Francesc Homs assegura que els independentistes aniran «junts» el 20-D però no concreta la fórmula

El possible candidat de CDC al Congrés creu que amb l'estat espanyol s'han de "negociar les condicions de la separació" | Defensa la necessitat que el sobiranisme sigui present a Madrid | Es mostra convençut que l’Estat seurà a parlar amb Catalunya per “interès” i “necessitat”

22 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 14:31h

El conseller en funcions Francesc Homs, durant un esmorzar informatiu Foto: ACN


El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha intervingut aquest dijous a la tribuna de Nova Economia Fòrum. Ha dit que el procés conclourà en una negociació política en la qual s'ha de "negociar amb l’Estat són les condicions de la separació”.

Ha defensat la necessitat del sobiranisme de ser present en la política espanyola i concórrer a les eleccions del 20-D. Homs ha parlat com a “conseller en funcions i vicesecretari general de CDC”. De fet, semblava que també ho fes com a candidat al Congrés en les eleccions generals.  

Francesc Homs ha argumentat que l’independentisme vol ser present en tots els espais on sigui possible fer-ho, i està obligat a fer política. No tindria sentit no voler ser present en el cor de l’Estat perquè, ha dit, “la política la fas o te la fan”, citant Joan Fuster.

Ha assenyalat cinc arguments que faran, segons ell, que l’Estat segui a negociar amb Catalunya: a la societat espanyola s’expressarà també una voluntat de canvi; per pur interès, ja que en un context globalitzat un estat no pot retenir un poble que es vol constituir en un estat nou; per necessitat en el context europeu, perquè un estat català seria aliat d’Espanya al sud del continent; per maduresa democràtica i, finalment, per la pressió dels mercats i del món econòmic.  

Homs també ha assenyalat que els independentistes aniran “junts” a Madrid, més enllà de la fórmula concreta. Ha donat a entendre que de cara al 20-D la fórmula plebiscitària de Junts pel Sí no és imprescindible perquè les eleccions al Congrés no suposen un plebiscit. Una manera de deixar entreveure que se situa en la perspectiva de llistes separades entre CDC i ERC.    

Homs ha començat la seva intervenció fent referència a l’operació Petrum i l’escorcoll de la seu de CDC d’aquest dimecres. Ha dit que “un fet així, lluny de desanimar-me, a mi em motiva”. Ha recordat que “el diari “La Razón” ja va anunciar el 15 de de setembre que una desena d’empresaris serien detinguts després del 27-S. Imaginin si podem creure en la independència de la justícia!”.

El presentador d’Homs ha estat Antoni Abad, president de la Cecot, la patronal terrassenca que viu un conflicte amb Foment del Treball pel posicionament de la primera a favor del dret a decidir.