Podem torna a rectificar per incloure el referèndum a Catalunya al programa

Joan Coscubiela assegura que el partit de Pablo Iglesias no ha reculat en defensa del dret a decidir | En el transcurs de la roda de premsa es fa públic que Podem inclou un “referèndum amb garanties” | Catalunya Sí que es Pot reclama que els partits renunciïn a acceptar donacions d’empreses

Joan Coscubiela explicant als periodistes la proposta de Podem
Joan Coscubiela explicant als periodistes la proposta de Podem | Parlament de Catalunya
25 de novembre del 2015
Actualitzat a les 14:37h
Podem ha tornat a rectificar per incloure de nou el referèndum a Catalunya en el seu programa després que en la primera versió difosa no hi hagués una referència explícita. El portaveu del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha assegurat que el partit de Pablo Iglesias no recula en la defensa del dret a decidir. Mentre es produïa la roda de premsa al Parlament, al web de la formació violeta s'ha ampliat el punt 277 per parlar clarament de "convocatòria d'un referèndum amb garanties a Catalunya perquè els seus ciutadans i ciutadanes puguin establir quin tipus de relació territorial desitgen establir amb el resta d'Espanya".
 

El punt 277 del programa de Podem –amb groc el paràgraf afegit- Foto: NacióDigital


“Per molt que es repeteixin mentides, això no les converteix en veritat. En el programa de Podem es diu molt clar que es preveuen referèndums a les comunitats autònomes per pronunciar-se sobre l’encaix territorial”. Ha afegit que “avui mateix hi haurà una declaració molt clara de Podem sobre aquest tema”. En canvi, ha assenyalat que “n’hi ha que gaudeixin fabricant més enemics”, tot afegint que “CDC forma part d’un grup al Parlament Europeu, el liberal, que és contrari a tot referèndum, entre d’altres coses perquè en el seu si té a Ciutadans”.

La ràpida reacció de Podem –després que ahir transcendís la desaparició del referèndum del programa- ha fet que a la versió pdf del programa encara no s'hagi canviat el punt 277 que fa referència al dret a decidir.

La reforma de la Llei de partits polítics

Joan Coscubiela ha anunciat que el seu grup ha presentat una proposició per reformar la Llei de partits polítics per impedir que les empreses puguin donar diners a partits polítics a través de les seves fundacions. Ha argumentat que “les donacions de les empreses a determinats partits estan a l’origen de molts dels problemes que pateix la nostra societat i està en l’origen de molts casos greus de corrupció”. Ha explicat que han obert un seguit de converses amb els grups parlamentaris per agilitar la tramitació de la proposició.

Segons Coscubiela, molts projectes d’obra s’han fet no en funció de les necessitats de la gent sinó en funció dels interessos de les empreses contractades: “Això explica que continuen els col·lapses a rodalies i a moltes vies de comunicació”. Ha acusat de “cinisme” a Convergència per dir que acceptar donacions d’empreses és una cosa del tot legal: “Sí, legal però irregular, i fruit d’una autoesmena del PP amb el vot favorable de CiU”.

En la proposició, demanen la prohibició total a fundacions, la limitació de les aportacions individuals a 100.000 euros, la comunicació de les aportacions de particulars al Tribunal de Comptes i l’enduriment de les penes pels qui incompleixin aquesta normativa.

Coscubiela ha assegurat que cap de les formacions que formen el seu grup ha rebut mai cap contribució directa o indirecta de cap empresa. Ha dit que, davant el bloqueig en què es troba la cambra, reclama que els diversos partits es comprometin per escrit a no acceptar donacions d’empreses.

El sheriff i l’ajudant del sheriff

Ha acusat el ministre Cristóbal Montoro d’actuar de forma “indigna i amenaçadora”. Però ha assenyalat que “si Montoro és el sheriff, Mas ha fet d’‘ajudant del sheriff’ durant molt de temps. Durant molts anys, Mas ha donat suport a les lleis del FLA i d’austericidi que s’han aprovat. Tots dos estan encantats de convertir aquest conflicte en un tema electoral”. Ha denunciat com la “xuleria i indignitat del govern espanyol” i alhora que “l’actuació de Mas és esperpèntica, votant una declaració de desconnexió quan sap que les finances de la Generalitat estan lligades per respiració assistida al FLA. Això és un engany”.

Coscubiela ha aprofitat per mostrar-se molt crític amb l’actuació de l’ANC en aquestes darreres setmanes. Per ell, “des que Jordi Sánchez és president de l’Assemblea, ha deixat de ser plural per esdevenir una entitat al servei del senyor Mas”.