El PP, únic partit que no condemna el franquisme a l'Ajuntament de Barcelona

La resta de grups donen suport a la proposta de BComú contra el règim dictatorial | La regidora Àngels Esteller és expulsada de la sala però no acata l'ordre

Vídeo de la comissió de Presidència a l'Ajuntament de Barcelona
Vídeo de la comissió de Presidència a l'Ajuntament de Barcelona
18 de novembre del 2015
Actualitzat a les 14:29h

La proximitat del 20 de novembre, data en que va morir Francisco Franco, ha portat al grup municipal de Barcelona en Comú a presentar davant la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció una proposta de condemna de "la  revolta  militar  feixista dirigida pel General Francisco Franco Bahamonte" i del "règim dictatorial posterior que durant quaranta anys va reprimir a sang i foc tot vestigi de dissidència i lluita per la llibertat, la justícia social, els drets de les persones i els drets nacionals i lingüístics". La mesura, inclosa en la bateria d'actuacions presentada dimarts pel tinent d'alcalde Jaume Asens, manifesta així mateix el seu suport a la querella argentina "per delictes de genocidi i lesa humanitat contra els responsables de la conculcació dels drets humans durant  el franquisme".

La moció ha comptat amb el suport de totes les formacions a excepció del grup del Partit Popular que hi ha votat en contra. La regidora Àngels Esteller ha defensat el rebuig a condemnar el franquisme assegurant que la proposta és "una arma llancívola per dividir la societat", tot defensant la suposada "exemplaritat" de la transició. De fet, Esteller ha considerat que la condemna del franquisme pretenia "atacar els fonaments de la democràcia i dinamitar l'esperit de la transició".

De fet, amb el vot favorable de la resta de grups -tot i els matisos que hi ha volgut introduir Carina Mejías (C's), que ha defensat "la vigència de la llei d'amnistia"-, la regidora Esteller s'ha convertit en protagonista del debat, ja que ha interromput en diverses ocasions la resta de ponents, en especial Jaume Asens, fet que li ha valgut l'expulsió de la sala decretada per la presidenta de la comissió, Francina Vila (CiU). Ara bé, l'ordre no ha estat obeïda i Esteller no ha marxat, un fet que ha indignat el tinent d'alcalde Gerardo Pisarello, que ha emplaçat Vila "a fer complir la decisió". Per aquest fet Pisarello també ha estat expulsat, però tampoc s'ha aixecat de la cadira.
Arxivat a