El dilema de la CUP: del sí «crític» a la «pinça al nas»

«Avançar cap a la nova república d'una manera en la qual no et trobes còmode o ajornar la revolució que per primera vegada és a tocar dels dits?»

| 03/11/2015 a les 00:01h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 03/11/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Independentment de la proximitat ideològica, la irrupció de la CUP ha suposat una alenada d’aire fresc a la política catalana, i més, si ho comparem amb l’arribada d’altres forces de la “nova política”. Ho hem vist per exemple amb rotació de càrrecs públics per la via dels fets i no pas de les declaracions d’intencions. Quin altre partit hauria sigut capaç de no repetir el seu candidat al Parlament quan apareix al baròmetre del CEO com el més valorat del país?

Això contrasta amb altres suposats pioners de la nova política, que beuen dels moviments socials “horitzontals” i que posen la cara dels candidats a la papereta o que, per exemple, són capaços d’abandonar una regidoria de districte cinc mesos després d’arribar-hi per optar a ser diputat a les Corts*.

Aquest estil diferent va portar la CUP a sorprendre’ns en una de les primeres votacions de la passada legislatura. La CUP en el debat sobre la declaració de sobirania va optar per un “sí crític” que va concretar en un vot afirmatiu i 2 abstencions. Amb aquesta decisió va marcar perfil propi però no li va estalviar crítiques externes i internes. Entre altres coses, si era un “sí crític”, perquè hi havia només un Sí? No n’hi hagués pogut haver 2?. Més endavant va anar agafant-li gust a adjectivar les votacions i va arribar “l’abstenció incrèdula” quan el març del 2013 es debatia una moció del PSC pel dret a decidir.

Ara, degut a una carambola de 500 vots a Girona que van caure a la banda de CSQEP en comptes de Junts pel Sí, la CUP té la clau de la investidura i per tant de la legislatura i molt probablement d’acabar de cop amb el "processisme" i accelerar la creació de la nova república. Gran dilema i no pas senzill de resoldre. Avançar cap a la nova república d’una manera en la qual no et trobes còmode o ajornar, vés a saber fins quan, la revolució que per primera vegada és a tocar dels dits?

Per decidir-ho, convocaran una assemblea extraordinària per deliberar. Assemblees obertes als entorns propers de difícil logística i no exemptes de dificultats. Com escoltar els nous electors de la CUP, aquells que no estan vinculats a les organitzacions properes i que no tenen el costum d’assistir a assemblees els vespres? Com obrir el debat a la ciutadania sense que s’infiltrin votants de Junts pel Sí que asseguren haver-ho fet per la CUP?

I sobretot, que passaria si en aquesta assemblea o assemblees al voltant d’un 20% dels assistents s’expressés a favor d’investir Artur Mas amb condicions i un 80% demanés abstenir-se? Què farien aleshores? S’abstindrien tots 10 diputats o podrien arribar a fer un “8 abstencions contundents” i dos “Sí amb la pinça al nas?". Cal recordar que amb 8 abstencions i 2 vots a favor, la investidura es desencallaria.

Si la coherència fos el valor suprem, tan coherent seria no investir Artur Mas si aquesta és la voluntat majoritària dels teus electors com també repartir el vot si es donés el cas. Si la CUP acabés afavorint l’elecció de Mas, les befes de la suposada esquerra coherent (aquella de les cares a les paperetes i que abandona les regidories de districte) serien molt crues però durarien poc. Ben aviat, amb un president inhabilitat pel Tribunal Constitucional tindríem un nou debat sobre si elegir-ne un altre o bé desobeir globalment i entrar de cop i sense mesos de transició en el procés revolucionari.

* Molt ànims al teixit associatiu del Districte de Gràcia de Barcelona que haurà de tornar a presentar-se al nou regidor... i és que això de cuidar les relacions institucionals no és pas fàcil! 

També us pot interessar

 

COMENTARIS

MAS ÉS CDC
subsidiari, 03/11/2015 a les 01:10
+1
-26
La CUP té molt poc marge, perquè CDC no té alternativa a en Mas, perquè CDC és Mas: ELS PARTITS POLÍTICS SÓN MOVIMENTS O SÓN MARQUES COMERCIALS?


Però el que està fent el paper més galdós és ERC, que porta gairebé un any de perfil:
ERC, COMPARSA SUBSTITUTA D'UDC?

ètica monàrquica
piorno, 03/11/2015 a les 01:14
+15
-9
Alguns abandonen regidories de districte i, encara pitjor, escanys d'eurodiputats només 5 mesos després de les eleccions europees i en benefici de la pròpia carrera política personal a Madrid. Una insultant manca de respecte als seus electors i mostra que els interessos estan per sobre de l'ètica.

La CUP està a anys llum de tot això.
La pinça al nas també ens la posarem els que ja ens conformem amb una Catalunya lliure i normaleta per haver de pactar amb carallots antisistema com vosaltres!
Jordi M , 03/11/2015 a les 02:57
+34
-7
'La nova política'. S'ha d'estar mancat de sentit del ridícul per assumir aquesta mandanga. Qui cony s'ha creut que és Espanya, per pretendre innovar res en política. Prou farà si pren per model les democràcies que li han estat pagant la festa. Imitar i gràcies. I nosaltres bastant per l'estil, eh?, a nosaltres no ens paga ningú cap festa, al contrari, Espanya també viu a costa nostra però tampoc no és que tinguem raons per treure pit. Patétics, és el que som, creient-nos que podrem canviar-ho tot, que tenim la solució dels conflictes mundials, que estem en condicions de donar lliçons a les democràcies, que farem una societat socialista que no serà com totes les anteriors, no, nosaltres encertarem allà on han fracassat cent països abans. Sí, segur que podrem fer tot això i més. Ara com ara no podem ni decidir la velocitat de circulació a les nostres carreteres, però això és perquè ens agafa massa enfenats en salvar el planeta de l'apocalipsi ecològica de temporada , acabar amb el capitalisme i amb el tippex, eradicar els exèrcits i les majories absolutes i aconseguir la independéncia de Palestina i que els tomàquets tornin a tenir gust de tomàquet. Té collons, haver d'aguantar tanta carallotada, tanta suficiència i tanta hiperlegitimació d'ineptes i ignorants oceànics. Dit d'altra manera, que la pinça al nas també ens la posarem alguns per haver de pactar amb els nostres pijoprogres figura que antisistema. Tots amb pinça, va. Maca, la foto que quedarà per la història tots amb una pinca al nas, però prou de romanços i tirem endavant això de la llibertat de la nostra pàtria d'una punyetera vegada, hòstia consagrada.
El dilema de la CUP: demostrar si son independentistes o no.
Anònim, 03/11/2015 a les 09:03
+26
-8
SIMPLEMENT, lo demés es secundari.

"Ajornar la revolució"? Quina? Tornar al comunisme? Que no haviem quedat que de vella politica res de res.

"la CUP té la clau de la investidura i per tant de la legislatura i molt probablement d’acabar de cop amb el "processisme" i accelerar la creació de la nova república."

Voste creu que amb 100.000 vots poden fer aixó, qui els seguirà, ningú, i el estat espanyol qué, s'ho quedarà mirant?

Miri, tant el procés, com la revolució, com lo que se li passi pel cap, s'ha acabat. I qui en te la culpa, dons com sempre nosaltres mateixos i especialment els rucs d'ERC que van votar CUP. Els catalans no necesitem enemics per perdre, ja perdem solets gràcies a la nostra extraordinaria intel.ligencia i astucia, única en el món.
Una revolució que és a tocar dels dits...
Marc Guarro, 03/11/2015 a les 09:05
+23
-2
... amb 10 diputats de 135? Va, home, va, Que s'enganyin no és bo per a les CUP, però per al país pot ser catastròfic.
Fartissim i decebut
Anònim, 03/11/2015 a les 09:20
+20
-1
La pinça al nas me la fico cada matí que m'alço i encara sóc a espanya. Un 'pais' que me fa vomitar. Això és el que haurien de considerar tots aquells, i prefereixo no dir noms, que torpedinen el procés per dins i l'allarguen per interesos partidistes. Feu pena i fàstic, i un ha de viure amb la pinceta al nas tb per culpa vostra. Només una cosa, no tenim paciència infinita. Si CAT no vol ser lliure, hi ha més paisos al món on es pot viure amb llibertat. Emigro, i no voto més.
El dilema de la CUP: crear un país nou més just per tots o donar suport a Mas i crear un país com mínim igual d’injust i corrupte que Espanya.
Anònim, 03/11/2015 a les 09:41
+9
-29
El dilema de la CUP: crear un país nou més just per tots o donar suport a Mas i crear un país com mínim igual d’injust i corrupte que Espanya.
La revolució no és a tocar dels dits
Kadra, 03/11/2015 a les 11:49
+5
-18
La revolució no és a tocar dels dits. La revolució és necessària més que mai, però no confonem revolució amb fer algunes mesures de social-democràcia com un pla de xoc contra la pobresa.

Revolució és molt més que això, és fer que tot el comerç sigui just, tota l'economia, solidària, tota la democràcia, participativa, tota l'energia, renovable, tota l'empresa, cooperativa o amb controls democràtics, tota la producció i el consum, sotmesa a reciclatge, tots els serveis, gratuïts i de qualitat, tots els recursos naturals i culturals, bens comuns protegits de les mans privades, tota l'agricultura, orgànica i de proximitat, tota la moneda, electrònica i controlada per la ciutadania en xarxa i no per bancs centrals, tots els mitjans al servei de la gent i no de les èlits, el consumisme i la por, tots els corruptes a la presó, tots els pobles amb dret a decidir, i un llarg etcètera.

El que és a tocar dels dits és que la CUP disposi de més força per poder explicar la necessitat d'aquests canvis que són imprescindibles per la salut d'una societat. Avui dia el que no és sensat és ser "pro-sistema" perquè el sistema actual que treu la feina, les cases, l'educació, la sanitat, la democràcia, la dignitat... està tocat de mort.
El dilema de la CUP
Miquel Soler, 03/11/2015 a les 11:51
+30
-8
El dilema de la CUP no és si volen a Mas de president o no. El dilema de la CUP és si volen la independència o no. De moment ens estan demostrant que no la volen...
Bla, bla, bla
Miquel Soler, 03/11/2015 a les 11:54
+29
-8
Ni "coherència" ni "nova política". Els cupaires han demostrat immaduresa, manca de patriotisme, incapacitat d'anàlisi, intolerància, totalitarisme, manca d'esperit democràtic, revengisme, infantilisme, anacronisme...
Menteixen
Miquel Soler, 03/11/2015 a les 11:56
+27
-4
Per cert, tot l'embolic gira al voltant d'una suposada promesa electoral de la CUP. Oi que sí? Doncs resulta que això de no envestir president a Mas no surt al seu programa electoral. Així és que o no es llegeixen el seu propi programa electoral o ens estan mentint a tots.
Promeses buides?
carlesANC, 03/11/2015 a les 14:02
+20
-4
Baños ha promes no fer descarrilar el proces. Els fets pero son toçuts. Si no vota Mas, hi ha noves eleccions. I això ES descarrilament. Despres diran que la culpa es de CIU (no m'hi fico) però i la seva promesa?
Una mica de paciència sisplau!
Djeed, 03/11/2015 a les 15:24
+6
-4
Ja sé que els ànims estan escaldats, però tinguin una mica de fe. JxS i la CUP arribaran a un acord i seguirem el procés. Oi que la investidura no és fins la setmana vinent? Doncs deixin que arribi aquest moment i mantinguin el cap fred. Pensin que aquest procés és prou complicat i tenim l'Estat i part de la nostra població en contra. Els comentaris agressius només afegeixen tensió i no resolen el problema. Tinguin una mica de paciència i veuran com ens en sortim. Força, catalans!
Votació
Anònim, 03/11/2015 a les 15:30
+3
-9
Dius que si el 20% votés a favor d'investir-lo i un 80% abstenció. Però hi si hi ha gent que hi vol votar en contra? Aquesta opció que proposes es desfà al fer-la realment àmplia.

Però igualment aquest anàlisi parteix d'un supòsit erroni. A la assemblea s'hi votarà el resultat de les negociacions però la investidura d'Artur Mas no està en negociació, la CUP va dir que NO i serà no.
Democràcia radical ?
Anònim, 03/11/2015 a les 21:20
+6
-4
On està aquesta democràcia que preten imposar 340.000 vots a 1.650.000 ? Què potser algú ha demanat que l,Anna Gabriel no sigui l,interlocutora per irresponsable, prepotent i bocamoll ? M,he llegit el seu programa i, sincerament, és irreal. Quants de nosaltres volem canviar de moneda? Quants volem una democràcia feministe i horizontal ? Ells son "purs" i no volen càrrecs, son antisistema i anarquistes, doncs.... per què es presenten en les eleccions institucionals ? Us "recomano" que llegiu el seu programa, i ja direu si no son millors unes noves eleccions.
Els enamorats de la llibertat.
Toni Segarra, 01/01/2016 a les 10:53
+0
-0
Veritat que quan u està enamorat no veu problemes amb la seva parella. I, si surten problemes tan se val, doncs la joia continua.
Per tant, el problema és que hi ha que estar enamorats de la vida, de la realitat -que no hi ha altra, encara que vullgam inventar-ne una altra-. Els de la CUP estan enamorats de la llibertat de Catalunya, sí o no? Si ho estan, per què posen tota mena d'obstacles, complicacions intelectuals filo romàntiques, irreals, imposibles, per a que eixa llibertat sigui una realitat?
Cal recordar que tota idea o teoria, tot el que es diga, es propose, tant pot ser negat com afirmat infinitament. Per tant, si no s'actua tot es torna una especulació absurda, sense sentit.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Roger Buch
Roger Buch (Barcelona 1970). Als matins, explico fets polítics i socials a la universitat i a les escoles. A les tardes, faig de consultor en temes de participació, associacionisme i tercer sector. Als vespres, escric llibres sobre passat, present i futur de l’independentisme català però molta gent em coneix perquè a les nits electorals em transformo en un homo-twitter (@rogerbuch). El millor de fer llibres, presentar-los; el millor de les conferències preparar-les i el millor d’aquests articles, els vostres comentaris.
Alts càrrecs del Govern detinguts, amb Oriol Junqueras i Carme Forcadell, a la Ciutat de la Justícia | Sergi Cámara
01/01/1970
Rajoy no ha volgut obrir el camí del 155 però ha optat per vies menys costoses políticament deixant sense autonomia financera la Generalitat i encaminant la presa de control dels Mossos | El temor a l'èxit del referèndum ha fet que opti per impedir-lo per la força amb una causa general i un desembarcament policial
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 23:30 OPINIÓ «La taca creix», l'article de Jordi Bianciotto. 
 23:29 OPINIÓ «1-O: la millor aportació catalana al projecte europeu», l'article d'Aleix Sarri. 
 23:28 OPINIÓ «Televisions i pluralisme (2)», l'article de Gemma Ubasart. 
 23:26 LA VEU DE NACIÓ «Això va de decidir», l'article d'Esteve Plantada.
 23:15 CRÒNICA Brogit policial i judicial contra l'1-O per amagar la supressió encoberta de l'autonomia; per Ferran Casas i Joan Serra Carné. 
 22:47 Mediapro habilita un espai de premsa per la nit electoral de l'1-O.
 22:43 Una jutgessa de Saragossa suspèn la cessió municipal d'un local per fer-hi una xerrada pel dret a decidir.
 22:04 Puigdemont acusa l'Estat de comportar-se com una «dictadura» per frenar l'1-O. El president de la Generalitat, en un acte de campanya del PDECat a Sant Cugat del Vallès, desafia l'Estat a explicar el cost del desplegament policial.
 21:33 Pep Guardiola: "Quan un poble demana votar, demana fer ús de la democràcia".
 21:33 Jordi Turull a Sort: "El 1 d'octubre estem convocats per defensar la diginitat d'aquest país".
 21:07 Carme Forcadell, sobre la denúncia de la Fiscalia per sedició: "A Catalunya no n'hi ha ni n'hi haurà, de violència”.
 21:06 CCOO, UGT, ANC i Òmnium impulsen una plataforma cívica contra les «agressions» de l'Estat.
 21:03 Esquerra Berga afirma que l'empresa que havia de repartir el butlletí ha sofert «coaccions».
 20:54 Forn respon al ministre de l'Interior que «no és necessari cap reforç» per garantir la seguretat; per Joan Serra Carné. 
 20:41 El TC rep els escrits de renúncia dels membres de la Sindicatura Electoral. L'alt tribunal havia imposat multes d'entre 6.000 i 12.000 euros diaris als membres i als síndics territorials.
 20:40 CRÒNICA Rufián, a Santa Coloma de Gramenet: «El franquisme no va morir el 1975 al llit, sinó que morirà l'1-O en una urna»; per Roger Tugas. 
 20:35 ÚLTIMA HORA El TSJC ordena el tancament de la web dels punts de votació de l'1-O.
 20:22 VÍDEOS «Visca Espanya i la Guàrdia Civil»: l'extremadreta es manifesta davant la seu de l'ANC.
 19:52 Marina Garcés apel·la a «una resposta col·lectiva contundent» davant l'Estat; ho explica Jordi Bes. 
 19:51 Requisen ordinadors a un hacker per replicar la web del referèndum; informa Mercè Molist.
 19:42 VÍDEO La paperera de la història, les clavegueres de l'Estat i l'1-O: així és la campanya pel «sí» del PDECat.
 19:41 Lluís Puig, conseller de Cultura, adverteix que la intervenció del pressupost de la Generalitat atura més de 30 actuacions del Departament de Cultura.
 19:36 Ensenyament respon a Millo que "no s'ha donat ni es donarà" cap instrucció als directors d'instituts a l'entorn de l'1-O. 
 19:28 Els agents de la policia espanyola a Reus reaccionen als crits dels independentistes. Han penjat la «rojigualda» a les finestres de les seves habitacions a l'hotel on s'allotgen. 
 19:20 L'alcalde de Mataró, el socialista David Bote, reconeix que l'única sortida al conflicte entre Catalunya i Espanya és "votar". Considera que el referèndum de l'1 d'octubre és il·legal però entén que la situació passa per les urnes. 
 18:54 Sànchez demana respecte pels periodistes dels mitjans espanyols: "Intenten fer la seva feina de la millor manera. Els professionals no són els mitjans de comunicació".
 18:54 Sànchez i Cuixart: «Si ens busquen, ens trobaran al carrer»; informa Sara González.
 18:50 El president d'Òmnium Cultural demana convèncer 7 persones perquè vagin a votar l'1 d'octubre: "Si fem això serem imparables!".
 18:49 Cuixart convoca els manifestants a fer "una encartellada massiva" diumenge a les 11h a les places de cada poble de Catalunya. 
 18:48 Comença el pregó de les festes de la Mercè de Barcelona, que va a càrrec de la filòsofa Marina Garcés.

 18:34 Continua la concentració davant del TSJC. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez parlen davant dels milers de manifestants. Cuixart assegura que "el poble de Catalunya sortirà a enganxar els cartells que els doni la gana. Ja ningú ens dirà què hem de fer". 
 18:32 Sant Cugat fa una crida a "la política i el diàleg" per solucionar el "conflicte polític". El consistori emet un manifest donant suport a les institucions catalanes i la democràcia. 
 18:30 Junqueras defensa que la Sindicatura Electoral "ja ha fet la seva feina". El vicepresident recorda que l'organisme ha actuat "en un context de repressió".
 18:22 VÍDEO Josep Maria Jové, rebut amb crits de «No esteu sols» en l'arribada al seu domicili de les Franqueses.
 18:20 La Fiscalia demana investigar la web que informa sobre on votar el dia 1 d'octubre. El ministeri públic ha reclamat aquesta mesura a la magistrada del TSJC, Mercerdes Armas, que investiga Puigdemont i els consellers del Govern pels preparatius de l'1-O.
 18:18 
 18:11 Ada Colau: "Aquesta no és una Mercè com les altres. La festa no pot ser aliena a la reivindicació que omple els carrers de Barcelona i Catalunya: MÉS DEMOCRÀCIA".
 18:10 «Rajoy o República»: el nou lema d'ERC per endurar la campanya de l'1-O.
 18:08 VÍDEO «Veus per la democràcia»: Òmnium recull veus de l'Estat a favor del referèndum.
 18:07 PERFIL Ismael Moreno, l'expolicia franquista que investigarà la «sedició» dels manifestants de l'1-O; per Oriol March. 
 17:54 La Internet Society, l'organització que vetlla pel bon funcionament de la xarxa, qualifica de "desproporcionat" i "inacceptable" el control a les xarxes per frenar el referèndum.
 17:49 Alumnes i professors dels tres instituts de Mollerussa es concentren a favor del referèndum de l'1-O.
 17:48 CANAL MADRID La repressió de Rajoy escampa l'incendi a l'Estat i pertorba l'estabilitat del seu govern; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes.
 17:48 L'ajuntament de Saragossa autoritza a Podem l'ús del pavelló municipal Siglo XXI de la capital aragonesa per celebrar diumenge l'"Assemblea de parlamentaris i alcaldes per la fraternitat, la convivència i les llibertats en favor d'un referèndum pactat".
 17:46 El Govern agraeix la tasca de Josep Maria Jové, cessat per protegir-lo del TC.
 17:44 Rússia considera el referèndum de l'1-O com un "afer intern d'Espanya" i assegura que no veu possible "interferir-hi". Així ho ha destacat el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, en declaracions a l'agència oficial RIA Novosti.
 17:14 La decisió de penjar la pancarta al consistori de la capital catalana compta amb el suport de BComú, el grup Demòcrata (la marca del PDECat), ERC i la CUP, mentre que el PSC ha expressat el seu desacord per no polititzar les festes i C's i el PP també s'han posicionat en contra.
 17:13 L'Ajuntament de Barcelona penjarà aquesta tarda una pancarta amb el lema "més democràcia" coincidint amb el tret de sortida de les festes de la Mercè, segons s'ha decidit en una Junta de Portaveus extraordinària, han confirmat a NacióDigital fonts municipals.
 17:05 El ple de l'Ajuntament de Barcelona de divendres vinent queda suspès i se celebrarà el 6 d'octubre.
 17:05 Tardà reivindica el concepte de Catalunya, "un sol poble", i assegura que si Franco no va aconseguir dividir el poble català, Rajoy tampoc ho podrà fer. "Val el mateix un vot pel sí que un vot pel no", afirma el diputat d'ERC.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Manuel Andrino està condemnat a tres anys i onze mesos pels fets de la Diada de 2013
Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. | Joan Parera
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital selecciona la Festa del Porc i la Cervesa, projeccions de cinema islandès, la Fira del Bolet i del Boletaire, la Fira de Sant Miquel, i la Fira de Calella i l'Alt Maresme
L'equip d'informatius de TV3 d'aquesta última temporada | TV3
Toni Vall | 8 comentaris
01/01/1970
«TV3 no manipula, no desinforma, no proposa una mirada voluntàriament esbiaixada sobre la realitat que retrata. Cosa que sí fan totes les altres emissores generalistes estatals»
El Seguici marca l'inici d'una festa que reuneix modernitat i tradició | Adrià Costa
Esteve Plantada | 1 comentari
01/01/1970
Tots els actes, concerts i activitats més destacats de les festes de Barcelona, en viu des del divendres 22 al dilluns 25 de setembre: del pregó al Piromusical, passant pel correfoc, els concerts, el seguici o la diada castellera
Manifestació indpendentista al TSJC | Josep Maria Montaner
Karma Peiró | 1 comentari
01/01/1970
«En moments de tensió social i política com els que estem vivint, és més important que mai aplicar el sentit comú abans d’actuar de comunicadors individuals des dels nostres mòbils»