L'estiuet de Sant Martí té corda per dies

La contaminació, la boira i les temperatures elevades al migdia continuaran, com a mínim, tota la setmana vinent | Aquest període de bonança, a l'entorn de l'11 de novembre, és una "tradició" que té denominacions diverses arreu d'Europa

Sabadell, entre la boira
Sabadell, entre la boira | Juanma Peláez
13 de novembre del 2015
Actualitzat el 16 de novembre a les 7:02h
L'estiuet de Sant Martí és el període de bonança que any rere any s'acostuma a produir a l'entorn de l'11 de novembre. Està caracteritzat per calma anticiclònica, temperatures relativament altes, pocs núvols i força sol. Però no només passa aquí. Els castellans també tenen el seu “veranillo de San Martín”, els anglesos tot i trobar-se a més latitud també viuen l'indian summer, i fins i tot a Alemanya tenen el seu Altweibersommer, segons explica la meteoròloga Miriam Santamaria.
 
Sant Martí ja ha quedat enrere però l'estiuet té corda per dies. L'anticicló que afecta de ple Catalunya continuarà, com a mínim, tota la setmana vinent. Això suposa que la boira continuarà sent protagonista a Ponent i en comarques com Osona. Allà on no s'aixeca fins tard les màximes queden força curtes –en algunes poblacions aquesta setmana no s'ha passat dels 10-11 ºC- mentre que a la resta del país, especialment al migdia, les temperatures són molt altes per l'època amb valors que han superat els 20ºC en ple Pirineu. Les mínimes (veure mapa d'aquest divendres de Meteoclimatic) també són molt suaus i a la costa no han baixat dels 15 ºC.

Un anticicló prolongat és sinònim de contaminació. Aquests episodis es poden presentar quan l'atmosfera veu reduïda la seva capacitat de dispersió dels contaminants per l'absència de vent i precipitacions. És un fenomen que, en general, té tendència a produir-se a l'època hivernal, ja que es poden donar situacions d'inversió tèrmica, és a dir, l'existència d'una capa d'aire en alçada que està més calent que el de la capa inferior, fet que redueix encara més els moviment de l'aire. La major part de la contaminació atmosfèrica té origen en l’activitat humana (emissions de diòxid de nitrogen), però també es pot produir per causes naturals, com per exemple per l’acumulació de pols del sòl aixecada pel vent i per productes expel·lits per erupcions volcàniques.

Malgrat que l'anticicló fa dies que està instal·lat –des de la fi de la violenta llevantada del 2 de novembre- fins ara no s'ha hagut d'activar cap mesura especial per la contaminació a l'entorn de Barcelona. A Madrid, en canvi, la mateixa situació sí que ha obligat al consistori a actuar i, per exemple, els cotxes de no residents no poden aparcar a les zones blaves per afavorir l'ús del transport públic.
 

Les boires –de color blanc- cobrien bona part de Catalunya aquest divendres al matí Foto: Meteocat


Lleuger descens de temperatures aquest cap de setmana

Les temperatures, especialment les màximes, viuran aquest cap de setmana un lleuger descens però es recuperaran a partir de dilluns i continuaran amb valors més alts dels habituals per l'època. No està previst cap canvi de temps, com a mínim, fins a més enllà del 20 de novembre.