BComú proposa una «experiència nadalenca diferent» a la plaça Catalunya

Una primera Fira de Consum Responsable, d'Economia Social i Solidària substitueix la gran pista de gel de l'etapa Trias | El govern d'Ada Colau manté tradicions com el pessebre a la plaça de Sant Jaume i la cavalcada de Reis

Ada Colau ha presentat la campanya de Nadal de l'Ajuntament de Barcelona
Ada Colau ha presentat la campanya de Nadal de l'Ajuntament de Barcelona | ACN
25 de novembre del 2015
Actualitzat a les 18:37h
L'arribada de Barcelona en Comú a l'alcaldia de la capital de Catalunya comportarà alguns canvis en la celebració del Nadal, per bé que no es posarà en qüestió cap element tradicional com el pessebre de la plaça de Sant Jaume o la cavalcada de Reis.

La principal diferència amb l'etapa de l'alcalde Trias serà la substitució de la pista de gel de la plaça de Catalunya per una primera edició de la Fira de Consum Responsable, d'Economia social i solidària. De fet, quan l'equip de govern va anunciar al juliol que no s'instal·laria la pista de gel, ja es va avançar que l'espai s'utilitzaria igualment durant el Nadal.

Aquest ús de la plaça Catalunya es concretarà en la fira, que s'obrirà al públic del 19 de desembre al 4 de gener, però també en la celebració d'un seguit d'espectacles, jocs i animacions que visualitzaran la voluntat de dotar al centre de la ciutat d'una "experiència nadalenca diferent", segons expressió de la a cap del departament de Festes de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Marta Almirall, que busca convertir aquesta plaça en un "espai de convivència ciutadana".

Pel que fa a la fira, es preveu que una seixantena d'entitats i empreses d'economia social hi puguin exposar, vendre i divulgar el seus productes i serveis, amb la intenció d'encomanar als visitants la possibilitat de practicar un consum responsable i de proximitat a partir d'un ampli ventall d'oferta d'alimentació, roba, cultura i coneixement, comunicació, finances ètiques, salut i cura.

Així mateix, la plaça de Catalunya tindrà un espai d'actuacions, on es podà veure l'obra El carilló de Nadal, de la companyia de teatre de carrer Cia. També hi haurà la instal·lació artística El bosc dels desitjos, l'espectacle de llum i aigua La font del Solstici, i entre el 2 i el 4 de gener, un espai on els patges dels reis d'Orient recolliran les cartes dels nens. Un any més, l'ajuntament defensa la necessitat de fer "cartes responsables", raó per la qual els patges "assessoraran els nens" en aspectes com el fet de demanar "joguines no bèl·liques i no sexistes". Segons ha aclarit Almirall, aquesta tasca es porta fent "des de fa vuit anys".

"Hola Nadal", lema d'enguany

El lema d'enguany és "Hola Nadal", unes paraules "senzilles" que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha posat en valor per donar èmfasi a la necessitat de "convertir la campanya de Nadal en la campanya de tothom", en especial "dels barris i els districtes". De fet, la programació es complementa amb més d'un miler d'activitats a tots els racons de la ciutat i no busca un sentiment específicament de laïcitat més enllà de combinar "el caràcter tradicional amb elements d'innovació", amb l'esperit "d'unir des de la diversitat".

Pel que fa a la il·luminació de Nadal, la ciutat comptarà amb prop d'un centenar de quilòmetres de carrer  il·luminats. En total s'hi han destinat 850.000 euros i s'ha donat resposta a totes les demandes rebudes, subvencionant el 50% de cada projecte, a excepció dels carrers de Balmes, Gran Via de les Corts Catalanes i Aragó, que per segon any consecutiu van a càrrec de l’Ajuntament. En total s’il·luminaran fins al 6 de gener de 2016 un total de 260 hores, amb un estalvi previst de consum energètic del 13% respecte a 2014, que s'explica en l'escurçament dels dies hàbils, ja que el 2014 l'encesa va tenir lloc el dia 21 de novembre. Els horaris d’encesa es mantenen de diumenge a dijous de 18 a 24 hores, divendres i  dissabte de 18 a 1h, i dies extraordinaris com el 24, 25, 31 de desembre, i 5 de gener, de 18 a 2h.  

Tot i que la primera intenció de l'ajuntament va ser encendre els llums el dia 1 de desembre, finalment s'encendran aquest divendres, 27 de novembre, amb un acte a les 19h a l’Eix Maragall, triat especialment perquè connecta els districtes d'Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu. També aquest divendres s'inaugura el pessebre de la plaça de Sant Jaume, enguany dedicat als contes i a les il·lustracions infantils.

Quant a la nit de Cap d'Any, es manté la celebració "massiva i cívica" a l'avinguda Maria Cristina, per bé que no s'han concretat de moment els detalls de l'espectacle que amb tota probabilitat substituirà L'home del Mil·lenni, creació de La Fura dels Baus que els darrers dos anys s'ha utilitzat per donar la benvinguda a l'any nou.
Arxivat a