Ciutadans reivindica un regeneracionisme de dretes

Juan Carlos Girauta assegura que “el nostre espai és el liberal conservador” | Parla d’impulsar “l’orgull de ser espanyol” | El partit taronja torna a triar un hotel per iniciar la campanya però l'atenció mediàtica se l'endú Albert Rivera a Madrid

Arrimadas i Girauta penjant un cartell de l'absent Rivera
Arrimadas i Girauta penjant un cartell de l'absent Rivera | Ivan Giménez
04 de desembre del 2015
Actualitzat a les 10:38h
A les dotze en punt, Juan Carlos Girauta, cap de llista per Barcelona, i Inés Arrimadas han fet el primer acte de la campanya electoral de Ciutadans. Ho han fet tots dos, enganxant una imatge d’Albert Rivera sobre un cartell que simulava un mur. Una manera d’escenificar el que pretenen, derruir el mur del bipartidisme, germen de tots els mals. Ho volen fer de la mà d’un líder que en el mateix instant iniciava la campanya a Madrid (i de pas, s’enduia l’interès de bona part dels mitjans de comunicació). La política ha canviat molt. Que els hi expliquin als dirigents de Ciutadans. Ara es poden enganxar cartells en el saló d’un hotel.

Ciutadans ha celebrat el seu primer acte electoral a l’Hotel Barceló Sants, un indret que ja han triat altres vegades els del partit de Rivera. Inés Arrimadas ha proclamat que s’està a les portes d’un canvi de cicle a Espanya, que veurà com l’hemicicle del Congrés s’ompli de diputats taronges. En un gir que és nou en els missatges de Ciutadans, la formació unionista llueix ara catalanitat. Una catalanitat molt sui generis, és clar. Arrimadas ha dit que, com en altres moments de la història, Catalunya serà la base del canvi a l’Estat.

Ni rojos ni blaus

La cap del grup de C’s al Parlament ha assegurat que “estem molt més a prop d’una Espanya governada per un català que no pas que es trenqui per part de Catalunya”. Arrimadas, que ha repetit la paraula “regeneració”, ha presentat Ciutadans com el partit que posarà fi al xoc entre “rojos i blaus”. També ha tingut un record pel líder, avui absent, perquè “tot gran canvi a Espanya ha vingut sempre de la mà d’un gran líder”. Regeneracionisme, unió nacional, espanyola, és clar, per damunt de bàndols, i un líder que encarni el gran canvi.

Juan Carlos Girauta, el cap de llista, ha fet una defensa de l’Espanya de la transició, de la Constitució, que “tan benèfica ha estat”. Si hi ha un missatge conservador en l’Espanya actual és sacralitzar la Constitució que, d’altra banda, tots els partits estatals volen reformar. Girauta ha elogiat la classe mitjana, “que es troba en risc de desaparèixer”, tot i que ha evitat el tòpic de “castigada classe mitjana”. Ha dit que “el nostre espai és el liberal conservador, que governa en set països de la UE”. Potser se li ha escapat i volia dir liberal centrista… Ciutadans forma part del grup de liberals i demòcrates del Parlament Europeu.

El cap de llista per Barcelona, avui eurodiputat, ha reivindicat “l’orgull de ser espanyol”. “Quan algú digui ‘jo sóc espanyol’, voldrà dir que reuneix les millors condicions de vida d’un país”, ha afegit. Tot seguit, ha alertat contra el “populisme”, és a dir, contra Podem perquè “fan un bon diagnòstic dels problemes però quan donen solucions són un desastre”. Girauta ha rebutjat un procés constituent: “Amb quina legitimitat el volen dur a terme si són una minoria?”.