Nicolas Winding Refn, al rescat del cinema oblidat

El director de "Drive" presenta al Festival de Sitges el llibre "The Act of Seeing", un recull de cartells de films "vintage"

Nicolas Winding Refn fotografiant-se amb un seguidor, aquest dissabte al matí
Nicolas Winding Refn fotografiant-se amb un seguidor, aquest dissabte al matí | Adrià Costa
10 d'octubre del 2015
Actualitzat el 11 d'octubre a les 19:57h
"El festival de Sitges és únic perquè aquí no se celebra el passat, sinó el futur". Així ha començat la seva roda de premsa Nicolas Winding Refn, director de l’aclamada Drive, que curiosament ha vingut al certamen amb la mirada fixada en el passat. Winding ha presentat aquest dissabte el llibre The Act of Seeing, un projecte molt personal que ha gestat juntament amb el crític cinematogràfic Alan Jones i Harvey Fenton, ambdós també a la presentació. 

L’obra és un recull de cartells de pel·lícules vintage, pràcticament desconegudes, que el director danès ha volgut rescatar. De fet, ell ha fet la selecció dels pòsters. Jones s’ha encarregat del text i Fenton de l’edició de les imatges. "Vam decidir fer el llibre més car de la història", ha explicat el cineasta. Produir-ne prop de quatre mil còpies ha costat 100.000 dòlars. I és que Winding volia que The Act of Seeing, fos una obra única i per a col·leccionistes, com ell. 

Tots els cartells van acompanyats de text, escrit per Jones. "Tot i que l’Alan és crític volíem que el llibre fos molt informatiu i deixés de banda l’opinió. L’Alan va estar treballant durant molt de temps recopilant documentació i ha sabut explicar-la des d’un punt de vista molt poètic", ha detallat Winding. 

"Tinc un ego molt gran"

Winding, que ha fet riure la sala més d’una vegada amb el seu sarcasme, ha confessat sense embuts que li agrada rebre premis perquè li apuja l’ego i el seu és molt gran, ha assegurat. Aquest any el Festival de Cinema de Sitges li ha entregat el Premi Màquina del Temps en reconeixement a la seva trajectòria. 

Una carrera cinematogràfica que continuarà sumant títols. "Després de rebre el premi vaig decidir que volia fer 20 pel·lícules més", ha dit el director, que ha explicat que el reconeixement, sovint, és un al·licient necessari per seguir creant.

Després de la roda de premsa ha estat ell, juntament amb Jones, qui ha premiat els fans amb autògrafs i fotografies a l'estand de l'Fnac.
 

Nicolas Winding Refn i Alan Jones, a l'estand de l'Fnac, aquest dissabte al matí Foto: Adrià Costa