El sobiranisme s'activa per combatre el «desànim» del 20-D

L'ANC i Òmnium fan una crida a participar a les eleccions espanyoles, poques hores després que la CUP apostés per l'abstenció | Homs reclama als simpatitzants de la formació de l'esquerra independentista que votin ERC mentre Junqueras rememora l'ascens del feixisme italià

16 de desembre del 2015
Actualitzat a les 15:39h
Estelades en un acte electoral del 20-D
Estelades en un acte electoral del 20-D | Josep Maria Montaner
Una de les claus del 20-D serà la mobilització –o desmobilització- de l'electorat sobiranista. La campanya va començar amb una “tempesta perfecta” en contra dels partits independentistes que s'hi presenten: cansament per la manca d'acord entre Junts pel Sí i la CUP; el ja tradicional vot dual entre els comicis catalans i espanyols; així com enquestes que posicionen tant Ciutadans com En Comú Podem com els que tenen més opcions per vèncer. A més, l'aposta pel referèndum dels “comuns” amenaça en captar molt vot d'esquerres del “sí”.

No sembla que l'avanç de la campanya hagi servit per superar aquests elements. En aquest context, a les darreres hores les entitats del sobiranisme s'han activat per combatre el “desànim” que es respira entre les bases independentistes. Ho han fet justament després que la CUP oficialitzés la seva aposta per l'abstenció. Òmnium ha reclamat no quedar-se diumenge al sofà. “El retorn de l'autonomisme comença al teu sofà”, assegura el material propagat a través de les xarxes socials. “Defensa el 27-S arreu del món. El 20-D participa”, assegura al seu torn l'ANC. 
Homs demana el vot per ERC als simpatitzants de la CUP

Els partits independentistes que sí que es presenten a les eleccions espanyoles també han respost a la crida abstencionista de la CUP. Francesc Homs, en unes declaracions inèdites fins ara, ha demanat el vot per ERC als simpatitzants de l'esquerra independentista. “Als votants de la CUP els dic: 'ja sé que no em votareu a mi, però voteu ERC'”, ha repetit en més d'una ocasió en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Des de l'altra banda de la Diagonal, a RAC1, Junqueras ha evitat qualificar “d'error” la decisió de la CUP però ha fet un paral·lelisme històric amb l'ascens del feixisme a Itàlia. Ha recordat que Mussolini va aconseguir el poder en un context on les forces democràtiques es van retirar del parlament. “Mai, mai, mai, mai”, s'ha de deixar d'ocupar una parcel·la de poder. Abans ha negat que noti “desànim” en el seu entorn –com li ha dit Jordi Basté- però sí que ha admès que tothom li pregunta si el nota. Joan Tardà, en el seu habitual estil abrandat, ja va assegurar ahir –en referència a la CUP- que "només abandonen les trinxeres els exèrcits derrotats".

Tot plegat en un context on l'aposta pel referèndum d'En Comú Podem pot permetre a la llista de Xavier Domènech captar un bon nombre de votants de la CUP el 27-S. De fet, l'exdiputat Quim Arrufat va assegurar dies enrere en una entrevista a l'Ara que si votés –va dir que no ho faria- optaria per aquesta formació. En canvi, David Fernàndez ha mostrat al llarg de la campanya que la seva opció seria, com fa quatre anys, el republicà Joan Tardà.