Barcelona prepara una bateria d'accions contra els crims franquistes

L'Ajuntament dóna suport a la querella presentada a Argentina pel delicte de genocidi durant la dictadura de Francisco Franco | El consistori es persona en el procediment de la causa pels bombardejos a la ciutat per part de l'aviació italiana

17 de novembre del 2015
Actualitzat el 18 de novembre a les 11:53h
Jaume Asens, amb Guido Ramellini i Alfred Bosch
Jaume Asens, amb Guido Ramellini i Alfred Bosch | Ajuntament de Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona està disposat a commemorar els quaranta anys de la mort del dictador Francisco Franco amb un posicionament ferm i clar en contra de la dictadura franquista. És per això que prepara una bateria d'accions entre les quals destaquen el ple suport a la causa presentada en un tribunal de Buenos Aires (Argentina) per jutjar autoritats franquistes per delictes de genocidi, i la decisió de personar-se en la causa presentada pels bombardejos de la ciutat durant la Guerra Civil per part de l'aviació italiana.

El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, acompanyat dels presidents dels grups municipals d'ERC i CUP, Alfred Bosch i María José Lecha, respectivament, i dels representants de la querella argentina, Diego Arcos, i la italiana, Guido Ramellini, ha comunicat en roda de premsa el seu suport a les dues causes a més d'informar que l'ajuntament posarà les Oficines d'Atenció al Ciutadà (OAC), al servei del ciutadà per "facilitar l'accés a tota la informació" referent a la querella argentina, per a "tots els ciutadans que es vulguin personar en la causa, o vulguin oferir el seu testimoni".

Així mateix i amb el suport d'ERC i CUP, el partit de govern, Barcelona en Comú, presentarà una moció a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció en suport de la "xarxa ciutadana de recolzament a la querella argentina contra els crims del franquisme i de les accions de la querella". A més, BComú prepara un informe per estudiar la possibilitat que l'Ajuntament es personi en aquesta causa, de la mateixa manera que ho ha fet en la italiana. Finalment, l'ajuntament expressa el seu rebuig als actes "d'exaltació feixista" que es van dur a terme en seu diplomàtiques italianes a Saragossa i Madrid a principis de novembre amb la participació de falangistes, excombatents italians feixistes i la Fundación Francisco Franco.

Aquesta bateria d'accions, a més de la celebració d'un acte previst per a aquest dijous de trobada d'associacions de víctimes, volen servir per demostrar "el suport total i institucional" de l'ajuntament contra la impunitat dels crims franquistes.

Les querelles argentina i italiana

La querella 4591-10 presentada al jutjat número 1 de Buenos Aires per delictes de genocidi comesos durant el Règim Franquista, considera que el regim dictatorial va ser mantingut per les forces armades, l'oligarquia i una part de la jerarquia de l'Església catòlica durant els següents quaranta anys, i interpel·la també a les persones que Franco va designar per a succeir-lo, entre ells el rei Joan Carles, i també el rei Felip i Mariano Rajoy com a actuals autoritats i representants d'un Estat que legitima els fets succeïts en el seu passat. La querella inclou la revisió del judici a Lluís Companys.

Pel que fa al cas italià, l'associació AltraItalia, que representa els italians antifeixistes que viuen a Barcelona, va presentar una querella en relació als bombardejos contra la població civil catalana ocorreguts entre el 13 de febrer de 1937 i el 29 de gener de 1939 i en què van morir prop de 5.000 persones, van quedar afectats 1.808 edificis i es va llançar un milió de quilograms de bombes.
Arxivat a