Escletxes a la cúpula de Foment del Treball per la crisi amb la Cecot

En la reunió de la cúpula de Foment que va decidir expedientar la patronal terrassenca es van produir moltes intervencions, un fet gens habitual | La decisió es va prendre per unanimitat però hi ha preocupació sobre com pot evolucionar i visions discrepants de com abordar-la

22 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 18:31h

El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, en una imatge d'arxiu. Foto: Josep Molina


Segons ha pogut saber NacióDigital, no hi ha un criteri unànime a Foment del Treball sobre la decisió que s’ha d’adoptar respecte a la Cecot. El comitè executiu de la patronal catalana va resoldre obrir expedient a la Cecot el 19 d’octubre després d’una reunió amb moltes intervencions. Foment va emetre una nota al final de la reunió en què informava que “per unanimitat” el comitè executiu havia encomanat al comitè de règim intern que fes un informe per esbrinar “si la configuració i actuacions de l’organització Cecot entren en conflicte amb disposicions dels estatuts de Foment”.

La nota volia expressar que la decisió no havia generat controvèrsia. És cert que la totalitat dels membres del comitè van estar d’acord en què la Cecot s’ha “extralimitat” en les seves funcions perquè actua, en la pràctica, més enllà del seu territori natural (Terrassa) i això pot afectar altres organitzacions empresarials adscrites a Foment.  

Fonts empresarials han explicat a NacióDigital com va anar la reunió del comitè, al qual pertanyen prop de quaranta persones. Es van produir nombroses intervencions, cosa no massa habitual en les sessions dels òrgans de govern de Foment. Alguns dels presents van plantejar dubtes a la proposta del president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, d’iniciar els tràmits per sancionar, o fins i tot expulsar, la Cecot de Foment. Un dels membres de l’executiva va etzibar directament a Gay de Montellà: “Però, heu parlat abans amb la Cecot?”. El president va dir que sí, que havia parlat amb el seu president, Antoni Abad, però en cap cas es tractava d’una trobada formal. Tot i així, a l’inici de la reunió, dues persones ja duien preparada la proposta de donar un advertiment a la Cecot: Gay de Montellà i Josep Manuel Basáñez, qui presideix precisament el comitè de règim intern de la casa. Basáñez és un home important del món empresarial català. Exdiputat de CiU, fou conseller d’Economia i Finances de finals dels anys vuitanta, i va ser conseller delegat d’Acesa. Ara jugarà un paper central en la crisi entre Foment i la Cecot.  

En realitat, no s’havia comunicat res formalment a la Cecot. És més, transcorregudes 48 hores de la nota de Foment, la patronal terrassenca encara no ha rebut cap notificació. En el si de Foment hi ha preocupació sobre com pot evolucionar aquesta crisi i visions discrepants de com abordar-la. Hi ha veus que opinen que “ja que des de Foment parlem tant de la necessitat de diàleg entre l’Estat i Catalunya, per què no parlem amb la Cecot?”. Totes les fonts consultades coincideixen en una cosa: en cap moment de la reunió va sortir la paraula “expulsió”.   

La Cecot no s’arronsa

El conflicte entre Foment i Cecot és molt polític i està vinculat als diferents posicionaments de les dues patronals davant el procés sobiranista. Mentre Foment hi ha mantingut una actitud del tot aliena, la Cecot ha defensat el dret a decidir. Aquest és el teló de fons, però el distanciament va més enllà. Des de Foment es veu amb suspicàcia l’ambició de la Cecot d’incidir més enllà de l’àmbit estricte d’actuació com a empresariat terrassenc. Ahir mateix, es va signar un acord entre el Centre Metal·lúrgic de Sabadell i la Unió Empresarial Metal·lúrgica de Terrassa, presidida per Antoni Abad, per crear la Federació Empresarial del Metall. L’acte va tenir lloc, precisament, a la seu de la Cecot. Tots aquests moviments alimenten la visió que es té des de Foment d’una patronal terrassenca que vol depassar el seu àmbit territorial.