Un Tribunal Penal Internacional per a Aznar

«Em sobta que els 3.000 crims de Laurent Gbagbo, comesos l’any 2010, passin davant dels 700.000 que van cometre George Bush, Tony Blair i José María Aznar l’any 2003»

| 06/02/2016 a les 00:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 06/02/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquests dies ha estat notícia la compareixença de Laurent Gbagbo, expresident de la Costa d’Ivori, davant del Tribunal Penal Internacional (TPI) de la Haia, acusat de crims contra la humanitat. El cas, d’acord amb el respecte pels Drets Humans i la normalitat democràtica, no revestiria cap singularitat especial si no fos que Gbagbo és el primer cap d’Estat que és jutjat per aquest tribunal. Mai, abans, cap alt mandatari no havia estat obligat a asseure’s davant del TPI per respondre dels actes de violència del seu govern contra milers de persones. A Gbagbo, en concret, se l’acusa d’haver utilitzat l’exèrcit per provocar una revolta que va causar més de tres mil morts i un milió de desplaçats. Fins aquí, doncs, res a dir. Cap poder no ha de gaudir d’impunitat.

Tanmateix, em sobta que els 3.000 crims de Laurent Gbagbo, comesos l’any 2010, passin davant dels 700.000 que van cometre George Bush, Tony Blair i José María Aznar l’any 2003. Em sobta, però ho entenc. Laurent Gbagbo és africà, i un expresident africà no comporta tants problemes com un expresident europeu o nord-americà. Però una cosa és entendre la covardia del TPI i una altra acceptar-la. Sobretot tenint en compte les moltes denúncies que s’han presentat contra l’anomenat trio de les Açores. Quartet, si comptem l’amfitrió José Manuel Durão Barroso, aquell mentider que el 2012 i el 2014, en qualitat de president de la Comissió Europea, feia de portaveu del govern espanyol dient que una Catalunya independent quedaria fora de la UE.

Doncs bé, han transcorregut tretze anys d’aquella guerra injusta i il·legal, que, com hem dit, va causar la mort de 700.000 iraquians –la majoria civils–, el desplaçament de prop de dos milions i mig de persones i el saqueig dels tresors culturals del país, sense que els culpables hagin pagat pels seus crims. L’únic que fins ara ha donat la cara, si es pot dir això del seu exercici de cinisme, ha estat Tony Blair, que el 2015 va justificar la barbàrie atribuint-la a “errors de planificació”. Mentrestant, Aznar, president de la FAES –una aplec d’ultranacionalistes espanyols nostàlgics del 1939 disfressats d’“estudiosos socials”–, es dedica a vincular l’independentisme amb ETA. O dit d’una altra manera: ell, un individu que ja fa anys que hauria d’haver estat jutjat per crims de guerra, i que és alhora responsable d’un dels més grans i sagnants actes terroristes del segle XXI, pretén desacreditar el dret a la llibertat dels pobles tipificant com a terrorisme tot intent d’exercir-lo de manera pacífica i democràtica. Ni li ha passat pel cap que la sola privació de llibertat d’un poble ja és en si mateixa un acte de terrorisme i de profunda violència. Val a dir, però, que el veredicte de les urnes, que ha donat la majoria absoluta a l’independentisme al Parlament de Catalunya, té una gran virtut: fa desbarrar els totalitaris i mostra ben clarament qui és el veritable demòcrata i qui és el terrorista.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Aznar. responsable dels 189 morts del 4-M
Alexandre Pineda Fortuny, 06/02/2016 a les 11:53
Interessant
+81
-2
MOLT BÉ L'ARTICLE, ÉS HORA DE DESEMMASCARAR ELS GRANS CULPABLES, FINS I TOT VAN ESPERONAR EL CREIXEMENT D'ESTAT ISLÀMIC, SÓN DONCS, CRIMINALS DE GUERRA, A MÉS AZNAR ÉS CULPABLE DE LA RUÏNA DEL POBLE, A TRAVÉS DE LES BOMBOLLES IMMOBILIÀRIES, FINANCERES I LA DISBAUXA D'OBRES PÚBLIQUES TIPUS AVE's, COMISSIONAT DE LES CONSTRUCTORES. L'ACTUACIÓ DE TRIBUNALS INTERNACIONALS ÉS PEREMPTÒRIA,
Ben clar
Ben Parit, 06/02/2016 a les 14:55
+11
-57
Ben trobada la inconsistència i contradicció com barems de judici.
La insistència en recordar el caràcter atrabiliari del senyor Tal digne del Zotal al sotal i la presumpta actuació delictiva del pòquer de les Açores algun dia serà reconeguda i recompensada.
Endavant les atxes Víctor !
Víctor, que ja no treballes a TVE-Sant Cugat, home!
Jordi M , 06/02/2016 a les 17:13
+1
-70
El món democràtic gairebé sencer va estar d'acord amb aquella guerra al tirà Husseïn i per tant seria del gènere idiota que una nació que aspira a ser reconeguda es posicioni de manera tan excèntrica a la normalitat internacional. Què volem, caure bé a la comunitat europea i els americans o caure bé a l'integrisme islàmic i les satrapies bolivarianes? Jo particularment no hi vaig estar en contra, d'aquella guerra. Jo vaig coincidir amb la pràctica totalitat de la comunitat democràtica internacional. I em va semblar sensat que se li digués a l'ONU que prou de marejar la perdiu amb més ultimàtums quan ja en portàvem una dotzena (qui diu perdiu, diu inspectors d'armament). Però fins i tot els que sí que estaven i hi continuen estant en contra, farien bé de guardar-s'ho si realment no volen perjudicar el procés sobiranista. Arrosseguem massa inèrcia, massa crosta, hispanocèntrica progre. Tot aquell 'pacifisme' es va desfermar únicament i exclusiva perquè el govern espanyol era del PP. Quan el govern espanyol que se suma a guerres és sociata, ben callats que s'estan. Recordem la primera lart de la guerra del Golf. O recordem Líbia. Amb el transvasament de l'Ebre tres quarts del mateix.
ho sento...
Carles V, 06/02/2016 a les 17:18
Interessant
+71
-0
L'Aznar és intocable, com no hauria de ser-ho si fins i tot els darrers criminals de guerra feixistes són intocables i estan protegits per les més altes esferes de l'Estat. L'únic viable seria retirar-lo de circulació com van fer al seu temps els israelites amb els criminals de guerra nazis, fugits i alguns ben protegits pels respectius governs.
Té remordiments l'Aznar?
Anònim, 06/02/2016 a les 18:06
Interessant
+69
-0
Els remordiments del Jose Mari sobre la guerra d'Iraq, deuen ser els mateixos que els de Martin Villa com a ministre franquista. Cap!
Questio de cognom?
Jan Original, 06/02/2016 a les 18:43
+1
-68
Del seu article em quedo amb el dubte de si es te de jutjar al Aznar per ser l'Aznar o per els 700.000 morts. Si; com sospito; es per lo primer, quina culpa en te ell que en lloc de dir-se Stalin, Felipe G., Pujol, etc. es digui Aznar??

Personalment crec que lo d'Iraq va ser una gran bestiesa (per qualificar d’alguna manera un fet inqualificable) portada a terme per interessos molt obscurs, igual com lo de la primavera àrab, però fixis que sobre els culpables del assassinat de Gadafi i la desestabilització d’orient mitjà, amb centenars de milers de desplaçats, els periodistes no en dieu girebé res, no serà perquè aquí en lloc del cognom Aznar hi ha el cognom Obama??
la hipocresia de l'esquerra anti-occidental iguala la hipocresia d'Aznar
Anònim, 06/02/2016 a les 20:14
+3
-67
"Ni li ha passat pel cap que la sola privació de llibertat d’un poble ja és en si mateixa un acte de terrorisme i de profunda violència."

I què feia, segons vostè, Saddam Hussein amb els pobles d'Iraq? Segons quin principi democràtic era legal el seu govern? El Kurdistan del Sud podria autodeterminar-se sense els "criminals de guerra" occidentals?
Que cada palo aguante su vela
Anònim, 06/02/2016 a les 20:45
Interessant
+64
-0
Jo tins el presentiment que s´ha anirá de rosetes.
Totalment d'acord
Simeó, 06/02/2016 a les 21:32
+49
-0
Cal dir les coses clares: el trio de les Açores és un trio de criminals responsables d'una situació que esgarrifa amb milers de morts, d'exiliats, de països i poblacions devastades,etc.
Aznar terrorista
Anònim, 06/02/2016 a les 21:53
Interessant
+53
-0
Com corren tots els feixistes a defensar Aznar. I ben ridículament, per cert. L'argument dels feixistes és que, com que al món hi ha altres Aznar, no se'l pot tocar. Igual que si un assassí digués que, com que al món hi ha altres assassins, ell i els seus crims han de quedar impunes. Renteu-vos la camisa azul, home, que empudegueu l'ambient.
Tenim dos enemics fonamentals: Espanya i la nostra estupidesa, no cal que ens en busquem més
Jordi M , 06/02/2016 a les 23:26
+3
-50
Algú s'imagina Lituània en ple procés independentista dedicant-se a posar-li el dit a l'ull a les potències occidentals? Ara com ara ens hauríem d'empassar tot allò que pensem però que ens pugui perjudicar l'alliberament nacional. Jantenc que els nostres progres continuen amb els seus tics antioccidentals per més que ara se'na hagin fet neoindependentistes exprés i que aquests tics se'ls exciten al màxim sempre que el govern americà és republicà i l'espanyol no és sociata. Però tant hi fa. Que s'ho empassin. Què es pensen, que els nacionalistes catalans de tota la vida no tindríem ganes d'estendre el procés a la part de la nostra pàtria sotmesa per l'estat francès? Collons, si en tenim! Però ens les empassem. Per raons tan òbvies com les que també desaconsellen que Catalunya pugui semblar-li a cap cancelleria un Club de Fans de l'Eix del Mal.
Tenim un enemic clar: els talps espanyolistes
Anònim, 07/02/2016 a les 11:43
+47
-0
El Jordi M és un exemple del que no ha de ser mai Catalunya, és a dir, palmera del feixisme. El seu llenguatge, definint-se com a "nacionalista català" ja diu bel clarament que té ben assumit el llenguatge espanyol i el dels botiflers. I el paio es dedica a donar lliçons d'independentisme. Lliçons d'espanyolisme, això sí que ho fa bé. Com corren per la xarxa aquests darrers anys els talps botiflers, pensant-se que enganyen a algú.
El que es diu i el que es calla
Ramon D., 07/02/2016 a les 19:58
+0
-49
L'Alexandre oblida que Aznar va arribar a la Moncloa gràcies a aquells que mai critica ni mai criticarà perquè són els seus. Els de CiU.
Les mentides del Ramon
Anònim, 07/02/2016 a les 20:47
+32
-0
El que el Ramon oblida és que no s'han de dir mentides quan no se sap què dir. Quan no se sap què dir, es calla o es diu: "Sóc un ignorant". I després, en el teu cas, has d'afegir: "Critico els que critiquen l'Aznar perquè tota la meva vida he sigut un botifler com una casa de pagès".
El que es diu i el que es calla
Ramon D., 08/02/2016 a les 13:09
+0
-27
Mentides? Quines mentides? És mentida que CiU va investir a Aznar, no una si no dues vegades? Que volgueu manipular la història amb el que va passar fa 300 anys s'accepta, però que negueu el pacte del Majèstic ja és prendre'ns per idiotes...
Les mentides del Ramon
Anònim, 08/02/2016 a les 19:34
+23
-0
El Ramon D no suporta que molts dels que abans no eren independentistes ara ho siguin i el deixin amb el cul a l'aire. És el botifler que, si pogués, ara mateix investiria Franco com a presidente de España. ¡Este sí tenía la mano dura, qué cojones! És el típic botifler i fatxa que vol que oblidem el que els seus amos, els bàrbars espanyols fan fer fa 300 anys quan van entrar a Catalunya matant tothom i violant les noies davant dels seus pares i cremant ciutats i pobles. La història és la història, botifler.
Ja han tret el "francomodí"
Ramon D., 08/02/2016 a les 23:44
+1
-23
Que poc ha trigat "Les mentides del Ramon" a treure el Sant Cristo gros. Tots son iguals: quan els deixes sense arguments t'anomenen franquista, fatxa i botifler. I tot, per la seva incapacitat de citar una sola de les suposades "mentides" que he dit. Quin nivell moral i intel.lectual...
Les mentides del Ramon
Anònim, 09/02/2016 a les 11:40
+22
-0
El Ramon D és una mentida en si mateix. Un mentider pallasso, perquè es pensa que enganya algú, el pobre. Mentre milers de catalans han evolucionat i ara són independentistes, el Ramon D és un fòssil que no s'ha mogut ni un mil·límetre: era botifler, és botifler i l'enterraran sent botifler. ¡Arriba España, Ramoncito! ¡Arriba España!
Gran resposta
Ramon D., 11/02/2016 a les 20:19
+1
-12
"Una mentida en si mateix". Gran resposta, sí senyor. Així pots acusar indiscriminadament tothom de mentir. Quan la gent es defensa legítimament d'aquestes acusacions, li dius que és "una mentida en si mateix" i assumpte solucionat. Mare meva, cada dia al·lucino més amb la capacitat argumentativa del nacionalisme.
Les mentides del Ramon
Anònim, 12/02/2016 a les 07:53
+11
-1
El Ramon D no suporta que el deixin ben retratat. És un botifler i un nacionalista espanyol fins al moll de l'os, però no vol que la gent ho sàpiga. Ni tan sols té valor per confessar-ho públicament. Com si tot el que diu no ho demostrés. Au, noi, vés al circ a fer pallassades i deixa'ns en pau.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i periodista i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En dramatúrgia ha estrenat: Èric i l’Exèrcit del Fènix, Teatre Borràs de Barcelona (2007); Trifulkes de la Katalana Tribu, Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (2012); Onze.Nou.CATorze (1714), Born i Festival Grec (2013-2014); i Taula rodona, o la joia de ser catalans (coautor amb Pere Calders), Casal de Cultura de Valldoreix (2013). En conte i novel·la ha publicat: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau. I en assaig: Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i les obres teatrals La joia de ser catalans (2015) i Abans que pugi el teló (2016).

A Twitter: @valex_cat
La presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, en una acte de campanya electoral | Flickr PSOE Andalusia
Sara González
01/01/1970
La presidenta andalusa presenta aquest diumenge la seva candidatura a liderar el PSOE abrigada per l'aparell del partit
Armament de guerra i munició intervingut per la Policia Nacional... tot i que ara no se sap ben bé on pot estar. | ACN
Roger Tugas | 1 comentari
01/01/1970
El cost dels vigilants privats en presons, dels viatges del Consell de Seguretat Nuclear i de les cartolines de l'exèrcit, més de la meitat dels joves que ja viuen amb els pares, els aturats amb discapacitats, les taxes d'immigració europea... entre altres dades ocultes de la setmana
Albiol, Cospedal i Sánchez-Camacho. | PP/Flickr
Pep Martí | 3 comentaris
01/01/1970
L'ex-alcalde de Badalona presenta una candidatura amb vicesecretaries per a Manuel Reyes, Esperança Garcia, Alberto Villagrasa i Antonio Gallego, entre d'altres | La nova executiva aplega totes les sensibilitats en joc dins de la formació
Johan Cruyff i Danny Coster, a la Rambla l'any 1970 | ©Horacio Seguí/AFCB
Toni Vall | 1 comentari
01/01/1970
«El 1970 encara li quedaven coses importants a fer amb l’Ajax, guanyar tres copes d’Europa consecutives, per exemple, però ja sabia que el Barça era el seu destí. En blanc i negre lluminós se’l veu jove i feliç. Que maques són les fotos antigues»
Comiat de Johan Cruyff com a jugador del Barça | Arxiu EFE
Joan Serra Carné | 2 comentaris
01/01/1970
La personalitat de l'holandès va impactar en la vida de molts culers, que es van entregar a l'obra d'un revolucionari, capaç de modernitzar el futbol dos cops, a la gespa i la banqueta
Nigel Farage, durant la campanya del Brexit. | UKIP
Pep Martí | 6 comentaris
01/01/1970
Nigel Farage assegura que "tenim una cinquena columna en els països europeus" | Le Pen clama per controlar les fronteres i tancar mesquites, mentre la primera ministra polonesa diu que Varsòvia fa bé d'impedir l'entrada de refugiats
Xavi Pascual, director de l'Strenes | ACN
Esteve Plantada
01/01/1970
Del 24 de març al 30 d'abril, més de quaranta artistes passaran pels escenaris de Girona | "L'objectiu és conservar el que tenim i anar millorant les experiències de l'espectador", explica el director del certamen a NacióDigital
Saló de l'Ensenyament 2017 | Jordi Jon Pardo
Karma Peiró
01/01/1970
L'ITWorldEdu, coincidint amb el Saló de l'Ensenyament, debat sobre com les TIC poden millorar la tasca educativa | “En dos anys, la selectivitat hauria d’incorporar elements digitals per avaluar la prova", assegura el professor Jordi Musons
Zoo, en una imatge promocional | Xepo W.S.
01/01/1970
NacióDigital i Enderrock estrenem el nou tema de "Raval", el segon disc del col·lectiu musical de Gandia