Legalitat contra homosexualitat

«Em resulta inconcebible que la Unió Europea doni suport a la pretensió francesa d’estigmatitzar un col·lectiu»

| 09/05/2015 a les 00:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/05/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
He escrit diversos textos sobre “legalitat” i “justícia” explicant l’abisme que sovint ha separat aquests dos conceptes al llarg de la història. Necessitem la legalitat per regular la nostra convivència, no hi ha dubte, però són moltíssimes les vegades que aquesta legalitat és una coartada per impedir que s’imparteixi justícia. La “legalitat” espanyola, que impedeix que el poble català pugui decidir sobre si mateix, n’és una prova. Però n’hi ha moltes més. Una de ben recent és la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que avala la prohibició que els homosexuals puguin donar sang. És una sentència tan escandalosament injusta que fins i tot costa de creure. Però és certa. I l’argument justificatiu que l’acompanya és que les relacions sexuals entre persones no heterosexuals constitueixen un factor de risc a l’hora de transmetre el virus de la SIDA.

Em resulta inconcebible que la Unió Europea doni suport a la pretensió francesa d’estigmatitzar un col·lectiu en funció de la seva orientació sexual. Ho trobo repugnant. Jo no sóc homosexual i em sento igualment agredit per aquesta legalitat que furga en la vida íntima de la gent i que, per tal d’encobrir una reducció pressupostària en els controls de sang, estableix una línia divisòria entre persones “normals” (que serien els heterosexuals) i persones “anormals” (que serien els homosexuals). Hi ha mesures que ofenen la intel·ligència, i aquesta n’és una.

Sembla mentida, d’altra banda, que ara que havíem aconseguit uns mínims europeus de respecte per la lliure orientació sexual de les persones, tot deixant enrere segles i segles de repressió i mentalitats homòfobes com la de Josep Antoni Duran i Lleida, que l’any 2011 demanava “teràpies psicològiques per tractar l’homosexualitat”, aparegui un tribunal que gosi pronunciar-se en el sentit involucionista que ho ha fet. Heus aquí una demostració de fins a quin punt pot ser injusta i aberrant la legalitat. I una prova d’això és que aquesta mesura discriminatòria francesa no s’ha adoptat mai a Catalunya i, tanmateix, no hi ha cap cas documentat d’infecció del VIH arran d’una transfusió de sang. No n’hi ha hagut mai cap perquè els controls, amb les proves d’anticossos, són molt rigorosos i no necessiten que els donants expliquin si els agraden els homes o les dones. En l’escena de la biblioteca de la pel·lícula "Filadèlfia", de Jonathan Demme, el personatge que encarna Tom Hanks, malalt de SIDA, i el seu advocat, interpretat per Denzel Washington, mantenen una interessantíssima conversa en el decurs de la qual es diuen aquestes paraules: “L’essència de la discriminació rau a formular opinions sobre els altres no pas basades en els seus mèrits personals, sinó en la seva pertinença a un col·lectiu amb particularitats oposades.”

També us pot interessar

 

COMENTARIS

UE i Catalunya independent
ciutadana responsable (NO votant de C´s), 09/05/2015 a les 03:30
Interessant
+83
-0
Visca Catalunya independent d´Espanya i de la UE
Dades
JRRiudoms, 09/05/2015 a les 09:05
+18
-84
Senyor Alexandre, vostè diu que "no hi ha cap cas documentat d’infecció del VIH arran d’una transfusió de sang". Això no és cert:ómo-puede-salvarle-la-sangre/las-transfusiones-de-sangre-hay-riesgos/

Informi's una mica més abans d'estigmatitzar als legisladors europeus:Una cosa és estigmatitzar, i una altra és dir les coses tal com són.

Atentament
EU? UE?
Anònim, 09/05/2015 a les 11:14
Interessant
+89
-2
Fa molt de temps que Europa sembla un cranc ètic: avança cap enrere. A mi aquesta unió neoliberal, burocràtica i ultracapitalista no m'interessa gens.
No és el primer cas
Anònim, 09/05/2015 a les 11:53
+10
-1
Víctor, parlo de memòria però la nostra ínclita OMS va considerar l'homosexualitat com una malaltia fins a cosa del 1995.

Suposo que estava entretinguda entre pandèmies [sic] de grip del pollastre i atacs terroristes [re-sic] amb àntrax i per això no s'hi havia pogut posar abans.
Dades de debò
Anònim, 09/05/2015 a les 12:47
Interessant
+78
-8
Quina persona més totalitària aquest JJRiudoms. Parla de casos d'Espanya com si Espanya fos el nostre país. Pel que fa als dos o tres casos de Catalunya, no n'hi ha cap que sigui imputable a l'homosexualitat. Cap! Com es nota aquí quina mena de gent més homòfoba corre per la xarxa.
Mont-roig
Anònim, 09/05/2015 a les 13:04
Interessant
+80
-8
Quina barra, aquest Riudoms! Porta aquí una notícia d'un únic cas produït a Catalunya el 1986 (sí, el 1986!!!), quan va esclatar la SIDA i encara no s'havien pres les mesures que hi ha ara. L'homofòbia és tan visceral que necessita inventar mentides perquè no es noti tot l'odi que porta a dins.
donar sang no és cap dret
josep5, 09/05/2015 a les 19:09
+16
-74
... és curiós veure la falsa campanya contra allò que fa la majoria d'estats de la UE, no permetre donar sang a la població homosexual per una qüestió de salut publica, no pas per discriminació. Si la majoria de les infeccions són en aquests grup humà (A Barcelona amb dades del centres de control dels grups de salut per gais són el 20 % dels infectats),és normal no permetre en general, si s'accepta rebre caldria ser donació consentida i fora una practica èticament correcta ( i és clar que la majoria dels homosexuals no són infectats). Però aquest, con el senyor Alexaandre, que ho confonen tot els demanaria es dirigissin ala cara dels infectats per donacions: si vol li presento uns quants i els diu a la cara davant del món la santa barra que aquí defensa. O potser també com la marina geli i tots els metges de "vih" cobren de les farmacèutiques ( Abbot, el cas de la Geli). Per cert, qui això escriu és homosexual.
els catalans volem sortir de la UE
Anònim, 09/05/2015 a les 20:38
Interessant
+74
-0
no la volem per res.

quan haguem fet la republica catalana, i ens haguem organitzat com a republica federal com ho ha fet suïssa, farem un seguit de referendums per decidir questions importants.

un d'ells sera el referendum per continuar o no a la unio europea, com ja s'estan pensant a fer a anglaterra.

la gent esta molt farta d'aquesta unio europea que només ens porta molesties. només va bé per viatjar sense canviar de moneda. ja està. es l'unic avantatge. jo no vull que un burocrata de brusel.les ens digui quanta llet o oli podem produir.

els españolitos sí que volen ser, perque son uns ignorants, primer, i segon perquè saben que de la ue els ve pasta amb que continuar seguir vivint de la sopaboba com viuen i gastant-se els diners en bankia i trens TGV que són ultradeficitaris.

a catalunya sabem més i sabem que la unio europea no ens convé. estarem molt millor a fora d'aquest grup que només existeix per servir alemanya. anglesos, danesos i suecs van ser més llestos i no van acceptar l'euro, perquè sabien que significava perdre el control de la propia economia. fem com ells.

catalunya sera una republica independent i decidirà anar-se'n fora de la ue via referendum.

espanya en canvi, serà expulsada per insolvent i cafre.

de fet ho va predir el pitoniso pito fa temps. que catalunya seria independent el 2016, i el
2017 espanya seria expulsada de la ue.
Dades d'en Montroig
JRRiudoms, 09/05/2015 a les 23:13
+8
-67
No sóc homòfeb. Ni totalitari. A les fonts que he aportat per contradir l'afirmació del sr. Alexandre crec que no trobaran cap discurs homòfeb o totalitari.
Sols volia indicar que una afirmació del sr. Alexandre no era correcte. No sé si per prejudici o una altra raó, dita afirmació és falsa. I això ho he mantingut amb dades objectives. O sia, que el problema no és meu: pot ser és de vostès que voldrien que la realitat fos una altra.

Atentament, i bona setmana
Mont-roig
Anònim, 10/05/2015 a les 11:42
Interessant
+65
-6
JJRiudoms, com sempre en aquest portal, utilitza mentides i parla d'un fet del 1986 (sí, del 1986!!!) quan de la Sida gairebé no se'n sabia res. Però no pot aportar cap cas de les últimes dècades a Catalunya. Per això es dedica a fer afirmacions falses i a escampar mentides. És el recurs de sempre de l'homofòbia i del totalitarisme. I, a més, com espanyolista que és, ens parla d'Espanya quan estem parlant de Catalunya. Ja està tot dit.
Pinyons Mont-roig
JRRiudoms, 10/05/2015 a les 12:15
+3
-64
El seu pinyó argumental, sr. Mot-Roig, és fix.
Adoni's que el sr. Alexandre en l'afirmació que qüestino en cap cas fa referència al nostre pais o a l'època ["no hi ha cap cas documentat d’infecció del VIH arran d’una transfusió de sang" dixit el sr. Alexandre].
El primer cop que es va parlar de forma popular de la sida (sense anomenar el nom) al nostre pais va ser pels voltants del 1980, dins un artícle de la revista Interviú que parlava d'una "misteriosa" malaltia que tenien els homosexuals masculins a Los Angeles de San Francisco (EUA). Ademés, la ignorància no fa desapareixer la realitat.
I la veritat, no sé d'on treu que jo sigui espanyolista, homofob, totalitari, falsari i mentider.

Atentament, i bona setmana
dades infecció sang a Catalunya
josep5, 10/05/2015 a les 12:15
+19
-62
El post de Mont-roig és l'exemple de confusió absoluta.Parlar que son informacions falses i escampar mentides les infeccions de sang és d'una mala fe que no té perdó. El problema és la mateixa autoritat sanitària que menteix com respira, en nom de no sé sap què: si els tests de vih estan entre un mes i tres en ser vàlids, és obvi que cal adoptar mesures. I en el tema dels tests afegiu els 70 casos que aquest donen falsos positius ( actualment no fa anys) i la gent que ha denunciat per falsos negatius que han pres medicaments durant anys. L'altra mentida de l'autoritat sanitària és que el vih ara és crònic, a catalunya hi ha vora 18 mil morts de sida i no pas fa 10 anys. El dret primer és la vida. Aquest pocavergonyes que parlen de discriminació per no deixar donar sang els hem de presentar familiars de morts de sida o infectats per donacions. Quants dels morts homosexuals per vih ( la majoria) voldrien ser vius amb la prevenció més elemental que és evitar infeccions no donant sang.
Mont-roig
Anònim, 10/05/2015 a les 13:06
Interessant
+60
-8
El Josep5 és un cas flagrant d'homofòbia i totalitarisme. Escampa falsedats sense aportar la més mínima dada i barreja la gent amb sida amb les donacions de sang per criminalitzar els homosexuals. L'homofòbia és racisme: dos càncers de la humanitat.
Mont-roig
Anònim, 10/05/2015 a les 13:09
Interessant
+60
-6
On són els casos de sida per culpa de donacions de sang, senyor Riudoms mentider en les darreres dècades a Catalunya? On són? Proves, proves, proves. On són? On són els morts catalans? Quatre xacres unides en la persona de Riudoms: homofòbia, totalitarisme, espanyolisme i falsedat.
El Sr Alexandre té tota la raó
Anònim, 10/05/2015 a les 14:04
Interessant
+62
-11
Als impresos per a la donació de sang es pregunta si el donant ha mantingut relacions sexuals sense protecció amb persones desconegudes en els, no recordo exactament, tres mesos anteriors o així.

Això crec que és més que suficient per a cobrir totes les possibles persones infectades i amb la malaltia latent.

Estaré d'acord en no permetre donar sang als homosexuals quan als puteros, drogoaddictes i resta de col·lectius considerats de risc també se'ls negui donar-ne, tant si han tingut conducta de risc com si no.

Per cert, el Riudoms aquest és un que ensenya habitualment la ceba per al ND: racista, homòfob, carca, escanyolista... Ni cas.
sobre homofòbia i sang
josep5, 10/05/2015 a les 15:57
+17
-57
... hi ha el dogma que diu que no permetre que la població homosexual amb més indicència d'infeccions no doni sang (a Barcelona el 20% està infectada) és homofòbia. Això dit pel gran venedor de fum Dr.clotet i cia o Pilar Rahola, etc. El dr.clotet un metge a qui se li poden atribuir desenes o milers d'envirinaments amb AZT els primers experiments amb aquest verí dit per vih. Homofòbia es prendre la població homosexual per estúpida i fer paternalisme inbècil. Un post es pregunta on són els casos per donacions de sang homosexual, i, en canvi, no és pregunta on són els vora 18 mil mort, en el silenci senyor demagog. I si vol preguntis con el País valencià ha esta condemnat per l'UE per falsejar l'estadistica sanitària. La majoria d'Occident no permet la donació de sang a homosexual llevat 5 països. El cas de catalunya és tràgic el segon país d'Occident amb homosexuals infectas i incidència i aquests discursos on aquí no passa res. De la prevenció epidèmica li diuen homofòbia i totalitarisme quan la majoria del món civilitzat sap que el primer dret és la vida, aquí s'ha optat per la mort i el discurs politicament correcte d'amagar la realitat. Senyors donar sang no és cap dret, la vida sí.
Mont-roig
Anònim, 10/05/2015 a les 18:54
+30
-5
Com surten de l'armari els homòfobs i totalitaris intentant trobar una escletxa per criminalitzar persones. El josep5 n'és un bon exemple. Però està que surtin de l'armari, així els tenim localitzats encara que no tinguin valor per donar la cara.
Estupits i indocumentats
JRRiudoms, 10/05/2015 a les 18:58
+4
-31
Jo plego de comentar més sobre aquest assumpte. He donat dades al meu primer comentari, i se m'ha titllat de tot menys de bufó. La darrera: racista! I això m'ho diu un indocumentat amparant-se amb l'anonimat. Sapiga, senyor Anònim, que els malalts d'hepatitis C, les persones tractades amb quimioteràpia, les persones amb tuberculosi, drogaadictes i altres col·lectius no se'ls permet la donació de sang. Això és estigmatitzar? Jo ho veig com una mostra de sentit comú (el sentit menys comú), ras i curt.
És una estupidesa, sr. Mont-roig, voler fer d'aquest tema una cansalada sobiranista/independentista. Ah!, i sapiga que el sr. Alexandre és tant independentista català com ho puc ser jo.

Si han d'insultar algú i foter-lo a la pira, ja poden agafar-me com l'ase dels cops. Però sols un prec: llegeixin sense prejudicis els comentaris del sr. Josep5; bastant més documentats que altres que sols fan que voler insultar a qui no combregui amb rodes de molí, i alimentar les pròpies paranoïes.

Atentament, i bona setmana
Campanya contra l'homofòbia
Anònim, 10/05/2015 a les 22:18
+32
-7
Quina vergonya, les barbaritats que diuen els homòfobs. Vergonya aliena.
Tanta fe en la UE ens costarà cara
Jordi S., 10/05/2015 a les 23:16
+3
-4
Senyor Alexandre: li recomano vivament que inverteixi un temps a llegir algun manual de dret sobre les institucions europees (sí, ja sé que l'eufemisme és clamorós). Un cop l'hagi llegit, veurà com se sorprèn menys.

Ser europeïsta és una cosa, ser partidari de la UE, una altra. I ens volen fer creure que és el mateix.
Mont-roig
Anònim, 11/05/2015 a les 00:29
+27
-4
JJRiudoms, necessita insultar perquè l'han desemmascarat i està furiós. Ni una prova, només comentaris homòfobs. I a sobre es fa passar per independentista quan tots recordem aquí els seus moltíssims comentaris contra la independència de Catalunya. O sigui: insults i mentides. No sap dir res més.
acuDIT (pel sr. Mont-roig)
JRRiudoms, 11/05/2015 a les 01:01
+2
-28
Convindrà amb mi que en segons quins ambients és menys "perillós" donar la cara que no guirar-se d'esquena. És qüestió de valorar la integritat [de la virginitat].

(Ho sento, però malgrat que havia dit que no tornaria a participar en aquest "diàleg" [sic], llegint la seva jocosa afirmació "així els tenim localitzats encara que no tinguin valor per donar la cara", no m'he pogut estar d'ofrendar-li aquest acudit].
Ah!: i molt bó això que "ens teniu localitzats"... Ui! Quina por!: Ja em dirà, sr. [indocumentat] Mont-roig quina cara he de posar: la de Joana d'Arc a la fogera o la del Galileu davant el seu -segur!- estimat Tribunal de la Santa Inquisició.

Atentament
17 de maig
Anònim, 12/05/2015 a les 12:49
+18
-3
Per alguns comentaris que llegeixo aquí, sembla que alguns encara no s'han assabentat que el proper 17 de maig se celebrarà el Dia Internacional contra l'Homofòbia.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i periodista i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En dramatúrgia ha estrenat: Èric i l’Exèrcit del Fènix, Teatre Borràs de Barcelona (2007); Trifulkes de la Katalana Tribu, Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (2012); Onze.Nou.CATorze (1714), Born i Festival Grec (2013-2014); i Taula rodona, o la joia de ser catalans (coautor amb Pere Calders), Casal de Cultura de Valldoreix (2013). En conte i novel·la ha publicat: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau. I en assaig: Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i les obres teatrals La joia de ser catalans (2015) i Abans que pugi el teló (2016).

A Twitter: @valex_cat
Miquel Iceta, al darrer congrés del PSC | Adrià Costa
Sara González
01/01/1970
El fet que l'aval a la suspensió de l'autonomia no s'hagi votat ni a l'executiva ni al consell nacional enerva alcaldes i dirigents socialistes | Una trentena d'alcaldes se sumen al pols liderat per Parlon, Ballart, Mayoral i Giménez
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés sobiranista i l'aplicació de l'article 155
 07:40 PORTADES «El 58% dels catalans creuen que es deteriora la convivència», a «El Periódico». Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:24 La posada en escena de CaixaBank al País Valencià arriba en la setmana clau pel procés català, ho explica Jonathan Oca. Aquest dimarts es presentaran els resultats obtinguts de la companyia durant el tercer trimestre del 2017. Aquesta setmana el president de la Generalitat de Catalunya té previst aixecar la suspensió de la independència. L'entitat financera va decidir traslladar la seu social de Barcelona a Alacant.
 07:13 El rebuig d'un ampli sector del PSC al 155 reobre les ferides de les primàries, per Sara González. El fet que l'aval a la suspensió de l'autonomia no s'hagi votat ni a l'executiva ni al consell nacional enerva alcaldes i dirigents socialistes. Una trentena d'alcaldes se sumen al pols liderat per Parlon, Ballart, Mayoral i Giménez.
 06:57 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: El calendari de Puigdemont. "El president ha de sincronitzar la mobilització i el ritme institucional i ha decidit explicar-se al Senat abans de declarar la República", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són notícia la Cecot, Jaume Collboni i Barcelona en Comú, el consell d'administració de CaixaBank, el decret de col·lectivitzacions i Josep Irla.
 06:48 VÍDEO Juan Carlos Girauta, portaveu de C's al Congrés, enxampat en directe mentint sobre les manifestacions independentistes. Assegura que els manifestants "van robar armes" de la Guàrdia Civil durant les concentracions d'Economia i queda retratat.
 00:27 OPINIÓ «Emprenedoria des de la Catalunya interior», l'article de Marina Geli. 
 00:26 OPINIÓ «Sobirania digital», l’article de Joan Subirats.
 00:25 OPINIÓ «Bombardejar Barcelona», l’article de Francesc de Dalmases. 
 00:25 LA VEU DE NACIÓ «L’última oportunitat del PSC», l'article d'Arnau Urgell. 
 23:52 Valls, primer ajuntament de la demarcació de Tarragona que aprova la moció contra l'aplicació del 155. El text, presentat de forma conjunta pels grups de CiU, ERC, CUP i ICV-EUiA, ha estat aprovat per 14 vots a favor i tres en contra.
 23:30 Collboni considera "poc intel·ligents" les mesures del 155 i demana "eleccions immediates". El tinent d'alcalde socialista a l'Ajuntament de Barcelona nega estar preocupat per un possible trencament del pacte de govern amb Ada Colau a la capital catalana.
 23:03 Le Monde carrega durament contra Puigdemont, TV3 i l'independentisme. El diari francès considera que el president català optar per "l'estratègia de la tensió" i que l'independentisme vol el 155 per reforçar la unitat interna.
 22:09 Puigdemont, disposat a intentar acords fins al final a través de la "mediació". El president de la Generalitat segueix obrint la porta a anar al Senat per explicar la "realitat".
 22:09 La Cecot, amb la Generalitat: "Ens situem democràticament al costat de les institucions catalanes". Antoni Abad, president de la patronal del Vallès, assegura que sense la llibertat "no hi ha democràcia". 
 21:40 Marató d'actes de l'ANC per explicar el "futur immediat" de Catalunya. Se celebraran entre dimarts i dimecres d'aquesta setmana i hi participaran membres del Govern.
 21:40 Turull apel·la a l'esperit «pacífic i determinat» del 1977 per defensar l'autogovern. El conseller de la Presidència lamenta que, 40 anys després del retorn de Tarradellas, no hi hagi "diàleg i mediació" per preservar les institucions catalanes.
 21:09 Puigdemont preveu aixecar divendres la suspensió de la independència. El president de la Generalitat vol explicar-se al Senat, però manté el rumb i promourà la declaració de l'estat català durant el ple específic del Parlament. Ho explica Oriol March. 
 20:59 Rebuig al 155 i condemna a les detencions: les línies vermelles dels pactes locals del PDECat. Els nacionalistes reuneixen els càrrecs territorials i els informen que a partir de divendres es replantejaran els pactes amb el PSC si voten a favor de la intervenció de l'autonomia. Informa Oriol March.
 20:58 La CUP convoca deu assemblees aquest dimarts per analitzar el moment polític i preparar mobilitzacions. Han de servir per debatre les passes a seguir per respondre a "l'intent de liquidació de l'autogovern de Catalunya".
 20:52 Maza torna a amenaçar Puigdemont amb la presó si declara la independència. El fiscal general de l'Estat adverteix que, "independentment", ja hi ha fets que han passat fins ara "pels quals s'haurà de respondre”.
 20:41 Resistència al 155: mossos, bombers, mestres i periodistes rebutgen la intervenció de l'Estat. Sindicats i associacions de treballadors públics dels diferents àmbits mostren la seva oposició a la intervenció anunciada del govern de Mariano Rajoy.
 20:32 La intervenció de l'Estat bloqueja més de 10 milions per a projectes d'entitats socials. El Govern afirma que hi ha 307 entitats afectades pels ajuts de la direcció general de d'acció cívica i comunitàroa i 224 en el cas de Joventut.
 20:18 Carles Pellicer convoca un ple extraordinari i urgent per rebutjar l'article 155. L'Ajuntament de Reus respon d'aquesta manera a la crida que feien l'AMI i l'ACM per impedir l'aplicació d'aquesta mesura per part del govern espanyol. 
 19:51 Els sindicats de Mossos s'oposen al 155 i esperen una aplicació «el menys lesiva possible». FEPOL, SPC, SME i USPAC veuen amb recel la intervenció de l'Estat a la policia catalana.
 19:45 Continua el bombardeig d'Anonymous en defensa de Catalunya: cau el web del CNI. Els hacktivistes han anunciat en un vídeo i diferents tuits que obren una nova fase de l'#opCatalunya, que ja va bloquejar diverses pàgines de l'estat espanyol durant el cap de setmana.
 19:26 Les connexions polítiques pesen més per fer negoci a Espanya que a Rússia, Marroc o Iran. L’Informe Global de Competitivitat indica que els directius espanyols creuen que l'Estat afavoreix aquelles empreses millor connectades. Per Roger Tugas. 
 19:11 L'alcalde de Mataró, David Bote (PSC), rebutja l'aplicació del 155 i també una possible DUI. L’alcalde ha fet una crida al diàleg i ha s'ha mostrat a favor que es convoquin eleccions a Catalunya.
 18:57 La Federació Europea de Periodistes condemna l’intent del govern espanyol d’intervenir TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN. L’organització qualifica "d’inacceptable" la interferència política a la gestió dels mitjans de comunicació públics.
 18:47 «Els volem al carrer i entre nosaltres!»: manifest de suport a la llibertat de Sànchez i Cuixart. Fundadors i dirigents de l'ANC impulsen un text en què reclamen que els dos dirigents sobiranistes surtin de la presó. Informa Oriol March. 
 18:31 VÍDEOS «Els mitjans seran sempre vostres»: els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio rebutgen el 155. Les assemblees dels mitjans públics catalans es mobilitzen per respondre a la intervenció estatal.
 18:07 Juncker diu ara que "respecta l'expressió de la voluntat" que s'ha vist a Catalunya. El president de la Comissió Europea remarca que és "comprensible" buscar una "identitat pròpia" però reitera que no està a favor dels "separatismes".
 17:54 Els treballadors públics que van fer vaga el 3 d'octubre hauran de recuperar les hores. El Govern ho va decidir en un acord del 10 d'octubre que no es va fer públic, segons TV3.
 17:53 ERC denuncia que el Senat ha incomplert el propi reglament per activar el procés del 155. Els republicans demanen a la mesa de la cambra alta que iniciï de nou tots els tràmits i que aquest cop s'escolti la junta de portaveus i es debati aquesta qüestió a la comissió general de comunitats autònomes. Informa Roger Tugas. 
 17:39 El Cercle d'Economia exigeix "eleccions immediates" a Catalunya. L’entitat que presideix Juan José Brugera considera que l'escenari d'unes eleccions autonòmiques és l'"única alternativa" per evitar "un escenari de conseqüències imprevisibles i dramàtiques". Informa Pep Martí. 
 17:14 Almenys sis ajuntaments del Baix Montseny ja han convocat un ple de rebuig al 155. Exigeixen a l'Estat que aturi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i, per tant, la suspensió de l'autonomia de Catalunya. Per Jordi Purtí. 
 17:14 Els Bastoners de Sabadell deixen de vendre loteria de Nadal i es passen a la Grossa. La colla ha pres la decisió en un moment de tensió política.
 16:36 Espanya, Alemanya i el 155: les comparacions odioses; un reportatge de Pep Martí. L'unionisme intenta equiparar el polèmic article a un de similar de la Constitució de la República Federal, però no té res a veure. Els constitucionalistes Mercè Barceló i Xavier Arbós rebutgen que es puguin equiparar el sistema espanyol i l'alemany.
 16:18 VÍDEOS Un arxiu de vídeos recull la brutalitat policial de l’1-O. El web difon imatges de les càrregues de la policia espanyola contra els votants, just l'endemà que el ministre d'Exteriors espanyol afirmés a la BBC que "moltes fotos eren falses". 
 15:51 Ballesteros a Puigdemont: «Per iniciar el camí de l'acord, a aquest alcalde el tindrà al seu costat». L'alcalde de Tarragona ha emès un comunicat dient que la pilota està a la teulada del president de la Generalitat per evitar que s'apliqui el 155. 
 15:12 Societat Civil Catalana es manifestarà diumenge pel «diàleg» però avala aplicar el 155. La mobilització es farà al passeig de Gràcia després que divendres el Senat hagi votat la suspensió de l'autonomia.
 15:11 L'alcalde de Blanes mostra el «rebuig total» al 155 i es planteja deixar el PSC. Els partits independentistes pengen una pancarta al balcó de l'ajuntament demanant la "llibertat dels presos polítics" amb el vistiplau de Lupiáñez.
 15:04 El Senat només ofereix dues opcions a Puigdemont per comparèixer: dijous a les 17.00 o divendres. Les dues alternatives xoquen amb la possibilitat de celebrar un ple dijous al Parlament.
 14:58 Raül Romeva afirma que els funcionaris obeiran al Govern i el Parlament i no a l'Estat. El conseller també assegura a la BBC que els membres de l'executiu no acataran el seu cessament i defensa que van ser escollits arran d'unes eleccions netes.
 14:56 Els periodistes de TVE responen amb duresa a la intervenció de TV3. El Consell d'Informatius considera que el govern espanyol vol aplicar unes mesures a la cadena catalana que encara no es compleixen a l'estatal.
 14:38 Ximo Puig assegura que les diferències entre socis sobre el 155 no afecta el pacte de govern valencià. El president de la Generalitat Valenciana confia que finalment no sigui necessària l'aplicació de l'article.
 14:24 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, defensa que si hi ha eleccions han de ser acordades entre els dos governs perquè no siguin un "front de batalla". Des de París també assegura que alcaldes europeus i d'arreu del món li transmeten el rebuig a la unilateralitat però també a la "resposta autoritària" de l'Estat.
 14:16 ANC i Òmnium de Granollers demanen un ple urgent per l'amenaça del 155. Les dues entitats volen que l'alcalde de la ciutat, Josep Mayoral (PSC), el convoqui per instar el govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya a través de l'article 155.
 14:10 VÍDEO El rei va trucar a Volkswagen per demanar que marxés de Catalunya», diu 
Martí Anglada, delegat del Govern a França, en una entrevista a CNews.
 14:07 Miquel Iceta evita aclarir si Montilla votarà a favor del 155; informa Isaac Meler. Responsabilitza Puigdemont de la suspensió de l'autogovern si no convoca eleccions o va al Senat a demanar diàleg. Afirma que el seu partit "no es trencarà" malgrat les tensions internes per la intervenció del govern espanyol a Catalunya.
 13:55 Universitats per la República convoca vaga aquest dijous contra l'aplicació de l'article 155. La plataforma també reclama la llibertat per Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
Entrades anteriors »
Clients de CaixaBank fent operacions en uns caixers de l'entitat | ND
Jonathan Oca
01/01/1970
Aquest dimarts es presentaran els resultats obtinguts de la companyia durant el tercer trimestre del 2017 | Aquesta setmana el president de la Generalitat de Catalunya té previst aixecar la suspensió de la independència | L'entitat financera va decidir traslladar la seu social de Barcelona a Alacant
Mariano Rajoy, a San Siro, a la final de la Champion's del 2016, entre el Reial Madrid i l'Atlètic, junt a Felip VI o Florentino Pérez. | La Moncloa
Roger Tugas | 3 comentaris
01/01/1970
L'Informe Global de Competitivitat indica que els directius espanyols creuen que l'Estat afavoreix aquelles empreses millor connectades | La confiança en els polítics és inferior que a Tailàndia, Uganda, el Congo o Turquia
Merkel i Rajoy, en una imatge d'arxiu | La Moncloa
Pep Martí | 18 comentaris
01/01/1970
L'unionisme intenta equiparar el polèmic article a un de similar de la Constitució de la República Federal, però no té res a veure | Els constitucionalistes Mercè Barceló i Xavier Arbós rebutgen que es puguin equiparar el sistema espanyol i l'alemany
01/01/1970
Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular | El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència
Seu del Banc Sabadell a Barcelona | Adrià Costa
Roger Tugas | 15 comentaris
01/01/1970
L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum | Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat
Pep Martí | 20 comentaris
01/01/1970
Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González | Adrià Costa
Ferran Casas | 5 comentaris
01/01/1970
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis