Forcadell es compromet a desbloquejar la renda mínima al Parlament

La llei es troba aturada i la no constitució de les comissions legislatives en complica l’aprovació | L’Estatut d'Autonomia estableix que les famílies en estat de pobresa tenen dret a una prestació

Carme Forcadell, amb els promotors de la ILP de la renda garantida
Carme Forcadell, amb els promotors de la ILP de la renda garantida | @parlament_cat
25 de novembre del 2015
Actualitzat a les 11:22h
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha rebut aquest matí els promotors de la iniciativa legislativa popular (ILP) sobre la renda mínima garantida. Com ha explicat a la sortida el portaveu de la plataforma, Diosdado Toledano, la presidenta s’ha compromès a fer tots els possibles per desbloquejar la llei, que s’estava tramitant en fase de ponència en el moment de concloure l’anterior legislatura.

Forcadell ha manifestat el seu suport a la plataforma i ha assegurat que farà el màxim esforç per agilitar la tramitació de la llei, una cosa complexa per la situació política, amb una cambra en espera de la constitució de les comissions legislatives. La setmana que ve es reunirà la junta de portaveus, i la presidenta intentarà que tots els grups es posin d’acord per avançar en la tramitació. Toledano ha agraït l’actitud de Forcadell: “Ens ha acollit molt positivament, tot i que no tot depèn d’ella”, ha mostrat preocupació per una proposta que està bloquejada i ha recordat que “un país com Bèlgica, amb tantes crisis, ha estat una llarga etapa sense govern però, a la vegada, el parlament feia lleis”.   

No és un assumpte menor. L’article 24 de l’Estatut ja estableix que “les famílies o persones en situació de pobresa tenen dret a una renda garantida ciutadana que els garanteixi una vida digna”. Però aquest article encara no s’ha desenvolupat. Que la cambra catalana aprovés aquesta ILP en el primer període de sessions seria tot una declaració d’intencions del nou Parlament, i una prova concreta de com es troben els camins de les polítiques socials i del procés sobiranista.

El 5 de novembre passat, els grups del PSC, Catalunya Sí que es pot i la CUP van presentar escrit a la mesa del Parlament perquè tramités la ILP sobre la renda mínima i ho fes amb la màxima celeritat, evitant un nou debat de totalitat al ple i continuant amb el procés legislatiu obert en la passada legislatura. L’objectiu és l’aprovació de la iniciativa abans que acabi aquest any.