Barcelona no vol el CIE

Acord a cinc bandes per instar el govern espanyol a tancar definitivament el Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca | BComú, CiU, ERC, PSC i CUP conformen un front ampli en defensa dels drets dels migrants

BComu, CiU, ERC, PSC i CUP donen suport al tancament definitiu del CIE
BComu, CiU, ERC, PSC i CUP donen suport al tancament definitiu del CIE | AjBCN
24 de novembre del 2015
Actualitzat a les 17:15h
Una constant del govern municipal d'Ada Colau és la necessitat de trobar suports i complicitats en la resta de grups polítics per tirar endavant les seves propostes i evitar quedar en minoria. En aquest context, l'acord aconseguit aquest dimarts per a que l'Ajuntament de Barcelona insti el govern espanyol a tancar definitivament el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Zona Franca es pot considerar un èxit, ja que ha permès sumar a un objectiu comú fins a cinc forces municipals, Barcelona en Comú, CiU, ERC, PSC i CUP, convertint aquesta demanda en una petició formal en nom de la ciutat.

L'acord s'ha escenificat aquest matí en un acte que ha comptat amb la presència de representants de cada partit i membres de les entitats integrants en la plataforma Tancarem el CIE, SOS Racisme Catalunya, la Fundació Migra Studium i Tanquem els CIE, i preveu portar al ple municipal d'aquest divendres –aquest cop amb l'aprovació assegurada- una declaració institucional que demana al govern espanyol que no reobri el CIE, un equipament actualment tancat per obres però amb la intenció de reobrir-se al febrer.

Tancat per obres

De fet, quan  el CIE va tancar per obres el passat 30 d'octubre, SOS Racisme ja va instar a evitar la reobertura, una petició que compta amb el suport del Parlament de Catalunya i ben aviat també, amb el suport institucional de l'Ajuntament de Barcelona.

El tinent d’alcalde de l’àrea de Drets de ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens (BComú), ha recordat que el rebuig al CIE forma part d'una voluntat de "protecció de drets humans de les persones migrants", que inclou, via declaració institucional, la petició explícita de "garantir que cap persona sigui identificada i detinguda per qüestions racials",  amb la voluntat de "prohibir les batudes policials per perfil ètnic", a més de "garantir la lliure mobilitat" i evitar la "demanda d'acreditar la situació administrativa a l'hora de sol·licitar un document de transport".

A més, la declaració insta al govern espanyol a que es tanqui de forma definitiva el que segons Asens és "un espai institucional on se solen vulnerar els drets humans dels internats", recordant que aquests són traslladats al CIE "per cometre una falta administrativa, no per cometre cap delicte". "Volem posar fi a aquesta anomalia", ha afegit. La mesura de l'ajuntament barceloní arriba després que el passat divendres, València va aprovar exigir el tancament del seu CIE, i es vol fer extensiva a altres localitats amb equipaments d'aquest tipus, com Madrid, Múrcia, Algesires i diversos municipis de les Illes Canàries.

Manifestació el 30 de gener

A més, les entitats socials que defensen la no reobertura jan convocat una manifestació per al 30 de gener davant el CIE Zona Franca per evitar que el centre es reobri al mes de febrer. Marc Serra, portaveu de Tanquem el CIE ha recordat que cal combinar "la pressió institucional i la pressió ciutadana per garantir que les portes del CIE no es tornin a obrir mai mes", raó per la qual ha demanat que el dia de la marxa s'aconsegueixi "un clam popular massiu per exigir el tancament definitiu".
 

Declaració institucional "Tancarem el CIE" (pdf)

Arxivat a