El progressista Gimeno, el conservador Lacaba i el centrista Barrientos, candidats confirmats a presidir el TSJC

El nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és una peça més en el conflicte entre Catalunya i l’Estat | Carlos Lesmes, el president del Consell General, voldria un perfil més dur al davant dels jutges catalans

30 de novembre del 2015
Actualitzat el 01 de desembre a les 12:00h

Seu del TSJC a Barcelona. Foto: Europa Press


Sense sorpreses en els noms que finalment competiran per a la presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) acaba de fer públic el llistat definitiu de candidats que s’han presentat per fer-se amb la delicada plaça. Com ja feia dies que circulava en els cercles de la judicatura –i com NacióDigital va recollir-, l’actual president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, aspira a un nou mandat. Gimeno és membre de Jutges per a la Democràcia, l’associació més progressista d’entre els jutges, minoritària a l’Estat però amb pes a Catalunya.

Fernando Lacaba es perfila amb possibilitats perquè el seu perfil encaixa millor amb les preferències de la majoria conservadora del CGPJ, amb el seu president al davant, Carlos Lesmes. Lacaba presideix en aquests moments l’Audiència de Girona i pertany a l’Associació Professional de la Magistratura, majoritària i marcadament conservadora. Finalment, Jesús María Barrientos és el tercer home d’aquesta contesa. És membre de l’associació Francisco de Vitoria, considerada “centrista” o “liberal” dins del sector.  

La situació política a Catalunya dóna a la presidència del TSJC un afegit d’interès i complexitat. El nom del nou president del tribunal pot tenir efectes en el moment polític. La querella sobre el 9-N plana com una amenaça sobre el president Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau, i s’ha convertit en un front més obert en el conflicte entre Catalunya i l’Estat. S’imposarà Gimeno, qui ha anat amb prudència en la gestió de la querella, malgrat les pressions patides des de les instàncies polítiques i judicials? Serà un magistrat més sensible als postulats de Lesmes i el nucli dur del CGPJ? Un home de compromís? Aviat ho sabrem.