Barcelona insta funcionaris i veïns a denunciar pràctiques corruptes

La nova Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques permetrà fer denúncies anònimes | Jaume Asens assenyala que "la meva secretària em podrà denunciar si veu que tinc un comportament anòmal" | Simona Levi i l'exdiputat David Fernández, membres del consell assessor

Presentació de l'Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques
Presentació de l'Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques | Ajuntament de Barcelona
26 de novembre del 2015
Actualitzat a les 19:52h
L'Ajuntament de Barcelona fa passos per complir, a 1 de gener del 2016, amb els requisits que exigeix la Llei de transparència, accés a la informació i bon govern, un text legal que difícilment s'acomplirà a la majoria d'ajuntaments catalans. En aquest context aquest mateix dijous s'ha presentat l'Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques, un cop ha estat aprovada pel consell de govern municipal. Formada per 56 funcionaris que han estat readaptats en les seves funcions, aquest organisme estarà sota el control del gerent de Coordinació i Recursos, Joan Llinares, la persona que va rellevar Félix Millet a la direcció del Palau de la Música quan van aflorar les irregularitats.

Aquesta oficina, que ha pres forma a partir d'un procés participatiu que ha comptat amb la col·laboració directa d'un consell ciutadà, inclou el desplegament d'una "bústia ètica", un canal de comunicació –via correu electrònic o entrant peticions al registre de l'Ajuntament a través de les Oficines d'Atenció al Ciutadà (OAC)-, que permetrà a veïns i a funcionaris denunciar qualsevol indici de pràctica corrupte al si de l'administració municipal.

Combatre una "xacra incrustada en les administracions"

El tinent d’alcalde de Drets de ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha recordat que la corrupció "és una xacra incrustada a les administracions", raó per la qual "cal enfortir el prestigi i la integritat de l'Ajuntament". En aquest sentit, Asens ha defensat la creació d'aquest bústia ètica, perquè permetrà "ser exigent i no fiar-nos ni de nosaltres mateixos", ja que per combatre la corrupció "no es tracta de confiar en la la virtut dels càrrecs públics sinó crear els mecanismes necessaris per donar aquesta imatge de confiança". De fet, Asens ha il·lustrat el funcionament d'aquesta bústia d'una forma prou clara: "La meva secretària em podrà denunciar si veu que tinc un comportament anòmal".
 

Jaume Asens, a la presentació de l'Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques Foto: Ajuntament de Barcelona


La bústia ètica té com a objectius la promoció de la conscienciació social, el foment i millora del bon govern, l'afavoriment del compliment de les normes i dels principis ètics, i la contribució a l'eliminació de conductes contràries al bon govern. Per això es permetran les denúncies anònimes tant pel que fa als ciutadans com als funcionaris. De fet, pel que fa als empleats municipals, l'organisme pot tenir un cert paper d'oficina d'afers interns, per bé que Llinares considera que definir-lo així "seria limitar el seu concepte".

A la bústia ètica s'hi podrà accedir abans d'acabar l'any a través del web de l'Ajuntament i també del portal de la Transparència. Així mateix també es podrà entrar la petició a través de les OAC que hi ha a cada districte.

Procés ciutadà

L'Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques comptarà amb tres àrees, la direcció de Control de Gestió, la direcció d'Anàlisi –d'on depèn la bústia ètica- i el Departament de Transparència. Per a la seva constitució, l'Ajuntament ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats cíviques, en un procés participatiu probablement inèdit a tot Catalunya. "No tenim constància que s'hagi fet en cap altre ajuntament", ha apuntat Llinares.

De fet, l'organisme comptarà amb un consell assessor, on ha més de tècnics municipals i haurà representants de la societat civil, entre els quals els portaveus de Xnet Simona Levi i Sergio Salgado; l'exdiputat David Fernàndez, que va presidir la comissió del Parlament sobre frau i evasió fiscal i pràctiques de corrupció política; Enric Pons, membre de la plataforma d'Auditoria Ciutadana del Deute; i Miguel Ángel Mayo, portaveu de Gestha, sindicat majoritari dels tècnics d'Hisenda.

L'activista i defensora dels drets dels ciutadans a Internet Simona Levi ha valorat molt positivament la implicació de la societat civil en el projecte i ha recordat que l'objectiu final no ha de ser "crear una situació de ciutadania delatora", sinó ajudar a "trencar el sostre de vidre que hi ha entre la ciutadania i l'administració".
 

Simona Levi i David Fernàndez, a la presentació de Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques Foto: Ajuntament de Barcelona

Arxivat a