El pacte antijihadista es reuneix després dels atacs de París sense CDC ni ERC

El ministre espanyol de l’Interior presideix una reunió que incorpora partits com C's, UDC i el PAR | El diputat socialcristià Josep Sánchez Llibre demana a Jorge Fernández Díaz que convoqui també els partits sobiranistes

Jorge Fernández Díaz ha presidit la reunió del pacte antijihadista
Jorge Fernández Díaz ha presidit la reunió del pacte antijihadista | Europa Press
26 de novembre del 2015
Actualitzat a les 17:58h
Aquest matí, el ministre espanyol de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha presidit una reunió del pacte antijihadista, la primera després dels atacs de París. Ho ha fet amb noves adhesions com Ciutadans i el Unió però amb l'exclusió de CDC i ERC, com a represàlia pel procés sobiranista.

En el transcurs de la trobada, el ministre ha dit que quan França presenti una petició formal de col·laboració a l’estat espanyol en la lluita contra Estat Islàmic, l’executiu de Mariano Rajoy la compartirà amb totes les forces que han signat el pacte. Ha afegit que el primer que serà consultat és el PSOE. El diputat d’UDC Josep Sánchez Llibre li ha demanat que l'executiu ha de convocar també a Convergència Democràtica i a ERC, una intervenció que ha deixat sobtat el ministre.  

La decisió de Rajoy de vetar l’entrada en el pacte contra el terrorisme jihadista a les principals forces sobiranistes catalanes, i especialment el president de la Generalitat, ha deixat en evidència el govern del Partit Popular. Rajoy va parlar amb el lehendakari Urkullu. En un moment en què des del camp internacional s’exigeix la màxima unitat dels països i les forces democràtiques contra Estat Islàmic, el líder del PP ha mostrat intransigència i voluntat de “castigar” la Generalitat i la força majoritària en el Parlament. El pacte va ser signat en primer lloc pel PP i el PSOE, i després s’hi han afegit altres formacions, com el PAR, Ciutadans i UDC.

La situació incòmoda de Rajoy

Davant el repte d'Estat Islàmic, Rajoy es troba en una situació incòmoda, situat entre la pressió de França, que vol el suport d’Espanya, i el temor del PP a una mobilització contra una intervenció militar. A més, l’expresident Aznar ja li ha exigit que es mulli de manera activa contra el terrorisme. El tacticisme electoralista del president espanyol ha quedat retratat.