El «sindicalisme combatiu» s'organitza contra l'acord d'UGT i CCOO amb Foment

Carles Sastre (Intersindical): “El bipartidisme sindical està amortitzat” | Acte conjunt de CGT, COS, IAC, Co.Bas i la Intersindical amb presència de CUP i Podem

Roda de premsa dels «sindicats combatius» a la seu de la FAVB
Roda de premsa dels «sindicats combatius» a la seu de la FAVB | Pep Martí
26 de novembre del 2015
Actualitzat a les 18:22h

S’està produint una reorganització de forces en el camp sindical? El preacord entre les patronals (Foment del Treball, Pimec i Cepime) i els sindicats CCOO i UGT per renovar l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) ha provocat el rebuig d’un seguit de centrals sindicals I, a més, que l’anomenat “sindicalisme combatiu” hagi escenificat la seva unió. Aquest migdia, la seu de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha estat el lloc en què un bloc de forces sindicals han mostrat la seva oposició rotunda al nou acord que es presentarà demà.

La CGT, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Co.Bas (Comissions de Base) i la Intersindical-Confederació Sindical Catalana (Intersindical-CSC) han fet una roda de premsa conjunta a la qual han assistit membres de Podem, com el diputat Albano Dante Fachín, i de la CUP, com la diputada Eulàlia Reguant, qui ha intervingut per explicitar el suport al bloc sindical.

Les centrals que s’oposen a l’AIC assenyalen diversos elements que consideren negatius del nou marc acordat: l’eliminació de conceptes salarials consolidats que els signants consideren obsolets per no estar associats a la productivitat (com l’antiguitat i els plusos col·lectius), la vinculació dels salaris a factors de productivitat seguint uns criteris d’empresa que les centrals esmentades consideren subjectius, l’aposta que segons elles fa l’AIC de la jornada irregular i la flexibilitat com a valors positius i la major participació de les mútues en el control de les baixes, entre d’altres.
 
Portaveus dels sindicats citats han destacat la força que representen en les empreses. En total, més de 2.500 delegats sindicals, una manera de dir que l’espai sindical ja no és cosa de dos. Un dels intervinents, Carles Sastre, de la Intersindical, ha donat el component ideològic a la trobada, afirmant que “el bipartidisme sindical està amortitzat. Estem vivint l’esgotament del sistema de la transició, molt evident en el camp polític, i ho ha de ser també en l’àmbit sindical”. Els representants sindicals han criticat durament CCOO i UGT per ser “sindicats institucionals, que viuen de les subvencions i són només òrgans d’intermediació”. Segons Sastre, “no hi pot haver renovació política sense ruptura sindical”.

Els participants han dit que no han adoptat encara mesures concretes contra l’AIC, però que han decidit continuar en contacte per fer un front opositor a l’acord. Un dels presents, un veterà de les lluites sindicals, ha comentat a la sortida: “Això d’avui és un dia històric”.

En la roda de premsa han parlat també representants dels treballadors d’Eulen, una empresa a la qual Endesa té subcontractats serveis d’atenció telefònica, i que viu una vaga indefinida des del 3 de novembre per denunciar unes condicions de vida cada cop més precàries.