Oriol Junqueras: ​«L'acord no només és possible, sinó que és probable»

El president d'ERC no veu incompatible assolir una entesa entre Junts pel Sí i la CUP durant la campanya electoral | Adverteix que la presidència rotatòria i la copresidència són "difícils" de posar en pràctica | "El pla de xoc implica un seguit de partides que, si no hi ha uns pressupostos, és difícil d'implementar-les", assegura | Es nega a posar la pilota a la teulada de la CUP i destaca que tots els actors són "responsables" de l'acord

El president d'ERC, Oriol Junqueras
El president d'ERC, Oriol Junqueras | Adrià Costa
03 de desembre del 2015
Actualitzat el 04 de desembre a les 10:51h
Oriol Junqueras (Barcelona, 1969) rep NacióDigital al seu despatx del carrer de Calàbria aquest passat dimecres, unes hores abans que l'exdiputat de la CUP David Fernández publiqués un article en què aposta per facilitar la investidura d'Artur Mas. Semblava que el president d'Esquerra Republicana de Catalunya tingués una premonició, perquè durant l'entrevista es mostrava convençut que l'acord entre Junts pel Sí és possible i probable. I un dels principals motius és la sintonia amb el pla de xoc social que demana la Candidatura d'Unitat Popular i que lliga amb el programa i filosofia del programa assumit per la coalició que aplega CDC i els republicans, a més d'un gruix d'independents. Qui sap si encara ens menjarem els torrons amb un nou govern en marxa. 

- El procés està frenat?

- L'acord està costant una mica més del que tots plegats hauríem volgut, perquè hauríem volgut que fos més senzill. Cal reconèixer que es fa esperar però al mateix temps, a ulls de tothom, és evident que l'acord és imprescindible. Perquè tenim una oportunitat i la tenim ara. Si tothom fa allò que és possible, segur que arribarà. Sembla que la finestra d'oportunitat perquè l'acord es concreti està situada al voltant del 27 de desembre. El que hem de fer durant els dies que falten per aquesta data és aprofitar el temps per assegurar que es produeixi. 

- Com s'ha de fer això?

- Hi ha diversos terrenys que cal explorar perquè les diverses parts han demostrat interès en aquest àmbit. Primer, hi ha l'estructura de govern. Hi ha una proposta de Junts pel Sí per crear unes comissions delegades i que aquestes estiguin presidides per un seguit de persones i per tant que l'estructura sigui més horitzontal, més plana, més de caràcter matricial. Això, en principi a la CUP li sembla que va en la direcció correcta, el que passa és que també sembla que és insuficient. I voldrien avançar en la línia d'una presidència rotatòria. 

- Una cosa una mica difícil. 

- Sí, és pràcticament impossible, hi ha limitacions legals. Alguna de les propostes que fa la CUP implica un canvi estatutari, i és evident que no podem fer-ho perquè calen dos terços del Parlament, i enviar-ho al parlament espanyol, i fer un referèndum... Algunes propostes són molt legítimes i podrien ser molt positives de cara al futur però ara són inaplicables. N'hi ha alguna altra que és molt difícil d'aplicar perquè implicaria el canvi de la llei del govern i de la presidència del govern. 

- Quina?

- La copresidència. Obrir la llei vol dir estar diversos mesos negociant la versió. I ens sembla que és millor no fer-ho perquè el que cal fer no és negociar com ens organitzem sinó fer la independència.

 
- Llavors, per què no hi ha acord? Per Junts pel Sí o per la CUP? Més aviat per la CUP, perquè aquestes propostes són complicades?

- El que diu la CUP és que l'estructura més matricial va pel bon camí però insisteix en aquesta qüestió de la presidència que no poden acceptar. Per això, el que també proposen és la presidència rotatòria. Això implicaria dimissions amb qüestions de confiança successives i és difícil de vehicular. La prova és que no s'ha fet mai enlloc, almenys amb aquest sistema. Després, hi ha un altre àmbit en el qual hauríem de ser capaços d'avançar perquè és imprescindible que hi avancem, que és l'àmbit de l'estabilitat parlamentària. 

- Com?

- Baños va dir al segon debat d'investidura que la CUP està disposada a treballar fórmules d'estabilitat. Avancem en aquest camí. Això podria implicar un acord per votar pressupostos que d'altra banda és molt convenient per aplicar en plenitud el pla de xoc social, perquè el pla de xoc implica un seguit de partides que, si no hi ha uns pressupostos, és difícil d'implementar-les. Concretem si s'han de pactar pressupostos, o si hi ha d'haver acord de legislatura. 

- El que també demana la CUP són avenços en el pla de xoc social.

- Des del punt de vista d'ERC, el que és evident és que, en aquest àmbit, l'acord hauria de ser molt fàcil. Allò que la CUP ha demanat en el seu programa electoral s'assembla molt al programa electoral de Junts pel Sí, i el programa de Junts pel Sí en temes socials s'assemblava molt al programa social d'ERC, i per tant estan molt a tocar. És evident que ha de ser fàcil arribar a un acord. 

- Per què la CUP diu que se n'ha parlat poc?

- Jo tinc la sensació que se n'ha parlat...

- El suficient?

- Sí, perquè hi ha Toni Comín, Lluís Llach i Neus Munté. I a mi em consta i sé que hi ha hagut moltes reunions i hi ha hagut molta feina. Se n'ha parlat força, no tant com hauríem volgut, però molt, per no entrar en un debat terminològic. El que em sembla inqüestionable és que la probabilitat que hi hagi un acord en aquest punt és segura. Si en l'estructura de govern anem en la direcció adequada, si en l'estabilitat parlamentària hi ha bona predisposició, si en l'àmbit del pla de xoc social l'acord hauria de ser fàcil... La meva conclusió és que l'acord no només és possible sinó que és probable. 

 

- Si s'ha parlat del pla de xoc social i les propostes de la CUP d'estructura de govern són de difícil aplicació... llavors sembla com si des de la CUP no es facilités prou l'acord. 

- No vull responsabilitzar ningú, ni els uns ni els altres, de les dificultats. El que vull que quedi clar és que algunes de les propostes que fa la CUP, que són legítimes i segur que tenen aspectes positius, són de difícil implementació perquè implicarien un canvi estatutari. La CUP diu que la proposta d'estructura de govern que proposa Junts pel Sí va en la bona direcció però és insuficient. És legítim. Doncs aprofundim-la. És cert que continua havent-hi un escull molt important que és al voltant de la presidència. 

- L'acord hauria de ser possible i el veu probable. Per què a aquestes alçades encara no n'hi ha? Hi ha hagut errors en la forma de negociar?

- Si hi ha alguna cosa que jo pugui fer per facilitar l'entesa, per facilitar les fórmules de l'acord, per facilitar les vies de comunicació, estaré encantat de fer-ho. 

Oriol Junqueras, aquest dijous. Foto: Adrià Costa


- Podem dir que Oriol Junqueras s'ofereix a la CUP per llimar diferències amb sectors de Junts pel Sí, i concretament de CDC?

- No, no, no dic això. El que dic és que estic segur que tothom hi posarà el màxim de bona voluntat perquè l'acord és imprescindible. Tots hauríem d'estar d'acord en què l'acord és bo pel país. No dubto de les habilitats ni de la bona voluntat de la resta d'actors.

- Tenint en compte la data del 27 de desembre, el seu plantejament és que durant aquestes setmanes s'han de cuinar els diversos serrells per facilitar l'acord. 

- I si pot ser abans, millor. 

- Ho dic perquè la CUP ha posat aquesta data. 

- I si abans arribem a un acord, millor. 

 

- També és veritat que abans potser és complicat pel fet de tenir en marxa la campanya electoral espanyola. 

- Són dos nivells prou diferenciats, el de la campanya electoral i el de l'acord de governabilitat del país, com perquè es puguin desenvolupar paral·lelament. Voldria que fos el més aviat possible. Tot el meu respecte i simpatia cap les formacions polítiques i persones implicades en la negociació i en el camí de fer possible l'exercici de la independència de Catalunya. Vers la CUP, Convergència Democràtica, els independents i tothom qui vulgui jugar. 

- Junts pel Sí ha insistit que Mas és el candidat i no és previsible que canviï. La pilota està a la teulada de la CUP?

- No em vull expressar en aquests termes i no ho faré. Quan en una negociació una part diu que la pilota està a la teulada de l'altra, en el fons intenta treure's pressió a ella mateixa. I aquí, el que hem de fer no és treure'ns pressió sinó assumir responsabilitats tots plegats. El que hem de fer és ajudar tothom a què l'acord sigui possible. I plantejar eleccions com una estratègia negociadora, encara és més un error. Ara, el que toca és implementar el mandat del 27-S. El que hem de fer és la independència. 

- Per tant, suposo que no voldrà entrar en si s'ha d'anar en llistes separades o repetir l'acord de Junts pel Sí en cas que es torni a anar a eleccions. 

- És que no volem entrar en absolut a especular amb un escenari que ens allunya del mandat que ens han donat els ciutadans. 

Oriol Junqueras al seu despatx del carrer de Calàbria de Barcelona Foto: Adrià Costa


- Va ser un encert anar al 27-S amb Junts pel Sí? No hauria ajudat a la negociació anar en llistes separades?

- Com que això és un escenari que no existeix en el present, tampoc no ajuda a arribar a l'acord ara especular sobre el que hauria passat. Estem on estem i hem de prendre les decisions ara. 

- Ho pregunto perquè molta gent s'interroga per què estem així. 

- Crec que és legítim i positiu que hi hagi gent que especuli sobre escenaris alternatius. Sempre que qui faci aquestes anàlisis siguin periodistes, novelistes o politòlegs. Però no els que som responsables de prendre les decisions per assolir un acord. Cadascú ha de fer el seu paper. 

- De cara a la campanya del 20-D. Els resultats influiran, si no en la negociació, en el nou escenari polític català. Si ERC guanya, s'encamina cap a ser el partit central?

- ERC només té una aspiració, que és ser útil en el camí cap a la independència, i facilitar que la gent d'aquest país visqui millor i tingui més oportunitats. No és ni ser una mica més centrals, ni tenir un diputat més o menys. És ser el màxim d'útils possibles, i això ho fem cada dia. És evident que nosaltres no defugim la responsabilitat de fer uns bons resultats, al contrari. I ens esforçarem en fer els millors resultats perquè els posarem al servei de la gent, tal com hem demostrat sempre. 

- En clau estrictament de campanya. L'han orientat molt a l'àrea metropolitana. Per les imatges, per combinar català i castellà... 

- El nostre únic criteri a l'hora de fer qualsevol campanya electoral, sempre, és que aquest país ha de ser lliure i just. La voluntat d'ERC és cosir i recosir permanentment la realitat social d'aquest país, els projectes polítics per tal de construir les majories més sòlides, més àmplies possibles. Ens adrecem al conjunt de la nostra societat perquè és la nostra responsabilitat. I la nostra societat és diversa, plural i, per tant, rica. 

- Fa temps que les campanyes semblen inspirades en el laboratori de Sant Vicenç dels Horts. 

- A l'Ajuntament de Sant Vicenç, el que fem és ser conscients que aquesta diversitat és una benedicció, i per tant fem que les escoles de la nostra ciutat no només garanteixin el coneixement de la llengua catalana, castellana i anglesa, sinó també que s'introdueixi la llengua xinesa, la llengua àrab –dues escoles estan en aquest procés- i també treballem per fer-ho amb la que es parla a l'Índia. Perquè és una pena i una injustícia que hi hagi nens del nostre país que no es puguin alfabetitzar també amb la seva llengua materna. És una qüestió de justícia, i també d'incrementar les oportunitats de la nostra societat en un món global.
 

Oriol Junqueras al seu despatx del carrer de Calàbria de Barcelona Foto: Adrià Costa

Arxivat a