La CUP manté el «desacord» amb Junts pel Sí sobre Mas

Albert Botran afirma que les diferències entre Endavant i Poble Lliure són una mostra de “pluralitat” | El diputat indica que la reunió de la CUP a Manresa “serà un debat i no estem en la tessitura d’aprovar un acord” | Valora la resposta del president en funcions al govern espanyol

24 de novembre del 2015
Actualitzat el 25 de novembre a les 0:02h
El diputat Albert Botran, aquest dimarts al Parlament de Catalunya
El diputat Albert Botran, aquest dimarts al Parlament de Catalunya | ACN
El diputat de la CUP Albert Botran ha manifestat aquest dimarts a la tarda al Parlament que mantenen el “desacord” amb Junts pel Sí sobre la investidura d’Artur Mas. Aquesta ha estat la paraula emprada quan se li ha preguntat “si és del tot imposible” donar suport al candidat de Junts pel Sí. Botran s’ha resistit a donar per bona la paraula “impossible”, però ha insistit en què la CUP es manté en la seva posició, manifestada durant la campanya electoral.

Diumenge vinent, a Manresa, la CUP celebrarà una reunió àmplia, tècnicament una jornada de debat polític, amb presencia de militants de totes les sensibilitats i territoris. Ho faran al Nou Congost, el pavelló on juga l'ICL Manresa de la lliga ACB. Les dimensions del recinte mostren que es tracta d'una reunió en què es preveu aplegar el gran gruix de la militància. 

Preguntat per si aquesta trobada podria convertir-se en una assemblea oberta que aprovés un acord amb Junts pel Sí, ha respost que “no estem en aquesta tessitura, d’aprovar un acord”. “El que farem és un debat”, ha resumit. Es podria ratificar en una assemblea entre setmana? Tampoc no ho ha descartat totalment, però Botran ha insistit en les maneres de fer de la CUP i la necessitat que tothom qui vulgui pugui assistir-hi i, per tant, és preferible un cap de setmana. Sobre si les negociacions estan verdes o madures, ha respost: “maduren adequadament”.

La "dialèctica" interna de la CUP

Un altre tema que ha ocupat temps en la roda de premsa ha estat sobre els comunicats d’Endavant i de Poble Lliure, que han evidenciat diferències sobre la política d’acords, sent Endavant més intransigent davant la hipòtesi del suport a Mas. Botran ha llançat pilotes fora tot assegurant que “això és la dialèctica de la política, i els matisos són una mostra de pluralitat”. “La CUP surt reforçada de cada debat intern. Si no tinguéssim cap diferència, seríem un partit mort”, ha reblat Botran.
 
El parlamentari de la CUP –que pertany a Poble Lliure- ha valorat positivament la compareixença aquest migdia del president Mas per respondre a la intervenció del Ministeri d’Hisenda sobre el fons de liquiditat autonòmic (FLA). “Ha estat correcta”, ha afirmat. Per Botran, “el que fa l’Estat equival a una aplicació a càmera lenta de l’article 155”. Segons ell, ha quedat clar el sentit polític de la intervenció i ha afegit que la major part de pagaments del FLA són per pagar els interessos del deute i que és un estri més de l’Estat per doblegar la capacitat financera de la Generalitat. “El FLA constata el sistema de deutocràcia que patim”, ha asseverat. Botran ha considerat una mostra d’oportunisme l’actitud de les forces polítiques que es van indignar per la declaració de ruptura però no han denunciat la ruptura dels pactes autonòmics que suposa la intervenció del Ministeri d’Hisenda.