Les lleis inalterables del procés

«Diumenge es va acabar definitivament el procés i la possibilitat de la independència de Catalunya per a dues generacions. Els catalans no tenim remei»

| 29/12/2015 a les 00:01h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 29/12/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Diumenge es va acabar definitivament el procés i la possibilitat de la independència de Catalunya per a dues generacions. Els catalans no tenim remei. Bé, per ser exactes des de setembre de 2012 ja s’ha donat per mort el procés independentista com a mínim una dotzena de vegades. Només cal que escolteu qualsevol tertúlia i escolteu la cançoneta de sempre: que si la política catalana pateix d’excés de gesticulació, que si els nostres representants no saben llegir els resultats, que si no es posen d’acord ni per la pregunta, que si no es farà el 9-N (ho sap tothom!, repetien mirant-nos per sobre l’espatlla...), que si Mas no convocarà eleccions plebiscitàries, que si no hi haurà llista unitària, que si el dia que voti tothom l’independentisme perdrà estrepitosament... És la cançoneta que des de fa més de quatre anys es va sentint a les tertúlies de qualsevol mitjà. Amb el resultat esperpèntic de l’assemblea nacional de la CUP d’abans-d’ahir, el tertulià reforçarà la seva anàlisi i recorrerà a Tarradellas per dir que en política l’últim que es pot fer és el ridícul i ens recordarà que l’independentisme és l’únic animal que ensopega amb ell mateix.

Però el que sí que sabem és que el procés, fins ara, continua regint-se almenys per dues lleis inalterables. La primera és que tot i patir pujades i baixades molt sonades que afecten emocionalment a les seves bases, el suport a la independència es manté i no baixa de cap de les maneres. Mai es repetirà la darrera mobilització de la Diada però sempre se supera; fins i tot les eleccions sempre van bé i l'única vegada que un partit no específicament independentista guanya les eleccions, els diputats catalans aconsegueixen bloquejar diabòlicament la política espanyola per dos o tres mesos. O potser..., per dos o tres anys!

La segona llei del procés és que tots els entrebancs interns, que són molts i col·locats estratègicament cada sis mesos, s’acaben solucionant de la mateixa manera. I quina és aquesta manera? D’una forma inesperada que mai ningú havia previst abans, al darrer minut i sempre de manera prou positiva per continuar el procés ben viu. Recordem la formulació de la pregunta que es va solucionar en poques hores, recordem la consulta del 9-N que tot i prohibida dues vegades es va celebrar, i recordem les eleccions plebiscitàries i la llista unitària aconseguida només després d’haver eliminat el fre de mà que posava Duran.

Per donar compliment a aquesta llei abans-d’ahir encara no es podia decidir la investidura, hauria estat massa fàcil. Faltava encara exhaurir el marge fins al 9 gener i per això els astres van confabular-se per donar aquest inesperat empat que allarga l’agonia. En tot cas, ben aviat sabrem si el procés té lleis inalterables o es carrega fins i tot les seves. Ho podrem saber el dia 2 de gener a la nit o posar-hi encara més emoció i esperar fins i tot al moment de les votacions del darrer ple, que és el que probablement acabarà passant...

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Idees
Anònim, 29/12/2015 a les 04:54
Interessant
+86
-5
La independència és la sol.lució a molts dels problemes que té plantejats el país i és la clau de volta que ens obre les portes a la regeneració democràtica. Aquest procés, però, produeix estralls en totes les formacions polítiques, no perquè la independència sigui un problema, ans al contrari, el que és un problema és la reacció en contra del dret de decidir i la ceguesa política que gira l'esquena a una realitat emergent. Construir un nou estat no vol mitges tintes. Primer es van desmembrar els socialistes amb el senyor Pere Navarro al capdavant. Després CiU, amb la final desfeta d'Unió i el senyor Duran. Els companys d'ICV, amb el senyor Herrera i la senyora Camats també han plegat veles per manca de coherència. El PP cada cop més residual a Catalunya, ni amb la senyora Camacho i ni amb el senyor Albiol. Ara, d'una forma esperpèntica, la CUP, personificada amb la senyora Gabriel i el senyor Baños ja veurem com acaben si entenen que la prioritat no és la ideologia ni el partit. La senyora Colau encara neda i guarda la roba, però aviat s'haurà de pronunciar. Una llàstima, però no entendre ni saber interpretar el clam de tot un poble, que any rere any es manifesta de forma multitudinària, pacífica i alegre, té les seves conseqüències. Volem polítics a l'alçada de les circumstàncies. Tothom li carrega al President Mas l'origen de tanta desfeta. Però no és cert. Ell no és el responsable. Ell és qui millor ha interpretat el batec del poble que reclama llibertat. Finalment, han entès, juntament amb el senyor Junqueras que cal UNITAT i sentit d'estat. Si hi tornéssin a haver noves eleccions Junts pel Si hauria de repetir la seva proposta amb MES i Reagrupament ampliat amb integrants de la CUP, de Podem i més representants de la societat civil de tots els àmbits que estiguin a favor de la independència i que hagin entès que per tenir un estat propi no hi ha cap altra fórmula que la de la UNITAT. Seria antidemocràtic que la nova Constitució Catalana no contempli que a Catalunya hi pot haver partits de tot l'arc parlamentari i per tant, acceptada i consensuada per tothom. Les noves eleccions hauran de ser un nou plebiscit. Des d'Espanya MAI acceptaran un referèndum i la CUP, Podem i Unió ho haurien d'entendre. Hem d'ampliar encara més, la base social de l'independentisme d'una forma visible, completament transversal. El procés continua i és més viu que mai. Creieu-me. No en dubteu.
Pobra y triste Catalunya!
Anònim, 29/12/2015 a les 06:56
+25
-107
El procés no només depèn dels aproximadament 2 milions de catalans. Doncs també depèn dels 2,1 milions de catalans que passen del procés, com també depèn de la resta dels espanyols.

Em desconcerta molt que persones cultes (o suposadament cultes) es puguin creure aquest conte impossible del procés.

Sense pacte o sense guerra no hi ha independència. Això ho sap tothom. Però, és clar, el temps va passant amb ells en el poder i els comerciants venen productes amb l'estelada. I la població que el segueix, com els ratolins que seguien al flautista d'Hamelin, fins que s'ofeguin tots.
No defalliu!
Anton Monner, 29/12/2015 a les 07:06
Interessant
+84
-6
Decebuts, sí, i molt!. Vençuts, mai!. Continuem lluitant. Els procés és difícil, molt!. Però, nosaltres, els catalans no ens hem de posar pals a les rodes. Suavitzem els camins i allunyem-nos dels pessimismes. Si no ho fem així donem la raó als nostres enemics. I atenció en tenim molts!. Seguim lluitant el més units possible, i guanyarem!
Més tristesa
Rupert de Deutz, 29/12/2015 a les 09:31
+10
-42
Articles com aquest són senzillament tristos. La fe en que el procés no s'atura és tan vertadera i falsa alhora com la de tots aquells que, al llarg de la història, en el mateix moment de triomfar ja haurien d'haver vist que acabarien portant els seus a la ruïna: precisament perquè el procés no es va aturar. Amb els números de les darrers eleccions autonòmiques i generals a la mà, amb les divisions internes i els espectacles que estem presenciant, és clar pel qui vulgui veure-ho que, encara que el procés tirés endavant i fins i tot acabés aconseguint la independència, en dos dies el país estaria trencat entre els qui voldrien la revolució i els qui voldrien mantenir l'statu quo, entre els qui voldrien retornar a Espanya fins i tot partint el nou Estat i els qui voldrien radicalitzar la separació a qualsevol preu, etc. La cosa és tan trista com això: llegiu l'article de Gaziel a La Vanguardia del 10 o 11 d'octubre de 1934. Els catalans mai no havíem tingut tan autogovern com en els darrers 40 anys i mai no havíem tingut tan poder a l'hora de condicionar els governs centrals. Hem tingut i tenim molts dels beneficis d'estar a fora sense estar a fora, com també alguns dels corresponents inconvenients, naturalment. Però nosaltres, com a bons romàntics que som, volem TOTS els beneficis d'estar a fora sense perdre'n CAP dels de estar a dins. I això és impossible no sols perquè "ells" no ens deixaran, sinó perquè nosaltres no podrem amb les nostres pròpies contradiccions. Potser encara passarà que els independentistes conservadors, arrossegats ara pel seu romàntic líder bandoler, en el futur acabin necessitant el PP espanyol per aturar els simpàtics xicots de l'ala més esquerranosa del "mateix" independentisme... Prefereixo no seguir perquè em posaré a plorar. Per si de cas: això no és un exemple del clàssic derrotisme dels catalans, sinó simplement el típic exercici de realisme que els romàntics mai no volen assumir. Somiar sempre és més bonic. I molt espanyol.
Jose Mari A.
Anònim, 29/12/2015 a les 09:39
+11
-59
Ya os dijimos que cataluña se rompería antes que España, y no hicisteis caso...
Felicito a Idees. 06:56
Anònim, 29/12/2015 a les 09:49
+32
-6
No em queda més remei que felicitar a Idees. Millor article que molts articles d'opinadors, tertulians i fins i tot caps d'algún partit polític.
"l’independentisme és l’únic animal que ensopega amb ell mateix"
Anònim, 29/12/2015 a les 09:58
+30
-2
I ho serà mentre els catalanistes no sapiguen fer una cosa que es molt sencilla però dificil de captar si no es té sentit d'estat: PRIORITZAR, es a dir posar le idees en una llista numerada i tindre-les clares.

Exemple: la mateixa CUP, mentre uns posen devant l'independencia, altres la questió social. Si es te sentit d'estat l'el.lecció es extremadament sencilla, perquè amb pais propi podras fer les coses sense demanar permis, i entre aquestes coses hi ha la cuestió social. Ara bé si prioritzes la questió social dons no cal sortir d'Espanya perque no ets l'unic que la prioritza, i per prioritzar això no cal que tinguis estat.

Que pasa? Dons que molta gent va ficada dins de partits barreja d'idees i no es donen compte que unes es contradeixen amb les altres. Exemple: C's, que quan van sortir es creien que eren d'esquerres, però amb l'ultranacionalisme espanyol que tenen, que sempre neguen però sempre demostren (practicament es l'unica idea clara que tenen), no es donen compte que l'ultranacionalisme no te res d'esquerres, i ara volen fer creure que son de centre per esgarrapar vots de despistats.

Ara hem pasat una primera fase, però cal una segona per posar a cadascú al seu lloc, per exemple a C's i a la CUP ("los extremos se tocan"). No hem de deixar que els partits ens vulguin fer creure lo que NO son jugant amb l'ambiguitat calculada, que curiosament, es lo que tots criticaven a Pujol.
De cap a eleccions!!!
CanRauxa, 29/12/2015 a les 10:56
+10
-3
Sincerament, amb l'escenari actual, el millor és convocar noves eleccions.
Amb segons quins companys de viatge saps que, tard o d'hora, tindràs problemes. No cal ni embarcar-se amb ells. La CUP ha fet gala d'una profunda coherencia, diuen alguns. Tan coherents que són capaços de fer embarrancar el procés per no admetre una persona. Tan coherents que fins i tot, no aprecien els esforços que ha fet JxSi en algunes concessions (anti-natura, venint de qui venen). Tan coherents que rebutgen la possibilitat de una moció de confiança si als 9 mesos els han "enganyat" (segons els seus paràmetres, es clar). Tan coherents i íntegres que defensen a ultrança a "españoleros" que estan entre les seves files i que brinden per lleis anti-immersió lingüística i es jacten de posar la bandera amb el toro al balcó. Tan coherents que al final acabaran fent un front comú amb partits d'obediència espanyola (com ja ha fet ICV) perque posaran per sobre l'eix esquerre-dreta que el seu país. Molt coherents, tot plegat...
En fi. S'ha intentat i no ha estat possible. A noves eleccions, segur que un bon grapat de vots que els van prestar aquells que (han bona fe i molt desconeixement) pensaven que votant la CUP s'acceleraria el procés. També uns quants "orfes" d'Unió que veuen que aquesta aventura no té cap futur.
El primer dia que es puguin convocar noves eleccions, que es faci...
Aznar no tenia raó
Anònim, 29/12/2015 a les 11:01
+21
-6
a Jose Mari A.

Aznar, quan va dir que abans que es trenqués Espanya es trencaria Catalunya, no es referia a la ruptura entre independentistes, sinó a la ruptura entre catalans.

La frase d'Aznar no es pot aplicar a les divisions entre independentistes. S'ha d'aplicar, en tot cas, a la divisió entre catalans independentistes i catalans no independentistes. El que volia dir Aznar amb la seva frase és que el procés català, abans de provocar la ruptura de l'estat espanyol, provocarà una ruptura entre catalans.

Ja està bé de fer servir la frase aquesta per referir-se només a les pugnes entre independentistes, i d'aquesta manera poder dir que Aznar tenia raó. Ara per ara, els fets no estan donant la raó a Aznar, perquè no s'està produïnt cap ruptura entre catalans independentistes i no independentistes.
molt bé Roger!
Anònim, 29/12/2015 a les 11:10
+22
-1
Cal tapar la boca als derrotistes, fatalistes, pessimistes, abandonistes i enterradors del procés en general.

Aquesta gent no diuen el que passarà, sinó el que els agradaria que passés.

El que passarà és que el nucli independentista, els dos milions de catalans que han anat cada any a l'11-S, que van votar sí el 9N i que van votar independentista el 27-S, no només seguirà unit, sinó que anirà creixent. Anirà creixent per la senzilla raó que l'independentisme és majoritari entre els adol·lescents.

O sigui que res d'escoltar-nos els nostres enemics, que actuen sovint disfressats d'analistes polítics imparcials. Ens cal ser pacients, mantenir la unitat, i no deixar de fer país, com hem fet en els darrers 70 anys. Un cop el país sigui prou fort i cohesionat, la independència vindrà per si sola.
Menys hipocresia
Raw, 29/12/2015 a les 12:58
+21
-1
N'estic fart que es doni tota la culpa només als polítics, són el boc expiatori. Els votants no tenim cap responsablitat en tot això? Penso que és cert que JuntsxSí no ha estat brillant alhora de negociar amb la CUP, també salta a la vista que els "anticapitalistes" pensen més en clau de partit que en clau de país. Està clar, però el 27S vam votar i la culpa d'aquell resultat endiablat és dels votants. Són diverses les persones que conec que eren de JxSí i al final es van decantar pels Cupaires perquè eren simpàtics o guais o perquè els consideraven els guardians de les essències (més independentistes purs).
Amb tanta frivolitat en unes el.leccions tan trascendents avui tenim el que tenim.
En resumen
Anònim, 29/12/2015 a les 13:46
+3
-19
En resumen: creeros que hasta ahora hemos triunfado y creeros que vamos a seguir triunfando.

Al parecer, si te crees que has triunfado, triunfas.

La realidad es lo que tú ves, aunque todos los demás -la inmensa mayoría de los demás- vean otra cosa.

El artículo refleja perfectamente el Procés y su nervio principal: creerse lo que no se ve o, mejor, no ver lo que no quiere creerse.

Así el Porcés puede durar mil años, o más.

Al final la desconexión (del Procés) será un requisito para conservar la salud.
Ostres, no trobo les pastilles...
Where are you Fromm, Erich?, 29/12/2015 a les 13:48
+1
-6
Les necessito per abans del 2 de gener al vespre o quan redimonis sigui que es reuneix l'Assemblea o el comitè o lo que redimonis es reuneixi de la CUP. Em podeu mirar si són per aquí? He regirat els calaixos i res. Deuen ser per allà. M'ho podeu mirar, si us plau?
....DITA...
MA, 29/12/2015 a les 15:48
+18
-2
TORNAREM A LLUITAR, TORNAREM A SOFRIR, TORNAREM A VÈNCER !!*!!
Ja era hora!!
Carles Marc, 29/12/2015 a les 18:28
+15
-1
Per fi veig reflectida en algú altre l'opinió que tinc del procés: que constantment hem avançat superant totes i cadascuna de les dificultats que ens hem anat trobant pel camí, no sense superar la primera de totes i prèvia a les altres: la manca de confiança en reeixir. Tot ha estat molt difícil una i altra vegada, i sempre hem acabat trobat una sortida quan ningú s'ho esperava.

De vegades, penso que molts indepes semblen aquell soci del Barça que sempre era pessimista, i que ni quan va arribar en Johan Cruyff com a entrenador del Dream Team va deixar de ser-ho.

Recordem, però, que amb Cruyff es van guanyar títols i reconeixement internacional. I que malgrat que semblava impossible, amb el temps van venir altres que fins i tot ho van superar.

Tinguem una mica de confiança, carai, que bona falta que ens fa!!..
El fracàs d'Ansar
Anònim, 29/12/2015 a les 18:38
+18
-1
Aznar ha fracasat a Catalunya. Pretenia fer el mateix que al pais Basc, però aquí les coses funcionen d'una altre manera. No hi haurà violència. Hi hauran pactes. I pactar no es baixar-se els pantalons com diuen els espnayols.
Senzillament i francament
Anònim, 29/12/2015 a les 19:49
+0
-5
El Barça funciona millor, tant nacional com internacionalment, l´opció del Laporta-Rahola, va quedar en evidencia, podem dir ben clar BARÇA 3 INDEPENDENCIA 0
Més tristesa
Noi de Palau, 29/12/2015 a les 20:27
+1
-5
Gràcies Rupert de les 9:31. La teva anàlisi em sembla la més encertada.
en resumen,29/12/2015,a les 13:46
Anònim, 29/12/2015 a les 22:46
+5
-0
en resumen,si et penses que les bajanades de burinot que has escrit són útils per a qualsevol ser humà.....doncs sí senyor,xupi-guai visca la iaia!
desconectar-se de les incapacitats mentals i egoïsme seria el millor que haurien de fer els sers humans.Les opinions de pacotille com ara aquestes d'aquest ser,són inútils i de curtíssims nivells ètic i mental.
No sabeu votar!
Joan CP, 30/12/2015 a les 10:15
+4
-0
Si si, aquest és el problema. Els culpables?
1.- La CUP, per confondre a gent fent creure que era un partit "normal" independentista.
2.-La gent: per creure-s'ho
La MAJORIA del pais NO ÉS anti-sistema-trotskista-comunista-ista-ista-anti-anti.
No LA MAJORIA no ho és.
Però enganyats pel que semblava la CUP molts que no ho els van votar.
Per això som on som.
La prioritat per molts és tenir la INDEPENDÈNCIA i després poder fer.
Per molts de la CUP aquest ordre no és així.
A VEURE SI HO ENTENEU I A LES NOVES ELECCIONS VOTEU ALS QUE REALMENT VOLEN LA INDEPENDÈNCIA.
Si després volem a Mas o no, a ERC o altres partits nous ja ho veurem, però ho veurem quan siguem independents.
ABANS NO
tot responent en rupert
davids, 30/12/2015 a les 10:32
+2
-1
són precisament aquestes actituts covardes les que han portat catalunya a ser una colonia castellana.aquesta covardia dels senyors com aquest tal ruppert,que traspuent resignació i baixessa moral,només tenen dues explicacions quan tens aquesta actitut ho estas a sou del conqueridor o ets un poca pena i vil llimac llefiscos.aquests personatges són tipics en tots els procesos d'independència,o tenen molta por o cobren per dir el que diuen.
Entre uns i altres
Anònim, 30/12/2015 a les 11:25
+3
-2
Diuen que la CUP ha ensorrat el procés per entestar-se en no acceptar una persona. Potser sí. També podem dir que Junts pel Sí ha ensorrat el procés per posar una persona per davant de la causa. Potser sí. Al final, entre uns i altres ens carregarem -si no ho hem fet ja- una ocasió històrica. Encara no és, però, el moment de celebrar cap funeral, encara som milions. La lluita continua.
Als amics tristos
Rupert de Deutz, 30/12/2015 a les 20:27
+0
-0
Al Noi de Palau: moltíssimes gràcies!
A l'amic Davids: llegeix, si us plau, l'article de Gaziel que cito al meu comentari. És molt instructiu. Com totes les lectures ideològicament variades que un tingui temps de fer sobre la història recent i antiga del seu país. I no et permetis tants insults i tants judicis d'intencions, perquè aquesta mena de coses, a més de ser lletges i poc agradables pel qui les rep, solen deixar poc espai per a les argumentacions i porten a cometre molts errors. I no sols errors intel.lectuals personals: també errors polítics i pràctics col.lectius. Guerres civils, per posar un exemple evident.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Roger Buch
Roger Buch (Barcelona 1970). Als matins, explico fets polítics i socials a la universitat i a les escoles. A les tardes, faig de consultor en temes de participació, associacionisme i tercer sector. Als vespres, escric llibres sobre passat, present i futur de l’independentisme català però molta gent em coneix perquè a les nits electorals em transformo en un homo-twitter (@rogerbuch). El millor de fer llibres, presentar-los; el millor de les conferències preparar-les i el millor d’aquests articles, els vostres comentaris.
Alts càrrecs del Govern detinguts, amb Oriol Junqueras i Carme Forcadell, a la Ciutat de la Justícia | Sergi Cámara
01/01/1970
Rajoy no ha volgut obrir el camí del 155 però ha optat per vies menys costoses políticament deixant sense autonomia financera la Generalitat i encaminant la presa de control dels Mossos | El temor a l'èxit del referèndum ha fet que opti per impedir-lo per la força amb una causa general i un desembarcament policial
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 23:30 OPINIÓ «La taca creix», l'article de Jordi Bianciotto. 
 23:29 OPINIÓ «1-O: la millor aportació catalana al projecte europeu», l'article d'Aleix Sarri. 
 23:28 OPINIÓ «Televisions i pluralisme (2)», l'article de Gemma Ubasart. 
 23:26 LA VEU DE NACIÓ «Això va de decidir», l'article d'Esteve Plantada.
 23:15 CRÒNICA Brogit policial i judicial contra l'1-O per amagar la supressió encoberta de l'autonomia; per Ferran Casas i Joan Serra Carné. 
 22:47 Mediapro habilita un espai de premsa per la nit electoral de l'1-O.
 22:43 Una jutgessa de Saragossa suspèn la cessió municipal d'un local per fer-hi una xerrada pel dret a decidir.
 22:04 Puigdemont acusa l'Estat de comportar-se com una «dictadura» per frenar l'1-O. El president de la Generalitat, en un acte de campanya del PDECat a Sant Cugat del Vallès, desafia l'Estat a explicar el cost del desplegament policial.
 21:33 Pep Guardiola: "Quan un poble demana votar, demana fer ús de la democràcia".
 21:33 Jordi Turull a Sort: "El 1 d'octubre estem convocats per defensar la diginitat d'aquest país".
 21:07 Carme Forcadell, sobre la denúncia de la Fiscalia per sedició: "A Catalunya no n'hi ha ni n'hi haurà, de violència”.
 21:06 CCOO, UGT, ANC i Òmnium impulsen una plataforma cívica contra les «agressions» de l'Estat.
 21:03 Esquerra Berga afirma que l'empresa que havia de repartir el butlletí ha sofert «coaccions».
 20:54 Forn respon al ministre de l'Interior que «no és necessari cap reforç» per garantir la seguretat; per Joan Serra Carné. 
 20:41 El TC rep els escrits de renúncia dels membres de la Sindicatura Electoral. L'alt tribunal havia imposat multes d'entre 6.000 i 12.000 euros diaris als membres i als síndics territorials.
 20:40 CRÒNICA Rufián, a Santa Coloma de Gramenet: «El franquisme no va morir el 1975 al llit, sinó que morirà l'1-O en una urna»; per Roger Tugas. 
 20:35 ÚLTIMA HORA El TSJC ordena el tancament de la web dels punts de votació de l'1-O.
 20:22 VÍDEOS «Visca Espanya i la Guàrdia Civil»: l'extremadreta es manifesta davant la seu de l'ANC.
 19:52 Marina Garcés apel·la a «una resposta col·lectiva contundent» davant l'Estat; ho explica Jordi Bes. 
 19:51 Requisen ordinadors a un hacker per replicar la web del referèndum; informa Mercè Molist.
 19:42 VÍDEO La paperera de la història, les clavegueres de l'Estat i l'1-O: així és la campanya pel «sí» del PDECat.
 19:41 Lluís Puig, conseller de Cultura, adverteix que la intervenció del pressupost de la Generalitat atura més de 30 actuacions del Departament de Cultura.
 19:36 Ensenyament respon a Millo que "no s'ha donat ni es donarà" cap instrucció als directors d'instituts a l'entorn de l'1-O. 
 19:28 Els agents de la policia espanyola a Reus reaccionen als crits dels independentistes. Han penjat la «rojigualda» a les finestres de les seves habitacions a l'hotel on s'allotgen. 
 19:20 L'alcalde de Mataró, el socialista David Bote, reconeix que l'única sortida al conflicte entre Catalunya i Espanya és "votar". Considera que el referèndum de l'1 d'octubre és il·legal però entén que la situació passa per les urnes. 
 18:54 Sànchez demana respecte pels periodistes dels mitjans espanyols: "Intenten fer la seva feina de la millor manera. Els professionals no són els mitjans de comunicació".
 18:54 Sànchez i Cuixart: «Si ens busquen, ens trobaran al carrer»; informa Sara González.
 18:50 El president d'Òmnium Cultural demana convèncer 7 persones perquè vagin a votar l'1 d'octubre: "Si fem això serem imparables!".
 18:49 Cuixart convoca els manifestants a fer "una encartellada massiva" diumenge a les 11h a les places de cada poble de Catalunya. 
 18:48 Comença el pregó de les festes de la Mercè de Barcelona, que va a càrrec de la filòsofa Marina Garcés.

 18:34 Continua la concentració davant del TSJC. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez parlen davant dels milers de manifestants. Cuixart assegura que "el poble de Catalunya sortirà a enganxar els cartells que els doni la gana. Ja ningú ens dirà què hem de fer". 
 18:32 Sant Cugat fa una crida a "la política i el diàleg" per solucionar el "conflicte polític". El consistori emet un manifest donant suport a les institucions catalanes i la democràcia. 
 18:30 Junqueras defensa que la Sindicatura Electoral "ja ha fet la seva feina". El vicepresident recorda que l'organisme ha actuat "en un context de repressió".
 18:22 VÍDEO Josep Maria Jové, rebut amb crits de «No esteu sols» en l'arribada al seu domicili de les Franqueses.
 18:20 La Fiscalia demana investigar la web que informa sobre on votar el dia 1 d'octubre. El ministeri públic ha reclamat aquesta mesura a la magistrada del TSJC, Mercerdes Armas, que investiga Puigdemont i els consellers del Govern pels preparatius de l'1-O.
 18:18 
 18:11 Ada Colau: "Aquesta no és una Mercè com les altres. La festa no pot ser aliena a la reivindicació que omple els carrers de Barcelona i Catalunya: MÉS DEMOCRÀCIA".
 18:10 «Rajoy o República»: el nou lema d'ERC per endurar la campanya de l'1-O.
 18:08 VÍDEO «Veus per la democràcia»: Òmnium recull veus de l'Estat a favor del referèndum.
 18:07 PERFIL Ismael Moreno, l'expolicia franquista que investigarà la «sedició» dels manifestants de l'1-O; per Oriol March. 
 17:54 La Internet Society, l'organització que vetlla pel bon funcionament de la xarxa, qualifica de "desproporcionat" i "inacceptable" el control a les xarxes per frenar el referèndum.
 17:49 Alumnes i professors dels tres instituts de Mollerussa es concentren a favor del referèndum de l'1-O.
 17:48 CANAL MADRID La repressió de Rajoy escampa l'incendi a l'Estat i pertorba l'estabilitat del seu govern; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes.
 17:48 L'ajuntament de Saragossa autoritza a Podem l'ús del pavelló municipal Siglo XXI de la capital aragonesa per celebrar diumenge l'"Assemblea de parlamentaris i alcaldes per la fraternitat, la convivència i les llibertats en favor d'un referèndum pactat".
 17:46 El Govern agraeix la tasca de Josep Maria Jové, cessat per protegir-lo del TC.
 17:44 Rússia considera el referèndum de l'1-O com un "afer intern d'Espanya" i assegura que no veu possible "interferir-hi". Així ho ha destacat el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, en declaracions a l'agència oficial RIA Novosti.
 17:14 La decisió de penjar la pancarta al consistori de la capital catalana compta amb el suport de BComú, el grup Demòcrata (la marca del PDECat), ERC i la CUP, mentre que el PSC ha expressat el seu desacord per no polititzar les festes i C's i el PP també s'han posicionat en contra.
 17:13 L'Ajuntament de Barcelona penjarà aquesta tarda una pancarta amb el lema "més democràcia" coincidint amb el tret de sortida de les festes de la Mercè, segons s'ha decidit en una Junta de Portaveus extraordinària, han confirmat a NacióDigital fonts municipals.
 17:05 El ple de l'Ajuntament de Barcelona de divendres vinent queda suspès i se celebrarà el 6 d'octubre.
 17:05 Tardà reivindica el concepte de Catalunya, "un sol poble", i assegura que si Franco no va aconseguir dividir el poble català, Rajoy tampoc ho podrà fer. "Val el mateix un vot pel sí que un vot pel no", afirma el diputat d'ERC.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Manuel Andrino està condemnat a tres anys i onze mesos pels fets de la Diada de 2013
Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. | Joan Parera
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital selecciona la Festa del Porc i la Cervesa, projeccions de cinema islandès, la Fira del Bolet i del Boletaire, la Fira de Sant Miquel, i la Fira de Calella i l'Alt Maresme
L'equip d'informatius de TV3 d'aquesta última temporada | TV3
Toni Vall | 8 comentaris
01/01/1970
«TV3 no manipula, no desinforma, no proposa una mirada voluntàriament esbiaixada sobre la realitat que retrata. Cosa que sí fan totes les altres emissores generalistes estatals»
El Seguici marca l'inici d'una festa que reuneix modernitat i tradició | Adrià Costa
Esteve Plantada | 1 comentari
01/01/1970
Tots els actes, concerts i activitats més destacats de les festes de Barcelona, en viu des del divendres 22 al dilluns 25 de setembre: del pregó al Piromusical, passant pel correfoc, els concerts, el seguici o la diada castellera
Manifestació indpendentista al TSJC | Josep Maria Montaner
Karma Peiró | 1 comentari
01/01/1970
«En moments de tensió social i política com els que estem vivint, és més important que mai aplicar el sentit comú abans d’actuar de comunicadors individuals des dels nostres mòbils»