Juan Carlos Girauta es confessa

«Sobta que un representant d’un partit ultranacionalista espanyol i supremacista com Ciudadanos gosi emprar el mot "nacionalista" contra algú»

| 12/12/2015 a les 00:01h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 12/12/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Hi ha persones que, empeses per una conjuntura determinada, abandonen l’esfera privada i passen a la pública per representar un partit polític en benefici d’una causa en la qual creuen. No són polítics professionals, però n’exerceixen temporalment –o definitivament– tot enriquint amb la seva tasca els valors de les sigles que representen. Aquest és el cas d’Oriol Junqueras, de Ramon Tremosa, de Santi Vidal, de David Fernàndez o de Lluís Llach, per exemple. Són persones, en definitiva, que inspiren respecte i que dignifiquen la política. N’hi ha d’altres, en canvi, que la degraden. Aquest és el cas de Juan Carlos Girauta, el cap de llista de Ciudadanos per Barcelona. N’hi ha prou de posar-li un micròfon al davant perquè hom tingui la sensació d’escoltar més aviat el portaveu d’una penya de destralers que no pas un eurodiputat. 

Aquests dies, en els seus actes de campanya electoral, Girauta s’ha dedicat a titllar de malalts mentals els independentistes. “El nacionalisme és una malaltia, una patologia, perquè és destructiu; i els fenòmens destructius s’han de combatre”, ha dit. D’entrada, sobta que un representant d’un partit ultranacionalista espanyol i supremacista com Ciudadanos gosi emprar el mot "nacionalista" contra algú. Però en realitat no diu res de nou. Antonio Vallejo Nágera, el psiquiatre del franquisme, ja s’expressava en aquests termes quan deia: “Necessitem emprendre una valenta lluita higiènica contra els gèrmens morbosos que corquen la raça hispana i que la volen conduir a la més abjecta de les degeneracions. [...] S’aïlla la gent afectada de malalties infecciones i no pas els qui contaminen el cos social amb idees dissolvents que condueixen a la corrupció, a la criminalitat i a la bogeria. Així és impossible una raça sana de cos i esperit, amarada de l’esperit de la hispanitat”. 

Em sembla que no cal repetir-ho, però diguem-ho una vegada més: una cosa és el nacionalisme expansiu, colonitzador i anorreador de pobles, com l’espanyol, i un altre el defensiu, de salvaguarda, de supervivència, com el català. El primer, certament, és destructiu, perquè es reafirma per mitjà de la dominació d’altres pobles tot negant-los la identitat i el dret de decidir per si mateixos. El segon, en canvi, està obligat a defensar-se perquè si no ho fa desapareix. És a dir, res a veure l’un amb l’altre. M’abstindré, doncs, de citar la llarga llista d’opressors d’arreu del món que al llarg de la història han considerat una malaltia mental l’afany de llibertat dels seus dominats. Mancats del més mínim argument, han hagut de recórrer a la desqualificació. I és que el sotmès, amb la seva rebel·lia, posa en evidència la baixesa moral de l’opressor. Tanmateix, en aquest cas, voldria trencar una llança en favor del senyor Girauta, perquè, malgrat ser un home conegut pel seu ultranacionalisme espanyol i supremacisme, ha fet una cosa admirable i que l’honora: no ha tingut inconvenient a expressar públicament amb una frase la baixa opinió que té d’ell mateix.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Molt conscís
Dionís, 12/12/2015 a les 06:55
Interessant
+68
-6
Ni Pla hagués estat mes descriptiu i amb aquesta precisió que vostè,
Enhorabona.
Ultradretà
Anònim, 12/12/2015 a les 09:01
+36
-1
Girauta és ultradretà de sempre i ara ha trobat el lloc que buscava a un partit que esta a la ultradreta. Els membres de Ciudadanos provenen de la ultradreta, tant del PP com del PSOE, i fa mans i mànigues per desfer-se dels clarament coneguts com falangístes o ultranacionalistes.
Pobra gent de Nou Barris
Anònim, 12/12/2015 a les 09:12
+31
-1
Els mitjans d'informació privats espanyols, cadenes de TV sobretot, han conseguit els vots de Nou Barris per Ciudadanos. La decepció d'haver votat a un partit de dretes serà monumental.
El greu error d'usar malament el mot nacionalista
Minont, 12/12/2015 a les 10:06
+28
-1
El sentit identitari el tenim tots. És un dels instints bàsics de supervivència que ens ha donat la natura. La identificació amb els teus. Primer en la família, llavors en el territori proper o tribu. Si no el tinguéssim ens deixaríem invadir per tothom i potser seria perillós per la supervivència de l'espècie.

Però només identitari. No tots som nacionalistes. Els nacionalistes (a grosso modo) son els que tenen un sentit identitari superior a un determinat nivell.

Molts dels que tota la vida ens ha semblat que érem nacionalistes, analitzant-nos fredament, i comparant-nos amb altres identitats, arribem a la conclusió que no ho som. (A menys que la línia entre el nacionalista i el no nacionalista la posin, per exemple, al 70%, o sigui que es consideri que el 70% de la població és nacionalista). Però se suposa que el nivell per ser nacionalista ha de ser força inferior a la meitat de la població.
Ens ho ha semblat perquè els mitjans els controlen ells, i ells sempre ens han dit nacionalistes a nosaltres. També per culpa de CiU, que en un moment de moda, i induïts pel PNB, es van ells mateixos fer-se l'autogol de dir-se nacionalista. Autogol que encara no han sabut esborrar i ho segueixen usant.

Jo mateix, que em considerava nacionalista, però a la que em comparo amb l'espanyol mitjà, veig que ho soc menys que ells. La passió per la Roja, el menyspreu que sempre han tingut la majoria per altres llengües i cultures diferents a la seva, les ànsies d'acabar amb totes les llengües que no sigui la castellana, les ganes d'expansió, o les ganes de retenir a la força un poble que vol marxar.

Tot això ho té l'espanyol mitjà (i el francès mitjà, l'americà mitjà...) i la majoria de nosaltres, per part catalana, no ho tenim.
En general, els nacionalistes d'estat son més nacionalistes perquè tenen els mitjans d'estat. Ningú els renya per tenir aquesta identitat. Ho consideren normal al seu entorn. Per tant ningú els frena. Els nacionalistes perifèrics, en canvi, ho son molt menys pel fet que constantment son renyats per quasi tots els mitjans.

Per tant, fem un error molt greu quan ens qualifiquem nacionalistes. I ens fem un mal. A Europa, tot i que els d'estat son igual de nacionalistes que els espanyols, el mot nacionalista els sona a Hitler i similars. Nosaltres els hi hem d'anar explicant la realitat: lluitem contra el nacionalisme. Contra el que ens vol retenir i dominar en contra de la nostra voluntat, contra el que ens vol matar la nostra llengua i vol imposar la seva, contra el que ens canvia la història i ens la vol fer aprendre...

En aquest cas és difícil, quan no quasi impossible, trobar un nacionalista català tan ultranacionalista espanyol com és en Girauta.
vaja quin personatge!
Anònimkatson, 12/12/2015 a les 10:26
+31
-0
Fa molt de temps que´l coneixo desde que era tertuliá amb el frare.
Només vull fer una observaciò; fixeu-vos que quasi sempre esta senyalant amb el dit a titol d´advertencia. Al mes pur estil de dictador.
Girauta, el bronques.
JCB, 12/12/2015 a les 10:56
+34
-2
No puc estar més d'acord amb l'Alexandre: en Girauta es va començar a fer "famoset" en aquell programa de debat moderat per un capellà. Des del primer moment em va semblar un "quinqui", de barri ric, que tenia al "Yoyas" com a referent en la dialèctica i l'argumentació.
desarmem-los
simonet, 12/12/2015 a les 11:19
+31
-3
Els independentistes, i els catalanistes en general, ens farem un gran favor a nosaltres mateixos el dia que deixem de dir que som nacionalistes.

Nacionalista és una paraula que ha adquirit un sentit negatiu, aquí i a la Xina Popular. S'ha convertit en un insult. Per tant, deixem de fer-lo servir.

Podem prescindir d'aquesta paraula, perquè no la necessitem. En lloc de nacionalista, fem servir catalanista, independentista o simplement patriota.

Ells continuaran dient-nos nacionalistes, ja ho sabem. Ho diran per insultar-nos. Contra això no hi podem fer res. Però el que sí que podem fer és deixar de fer-los el joc. Cada cop que parlem de "nacionalisme català", els estem fent el joc.

La nostra guerra es decidirà també en el camp de batalla del llenguatge. Les paraules són armes que fan servir contra nosaltres. Nacionalisme és una d'aquestes armes. Doncs desarmem-los.
els nacionalistes sempre són els altres
simonet, 12/12/2015 a les 11:31
+28
-1
Sociòlegs, politòlegs, historiadors i companyia fa dècades que miren de trobar una definició de nacionalisme, i no se'n surten. No se'n surten perquè de nacionalismes n'hi ha de moltes menes, i perquè la paraula mateixa no és neutra, sinó que està polititzada. Amb nacionalisme passa el mateix que amb terrorisme, integrisme, socialisme, radicalisme o amb la majoria d'ismes.

Ara, hi ha gent com en Girauta que ho tenen claríssim: els nacionalistes, per definició, són sempre els altres. Amb aquesta definició en Girauta mata dos ocells d'un tret: insulta els altres i al mateix temps afirma, ímplicitament, que ell no n'és, de nacionalista.

Contra la idea de Girauta i de tots els espanyolistes com ell, la meva definició de nacionalisme és: el nacionalista és aquell que diu que els altres són nacionalistes.
Girauta ha viscut mes camvis de Camisa que un emprobador del Corte Ingles
Anònim, 12/12/2015 a les 11:38
+27
-1
Be, ja sabem que cap geperut es veu el seu gep, i sense posar al Sr. Girauta al nivel d'en Jose Antonio Primo de Rivera intelectualment parlant, es con si aquest insultes a algú dient-l'hi Falangiste.
Un crack ! Però de què vas ? Però això què és ?
Damas Menna (Cadaqués), 12/12/2015 a les 15:09
+29
-0
Neix a Barcelona de mare catalana , viu a Catalunya i declara a un conegut diari que els jesuïtes l'obligaven ( anys 60/70) a estudiar català . Es veu que el castellà devia ser en el seu cas ciència infusa .
Amb perles com aquesta i semblants de personatges hostils als seus país i recompensats per la postura torna a ser adient manifestar : Catalunya independent !El Cádiz passarà l’eliminatòria sense complicacions.
El «cas» Girauta
Anònim, 12/12/2015 a les 20:31
+23
-0
En relacionar el nacionalisme català amb malaltia, Girauta no fa més que copiar Aznar i F. González, que han expressat la mateixa idea no fa gaires anys (primer va ser Aznar, després -crec- González).

I tots tres deuen ser admiradors de la pràctica del comunisme soviètic consistent a considerar malalts mentals els dissidents polítics i a tractar-los com a tals.

També França ha fet ús d'aquest argument, en el tracte amb independentistes antillans; és cert que només com a argument verbal (el ministre del ram va venir a dir que essent la cultura francesa el súmmum de la civilització mundial, calia estar malament del cap per a voler separar-se'n).

I ja que Girauta es pren aquesta llibertat en relacionar nacionalisme i malaltia, me'n vull prendre jo una en relació amb ell: quan el sentia a les tertúlies de ràdio, sempre em criadava l'atenció, la duresa, la brusquetat, de la seva manera d'expressar-se i tractar verbalment els adversaris; em semblava una duresa estranya, impròpia, que anava més enllà de la contundència que sol aparèixer en aquests tertúlies i que em feia pensar en alguna mena de causa diferent de l'apassionament i de la solidesa de les seves conviccions.
@10:06, 11:19 i 11:31
Anònim, 12/12/2015 a les 22:09
+10
-1
Nacionalisme és un mot en algunes llengües polisèmic, en algunes llengües un dels significats és pejoratiu, ja que al meu parer l'assimilen a xovinisme, mot que en la nostra llengua vol dir: Admiració excessiva pel propi país associada a un desinterès o a un menyspreu per altres cultures o països.

Mentre que nacionalisme en els nostres diccionaris catalans, vol dir: Ideologia i moviment que reivindica l’organització política independent d’una nació.

En aquest sentit, en una nació que aconsegueix un estat propi independent, deixa de tenir necessitat de fer servir aquest mot.

Curiosament en italià, una llengua en la qual crec que té connotacions negatives, s'escriu "nazionalismo", tal i con l'escriuen alguns "nonacionalistes" espanyols graciosos quan es refereixen als catalans, car deriva de del terme nació en italià"nazione".
AL DE POBRA GENT DE NOU S BARRIS.
Anònim, 13/12/2015 a les 20:17
+1
-15
Usted debe ser un privilegiado en información objetiva, seguro que no lee mas allá de Nació Digital, Avui y en momentos de locura transitoria se atreve con la siempre equánime TV3.
Por favor, señores independentistas, dejen de hacerse los mártires y de mirarse el ombligo, no nos martiricen mas con su "taranná" diferente, que en todos sitios cuecen habas y en Catalunya calderadas. Que si los señores que viven en Nous Barris,votan a Ciudadanos, lo hacen con su libre albedrio ya que pueden beber de las mismas fuentes de información que ustedes los independentistas, pero a lo mejor también leen otros diarios y están pendientes de otros medios audiovisuales.
No hagan de menos a nadie y menos porqué vote partidos no independentistas, apliquensé lo del libre albedrio y tengan mas criterio a la hora de ir a votar. Y si quieren un ejemplo de que no tienen un "taranna" diferente solo tienen que ver anoche al sr. Tardá en la SEXTA. Y digo sr. porque soy educado.
rábia
Anònim, 13/12/2015 a les 22:39
+0
-13
Hombre, puede ud. enredarse en descripciones y vocabulario confuso. Pero una cosa es cierta, ud. siente rabia porque , aparte de que a ud. le da mil vueltas, es justamente la medicina contra la independencia que muchos vamos a tomar. Y alguno gracias a escritos como el que acabo de leer lleno de insultos y mentiras, para variar.
A l'Anònim 20:17
Anònim, 13/12/2015 a les 22:46
+13
-0
L'anònim 20:17 es pensa que viu a Espanya, pobret. És un ignorant que encara no s'ha assabentat que viu en una altre país. ¿Es pot ser més ignorant? Però és comprensible, ell només veu televisió nacionalista espanyola: TVE, Tele-5, La Sexta, 13TV, escolta Radio Nacional, la SER, la Cope, llegeix l'ABC, La Razón, El Mundo i El País i mira Libertad Digital i "otras facheces" en línia directa amb la FAES i PP-PSOE-C's. Pobre home, el franquisme li surt per les orelles. ¡Levanta el brazo, muchacho, que la Falange te llama!
Als qui reneguen del nacionalisme català
Anònim, 15/12/2015 a les 04:00
+3
-1
De tant conviure i ser humiliats pels nacionalistes espanyols heu renegat del vostre nacionalisme i preferiu nomenar-vos, catalanistes, independentistes, patriotes,..
Doncs, ho sento, perquè us avergonyiu de formar part d'una nació.La nació catalana.
Una nació és el lloc on hem nascut. O renascut (els qui han arribat d'altres nacions).
Com patria és el lloc que ha nascut els pares (quan els pares eren de la mateixa nació) ara és possible que pare i mare siguin de nacions diferents. Però el que compte és la nació que on un viu i la fa seva.
Que una nació sotmesa hagi de decidir la seva independència és un fenomen transitori. Però si és vol pertànyer a una nació cal definir-se per més temps!!!!
Als de les 10:26 i 10:56
Anònim, 15/12/2015 a les 04:31
+4
-0
Déu n'hi do la tertúlia del frare Fuentes!
No sols hi havia de Ciudadanos el Girauta, sinó també el Cañas (no els confongueu),
també hi havia presumptes imputats com l'alcalde de Lloret de CiU o el de Sabadell del PSC o en Ramoncin... I, és clar, l'amic netejador Albiol.
Aquest frare ara l'ha contractat el Godó a la 8Tv ien un programa que es diu Trencadís.
Imagineu com acabarà el programa?
Girauta, de l'ultranazionalisme escanyol, argonauta...
Dr. Floïd, 18/12/2015 a les 12:24
+4
-0
Fantàstic comentari el teu, com sempre, Víctor! Només cal veure com han reaccionat, alhora, l'Anacleto que "actua d'ofici" de part de la Virreyna i el Ministro del Terreur, i l'Otilio colonitzador que comparteix els baixos instints i emocions ultranazionalistes assimiladores i els simplistes i demagògics "mantres" "d'agit-prop Srta. Pepis", extrets directament del "manual del Buen Colono" de la web colonitzadora


En Girauta adoloreix d' allò que tant enfàticament predica. Pateix de la mateixa "malaltia", vaja. Però en el seu cas amb un afegit: l'auto-odi i l'acomplexament del "provincià" amb ànima d'esclau, la síndrome d'Estocolm, vaja... Però en el seu pecat hi va implícita la penitència. prou pena tindrà, pobre home, quan hagi de justificar als seus descendents la seva actuació actual... i, probablment, des d'El Perejil. perquè, a la seva "malaltia" hi cal afegir l'orgull que el farà exiliar-se quan assolim, per fi, la llibertat!
Qui pot justificar ser el que representa el Capità Wilkins a la pel.lícula "El Patriota"? Te cap justificació voler-se vendre la mare i dir-los a sobre als fills que "és pel seu be"... Aquestes emocions desfermades del Sr. Girauta i que són ben comunes a molts dels seus companys de primera volada, de quan els ressentits del "Taxidermista" varen buscar finançament allà o tots sabem, per fundar aquesta "andròmina" autoanomenada Ciutadans... (hahahaha, "ciutadans" diuen, mira que en són de pomposos aquesta COLLa d'unionistes, BOSCHos assimiladors i supremacistes, tot ho han de fer a l'engròs atorgant-se magnituds que, ni en els seus somnis més humits, poden assolir, perquè són així, ells "siempre la tienen más larga"... només cal veure com s'autoanemenen els Sectaris Catalanofòbics de la Colònia, "braç hooliganero" dels colonitzadors ultranazionalistes escanyols..."). Aquests son els veritables assimiladors supremacistes, els que, per "raonament" ja entenen, conceptualment, que Catalunya és maltractada com una Colònia d'Escanya però els pot més el seu sentiment ultranazionalista escanyol que la realitat pura i dura... Aviat El Perejil haurà de demanar la seva emancipació...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i periodista i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En dramatúrgia ha estrenat: Èric i l’Exèrcit del Fènix, Teatre Borràs de Barcelona (2007); Trifulkes de la Katalana Tribu, Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (2012); Onze.Nou.CATorze (1714), Born i Festival Grec (2013-2014); i Taula rodona, o la joia de ser catalans (coautor amb Pere Calders), Casal de Cultura de Valldoreix (2013). En conte i novel·la ha publicat: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau. I en assaig: Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i les obres teatrals La joia de ser catalans (2015) i Abans que pugi el teló (2016).

A Twitter: @valex_cat
La manifestació d'aquest dissabte a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular | El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 23:06 OPINIÓ Rendir-se no és una opció. Article de Laura Pinyol.
 22:30 LA VEU DE NACIÓ Diguem no. Article de Germà Capdevila. 
 22:29 OPINIÓ Confrontació. Article de Jaume Barberà.
 22:28 OPINIÓ Eleccions o independència? Article de Quim Torra.
 22:13 Carod-Rovira demana a l'expresident de la Generalitat i actual senador José Montilla que no voti  «contra Catalunya».
 21:50 Rajoy pot controlar el Govern si no va impedir l'1-O? Cinc claus per a una setmana decisiva. Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular. El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència. Informen Ferran Casas Joan Serra.
 21:40 ERC arrasaria en unes noves eleccions al Congrés, segons una enquesta d'«El Periódico». Els republicans superarien amb claredat els "comuns" i el PDECat obtindria la mateixa representació que PP i Ciutadans.
 21:08 Ertzaines promouen un manifest a favor dels Mossos i Trapero. Els agents bascos surten en defensa de la feina feta per la policia catalana davant la "constant i reiterada desqualificació" que pateix.
 20:40 L'independentisme tornaria a aconseguir la majoria absoluta d'escons al Parlament, segons una enquesta d'«El Periódico». ERC, PDECat i CUP també sumarien més vots que en els comicis del 27 de setembre del 2015.
 20:30 Els "comuns" reclamen un nou front constituent per aturar l'ofensiva de l'Estat, per Sara González. El partit de Xavier Domènech proposa a l'independentisme sumar esforços entorn a la Taula per la Democràcia sense convocar eleccions. "El calendari dels 18 mesos ha fracassat. No es tracta de renunciar a la independència, sinó de recalendaritzar-ho tot", diu un dirigent de la direcció.
 19:59 L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avisat aquest diumenge, des de París, que unes eleccions a Catalunya convocades per l’Estat a partir del 155 “no serien una solució”. Tot i admetre que uns comicis “tard o d’hora” se celebraran, perquè “s’ha arribat a l’esgotament d’un procés”. Colau ha demanat una convocatòria a les urnes  amb “una normalitat institucional, sense una DUI i ni el 155”.
 19:45 Serret alerta que l'aplicació del 155 «posa en risc les polítiques agràries». La consellera d'Agricultura ha afirmat que durant els pròxims dies el Govern estudiarà amb més detall les implicacions que pot suposar l'aplicació de l'article per part de Madrid.
 18:49 El Sindicat de Periodistes de Catalunya rebutja "frontalment i radicalment" la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans. Afirma que és un "intervencionisme desmesurat i interessat" i que "vulnera les competències del Parlament". Considera "especialment sagnant" que ho faci un Govern caracteritzat per una utilització dels mitjans públics estatals com la RTVE. "Pura ironia" que ho facin en nom de la "informació veraç, objectiva i equilibrada".
 18:34 Centenars de persones s'han aplegat aquest diumenge, a primera hora de la tarda, davant la caserna del Bruc per donar suport a les forces armades. Els manifestants han entonat càntics a favor del rei Felip VI i l'exèrcit i han demanat l'empresonament de Puigdemont i Trapero.
 18:20 El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest diumenge, en la cloenda del congrés del partit de Madrid, que "s'activi el 155 dependrà de la decisió última de Puigdemont". Sánchez ha apuntat que tots els estats membres de la UE "tenen el seu propi 155 per afrontar els embats unilaterals per intentar trencar la integritat territorial". "Ningú ha fet tant contra aquest autogovern de Catalunya com el secessionisme", ha determinat i ha carregat contra el Govern: "El problema de Catalunya no és Espanya, sinó els seus mals governants". 
 18:09 ERC posa en mans de José Montilla la continuïtat del PSC al govern comarcal del Bages, informa Pere Fontanals. Els republicans veuen inviable l'acord si el socialista català al Senat vota a favor de l'aplicació del 155.
 17:50 El PDECat manté el pacte de govern amb el PSC a Girona. Des de l'executiu municipal asseguren que "ara no és moment" de ruptures tot i l'aval socialista a l'aplicació de l'article 155.
 17:35 VÍDEO Els Bombers de Manresa fan sonar les sirenes en protesta per l'aplicació del 155.
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Un centenar d'agents de la policia basca surten en defensa de la feina feta per la policia catalana davant la "constant i reiterada desqualificació" que pateix
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González | Adrià Costa
Ferran Casas | 5 comentaris
01/01/1970
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 4 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules
01/01/1970
Recull d'imatges d'Adrià Costa
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"