Un Tribunal Penal Internacional per a Aznar

«Em sobta que els 3.000 crims de Laurent Gbagbo, comesos l’any 2010, passin davant dels 700.000 que van cometre George Bush, Tony Blair i José María Aznar l’any 2003»

| 06/02/2016 a les 00:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 06/02/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquests dies ha estat notícia la compareixença de Laurent Gbagbo, expresident de la Costa d’Ivori, davant del Tribunal Penal Internacional (TPI) de la Haia, acusat de crims contra la humanitat. El cas, d’acord amb el respecte pels Drets Humans i la normalitat democràtica, no revestiria cap singularitat especial si no fos que Gbagbo és el primer cap d’Estat que és jutjat per aquest tribunal. Mai, abans, cap alt mandatari no havia estat obligat a asseure’s davant del TPI per respondre dels actes de violència del seu govern contra milers de persones. A Gbagbo, en concret, se l’acusa d’haver utilitzat l’exèrcit per provocar una revolta que va causar més de tres mil morts i un milió de desplaçats. Fins aquí, doncs, res a dir. Cap poder no ha de gaudir d’impunitat.

Tanmateix, em sobta que els 3.000 crims de Laurent Gbagbo, comesos l’any 2010, passin davant dels 700.000 que van cometre George Bush, Tony Blair i José María Aznar l’any 2003. Em sobta, però ho entenc. Laurent Gbagbo és africà, i un expresident africà no comporta tants problemes com un expresident europeu o nord-americà. Però una cosa és entendre la covardia del TPI i una altra acceptar-la. Sobretot tenint en compte les moltes denúncies que s’han presentat contra l’anomenat trio de les Açores. Quartet, si comptem l’amfitrió José Manuel Durão Barroso, aquell mentider que el 2012 i el 2014, en qualitat de president de la Comissió Europea, feia de portaveu del govern espanyol dient que una Catalunya independent quedaria fora de la UE.

Doncs bé, han transcorregut tretze anys d’aquella guerra injusta i il·legal, que, com hem dit, va causar la mort de 700.000 iraquians –la majoria civils–, el desplaçament de prop de dos milions i mig de persones i el saqueig dels tresors culturals del país, sense que els culpables hagin pagat pels seus crims. L’únic que fins ara ha donat la cara, si es pot dir això del seu exercici de cinisme, ha estat Tony Blair, que el 2015 va justificar la barbàrie atribuint-la a “errors de planificació”. Mentrestant, Aznar, president de la FAES –una aplec d’ultranacionalistes espanyols nostàlgics del 1939 disfressats d’“estudiosos socials”–, es dedica a vincular l’independentisme amb ETA. O dit d’una altra manera: ell, un individu que ja fa anys que hauria d’haver estat jutjat per crims de guerra, i que és alhora responsable d’un dels més grans i sagnants actes terroristes del segle XXI, pretén desacreditar el dret a la llibertat dels pobles tipificant com a terrorisme tot intent d’exercir-lo de manera pacífica i democràtica. Ni li ha passat pel cap que la sola privació de llibertat d’un poble ja és en si mateixa un acte de terrorisme i de profunda violència. Val a dir, però, que el veredicte de les urnes, que ha donat la majoria absoluta a l’independentisme al Parlament de Catalunya, té una gran virtut: fa desbarrar els totalitaris i mostra ben clarament qui és el veritable demòcrata i qui és el terrorista.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Aznar. responsable dels 189 morts del 4-M
Alexandre Pineda Fortuny, 06/02/2016 a les 11:53
Interessant
+81
-2
MOLT BÉ L'ARTICLE, ÉS HORA DE DESEMMASCARAR ELS GRANS CULPABLES, FINS I TOT VAN ESPERONAR EL CREIXEMENT D'ESTAT ISLÀMIC, SÓN DONCS, CRIMINALS DE GUERRA, A MÉS AZNAR ÉS CULPABLE DE LA RUÏNA DEL POBLE, A TRAVÉS DE LES BOMBOLLES IMMOBILIÀRIES, FINANCERES I LA DISBAUXA D'OBRES PÚBLIQUES TIPUS AVE's, COMISSIONAT DE LES CONSTRUCTORES. L'ACTUACIÓ DE TRIBUNALS INTERNACIONALS ÉS PEREMPTÒRIA,
Ben clar
Ben Parit, 06/02/2016 a les 14:55
+11
-57
Ben trobada la inconsistència i contradicció com barems de judici.
La insistència en recordar el caràcter atrabiliari del senyor Tal digne del Zotal al sotal i la presumpta actuació delictiva del pòquer de les Açores algun dia serà reconeguda i recompensada.
Endavant les atxes Víctor !
Víctor, que ja no treballes a TVE-Sant Cugat, home!
Jordi M , 06/02/2016 a les 17:13
+1
-70
El món democràtic gairebé sencer va estar d'acord amb aquella guerra al tirà Husseïn i per tant seria del gènere idiota que una nació que aspira a ser reconeguda es posicioni de manera tan excèntrica a la normalitat internacional. Què volem, caure bé a la comunitat europea i els americans o caure bé a l'integrisme islàmic i les satrapies bolivarianes? Jo particularment no hi vaig estar en contra, d'aquella guerra. Jo vaig coincidir amb la pràctica totalitat de la comunitat democràtica internacional. I em va semblar sensat que se li digués a l'ONU que prou de marejar la perdiu amb més ultimàtums quan ja en portàvem una dotzena (qui diu perdiu, diu inspectors d'armament). Però fins i tot els que sí que estaven i hi continuen estant en contra, farien bé de guardar-s'ho si realment no volen perjudicar el procés sobiranista. Arrosseguem massa inèrcia, massa crosta, hispanocèntrica progre. Tot aquell 'pacifisme' es va desfermar únicament i exclusiva perquè el govern espanyol era del PP. Quan el govern espanyol que se suma a guerres és sociata, ben callats que s'estan. Recordem la primera lart de la guerra del Golf. O recordem Líbia. Amb el transvasament de l'Ebre tres quarts del mateix.
ho sento...
Carles V, 06/02/2016 a les 17:18
Interessant
+71
-0
L'Aznar és intocable, com no hauria de ser-ho si fins i tot els darrers criminals de guerra feixistes són intocables i estan protegits per les més altes esferes de l'Estat. L'únic viable seria retirar-lo de circulació com van fer al seu temps els israelites amb els criminals de guerra nazis, fugits i alguns ben protegits pels respectius governs.
Té remordiments l'Aznar?
Anònim, 06/02/2016 a les 18:06
Interessant
+69
-0
Els remordiments del Jose Mari sobre la guerra d'Iraq, deuen ser els mateixos que els de Martin Villa com a ministre franquista. Cap!
Questio de cognom?
Jan Original, 06/02/2016 a les 18:43
+1
-68
Del seu article em quedo amb el dubte de si es te de jutjar al Aznar per ser l'Aznar o per els 700.000 morts. Si; com sospito; es per lo primer, quina culpa en te ell que en lloc de dir-se Stalin, Felipe G., Pujol, etc. es digui Aznar??

Personalment crec que lo d'Iraq va ser una gran bestiesa (per qualificar d’alguna manera un fet inqualificable) portada a terme per interessos molt obscurs, igual com lo de la primavera àrab, però fixis que sobre els culpables del assassinat de Gadafi i la desestabilització d’orient mitjà, amb centenars de milers de desplaçats, els periodistes no en dieu girebé res, no serà perquè aquí en lloc del cognom Aznar hi ha el cognom Obama??
la hipocresia de l'esquerra anti-occidental iguala la hipocresia d'Aznar
Anònim, 06/02/2016 a les 20:14
+3
-67
"Ni li ha passat pel cap que la sola privació de llibertat d’un poble ja és en si mateixa un acte de terrorisme i de profunda violència."

I què feia, segons vostè, Saddam Hussein amb els pobles d'Iraq? Segons quin principi democràtic era legal el seu govern? El Kurdistan del Sud podria autodeterminar-se sense els "criminals de guerra" occidentals?
Que cada palo aguante su vela
Anònim, 06/02/2016 a les 20:45
Interessant
+64
-0
Jo tins el presentiment que s´ha anirá de rosetes.
Totalment d'acord
Simeó, 06/02/2016 a les 21:32
+49
-0
Cal dir les coses clares: el trio de les Açores és un trio de criminals responsables d'una situació que esgarrifa amb milers de morts, d'exiliats, de països i poblacions devastades,etc.
Aznar terrorista
Anònim, 06/02/2016 a les 21:53
Interessant
+53
-0
Com corren tots els feixistes a defensar Aznar. I ben ridículament, per cert. L'argument dels feixistes és que, com que al món hi ha altres Aznar, no se'l pot tocar. Igual que si un assassí digués que, com que al món hi ha altres assassins, ell i els seus crims han de quedar impunes. Renteu-vos la camisa azul, home, que empudegueu l'ambient.
Tenim dos enemics fonamentals: Espanya i la nostra estupidesa, no cal que ens en busquem més
Jordi M , 06/02/2016 a les 23:26
+3
-50
Algú s'imagina Lituània en ple procés independentista dedicant-se a posar-li el dit a l'ull a les potències occidentals? Ara com ara ens hauríem d'empassar tot allò que pensem però que ens pugui perjudicar l'alliberament nacional. Jantenc que els nostres progres continuen amb els seus tics antioccidentals per més que ara se'na hagin fet neoindependentistes exprés i que aquests tics se'ls exciten al màxim sempre que el govern americà és republicà i l'espanyol no és sociata. Però tant hi fa. Que s'ho empassin. Què es pensen, que els nacionalistes catalans de tota la vida no tindríem ganes d'estendre el procés a la part de la nostra pàtria sotmesa per l'estat francès? Collons, si en tenim! Però ens les empassem. Per raons tan òbvies com les que també desaconsellen que Catalunya pugui semblar-li a cap cancelleria un Club de Fans de l'Eix del Mal.
Tenim un enemic clar: els talps espanyolistes
Anònim, 07/02/2016 a les 11:43
+47
-0
El Jordi M és un exemple del que no ha de ser mai Catalunya, és a dir, palmera del feixisme. El seu llenguatge, definint-se com a "nacionalista català" ja diu bel clarament que té ben assumit el llenguatge espanyol i el dels botiflers. I el paio es dedica a donar lliçons d'independentisme. Lliçons d'espanyolisme, això sí que ho fa bé. Com corren per la xarxa aquests darrers anys els talps botiflers, pensant-se que enganyen a algú.
El que es diu i el que es calla
Ramon D., 07/02/2016 a les 19:58
+0
-49
L'Alexandre oblida que Aznar va arribar a la Moncloa gràcies a aquells que mai critica ni mai criticarà perquè són els seus. Els de CiU.
Les mentides del Ramon
Anònim, 07/02/2016 a les 20:47
+32
-0
El que el Ramon oblida és que no s'han de dir mentides quan no se sap què dir. Quan no se sap què dir, es calla o es diu: "Sóc un ignorant". I després, en el teu cas, has d'afegir: "Critico els que critiquen l'Aznar perquè tota la meva vida he sigut un botifler com una casa de pagès".
El que es diu i el que es calla
Ramon D., 08/02/2016 a les 13:09
+0
-27
Mentides? Quines mentides? És mentida que CiU va investir a Aznar, no una si no dues vegades? Que volgueu manipular la història amb el que va passar fa 300 anys s'accepta, però que negueu el pacte del Majèstic ja és prendre'ns per idiotes...
Les mentides del Ramon
Anònim, 08/02/2016 a les 19:34
+23
-0
El Ramon D no suporta que molts dels que abans no eren independentistes ara ho siguin i el deixin amb el cul a l'aire. És el botifler que, si pogués, ara mateix investiria Franco com a presidente de España. ¡Este sí tenía la mano dura, qué cojones! És el típic botifler i fatxa que vol que oblidem el que els seus amos, els bàrbars espanyols fan fer fa 300 anys quan van entrar a Catalunya matant tothom i violant les noies davant dels seus pares i cremant ciutats i pobles. La història és la història, botifler.
Ja han tret el "francomodí"
Ramon D., 08/02/2016 a les 23:44
+1
-23
Que poc ha trigat "Les mentides del Ramon" a treure el Sant Cristo gros. Tots son iguals: quan els deixes sense arguments t'anomenen franquista, fatxa i botifler. I tot, per la seva incapacitat de citar una sola de les suposades "mentides" que he dit. Quin nivell moral i intel.lectual...
Les mentides del Ramon
Anònim, 09/02/2016 a les 11:40
+22
-0
El Ramon D és una mentida en si mateix. Un mentider pallasso, perquè es pensa que enganya algú, el pobre. Mentre milers de catalans han evolucionat i ara són independentistes, el Ramon D és un fòssil que no s'ha mogut ni un mil·límetre: era botifler, és botifler i l'enterraran sent botifler. ¡Arriba España, Ramoncito! ¡Arriba España!
Gran resposta
Ramon D., 11/02/2016 a les 20:19
+1
-12
"Una mentida en si mateix". Gran resposta, sí senyor. Així pots acusar indiscriminadament tothom de mentir. Quan la gent es defensa legítimament d'aquestes acusacions, li dius que és "una mentida en si mateix" i assumpte solucionat. Mare meva, cada dia al·lucino més amb la capacitat argumentativa del nacionalisme.
Les mentides del Ramon
Anònim, 12/02/2016 a les 07:53
+11
-1
El Ramon D no suporta que el deixin ben retratat. És un botifler i un nacionalista espanyol fins al moll de l'os, però no vol que la gent ho sàpiga. Ni tan sols té valor per confessar-ho públicament. Com si tot el que diu no ho demostrés. Au, noi, vés al circ a fer pallassades i deixa'ns en pau.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i periodista i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En dramatúrgia ha estrenat: Èric i l’Exèrcit del Fènix, Teatre Borràs de Barcelona (2007); Trifulkes de la Katalana Tribu, Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (2012); Onze.Nou.CATorze (1714), Born i Festival Grec (2013-2014); i Taula rodona, o la joia de ser catalans (coautor amb Pere Calders), Casal de Cultura de Valldoreix (2013). En conte i novel·la ha publicat: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau. I en assaig: Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i les obres teatrals La joia de ser catalans (2015) i Abans que pugi el teló (2016).

A Twitter: @valex_cat
La manifestació d'aquest dissabte a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular | El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 23:06 OPINIÓ Rendir-se no és una opció. Article de Laura Pinyol.
 22:30 LA VEU DE NACIÓ Diguem no. Article de Germà Capdevila. 
 22:29 OPINIÓ Confrontació. Article de Jaume Barberà.
 22:28 OPINIÓ Eleccions o independència? Article de Quim Torra.
 22:13 Carod-Rovira demana a l'expresident de la Generalitat i actual senador José Montilla que no voti  «contra Catalunya».
 21:50 Rajoy pot controlar el Govern si no va impedir l'1-O? Cinc claus per a una setmana decisiva. Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular. El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència. Informen Ferran Casas Joan Serra.
 21:40 ERC arrasaria en unes noves eleccions al Congrés, segons una enquesta d'«El Periódico». Els republicans superarien amb claredat els "comuns" i el PDECat obtindria la mateixa representació que PP i Ciutadans.
 21:08 Ertzaines promouen un manifest a favor dels Mossos i Trapero. Els agents bascos surten en defensa de la feina feta per la policia catalana davant la "constant i reiterada desqualificació" que pateix.
 20:40 L'independentisme tornaria a aconseguir la majoria absoluta d'escons al Parlament, segons una enquesta d'«El Periódico». ERC, PDECat i CUP també sumarien més vots que en els comicis del 27 de setembre del 2015.
 20:30 Els "comuns" reclamen un nou front constituent per aturar l'ofensiva de l'Estat, per Sara González. El partit de Xavier Domènech proposa a l'independentisme sumar esforços entorn a la Taula per la Democràcia sense convocar eleccions. "El calendari dels 18 mesos ha fracassat. No es tracta de renunciar a la independència, sinó de recalendaritzar-ho tot", diu un dirigent de la direcció.
 19:59 L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avisat aquest diumenge, des de París, que unes eleccions a Catalunya convocades per l’Estat a partir del 155 “no serien una solució”. Tot i admetre que uns comicis “tard o d’hora” se celebraran, perquè “s’ha arribat a l’esgotament d’un procés”. Colau ha demanat una convocatòria a les urnes  amb “una normalitat institucional, sense una DUI i ni el 155”.
 19:45 Serret alerta que l'aplicació del 155 «posa en risc les polítiques agràries». La consellera d'Agricultura ha afirmat que durant els pròxims dies el Govern estudiarà amb més detall les implicacions que pot suposar l'aplicació de l'article per part de Madrid.
 18:49 El Sindicat de Periodistes de Catalunya rebutja "frontalment i radicalment" la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans. Afirma que és un "intervencionisme desmesurat i interessat" i que "vulnera les competències del Parlament". Considera "especialment sagnant" que ho faci un Govern caracteritzat per una utilització dels mitjans públics estatals com la RTVE. "Pura ironia" que ho facin en nom de la "informació veraç, objectiva i equilibrada".
 18:34 Centenars de persones s'han aplegat aquest diumenge, a primera hora de la tarda, davant la caserna del Bruc per donar suport a les forces armades. Els manifestants han entonat càntics a favor del rei Felip VI i l'exèrcit i han demanat l'empresonament de Puigdemont i Trapero.
 18:20 El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest diumenge, en la cloenda del congrés del partit de Madrid, que "s'activi el 155 dependrà de la decisió última de Puigdemont". Sánchez ha apuntat que tots els estats membres de la UE "tenen el seu propi 155 per afrontar els embats unilaterals per intentar trencar la integritat territorial". "Ningú ha fet tant contra aquest autogovern de Catalunya com el secessionisme", ha determinat i ha carregat contra el Govern: "El problema de Catalunya no és Espanya, sinó els seus mals governants". 
 18:09 ERC posa en mans de José Montilla la continuïtat del PSC al govern comarcal del Bages, informa Pere Fontanals. Els republicans veuen inviable l'acord si el socialista català al Senat vota a favor de l'aplicació del 155.
 17:50 El PDECat manté el pacte de govern amb el PSC a Girona. Des de l'executiu municipal asseguren que "ara no és moment" de ruptures tot i l'aval socialista a l'aplicació de l'article 155.
 17:35 VÍDEO Els Bombers de Manresa fan sonar les sirenes en protesta per l'aplicació del 155.
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Un centenar d'agents de la policia basca surten en defensa de la feina feta per la policia catalana davant la "constant i reiterada desqualificació" que pateix
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González | Adrià Costa
Ferran Casas | 5 comentaris
01/01/1970
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 4 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules
01/01/1970
Recull d'imatges d'Adrià Costa
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"