El franquisme i el seu monument de Tortosa

«És repugnant. No em puc imaginar una cosa així a Alemanya amb un monument nazi. Que potser l’alcalde, el senyor Ferran Bel, té por de perdre vots?»

| 02/04/2016 a les 00:01h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 02/04/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Comparteixo plenament l’avaluació que fa el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, de diverses institucions de l’Estat espanyol, en què hi veu “seqüeles de la malaltia política” que va ser el franquisme. Romeva al·ludeix a les polítiques portades a terme per altres estats europeus amb cultura democràtica per tal de difondre la seva memòria històrica i les contrasta amb les polítiques espanyoles destinades precisament a aconseguir just el contrari, és a dir, el desmemoriament.

El judici de Nuremberg va ser lloable, això és obvi, però també ho és que es va quedar molt curt amb relació a la magnitud del que va significar el nazisme. Però és que el franquisme i els seus crims contra la humanitat no sols no han tingut cap Nuremberg, sinó que no han tingut tampoc cap mena de judici. Cap. I fruit d’això, fruit d’aquesta operació anestèsica que comença amb la mort de Franco, ens trobem que són diverses les institucions de l’Estat amarades de franquisme i que encara hi ha franquistes que, tot substituint la camisa azul per la camisa blanca, continuen movent els fils de l’Estat espanyol.

Aquest estat de coses ha permès que sinistres personatges, com ara Manuel Fraga Iribarne o Rodolfo Martín Villa, no fossin portats davant d’un Tribunal Penal Internacional o que l’Estat espanyol –amb governs del PP i del PSOE, indistintament–, continuï negant-se a demanar perdó a Catalunya per l’afusellament del president Companys o a reobrir el cas Puig Antich. Fixem-nos que és la justícia argentina qui està investigant diversos crims del franquisme i qui vol interrogar els exministres Martín Villa i José Utrera Molina, que Espanya protegeix.

Arribats aquí, resulta vergonyós que l’Ajuntament de Tortosa es negui a retirar el monument franquista d’aquella ciutat i que, per tal de quedar bé amb els feixistes, pretengui rentar-se les mans i abrigar-se amb capa d’altri carregant el mort a la ciutadania per mitjà d’una consulta. És repugnant. No em puc imaginar una cosa així a Alemanya amb un monument nazi. Que potser l’alcalde, el senyor Ferran Bel, té por de perdre vots? Tants vots feixistes hi ha a Tortosa? Significa això que governa gràcies als vots d’aquesta gent? I si fos així, no té escrúpols de consciència, o senzillament és covardia? Déu meu, quina vergonya, la pretensió de fer una consulta per demanar permís per retirar un monument que enalteix els crims contra la humanitat, no fos cas que els amics dels criminals s’ofenguessin. A quins extrems d’indignitat hem arribat! Actituds com aquesta expliquen perquè el franquisme no ha tingut el seu Nuremberg. Esperem que el senyor Bel rectifiqui, o que algunes persones properes, amb cinc dits de front, el facin rectificar. La democràcia ha de ser un instrument al servei dels Drets Humans, no pas un subterfugi per legitimar-ne els violadors.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Monument de la vergonya
Anton Monner -historiador de Gandesa- , 02/04/2016 a les 07:42
+25
-63
La història també s'ha de conèixer pels monuments. I aquest és un monument construït per aquells que van atemptar contra la democràcia, amb un aixecament militar que va costar 2 milions de morts.
Aquest monument no s'ha de destruir, precisament per VERGONYA DELS SEUS CONSTRUCTORS.

Sí que s'hauria d'incloure un cartell on digués: "En record de tots aquells que van morir durant la guerra civil i aquest monument explica com els revoltats el construïren per humiliar la democràcia. Resta en peu per la vergonya dels seus constructors!"

També la història l'expliquen els monuments i no els cal destruir simplement perquè a nosaltres no ens agrada; ben al contrari l'hem de deixar perquè explicarà a les futures generacions qui va ser en Franco i la seva rebel·lió va provocar milions de morts, va sembrar odis, discòrdies i horrors.
Completament d'acord amb Anton Monner
Jinx, 02/04/2016 a les 09:26
+16
-60
Molt, molt bona proposta, Sr. Monner. Tant de bo l'escoltin
Monument vergonyós
Ricard Jorba -arquitecte-., 02/04/2016 a les 10:53
Interessant
+71
-6
Anton Monner, qui parla de destruir? Desmuntes el monument feixista de Tortosa i el poses en el museu que li correspon o el plantes al passadís de casa teva. Així podràs explicar "la història" a les teves visites. D'altra banda, per explicar la història "a les futures generacions", tornes a posar "Avenida del Generalísimo Franco" a la Diagonal, i "Avenida de José Antonio Primo de Rivera a la Gran Via de les Corts Catalanes. Això sí, amb un cartellet que digués "En record de tots aquells que van morir lluitant contra Franco i José Antonio"- Ets el gran aliat de l'espanyolisme, què farien sense tu aquesta gent tan ufana i tan superba que fa 300 anys que vol destruir Catalunya.
El Síndic de Greuges insta a retirar el monument franquista de Tortosa
Anònim, 02/04/2016 a les 11:11
Interessant
+67
-4
Notícia al Periódico: "El Síndic de Greuges insta a retirar el monument franquista de Tortosa, perquè la consulta està superada per la Llei de la Memòria Històrica, que OBLIGA les administracions a retirar els símbols commemoratius d'exaltació de la Guerra Civil i de la dictadura. “La retirada del monument és una obligació legal que l'Ajuntament ha de promoure, i que no pot ser sotmesa a consulta popular."
Fora qualsevol símbol fet en honor al feixisme
Berlin, 02/04/2016 a les 11:31
+50
-2
La memòria històrica es fa a les escoles, als museus i amb monuments a les víctimes del feixisme com a Alemanya i no amb monuments o noms de carrers que es van fer en honor al feixisme o a feixistes com hi ha a Espanya i a Catalunya. Aquest país es una vergonya i almenys Catalunya hauria de ser capaç de fer net amb tots els símbols feixistes que encara queden per tot arreu. Es el mínim que es pot esperar si em de fer un país lliure i demòcrata!!
Quina decepció senyor Alexandre
Anònim, 02/04/2016 a les 14:18
+17
-54
Som demòcrates... però només quan ens convé?

Respecteu la voluntat dels ciutadans de Tortosa, és tant senzill com això.
L'Ànònim 14:18 sempre al costat del Régimen
Anònim, 02/04/2016 a les 19:35
+33
-5
Anònim 14:18, fes el favor de respectar la voluntat dels ciutadans de Catalunya expressada a través del nostre Parlament. És tan senzill com això. Això és el que has de fer en lloc de fer costat al PP i a C's. També et pots emportar el teu monument feixista a casa teva perquè l'admiris i el remiris fins a l'èxtasi, per no dir una altra cosa...
Monument
Anònim, 03/04/2016 a les 10:16
+22
-5
Es nota els faxistes ,que ens volen amagar els crims que ells justifican.
La democracia no es tapar els mors.Es jutjar als criminals i tapar la BOCA ALS SEUS DEFENSORS.
tumbemos las piramides de egipto
Anònim, 03/04/2016 a les 23:29
+4
-14
Ya estamos acostumbrados a los artículos de este señor que convierte el oxígeno en rabia. De momento y para empezar a tumbar esculturas podíamos empezar por las pirámides de Egipto, que no podían haberse levantado de otra forma que no fuese la esclavitud. No quiero pensar en la forma de trabajar de la sagrada familia porque no he estudiado el caso, pero sería realmente curioso tener que tumbarla porque Alexandre se enfada. A pocos , o casi nadie de las generaciones que ahora pertenecemos a España nos gusta el 40 aniversario del cadáver de Franco, los toros (curiosa forma de parla.cat para dibujar el castellano, fanaticos no, lo siguiente) , y todas las excusas varias que ponen los nacionalistas para enfrentarnos . Alexandre , dedíquese a ser feliz que tiene faena. Los catalanes somos españoles para lo bueno y lo malo y aunque ud. es la cara oculta de la luna, le tendremos en cuenta a la hora de pagarle la jubilación.
No anem bé, no anem gens bé
Anònim, 05/04/2016 a les 02:01
+3
-14
Quin serà el següent pas? Treure-ho tot el que no agradi als esquerrans d'ara dels llibres d'Història, "per netejar-la" de "feixismes"?
Ara hi ha uns que s'han posat a "purgar" el nomenclàtor de carrers dels noms que no els hi agraden, a vegades pel sol fet de haver viscut en temps franquistes o per no ser de la seva corda. I a això li diuen "Llei de Memòria Històrica", a sobre, i que és quelcom tan modern com la "damnatio memoriae" dels antics romans, el càstig de la prohibició de parlar o dir el nom d'algú a la Grècia clàssica o la destrucció de monuments i inscripcions practicada algun cop a l'Egipte faraònic; sobretot amb governants als que s'havia derrocat, per intentar desligitimar-los i fer veure que no havien existit; mentalitat i actituts que es pensaven superades ja fa mil•lennis. Fa vergonya que les coses es manipulin així.
Tot el que s'havia de canviar, perquè ja havia sigut una imposició o era un abús flagrant, ja es va canviar ràpidament als primers anys de la democràcia. Sortir ara de sobte, 40 anys més tard - sense que en la immensa majoria dels casos ningú li hagi donat importància o s'hagi sentit molest, sinó que tot al contrari molts ho han trobat i ho troben bé - amb que "encara falten..." i a sobre que en siguin "la tira", és una imposició igual que les de sentit contrari i és tensar massa la corda i això no pot ser bo ni tan sols pels qui d'aquesta manera pretenen ser més iconoclastes i puritans que ningú fins ara. Si ideologies aparentment oposades fan el mateix, es manifesten més semblants entre sí del que es podia pensar.
Les idees també es desacrediten per excés, quan arriben a aplicar-se de forma ja abusiva i injusta.
L'aldalde de Tortosa i la seva cort
Anònim, 05/04/2016 a les 11:22
+13
-0
Com revelen alguns comentaris d'aquesta pàgina, tots els feixistes estan que trinen al veure perillar els seus símbols, els símbols amb què van torturar i exterminar milers de persones. Ja veiem qui són els grans aliats de l'alcalde de Tortosa: franquistes, hitleristes, mussolinianistes, falangistes, requetistes, nazistes, jacobinistes... Tots "Por El Imperio Hacia Dios". "¡El Monumento No Se Toca, Cojones!" Són l'orgull de Tortosa, del batlle Ferran Bel i del seu conseller "ideològic", Anton Monner. Tots ells contra el Parlament de Catalunya.
Ferran Bel té por
Anònim, 05/04/2016 a les 21:00
+11
-1
"Que potser l’alcalde, el senyor Ferran Bel, té por de perdre vots?", es pregunta el autor. Efectivament, així és. Si Tortosa estigués més al sud, el franquistes votarien al PP com fan a Vinaròs, Benicarló, Peníscola... però a Tortosa li voten a Ferran Bel, com hereu de la Lliga de Cambó i successor legitim de Joaquim Bau, mentre que el PP es una formació residual sense cap importància. Per tant és Ferran Bel qui representa i defensa el llegat franquista, malgrat que pugui semblar ridícul.
Oco eh !
Ximo B, 29/04/2016 a les 11:47
+0
-0
Per treure una mica de ferro ( mai més ben dit ) a tot plegat. Em quedo amb que un ens diu que es " historiador de Gandesa " i un altre " arquitecte " I no és bonic, això ?
Els que no som res, no cal que opinem, o val menys la nostra opinió ?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i periodista i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En dramatúrgia ha estrenat: Èric i l’Exèrcit del Fènix, Teatre Borràs de Barcelona (2007); Trifulkes de la Katalana Tribu, Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (2012); Onze.Nou.CATorze (1714), Born i Festival Grec (2013-2014); i Taula rodona, o la joia de ser catalans (coautor amb Pere Calders), Casal de Cultura de Valldoreix (2013). En conte i novel·la ha publicat: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau. I en assaig: Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i les obres teatrals La joia de ser catalans (2015) i Abans que pugi el teló (2016).

A Twitter: @valex_cat
Concentració independentista al TSJC | Josep Maria Montaner
01/01/1970
Milers de persones es concentren per demanar que siguin alliberats els detinguts en l'operació contra el referèndum i exigir el dret a vot | La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, demana votar "amb dignitat i per dignitat" a l'1-O
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 15:48 Els batlles de la Bisbal, Olot i Puigcerdà es neguen a declarar a la Fiscalia.
 15:45 PRIMÍCIA Cimera de sindicats, entitats i partits per convocar una vaga general si l'Estat frena l'1-O. CCOO, UGT -que difícilment se sumaran-, Intersindical-CSC, ANC, Òmnium, ERC o la CUP, entre d'altres es reuniran aquest dijous per impulsar la mesura. La IAC i la CGT ja han presentat preavisos per celebrar l'aturada durant la setmana següent a la qual està convocat el referèndum.
 15:32 L'alcalde de Puigcerdà també es nega a declarar davant la Fiscalia. Albert Piñeira, del PDECat, està convençut que el pròxim 1 d'octubre es podrà votar. Més d'un centenar de persones han acompanyat als batlles d'Olot i Puigcerdà a comparèixer davant la Fiscalia a Girona.
 15:20 La CUP denuncia que l'Ajuntament de Tarragona no els cedeix un espai per l'acte polític a favor del «sí». Els anticapitalistes consideren que és una vulneració de drets fonamentals de llibertat d'expressió i participació política.
 15:18 Els abats de Montserrat i Poblet demanen que s'escolti «la veu de la majoria». Josep Maria Soler i Octavi Vilà fan un pronunciament conjunt sobre la situació política, un fet del tot excepcional.
 15:11 VÍDEO L'alcalde d’Olot s’acull al dret a no declarar davant la Fiscalia de Girona. Josep Maria Corominas afirma que continuaran amb "l'estratègia" marcada i recorda que quan va prendre posició com a batlle es va comprometre amb el procés.
 15:01 Els estibadors de Tarragona decideixen no operar en el creuer on s'allotja la policia espanyola. El col·lectiu vol denunciar d'aquesta manera que s'estan atacant els drets de la societat.
 15:00 En llibertat tres dels detinguts en la macrooperació de l'Estat contra l'1-O. Xavier Puig, Pau Furriol i Natàlia Garriga, surten de les comissaries de la Guàrdia Civil.
 14:59 Les universitats també defensen l'1-O amb concentracions als campus. Manifestació massiva a la plaça cívica de la UAB en contra de l'operació de la Guàrdia Civil.
 14:57 VÍDEO El contundent discurs de Jordi Cuixart: "Estem aturant un cop d'estat".

 14:54 Diputats d'Estònia envien una carta a Puigdemont condemnant la repressió de l'Estat: "El diàleg polític, els acords i la cooperació són els únics mètodes acceptables en la democràcia europea moderna".
 14:50 Units Podem, PNB, Bildu i Compromís fan costat a les forces catalanes al Congrés.
 14:45 En llibertat també Pau Furriol, advocat, militant d'ERC i propietari de la impremta de Bigues i Riells on van trobar les paperetes; i Natàlia Garriga, directora de Serveis de Vicepresidència.
 14:42 ÚLTIMA HORA El TC imposa la primera multa: 12.000 euros diaris a la Sindicatura Electoral del referèndum.
 14:41 La Guàrdia Civil registra Gràfiques el Campanar sense cap ordre judicial, segons el Diari de Vilanova. 
 14:35 

Els Bombers participen a la concentració davant del TSJC. Foto: Josep Maria Montaner.


Una trentena de representants dels Bombers de la Generalitat i dels de Barcelona acudeixen davant del TSJC per mostrar el seu suport.
 14:34 Xavier Puig Farré (Oficina Afers Socials) surt en llibertat amb càrrecs de la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca. La Guàrdia Civil l'acusa de desobediència i sedició i queda a l'espera que el jutge el cridi a declarar.
 14:33 L'alcalde de Granollers diu que «el camí emprès pel govern del PP no porta enlloc». Josep Mayoral diu que es viu un problema polític “de primera magnitud” que “és evident” que no es pot resoldre amb jutges, fiscals i Guardia Civil. 
 14:32 Unes 20.000 persones s'han concentrat davant del TSJC, segons informen fonts municipals.
 14:31 Acaba la primera ronda de parlaments a l'escenari davant del TSJC.
 14:29 

Albano Dante Fachin, davant del TSJC. Foto: Josep Maria Montaner.


El líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, afirma que "el poble no està dividit entre el sí o el no", sinó que a Catalunya i en altres punts de l'Estat espanyol està "unit a valors irrenunciables", com la llibertat d'expressió i la democràcia.
 14:25 

Xavier Domènech, entre els concentrats. Foto: Josep Maria Montaner.

 


El coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, adverteix a Rajoy que "no sobreviurà a la força d'un sol poble". Domènech ho ha dit entre crits dels assistents de "vota sí".
 14:21 

Gabriela Serra, davant del TSJC. Foto: Josep Maria Montaner.


Gabriela Serra emplaça a votar l'1-O i a fer veure a Rajoy que "amb la dignitat del poble català no s'hi juga".
 14:19 La diputada de la CUP al Parlament Gabriela Serra afirma: "Ens hem constituït com un contrapoder, el més gran de la història de Catalunya des de la Guerra Civil".
 14:18 Irene Rigau anima a lluitar per la independència com "un sol poble".
 14:17 Joana Ortega: "Catalunya no serà el que vulgui un tribunal, Catalunya serà el que vulgui la gent".
 14:16 Ortega afirma que a l'Estat "no han entès res, i tornen a no entendre res".
 14:12 

Joana Ortega, davant del TSJC. Foto: Josep Maria Montaner.


L'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau, les dues condemnades pel 9-N, intervenen en suport dels detinguts.
 14:09 

Estudiants de la UAB concentrats. Foto: SEPC


Concentració massiva a la plaça Cívica de la UAB en contra de l'operació de la Guàrdia Civil. 
 14:07 CRÒNICA Segadors, garbes d'arròs en mà, acompanyen l'alcalde d'Amposta a Fiscalia. Informen Jonathan Oca i Sofia Cabanes.  
 14:07 De Gispert acaba la seva intervenció i assegura: "El dia 2 serem ja a la República catalana".
 14:05 L'ex presidenta del Parlament Núria de Gispert afirma que l'Estat espanyol "no ens estima", i agrega: "Només vol els nostres diners i la nostra feina. Això amb Franco sí passava".
 14:02 Jordi Solé demana que "Brussel·les, espavila", ja que el xoc amb l'Estat espanyol és "un afer intern de la Unió Europea" i no només d'Espanya.
 13:58 L'eurodiputat d'ERC Jordi Solé titlla els detinguts de "represaliats polítics" i afegeix: "Mariano te has pasado".
 13:58 L'eurodiputat del PDECat Ramon Tremosa anima a mantenir "la revolució pacífica" i augura que l'1-O seran milions de catalans els que votaran mentre que "ells només són uns milers de policies".
 13:57 Intervé el secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, que demana la posada en llibertat dels detinguts, i promet "per sempre fidels" al servei del poble.
 13:52 Forcadell anima a votar l'1 d'octubre "amb dignitat i per dignitat".
 13:51 Carme Forcadell demana "no caure en provocacions" davant la "repressió" de l'Estat espanyol.
 13:50 La presidenta del Parlament afirma, com ha fet Cuixart, que els detinguts són "els nostres herois i heroïnes".
 13:50 Carme Forcadell agraeix la mobilització ciutadana i diu que és per defensar la llibertat dels detinguts: "No esteu sols, us volem amb les vostres famílies i no pararem fins a que ho aconseguim".
 13:49 Intervé la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que és rebuda amb crits de "presidenta".
 13:48 Unes 200 persones es concentren a UManresa en defensa de la democràcia. 
 13:46 Els alcaldes de Tremp, Sort i Rialp es neguen a declarar davant la Fiscalia. 
 13:44 L'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, explica que ja són més de 55 alcaldes que han passat per la Fiscalia o tenen citacions per anar-hi.
 13:41 

Jordi Cuixart, davant del TSJC. Foto: Josep Maria Montaner.

 


Jordi Cuixart critica que l'Estat espanyol s'assembla a "un estat repressor" com Turquia, que "no respecta la llibertat d'expressió".
 13:40 La CGT convoca una vaga general a Catalunya per al 3 d'octubre per protestar contra "les llibertats i drets civils trepitjats, la precarietat salvatge, la repressió normalitzada a les empreses, al carrer, els atacs a la llibertat d’expressió sindical o d'altra mena, en un estat autoritari".
 13:40 Jordi Cuixart, visiblement afònic, com Jordi Sànchez.
 13:37 Jordi Cuixart: "El poble de Catalunya està aturant un veritable cop d'Estat". Crits d'"és una urna, no mossega" durant la intervenció de Cuixart.
 13:36 Jordi Cuixart, d'Òmnium, afirma que els detinguts "no són delinqüents", sinó "herois i lluitadors", i promet que ningú quedarà enrere.
 13:33 Són irregulars les detencions d'alts càrrecs? Cinc claus que qüestionen l'ofensiva judicial contra l'1-O. L'opacitat del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona empara una macrooperació de la Guàrdia Civil contra el referèndum.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Josep Maria Soler i Octavi Vilà fan un pronunciament conjunt sobre la situació política, un fet del tot excepcional
Un mural per la independència a la carretera C-17 a Tona | Adrià Costa
01/01/1970
Les confiscacions de l'institut armat, que reben la resposta pacífica de la ciutadania a Terrassa, impacten en el material de les meses i el cens | L'executiu manté el rumb cap a l'1-O i garanteix "al 100%" que es podrà votar amb normalitat
Joaquim Bosch, magistrat i portaveu de Jutges per a la Democràcia al País Valencià | Europa Press
01/01/1970
El magistrat i portaveu de Jutges per a la Democràcia al País Valencià considera que "hi ha molts dubtes en l'actuació de la Fiscalia" contra el referèndum | Bosch critica la llei de transitorietat perquè "aposta per un sistema judicial absolutament vinculat al poder polític"
Núria de Gispert, expresidenta del Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
L'expresidenta del Parlament i dirigent de Demòcrates assegura que "aquesta és una revolució feta també per gent d'ordre" | Afirma que "al president Puigdemont no el podran detenir perquè als cinc minuts tindrien milers de persones al carrer"