12
-118
... ens estimen, ens comprenen, el món ens mira, són dels nostres, amics per sempre, demostrem que som cívics, agafem-nos de la maneta perquè el món vegi que som bona gent, Espanya és dolenta i nosaltres som bons, el món per fi ho sap, fem les coses ben fetes, farem un país nou, hem tingut quaranta anys per fer una llei electoral però ara no la fem perquè ja no va la pena, ho tenim a tocar, desconnectem mentre creuem els dits perquè a Espanya guanyin les "esquerres", desconnectem però preguem per tenir un govern "amic" a Espanya, desconnectem però continuem pidolant a Madrid i recorrent al TC espanyol perquè el mentrestant és important, som sobiranistes, no cal dir independent... perquè ja ens entenem, hem de ser inclusius i no ofendre ningú perquè som cívics i bona gent i ho tenim a tocar i... Zzzzz... i el dia de la marmota.
Pobrets botiflers!!!!
Anònim, 01/05/2016 a les 11:04
Interessant
+104
-9
Llegint alguns dels primers comentaris m' en adono que hi ha gent que no podrà ser mai feliç a Catalunya. Em sap greu, de veritat. En Rivera ja se' n anat a Madrid perquè no ho deuria poder aguantar i els hi ha deixat una andalusa, que vol ser presidenta de tots els catalans, dels catalans com ells, es a dir els catalans no catalans, els "colaboracionistes", mai millor dit. Els àrabs que tenim a Catalunya que estàn molt mès lluny de la nostra cultura no odien la cultura catalana i jo em pregunto de qué els hi ve aquest odi visceral a la cultura catalana als votants de PP i Cs??????? Sens dubte un tema apassionant per la psicologia humana.
Para Alexandre Pineda Fortuny, 30/04/2016 a les 11:57
f b, 01/05/2016 a les 16:03
+7
-103
"I L'ANNEXIONADA I ASSIMILADA QUE SOM ELS ARA SE'N DIU PAÏSOS cATALANS"

No sé de donde saca usted esta información tan "exacta", pero yo le doy la correcta: el mapa al que usted se refiere, fue realizado tras ganar los borbónicos la guerra de Sucesión, en cuyo bando se encontraba mayoritariamente la Corona de Castilla (en la que quedaban incluidas Navarra y el País Vasco), y contra la cual se encontraba la Corona de Aragón, mayoritariamente austracista. Por lo que los territorios que Felipe V y su bando considera asimilados son los de los perdedores, es decir, la Corona de Aragón en su conjunto (salvo el valle de Arán, que era borbónico hasta la médula). Detallándolos: Aragón, Cataluña, Valencia y Baleares. De 'países catalanes', término etéreo inventado en la Reinaixença por nacionalistas catalanistas exacerbados, nunca nadie oyó, ni quiso oír, fuera de esos nacionalistas -de nuevo- exacerbados, y otros de su cuerda. Ni siquiera el término se ajusta a nada que no sea una entelequia infumable,
Quan ho tenim a tocar
AnònimMoles de Robinson, 01/05/2016 a les 19:57
Interessant
+96
-3
Llegeixo l'article i com sempre totalment d'acord amb l'exposició del senyor Alexandre i després segueixo amb els comentaris dels lectors, ostres, per un moment he pensat que era amb un digital de Ñ's, tot ple d'odi i rancúnia i vomitant una ràbia continguda com mai havien necessitat fer i que ara no hi ha alternativa per fer-nos callar i han d'acceptar-ho, llavors llegint els comentaris següents, la normalitat i la tranquil·litat de no haver-me equivocat de digital.
Quan ho tenim a tocar!!
2016
Anònim, 01/05/2016 a les 21:06
+3
-115
Yo soy catalán y quiero mi Cataluña, mi Barcelona sobretodo, más que los independentistas de barretina y estelada. ¡Por favor, no más dictadura casposa!*

Barcelona no representa para nada a esa casposa y cutre Cataluña que desean los independentistas. Barcelona es multicultural, una de las diez capitales más hermosas del mundo, que representa a Cataluña y España.

*Los indepes se permiten decir quien es buen catalány quien es mal ccatalán o, simplemente, no es catalán Menudos patriotas de estelada.
Fot-li que és de Reus !
Segimon (Viladrau), 01/05/2016 a les 22:05
Interessant
+97
-0
Com couen les veritats punyents , tot i que vingui aquí la "brunete ciudadana" a esplaiar-se amb els comentaris i comentaristes habituals.
Bon Primer de Maig a tots i a ellstambé ! Ai no que potser tinguin borradures...
Ultradreta nacionalista espanyola??
Anònim, 02/05/2016 a les 09:39
+11
-108
Jo sóc votant de Ciutadans, i sincerament no em considero un votant d'ultradreta nacionalista espanyola la veritat. Simplement no créc que la independència del nostre pais ( perque és tant seu com meu encara que sembli que lhi pugi molestar) sigui una sol·lució o com a minim no la millor per ensortins-en. Però jo a diferència de vostè no tracto als votants dels partits independentistes d'ultras. Em considero una persona bastant racional i centrada que només vol lo millor pels seus fills i això inclou per exemple una política lingüistica pública de calitat i amb els tres idiomes com a eix (jo personalment en parlo 5 sense problemes i 3 amb mes dificultats) i sé la importància que tenen els idomes per les sortides laborals. I ja com a ultim apunt créc que sóc tant obert de ment que m'agrada llegir tot tipus de diaris perque a diferència de vostè segurament m'agrada veure tots els punts de vista sense tildar a l'altre d'ultra.
Sí, ultra.
Anònim, 02/05/2016 a les 15:34
Interessant
+103
-17
Pobret Ciudadano, s'ha picat. No li agrada que li diguin l veritat: fatxa i ultranacionalista espanyol. A Franco tampoc li agradava que li diguessin genocida, però 'aunque la mona e vista de seda..."
Al 2016 de les 21:06
Anònim, 02/05/2016 a les 17:04
Interessant
+97
-2
Els indepes com diu vostè, és dediquen a batejar els altres de bons i mals catalans.
En canvi vostè els bateja de dictadors, casposos i cutres.
I a Barcelona de multicultural i la representant de Catalunya i España!
Li recomano viatgi més per Catalunya i España...
I no confongui turisme amb multiculturalisme
La tàctica centrista per embolicar la troca
Felip Jaume (Massoteres), 02/05/2016 a les 17:43
Interessant
+104
-5
Ara van de guais , una mica en català i una mica en castellà , una part de víctimes i una altra de pedagogs i fins i tot de políglotes .
El tema de l'article és l’al•lèrgia que susciten els fets , commemoracions i símbols catalans a unes determinades formacions inspirades en altres valors .
I és el que hi ha i el que passa .
Per Felip Jaume (Massoteres)
Anònim, 03/05/2016 a les 09:11
Molt interessant
+105
-5
Ara es posen la pell de xai . ...se'ls veu el llautó. Les maniobres de la empresa C's per anar cap el centre són patètiques.... "que només vol lo millor pels seus fills i això inclou per exemple una política lingüistica pública de calitat"... i bla bla bla,
I També avui he escoltat a Cat.Ràdio a Albiol: No volem espanyolitzar les festes catalanes, volem fer més visible Espanya a Catalunya...... Ara ja no volen espanyolitzarnos, potser desprès de l'última escomesa de volen espanyolitzar als nens catalans, ho deixen per millor ocasió.
l'anònim de 30 d'abril a les 11,57
Alexandre Pineda Fortuny, 03/05/2016 a les 11:52
Molt interessant
+105
-1
NO T'AMAGUIS DARRERA L'ANONIMAT O L'UNIFROME. dES DE 1.852 A LA BIBLIOTECA NACIONAL ESP. HI HA EL MAPA QUE DESCRIU L'ESPANYA AUTÈNTICA I L'ASSIMILIADA I ANNEXIONADA, QUE SOM, L'ANTIC REGNE DE VALÈNCIA, EL DE MALLORCA I CATALUNYA, L'ARAGÓ TAMBÉ VA REBRE PERÒ EN GENERAL MÉS ENSINISTRATS, NO FA REFERÈNCIA AL TERORISME BORBÒNIC IMPULSOR DE LES ACTUALS ESTRUCTURES, DE LES QUE ENCARA EN TENEN SUCULENTS VITALICIS, TOTS ELS PODERS FÀCTICS.
Fulls de ruta
Anònim, 05/05/2016 a les 12:28
+43
-0
Està clar . Aquests fulls de ruta són diàfans i gens ambigus.
Volen portar – quan no anorrear-la- Catalunya per camins en cap mida inescrutables i més aviat del passat .
Amb independència de les seves al·locucions els catalans encara poden dir i escriure i commemorar moltes més coses de les que els fulls de ruta assenyalen.
Sant Jordi, pur marketing
Anònim, 06/05/2016 a les 15:57
+50
-51
Sant Jordi s'ha convertit en una operació de marketing per salvar editorials i llibreters de la ruïna. Fas un tomb per la Rambla i a totes les parades hi ha les mateixes novetats anodines, totes d'escàs valor literari i fetes a corre-cuita perquè surtin pocs dies abans del 23 d'abril. Autors mediàtics i mediocres copen el rànquing dels més venuts: Xavier Bosch, Victor Amela, Empar Moliner, Risto Mejide... I sort que el Buenafuente ja fa anys que no treu llibre! Un panorama lamentable, sincerament.
Si els fulls de ruta volguessin no es veria mai el sòl.
Anònim, 06/05/2016 a les 15:57, 06/05/2016 a les 17:57
+42
-1
I conseqüentment s’acabarien , d’una vegada i per sempre , editorials i llibreters i escriptors, paradetes , flors i violes i tota la parafernàlia mediàtica .
Escrit duna altra manera es carregarien un altre costum català ; no per res sinó per mediocritat...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i periodista i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En dramatúrgia ha estrenat: Èric i l’Exèrcit del Fènix, Teatre Borràs de Barcelona (2007); Trifulkes de la Katalana Tribu, Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (2012); Onze.Nou.CATorze (1714), Born i Festival Grec (2013-2014); i Taula rodona, o la joia de ser catalans (coautor amb Pere Calders), Casal de Cultura de Valldoreix (2013). En conte i novel·la ha publicat: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau. I en assaig: Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i les obres teatrals La joia de ser catalans (2015) i Abans que pugi el teló (2016).

A Twitter: @valex_cat
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 20:40 CRÒNICA Rufián, a Santa Coloma de Gramenet: «El franquisme no va morir el 1975 al llit, sinó que morirà l'1-O en una urna»; per Roger Tugas. 
 20:35 ÚLTIMA HORA El TSJC ordena el tancament de la web dels punts de votació de l'1-O.
 20:22 VÍDEOS «Visca Espanya i la Guàrdia Civil»: l'extremadreta es manifesta davant la seu de l'ANC.
 19:52 Marina Garcés apel·la a «una resposta col·lectiva contundent» davant l'Estat; ho explica Jordi Bes. 
 19:51 Requisen ordinadors a un hacker per replicar la web del referèndum; informa Mercè Molist.
 19:42 VÍDEO La paperera de la història, les clavegueres de l'Estat i l'1-O: així és la campanya pel «sí» del PDECat.
 19:41 Lluís Puig, conseller de Cultura, adverteix que la intervenció del pressupost de la Generalitat atura més de 30 actuacions del Departament de Cultura.
 19:36 Ensenyament respon a Millo que "no s'ha donat ni es donarà" cap instrucció als directors d'instituts a l'entorn de l'1-O. 
 19:28 Els agents de la policia espanyola a Reus reaccionen als crits dels independentistes. Han penjat la «rojigualda» a les finestres de les seves habitacions a l'hotel on s'allotgen. 
 19:20 L'alcalde de Mataró, el socialista David Bote, reconeix que l'única sortida al conflicte entre Catalunya i Espanya és "votar". Considera que el referèndum de l'1 d'octubre és il·legal però entén que la situació passa per les urnes. 
 18:54 Sànchez demana respecte pels periodistes dels mitjans espanyols: "Intenten fer la seva feina de la millor manera. Els professionals no són els mitjans de comunicació".
 18:54 Sànchez i Cuixart: «Si ens busquen, ens trobaran al carrer»; informa Sara González.
 18:50 El president d'Òmnium Cultural demana convèncer 7 persones perquè vagin a votar l'1 d'octubre: "Si fem això serem imparables!".
 18:49 Cuixart convoca els manifestants a fer "una encartellada massiva" diumenge a les 11h a les places de cada poble de Catalunya. 
 18:48 Comença el pregó de les festes de la Mercè de Barcelona, que va a càrrec de la filòsofa Marina Garcés.

 18:34 Continua la concentració davant del TSJC. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez parlen davant dels milers de manifestants. Cuixart assegura que "el poble de Catalunya sortirà a enganxar els cartells que els doni la gana. Ja ningú ens dirà què hem de fer". 
 18:32 Sant Cugat fa una crida a "la política i el diàleg" per solucionar el "conflicte polític". El consistori emet un manifest donant suport a les institucions catalanes i la democràcia. 
 18:30 Junqueras defensa que la Sindicatura Electoral "ja ha fet la seva feina". El vicepresident recorda que l'organisme ha actuat "en un context de repressió".
 18:22 VÍDEO Josep Maria Jové, rebut amb crits de «No esteu sols» en l'arribada al seu domicili de les Franqueses.
 18:20 La Fiscalia demana investigar la web que informa sobre on votar el dia 1 d'octubre. El ministeri públic ha reclamat aquesta mesura a la magistrada del TSJC, Mercerdes Armas, que investiga Puigdemont i els consellers del Govern pels preparatius de l'1-O.
 18:18 
 18:11 Ada Colau: "Aquesta no és una Mercè com les altres. La festa no pot ser aliena a la reivindicació que omple els carrers de Barcelona i Catalunya: MÉS DEMOCRÀCIA".
 18:10 «Rajoy o República»: el nou lema d'ERC per endurar la campanya de l'1-O.
 18:08 VÍDEO «Veus per la democràcia»: Òmnium recull veus de l'Estat a favor del referèndum.
 18:07 PERFIL Ismael Moreno, l'expolicia franquista que investigarà la «sedició» dels manifestants de l'1-O; per Oriol March. 
 17:54 La Internet Society, l'organització que vetlla pel bon funcionament de la xarxa, qualifica de "desproporcionat" i "inacceptable" el control a les xarxes per frenar el referèndum.
 17:49 Alumnes i professors dels tres instituts de Mollerussa es concentren a favor del referèndum de l'1-O.
 17:48 CANAL MADRID La repressió de Rajoy escampa l'incendi a l'Estat i pertorba l'estabilitat del seu govern; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes.
 17:48 L'ajuntament de Saragossa autoritza a Podem l'ús del pavelló municipal Siglo XXI de la capital aragonesa per celebrar diumenge l'"Assemblea de parlamentaris i alcaldes per la fraternitat, la convivència i les llibertats en favor d'un referèndum pactat".
 17:46 El Govern agraeix la tasca de Josep Maria Jové, cessat per protegir-lo del TC.
 17:44 Rússia considera el referèndum de l'1-O com un "afer intern d'Espanya" i assegura que no veu possible "interferir-hi". Així ho ha destacat el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, en declaracions a l'agència oficial RIA Novosti.
 17:14 La decisió de penjar la pancarta al consistori de la capital catalana compta amb el suport de BComú, el grup Demòcrata (la marca del PDECat), ERC i la CUP, mentre que el PSC ha expressat el seu desacord per no polititzar les festes i C's i el PP també s'han posicionat en contra.
 17:13 L'Ajuntament de Barcelona penjarà aquesta tarda una pancarta amb el lema "més democràcia" coincidint amb el tret de sortida de les festes de la Mercè, segons s'ha decidit en una Junta de Portaveus extraordinària, han confirmat a NacióDigital fonts municipals.
 17:05 El ple de l'Ajuntament de Barcelona de divendres vinent queda suspès i se celebrarà el 6 d'octubre.
 17:05 Tardà reivindica el concepte de Catalunya, "un sol poble", i assegura que si Franco no va aconseguir dividir el poble català, Rajoy tampoc ho podrà fer. "Val el mateix un vot pel sí que un vot pel no", afirma el diputat d'ERC.
 17:00 Personal sanitari del CAP i Hospital de Sant Celoni i bombers a favor de la democràcia i el Sí; informa Jordi Purtí.
 16:59 Joan Tardà (ERC) parla a plaça Universitat davant de centenars de joves que han ocupat la UB: "Ens volen fer descarrilar, ens pararan trampes i voldran que hi hagi violència. Només que hi hagi hna mínima violència se n'encarregaran de multiplicar-la per mil. Farem desobediència pacífica i ara és el moment de la inteŀligència".
 16:58 ANC i Òmnium faran 300 actes i una «encartellada massiva» en la Marató per la Democràcia. Aquesta jornada tindrà lloc diumenge, mentre que les entitats donaran per acabada la protesta davant el TSJC aquest divendres amb un acte "festiu".
 16:56 El vídeo més vist de la BBC explica el procés independentista: diversos testimonis expliquen per què se senten independentistes o per què no.
 16:56 El PDECat abandona el govern de Pineda de Mar "arran de la situació de setge que pateix el país" i deixa el PSC en minoria.
 16:32 5.000 estudiants i treballadors de la UdG es manifesten per la defensa de la democràcia i el dret a decidir l'1-O.
 16:29 Un centenar d'estudiants es manifesten als campus de la URV de la ciutat de Tarragona.
 16:28 El PSC de Sabadell es posiciona al costat de la Generalitat però critica la paralització de l'Ajuntament.
 16:26 El govern de Sabadell es barreja entre la multitud per demanar la llibertat dels detinguts el 20-S.
 16:17 La UE observa "amb preocupació" la situació dels últims dies a Catalunya. Fonts diplomàtiques asseguren en privat que "no volen involucrar-se" en l'enfrontament entre els governs espanyol i català, segons recullen diversos mitjans internacionals.
 16:17 L'Ajuntament de Barcelona ha decidit posposar el ple municipal de divendres que ve. Així ho han acordat Barcelona en Comú, el grup Demòcrata, ERC i la CUP. Ciutadans i el PP han criticat la decisió mentre que el PSC no s'hi ha oposat.
 16:16 Fiscalia cita a declarar l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, el 5 d'octubre per haver donat suport al referèndum. 
 16:10 El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, veu "inevitable" que la Guàrdia Civil actuï quan el Govern es mou "fora de la llei": "No tenen dret a estranyar-se".
 16:11 ÚLTIMA HORA La Sindicatura Electoral passa el relleu a organismes acadèmics i internacionals per garantir l'1-O. El Govern demana que deixi pas a la junta electoral catalana i aquesta accepta, renuncia per la finalització dels seu treballs i fa efectiu el trasllat a altres entitats, després de les multes imposades pel TC.
 16:09 La vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Mónica Oltra (Compromís), defensa que la solució a Catalunya passa per renunciar a l'1-O i iniciar una negociació "sense apriorismes".
Entrades anteriors »
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents d'Òmnium i de l'ANC | Adrià Costa
01/01/1970
La querella recau en Ismael Moreno, que va ser policia franquista i va portar el cas de Joan Coma Roura, regidor de la CUP a Vic | El ministeri Públic reclama que s'investigui el bloqueig a la Guàrdia Civil durant la concentració del dimecres davant del departament d'Economia
01/01/1970
La Fiscalia ha ordenat aquest mateix divendres que la pàgina que va fer pública Puigdemont fos investigada
Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. | Joan Parera
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital selecciona la Festa del Porc i la Cervesa, projeccions de cinema islandès, la Fira del Bolet i del Boletaire, la Fira de Sant Miquel, i la Fira de Calella i l'Alt Maresme
L'equip d'informatius de TV3 d'aquesta última temporada | TV3
Toni Vall | 7 comentaris
01/01/1970
«TV3 no manipula, no desinforma, no proposa una mirada voluntàriament esbiaixada sobre la realitat que retrata. Cosa que sí fan totes les altres emissores generalistes estatals»
El Seguici marca l'inici d'una festa que reuneix modernitat i tradició | Adrià Costa
Esteve Plantada | 1 comentari
01/01/1970
Tots els actes, concerts i activitats més destacats de les festes de Barcelona, en viu des del divendres 22 al dilluns 25 de setembre: del pregó al Piromusical, passant pel correfoc, els concerts, el seguici o la diada castellera
Manifestació indpendentista al TSJC | Josep Maria Montaner
Karma Peiró | 1 comentari
01/01/1970
«En moments de tensió social i política com els que estem vivint, és més important que mai aplicar el sentit comú abans d’actuar de comunicadors individuals des dels nostres mòbils»
Compareixença de Puigdemont i el Govern aquest dimecres | Govern
Roger Tugas | 15 comentaris
01/01/1970
Davant les traves de l'Estat, la Sindicatura Electoral de Catalunya va modificar les dates límit previstes en la convocatòria i, per exemple, la Generalitat té fins dimarts per notificar els membres de les meses
El centre de Barcelona s'ha omplert de gent en suport de l'1-O | Adrià Costa
Toni Vall | 3 comentaris
01/01/1970
«Siguis independentista o no, encara que la política cada dia et posi de més mala bava, vulguis votar o vulguis quedar-te a casa, n’hi ha per cabrejar-se bastant. I què fa la gent quan es cabreja? Sortir al carrer»
Concentració massiva a l'exterior del Departament d'Economia | Adrià Costa
01/01/1970
La Guàrdia Civil deté alts càrrecs i ocupa seus de conselleries per frenar el referèndum, i el sobiranisme civil respon amb una crida a la mobilització permanent | Milers de ciutadans condemen els actes de repressió amb una concentració davant del departament d'Economia, al centre de Barcelona
Artur Mas i Mariano Rajoy, reunits el 20 de setembre del 2012 a la Moncloa | ACN
Oriol March | 4 comentaris
01/01/1970
Mariano Rajoy va negar-se a negociar el pacte fiscal amb Artur Mas el 20 de setembre del 2012 i, exactament el mateix dia, l'Estat ha desfermat l'ofensiva policial | El 9-N, les eleccions del 27-S i el camí cap a l'1-O, entre les dates clau del procés
Un mural per la independència a la carretera C-17 a Tona | Adrià Costa
Oriol March | 9 comentaris
01/01/1970
Les confiscacions de l'institut armat, que reben la resposta pacífica de la ciutadania a Terrassa, impacten en el material de les meses i el cens | L'executiu manté el rumb cap a l'1-O i garanteix "al 100%" que es podrà votar amb normalitat
Joaquim Bosch, magistrat i portaveu de Jutges per a la Democràcia al País Valencià | Europa Press
Isaac Meler | 3 comentaris
01/01/1970
El magistrat i portaveu de Jutges per a la Democràcia al País Valencià considera que "hi ha molts dubtes en l'actuació de la Fiscalia" contra el referèndum | Bosch critica la llei de transitorietat perquè "aposta per un sistema judicial absolutament vinculat al poder polític"