El mite eròtic de Quentin Tarantino

El Festival de Sitges estrena el documental "Soledad Miranda, una flor en el desierto" | L'obra de Pepe Flores i Paco Millán ens descobreix la fatídica musa de Jess Franco

L'actriu Soledad Miranda, musa de Jess Franco i... Quentin tarantino
L'actriu Soledad Miranda, musa de Jess Franco i... Quentin tarantino | Arxiu
Jaume C. Pons Alorda
09 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 20:55h
Dins del marc de la secció "Brigadoon", la més canalla i guerrillera del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, es duu a terme un especial homenatge a Soledad Miranda, una de les actrius més sensuals i internacionals durant les dècades dels seixanta i setanta. Aquesta tarda, a l’Escorxador de Sitges, s’ha estrenat el documental Soledad Miranda, una flor en el desierto de Pepe Flores i Paco Millán, i tot seguit s’ha pogut veure la pel·lícula més emblemàtica de l’actriu, Las Vampiras (1969), Vampyros Lesbos en el mercat internacional.
 
Tot i que per a molts és un personatge desconegut per culpa del pas del temps, que ha estat molt poc amable amb la seva figura, Soledad Miranda va ser una indubtable bèstia escènica que va participar en produccions de tota mena, des de comèdies fins a peplums passant per spaghetti-westerns. En un temps rècord va participar en una sèrie de pel·lícules de culte abans de morir tràgicament en un accident de cotxe a Lisboa al costat del seu marit, el pilot de carreres José Manuel da Conceiçao Simoes.
 
Icona irrefrenable del terror

Un dels directors que més la va saber aprofitar fou el genuí i inclassificable Jesús Franco Manera, també conegut com a Jess Franco, autor de més de dos-cents films, entre ells LasVampiras, aquell que va convertir Miranda en una icona irrefrenable del cinema de terror. Precisament fou aquest mateix director, Jess Franco, qui la va descobrir i la va fer debutar en el món del cinema, quan l’actriu sols comptava amb disset anys, dins La reina del tabarín.
 
El ja mític Quentin Tarantino, conegut per haver filmat obres mestres com Reservoir Dogs o Pulp Fiction, obertament és un "fan" declarat de la prolífica obra de Jesús Franco. De fet, Tarantino, que també sol seleccionar les peces musicals que integren les bandes sonores de les seves obres, va incloure una de les cançons de Las Vampiras dins de Jackie Brown, en una de les escenes culminants en què Robert Forster i Samuel L. Jackson protagonitzen una acalorada discussió.
 
Com a curiositat final, dir que Soledad Miranda també apareix en alguns fragments que conformen el metratge de Cuadecuc, vampir de Pere Portabella, ja que el conegut director català va filmar aquesta obra seva experimental a partir del material que va aconseguir treballant en el making of de la pel·lícula El conde Drácula, de Jesús Franco, també amb Soledad Miranda al costat d’una altra llegenda del gènere, el recentment traspassat Christopher Lee.