El llarg camí cap a la transparència

«Resum de l’intent: 6 pàgines web diferents, 11 desplegables, 2 possibilitats de descàrrega del mateix formulari, la necessitat d’un IDCAT SMS (previ registre) per a poder-me autenticar com qui sóc realment»

| 01/01/2016 a les 11:16h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/01/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Avui ho he intentat. He volgut saber com presentar una reclamació a la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública. He entrat al portal de Transparència de Catalunya. He cercat la secció de la Comissió de Garantia per saber com funciona i he trobat un enllaç a la dreta de la pàgina web on sota l’epígraf “Destaquem” hi posa “Fes una reclamació”. He clicat aquest punt i he anat a parar a una nova pàgina, aquesta vegada fora del portal de Transparència de Catalunya i sí dins del portal de Tràmits de la Generalitat de Catalunya. En aquesta nova pàgina titulada “Reclamació davant la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP)” i ha un enllaç a la part inferior on hi posa “Presentar la reclamació”. Hi he entrat i hi he trobat cinc desplegables informatius sobre els terminis, la documentació a presentar, altres requisits, taxes i altra informació. La més divertida és “altra informació” atès que et porta al punt d’inici de tot el procés. La de “taxes” ens informa que no hi ha taxes associades en aquest tràmit. La més interessant és la de documentació a presentar: còpia de la sol·licitud d’accés a la informació, còpia de la resposta que us ha enviat l’Administració, còpia de l’escrit que heu adreçat a l’Administració en el qual demaneu que faci efectiu el lliurament de la informació ..., còpia del recurs de reposició, si s’escau, i de la seva desestimació ..., i un annex de dades específiques, de presentació obligatòria, que t’envia a un formulari en word. En aquest annex de dades específiques s’informa que pots sol·licitar la “mediació” de la GAIP en tot aquest procés. Ara, jo vull fer la reclamació, la mediació ve després. On és el formulari principal? Perquè aquest és només un annex.

Seguim. A la mateixa pàgina tens dues possibilitats: “Reclamar per internet” o “Reclamar presencialment”. S’obren dos desplegables que informen com fer-ho en cada cas. Ambdós tenen formularis ad-hoc. El farem per internet. S’informa en cinc passos tot el que s’ha de fer. El cinquè ens diu que caldrà que el formulari el signis electrònicament. Ara bé, i l’annex de dades específiques? Que s’ha de signar? He de signar un word o he de generar un pdf per a continuació signar-lo electrònicament? Diu que ho puc fer amb IdCat SMS un sistema àgil que t’envia un codi al teu mòbil. Però primer t’has d’identificar i registrar a no sé on. Em decideixo a omplir el formulari per internet clicant la pastilla “Ves-hi”. I entro en un nou portal que en realitat és el portal de Tràmits de la Generalitat per amb l’estètica antiga. M’hi trobo un procediment per descarregar-me el formulari, en pdf. Ara bé, si no tens l’Adobe Reader versió 9.1 o superior no hi ha manera humana de fer-ho. Ho intento igualment. Clico el “descarrega el formulari” i em trobo de nou amb una nova pantalla per tornar-me a descarregar el formulari! A! És clar, es tracta de poder visualitzar el formulari a nivell informatiu però sabent que l’hauràs de signar electrònicament igualment i que sense “autenticació” no el podràs tramitar. L’obro igualment i em trobo amb un missatge inquietant: “To view the full contents of this document, you need a later version of the PDF viewer.” Sense la versió adequada de l’Adobe Reader, versió 9.1, programa propietari, no puc veure el formulari, no el puc omplir i, per tant, no puc presentar la reclamació.

Resum de l’intent: 6 pàgines web diferents, 11 desplegables (alguns amb informació repetida), 2 possibilitats de descàrrega del mateix formulari, la necessitat d’un IDCAT SMS (previ registre) per a poder-me autenticar com qui sóc realment, la necessitat de versions actualitzades d’Adober Reader i la possibilitat darrera de si em falla tot això, presentar presencialment la reclamació. Per fer-ho m’he de descarregar dos formularis addicionals, omplir-los, imprimir-los, signar-los a mà i presentar-los en persona a qualsevol oficina de registre de la Generalitat o a la seu de la GAIP. Sort que avui no volia reclamar res sinó només saber com fer-ho. No vull saber com em sentiré el dia que algú m’hagi denegat l’accés. El llarg camí per la transparència passa, en primer lloc, per desburocratitzar els procediments. La burocràcia al servei del ciutadà i no pas al servei del sistema, siusplau.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

En què s'ha convertit el funcionari
Antoni Durán, 01/01/2016 a les 18:08
+3
-2
És elemental:
Els burrócatas funcionaris porten 36 anys de "democràcia" sense donar un pal a l'aigua i sense que els seus caps els exigeixin donar-ho. Tots estan afiliats a algun partit i han entrat amb recomanació. Han aconseguit coses inversemblants com que les infraccions urbanístiques no prescriguin fins als 6 anys (abans de la democràcia prescrivien al cap d'un any)
És a dir, que amb la democràcia, el funcionari necessita 6 vegades més de temps per al mateix treball...
I el que Vè. explica sobre el procediment per denunciar, és congruent amb el principi fonamental del funcionari actual: a aquests llocs de treball no poden accedir els més preparats per al servei públic, sinó els que porten molts anys afiliats als partits polítics o són parents o amics dels que ocupen el poder.
Sense transparència no hi ha independència
Anònim, 08/01/2016 a les 10:55
+1
-0
Això és el que havien de cridar tant els de la plaça de la Catedral com els de la plaça de S.Jaume,ahir.Això és el que s´havia de reclamar en les macro-manifestacions,ben segur que ara no estariem en aquesta situació.
Però això no interessa a ningú,ni interessa que interessi.
I el més trist és que els nostres polítics ens vulguin fer creure el que no és
1+1 = 3
JLMK, 08/01/2016 a les 20:14
+0
-0
Ja se sap allò de la famosa Llei o Principi (dels de Peter, em sembla) que diu, aplicat als funcionaris, que 1 + 1 = 3. És a dir : que "1 funcionari més 1 altre funcionari, de ben segur que entre tots dos aconseguiran crear feina per a un TERCER funcionari". I la burrocràcia funciona així a la majoria de paisos : n'hi ha molt pocs en els que l'Administració funcioni amb criteris empresarials de "rendiment " i el Funcionariat sigui exigidament eficient i productiu.

De fet, si us ho mireu bé, l'aspirar a la condició de "Funcionari" és tota una declaració de principis i de "projecte de vida". Una "filosofia" basada en la absoluta manca de control i de responsabilitat, i en la seguretat que, per la seva pròpia condició, l'Administració Pública no farà mai "suspensió de pagaments" ni "tancarà l'empresa". Apart de que el càrrec és vitalici, és clar, amb suculentes jubilacions...

El Funcionariat, a més, constitueix el necessari i imprescindible suport operatiu de tota la corrupció anomenada "política". Per a poder ser corrupte, un polític necessita poder "manar" al voltant seu dues dotzenes de funcionaris corruptes : per aixó hi ha tants funcionaris que --de fet-- si poden es passen a la política. La qual, per cert, és infinitament més "rentable" que el simple funcionariat...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Joan Soler Jiménez
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, reunits a la Moncloa | Twitter.
01/01/1970
Els socialistes també avancen que l'aplicació de l'article 155 comportarà la intervenció de TV3 i dels Mossos d'Esquadra
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències de l'1 d'octubre
 10:38 ÚLTIMA HORA El PP i el PSOE pacten convocar eleccions a Catalunya el gener. El Consell de Ministres es reunirà aquest dissabte de forma extraordinària per aprovar les mesures derivades del 155.
 10:32 VÍDEO El PSOE ja confirma que s'intervindrà TV3. La secretària d'igualtat del partit Carmen Calvo considera que la Generalitat, els mitjans de comunicació i les forces de seguretat "han de ser neutrals".
 09:53 El CTTI espera l'arribada de la Guàrdia Civil per buscar correus de l’1-O. Els treballadors esperen a l'interior però els agents, que han de buscar informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum, encara no han arribat.
 09:50 Ada Colau reclama al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que renunciï a la via unilateral perquè redueix els consensos. "No donarem suport a una declaració unilateral d'independència, assumeixi la forma que assumeixi", adverteix.
 09:49 Ada Colau retreu a Iceta que dugui una xapa a favor del diàleg i vegi "inevitable" l'aplicació del 155. "Si està pel diàleg, no pot estar pel 155", defensa.
 09:49 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que el pacte amb el PSC a l'Ajuntament "funciona molt bé", però creu que no es pot concebre l'aplicació de l'article 155, cosa que podria portar a trencar l'acord de govern de BComú amb els socialistes, segons ha dit als Matins de TV3.
 09:22 Junqueras aposta per declarar la independència «el més aviat possible». El vicepresident del Govern rebutja convocar unes eleccions autonòmiques: "Crec que no és la millor manera d'avançar".
 09:15 El diputat de la CUP al Parlament Benet Salellas defensa: "La república catalana és l'única possibilitat de defensar-nos dels atacs de l'estat espanyol". Ho ha dit als Matins de TV3.
 08:59 Oriol Junqueras assegura que el trasllat de seus socials d'empreses fora de Catalunya "no té impacte" sobre la recaptació de l'IVA, l'IRPF ni l'impost de societats. A més, defensa que la decisió de les companyies és "temporal".
 08:55 Oriol Junqueras, sobre el nou registre de la Guàrdia Civil al CTTI per buscar correus de l'1-O: "És diàleg a tota màquina".
 08:51 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil es persona al CTTI per buscar correus de l'1-O.
 08:49 Oriol Junqueras rebutja convocar unes eleccions autonòmiques. "Crec que no és la millor manera d'avançar", argumenta.
 08:49 Oriol Junqueras afirma que, si depèn d'ell, la declaració d'independència es farà "de la millor manera i en el temps més curt possible".
 08:48 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, no descarta que acabi empresonat: "No ho he descartat mai". Ho ha dit en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio.
 
 08:36 L'independentisme pressiona l'Estat amb cues per retirar diners dels bancs. ANC i Òmnium demanen als ciutadans que treguin efectius de les cinc principals entitats financeres i que, en el cas del Banc Sabadell i La Caixa, especifiquin el rebuig a la decisió del canvi de seu.
 08:32 ​Fernando Martínez-Maillo considera "una barbaritat" la crida de l'ANC i Òmnium a retirar diners dels caixers, i afirma que "potser és per pagar la fiança del senyor Mas". Segons ell, "aquestes organitzacions han demostrat la seva actitud anticonstitucional".
 08:32 El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, assegura que Puigdemont té de marge per "rectificar i tornar a la legalitat" fins que se celebri el ple del Senat. No obstant això, ara com ara "no queda cap altra opció que aplicar l'article 155", segons ha dit en declaracions a la Cadena SER. L'objectiu últim és convocar eleccions, ha afegit.
 08:03 Arrenca la primera "acció directa pacífica" convocada per Crida per la Democràcia per pressionar l'Estat. De moment, poc moviment als caixers del cinc grans bancs de Catalunya.
 23:54 Inés Arrimadas titlla d'"irresponsables" l'ANC i Òmnium per la crida a retirar diners dels bancs. Crida per la Democràcia insta la ciutadania a fer-ho aquest divendres, de 8 a 9 del matí, als cinc principals bancs.
 23:34 VÍDEO El «Polònia» versiona el «Help Catalonia» d'Òmnium: «Forget Catalonia». El programa d'humor ha girat la truita i ha posat al davant de la càmera la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria demanant ajuda per Espanya davant els "deu o vint" catalans independentistes.
 23:33 Ciutadans a Manresa afirmen que "se senten tristos" pel que va passar l'1 d'octubre i amb l'empresonament dels "Jordis". El ple de l'Ajuntament de Manresa demana la dimissió i declara persones "non grates" Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo i Emilio Ablanedo, i exigeix el cessament immediat del responsable directe de l'operatiu, Diego Pérez de los Cobos.
 23:16 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil abandona la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida després d'onze hores. Han estat recopilant les gravacions de la centraleta de comunicacions de la comissaria de Ponent l'1-O i la informació dels mòbils de dos comandaments i un agent.
 22:06 VÍDEO Un centenar de persones reben Albiol a Sant Cugat amb una cassolada per reclamar la llibertat del Cuixart i Sànchez. El president del PP català ha assistit a la inauguració de la nova seu a la localitat vallesana.
 22:05 ÚLTIMA HORA ANC i Òmnium criden a retirar diners dels bancs per pressionar l'Estat. Les associacions demanen als ciutadans que treguin efectius de les cinc principals entitats financeres i que, en el cas del Banc Sabadell i La Caixa, especifiquin el rebuig a la decisió del canvi de seu.
 21:40 VÍDEO Crida per la Democràcia, abans d'anunciar les accions directes: «Recorda, no estàs sol». L'entitat ha publicat un vídeo a les xarxes socials en què recorda que "junts ho podem tot", en referència a les futures mobilitzacions organitzades pel sobiranisme.
 21:37 El vicepresident Oriol Junqueras ha admès aquest dijous que el Govern està "gens satisfet" amb el fet que algunes companyies hagin traslladat les seus socials fora de Catalunya, però ha volgut remarcar que hi ha 260.000 empreses que es mantenen.
 21:24 Agbar reubicarà la seu social a Barcelona quan es recuperi l'«estabilitat». El conseller delegat de la companyia assegura que traslladar-se a Madrid va ser una decisió "dolorosa".
 21:11 Unes 700 persones protesten contra el govern espanyol en dues manifestacions pel centre de Girona. Durant les marxes s'han escoltat crits contra l'aplicació de l'article 155 i demanant la llibertat de Sánchez i Cuixart.
 21:04 Jordi Ballart guarda silenci davant de l'aplicació del 155 amb l'aval del PSOE. L'alcalde de Terrassa va assegurar que plegaria per "ètica" si els socialistes avalaven la intervenció de l'autonomia catalana. Informa Albert Prieto i Sergi Ambudio.
 20:44 Europa insisteix: "No hi ha espai per a la mediació internacional". Donald Tusk, president del Consell Europeu, assegura que Catalunya "no forma part a nivell formal" de les converses entre els líders del continent.
 20:31 VÍDEO El Teatre Nacional, dempeus cridant «llibertat» per Sànchez i Cuixart. El TNC ha dedicat l'estrena de l'obra "Desig sota els oms" als líders sobiranistes empresonats.
 20:30 La pluja frustra la segona concentració a Tarragona per exigir l'alliberament de Cuixart i Sànchez. Tot i les condicions meteorològiques adverses, una cinquantena de persones s'han aplegat a les portes de la subdelegació del govern espanyol per demanar la llibertat dels «presos polítics». Informa Jonathan Oca.
 20:19 La referència cinematogràfica del «The Telegraph» per il·lustrar l'independentisme. El diari britànic publica una vinyeta representant el procés català coincidint amb l'anunci de l'aplicació del 155.
 20:09 PRIMÍCIA ERC ja està a punt pel pitjor escenari: té un pla per si la il·legalitzen. Els republicans han informat els seus quadres sobre com reaccionar per preservar l'organització i la logística del partit. Per Roger Tugas. 
 20:03 La Fiscalia maniobra perquè el Govern aparti Josep Lluís Trapero de les seves funcions. El ministeri públic demanarà a l'Audiència Nacional que notifiqui al Departament d'Interior les mesures cautelars contra el major per sedició i s'apliquin les normes disciplinàries de l'estatut de la policia catalana.
 19:49 L'anunci del 155 ja afecta l'economia: l'Ibex tanca en vermell i la prima de risc s'enfila. Melià Hotels i la immobiliària Colonial han liderat les pèrdues del selectiu espanyol a la borsa.
 19:47 Les càrregues de l'1-O van ser «desproporcionades i violentes», segons entitats de drets humans. ​Un informe de la plataforma #SomDefensores denuncia l'ús de la força per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil el dia del referèndum.
 19:46 EN PROCÉS «En un escenari de conflicte, Espanya sap que hi té molt a perdre». Oriol March, redactor de Política de NacióDigital, analitza els passos previs a l'aplicació del 155 i l'aixecament de la suspensió de la declaració de la independència.
 19:10 Concentració davant la delegació del govern espanyol per l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Desenes de manifestants convocats per la CUP protesten sota la pluja per l'empresonament dels presidents d'Òmnium i ANC.
 19:05 Les càrregues de l'1-O van ser «desproporcionades i violentes», segons diverses entitats de drets humans. Un informe de la plataforma #SomDefensores, presentat aquest dijous, denuncia l'ús de la força per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil el dia del referèndum.
 18:53 Ple monogràfic o debat de política general: les vies per declarar la independència; ho expliquen Sara González i Oriol March. Junts pel Sí i la CUP perfilen la millor manera d'aixecar la suspensió amb l'horitzó de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. L'independentisme sospesa sotmetre a votació el procés constituent per sumar suports dins de Catalunya Sí que es Pot.
 18:49 El mail que ha enviat el govern espanyol a l'ambaixador belga: «Prenem nota». Madrid s'ha queixat al representant del govern de Bèlgica a l'Estat per les declaracions del primer ministre Charles Michel fent una crida al diàleg.
 17:36 Demanen un "relleu urgent" dels agents de la Guàrdia Civil destinats a Catalunya per aturar el procés independentista. L’Associació Espanyola de la Guàrdia Civil es mostra convençuda que de voluntaris "no en faltaran".
 17:28 Carme Forcadell, al «Frankfurter Allgemeine»: «Europa no pot mirar més cap a una altra banda». La presidenta del Parlament denuncia al diari alemany que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són "presos polítics".
 17:28 El Parlament Europeu descarta fer un debat sobre l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El vicepresident del PPE, Esteban González Pons, ha afirmat que l’Eurocambra no pot “censurar” l’acció de la justícia quan s’actua “d’acord” amb la llei.
 17:19 Vladimir Putin: «Europa hauria d'haver pensat molt abans en el problema de Catalunya».
 17:04 De L'estaca a La flama: 155 cançons de lluita per aplicar aquests dies. Una llista d'Enderrock amb temes que criden "a la revolta, a la unitat, a la resistència i, sobretot, a la pau per davant de tot".
 16:19 Urkullu demana al govern espanyol que no apliqui l'article 155 perquè no s'ha declarat la independència. El lehendakari reclama a Puigdemont i a Rajoy que dialoguin "sense condicions ni humiliacions".
 16:12 El Suprem manté la intervenció de Montoro als comptes de la Generalitat. El tribunal rebutja el recurs del Govern i recorda que els diners del FLA no es poden destinar a "finançar una activitat inconstitucional" com el referèndum.
 16:09 L'ex-primer ministre d'Itàlia i líder del partit Forza Italia (FI), Silvio Berlusconi, ha assegurat que ell no hauria enviat la Guàrdia Civil per impedir l'1-O. "És una crisi molt difícil que, crec, pot resoldre's amb el diàleg. Jo no hauria enviat la Guàrdia Civil als catalans per obstaculitzar el vot en el referèndum", ha declarat quan ha arribat a Brussel·les per participar en una reunió del Partit Popular Europeu (PPE) prèvia al Consell Europeu.
Entrades anteriors »
Ferran Casas
01/01/1970
Les entitats han decidit que la primera víctima de l'acció directa siguin els bancs, que han decidit jugar un rol polític. Avui també són notícia el consell europeu, els pactes del PSC, les 155 cançons de lluita, el manifest dels «clàssics» de l'ANC, la pantanada de Tous i Quimi Portet
Carles Puigdemont, en un acte amb els Mossos d'Esquadra | Govern
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern