entrevista

Roger Mas: «'Irredempt' és un exercici d’essencialisme artístic»

Entrevista al cantautor solsoní, que presenta el seu darrer disc a la Fira Mediterrània de Manresa aquest 16 d'octubre

"L’únic que m’ha mogut és donar sortida en cada moment al meu estat d’ànim"

| 12/10/2015 a les 21:45h
Especial: Les entrevistes de NacióDigital
Arxivat a: Cultura, Fira Mediterrània 2015, Roger Mas, cantautor, Fira Mediterrània de Manresa, David Ibáñez, música, entrevista cultura
Roger Mas presenta el seu novè disc | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 12/10/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sol, nu, amb l’única defensa de la veu i una guitarra. Així torna Roger Mas amb Irredempt, el seu novè disc, després de cinc anys de la publicació d’A la casa d’enlloc i després del gran espectacle amb la Cobla Sant Jordi, que va moure durant tres anys amb una quinzena de músics dalt de l’escenari. El nou àlbum, però, és un contrast amb tot el que ha anat fent darrerament i vol arribar a l'essència de la paraula, de la música dita amb els mínims elements. Irredempt s'estrena el 16 d'octubre a la Fira Mediterrània de Manresa, amb una escenografia de Lluís Danés i la il·lusió de mostrar un univers que s’ha anat expandint a base d’anys, de bons discos, de reconeixements i amb cançons úniques cantades per una de les veus més singulars del país.
 
- Després d'una gira amb quinze músics i de la posterior gira electrificada “Roger Mas torna pel camí de les serps”, ara mostrarà les noves cançons tot sol, en acústic. De fet, però, aquest és un format on ja l’hem pogut veure abans, en petits teatres, en bars, en sales o en biblioteques.
 
- Un cop acabada la gira amb la Cobla Sant Jordi, que és l’espectacle més gran que he fet, trobava que s’havia de fer alguna cosa diferent i, sobretot, que m’estimulés. També volia donar alguna cosa diferent al públic, que fins aleshores havia rebut molts colors tímbrics en escena. Ara em ve de gust oferir la cruesa d’una interpretació personal, en la qual no t’hagis d’entendre amb altres músics, una cosa que permet més espai per l’expressivitat del moment.
 
- El disc m’ha transportat al record que tenia del Casafont, per la sonoritat i la inquietud, tot i que allà hi havia una altra atmosfera i comptava amb altres músics i, sobretot, amb unes lletres molt diferents.

 
- Sí, a aquell disc tot tenia un punt més psicodèlic, hi havia més paisatge sonor, altres instruments i més colors. Hi havia més jocs amb les reverberacions, amb els efectes. Aquí, però, el que volíem transmetre era l’experiència de ser en una habitació amb algú que està cantant i tocant la guitarra a la vegada.

 

Roger Mas. Foto: Adrià Costa

- L’experiència es podrà sentir també en directe?
 
- Sí, en el directe també volem aconseguir l’efecte del disc. Sempre he tocat amb una guitarra de niló que transmet en bona mesura el timbre de la corda, però que es pot endollar i està pensada per tocar en bons volums i per competir amb altres instruments a l’escenari, com per exemple una bateria. Amb una guitarra espanyola, que és com hem gravat el disc, era impossible fer-ho en directe. Per això vaig anar a buscar en Jordi Rotés, el tècnic de directe de Jordi Savall o Toti Soler, la persona més indicada per això.
 
- ... amb la intenció de transmetre un “so de cambra”.
 
- Sí, un so sense farcir. Necessitava un tècnic que intervingués poc i que transmetés molt bé allò que està passant a l’escenari.
 
- Ara que has volgut despullar del tot les cançons, em ve al cap quan va fer la versió de la Paulina Rubio (Ni una sola paraula), que fins i tot semblava una cançó bona...
 

- ... És que és una cançó bona!
 
- ... amb això vull dir que és l’intèrpret qui dóna credibilitat a les cançons. Quan la cantava vostè era creïble. Amb Irredempt ha fet aquest pas de despullar-se per donar una credibilitat total al que són les cançons?
 
- Sempre he mirat de donar sortida a totes les coses que volia fer. Fa un any, per exemple, vaig treure la guitarra elèctrica per fer “Roger Mas torna pel camí de les serps”. I fa uns anys que tinc la sensació que el públic em diu que sí, que molt bé tot el que faci, però que com més em decanti cap el que seria un cantautor clàssic, més seran en número i més entusiasme mostraran (riu).
 
- Per què “irredempt”? Què vol alliberar?
 
- És per un exercici d’essencialisme artístic, pel fet d’anar sol amb la guitarra. I pel fet de gravar el disc i mantenir tota la dinàmica. Fer les coses d’una manera perquè tu creus que les vols fer d’aquella manera, malgrat que els inputs que rebis no vagin en aquesta línia. L’irredemptisme és mantenir la teva personalitat i identitat malgrat siguis inferior en número.

 

Roger Mas. Foto: Adrià Costa

- Lligant el concepte amb la coberta del disc, per què apareix la pluja?
 
- Hi ha un punt d’homenatge a la portada del disc del Paco Ibáñez a l’Olympia, les lletres en blanc i en vermell, la foto en blanc i negre, molt contrastada, com si fos Sin City. I la pluja és perquè vam fer la sessió de fotos quan vam enregistrar el videoclip d’Ella té un cel als ulls, que necessitava pluja. I perquè la pluja també és un fenomen que pot ben acompanyar tot el disc.
 
- Una altra cosa que mostra Irredempt són unes lletres són molt menys críptiques que en els primers discos. El primer (Les flors del somni), el segon (Casafont) i el tercer (En el camí...) eren gairebé un assumpte lisèrgic, però en aquest darrer, totes tenen una lectura ràpida a la primera escolta, tot i que a sota hi ha d’altres capes. Què pretenia amb un nou enfocament?
 
- El que buscava, intencionadament, era acabar amb la sequera creativa i tornar a composar. Duia molts anys amb dificultats. No em sortien les cançons, especialment per les lletres. Sempre pensava que, o bé allò ja ho havia dit, o em sonava cursi, o em sonava adolescent, o es podria dir millor, o el públic esperaria una altra cosa... I, de cop i volta, un dia em vaig treure la vergonya i vaig dir: “si surten així, és que era això”. L’important és que et sentis còmode i t’agradin a tu.
 
- I se sent còmode?
 
- Estic encantat de la vida. Una cançó com Ella té un cel als ulls no l’hauria publicada mai, abans. Tot i que al Dp ja hi ha Canterbury, una cançó d’amor molt en la línia d'aquesta.
 
- A Irredempt agafa una tradició del cantautor clàssic per on fins ara no havia transitat. Sempre havia anat per altres camins. És una marca de la casa que cada disc seu tingui un paisatge, una sonoritat molt diferent, molt contrastada amb l’anterior. Potser ara tocava recollir-se de nou.
 
- Tocava fer una mica com el que vam fer amb el Ball de l’àliga de les Cançons Tel·lúriques, que era despullar la cançó del tot. Després de vuit discos, per a mi té molt interès veure si funciona només l’esquelet de la cançó.
 

Roger Mas. Foto: Adrià Costa

- Ara que anomena les Cançons tel·lúriques, al nou disc inclou una nova versió de Jacint Verdaguer, el Comte Arnau, així com també una cançó de bressol tradicional de Salvador de Bahía i un poema de Goethe del 1782, El rei dels verns.
 
- ...que és la meva preferida!
 
- Per què aquesta connexió amb el romanticisme alemany?

- És tot casualitat. És el disc on hi ha un esforç menor per a què hi hagi un contínuum de discurs o estètic, més enllà de la sonoritat. Fa un temps, però, que començava a tenir interès en el lied alemany. I, per entrar-hi, vaig demanar consell a amics. Un d’ells, en Raül Garrigasait, que és una bèstia, un homenot que quan siguem grans se’n sentirà a parlar i serà important. De fet, ara ja ho és, però la gent no ho sap. I li vaig demanar per on començar. Al cap d’uns dies, em va enviar un correu amb la traducció que Miquel Desclot havia fet d’El rei dels verms, també la versió cantada per Dietrich Fischer-Dieskau, el baríton fetitxe del lied alemany, en una composició meravellosa d’Schubert. 

- I ho agafa amb la idea de fer-ne una nova adaptació.
 
- Sí, també vaig fer servir una altra traducció. De fet, aquella lectura em va estremir, i vaig estar pensant durant un any que ho havia de fer. Em va costar molt, però després de donar-hi tombs durant tant de temps, pràcticament amb un minut em va sortir.
 
- És curiós, però aquesta connexió el posa en relació amb un altre compositor català del pop, David Carabén, que va fer servir Rilke a L’amor feliç. No troba curiosa aquesta tirada cap a poetes alemanys?
 
- Amb en Carabén tenim universos molt diferents, però sempre que l’escolto i sempre que ens trobem noto una estranya sintonia. Em sento molt còmode, amb ell.
 
- Després de nou discos, com veu aquesta evolució des que va emergir amb Les flors del somni, tota una alenada d’aire fresc? En aquell moment, feia temps que no sortia cap nou cantautor que es consolidés, i la proposta que presentaves era molt mística, situada en uns ambients molt concrets i diferents al què es feia aleshores.
 
- Crec que, llavors, era presa dels maximalismes de l’absolut. I això em va marcar, perquè, després, tota la meva vida ha consistit en com entendre tot plegat. També entendre com evolucionar, com mantenir la màgia, el misticisme i l’èpica –el que a mi em genera emocions– i, a la vegada, conjuminar-ho amb el fet d’adonar-se que la realitat és una cosa inefable, que no la podem conèixer ni explicar.
 
- Des del principi, i llegint l’evolució de Roger Mas disc a disc, es nota aquesta preocupació.
 
- Les idees i tot això són articulacions, estructures, eines, que ens ajuden, als humans, a l’hora d’establir un sistema de coordenades que serveixi per explicar-nos les coses entre nosaltres. Però això no és la realitat. La realitat no sabem el que és. I cal assumir-ho sense convertir-se en un cínic.
 

Roger Mas. Foto: Adrià Costa


- Quan va sortir el seu primer àlbum, era impensable pensar en una cançó com Les obagues de l’eixample, o en un disc com Mística domèstica o A la Casa d’enlloc. Però ha tingut una capacitat de sorpresa enorme, i ha aconseguit arribar a llocs on no l’esperàvem.
 
- No ha estat buscat. L’únic que m’ha mogut és donar sortida en cada moment al meu estat d’ànim. Al final, el que pretenc en aquesta vida és ser feliç, que és molt més important que fer cançons maques o que et vagin bé les coses en un sentit artístic. Si no t’ho passes bé, no pots arribar a estimular a ningú més. A mi m’interessa la gent que s’hi deixa l’ànima, on vegis que hi ha veritat, en el sobreentès que la veritat és, com et deia abans, inefable.
 
- Seguint aquesta trajectòria, arribem a la presentació d’aquest 16 d’octubre al Kursaal de Manresa. Com és que tria la Fira Mediterrània per fer l’estrena mundial de l’espectacle, amb una escenografia del Lluís Danés tan especial?
 
- Se’m va proposar i em va semblar molt bé. Jo sóc molt “fan” del David Ibàñez [el director de Fira Mediterrània], és un músic que té un talent difícil de trobar en els músics, més enllà de la tècnica: té bon gust. I això m’interessa força més que la resta de coses. I pel que fa a Manresa, des de fa molts anys, crec que exerceix de capital de la Catalunya central. Com a solsoní fa una funció que penso que abans no la feia. I fer de capital vol dir oferir coses i acollir. Com a cantautor, no hi ha lloc que em senti com a casa com em passa a Manresa.
 
- Al principi, a banda d’una carrera musical, Roger Mas tenia una carrera d’escriptor. No hi pensa tornar?
 
- Per què? Allò van ser pecats de joventut. Ara mateix no em veig capaç de fer una cosa que valgui la pena, però el futur dirà. Ara sóc en els quaranta i és un moment per plantejar-se què fer amb l’escriptura, per exemple. En Josep Maria Uyà em deia que un escriptor als vint ja ho ha dit tot, però fins als quaranta no aprèn a dir-ho bé.

 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Pedro Sánchez i Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu a la Moncloa | Europa Press
Roger Pi de Cabanyes
01/01/1970
El PSOE i Ciutadans volen celebrar els comicis el mes de gener, en el període mínim que estableix la llei, mentre que el PP es planteja allargar els terminis
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències de l'1 d'octubre
 19:25 140 treballadors de la UE reclamen a Juncker que condemni la violència de l’1-O. Els funcionaris expressen "tristesa" per la resposta de la CE i "vergonya" per l'ús "desproporcionat" de la força per part de la policia espanyola.
 19:00 Anonymous anuncia un ciberatac massiu en defensa de Catalunya per aquest dissabte 21 d'octubre. Els hacktivistes mantenen viva la #OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions per demà. Per Mercè Molist.
 18:48 
Les cassolades, ara també amb el teu «smartphone». «Cacerolapp» és una aplicació per a mòbil que et permet escollir entre diferents estris per fer el màxim de soroll possible durant els vespres de protesta.
 18:22 TRIBUNA OBERTA «La revolució assenyada», l'article d'opinió de Sergi Tarrés. 
 18:10 L'Ajuntament de Sitges transfereix 500.000 euros a la banca ética. El consistori assegura realitzar aquesta acció "en rebuig de l’empresonament dels presidents d’ANC i Òminum Cultural i la possible implementació de l’article 155.
 18:01 L'Ajuntament d'Argentona ha anunciat que retirarà els seus fons del Banc Sabadell i CaixaBank. El consistori ha iniciat els tràmits per retirar 2,25 milions d'euros del Banc Sabadell i 555.000 euros de CaixaBank. Transferirà aquestes quantitats als comptes que té a Triodos Bank, entitat de banca ètica amb la qual opera des de l'abril del 2016.
 17:54 CANAL MADRID Discrepàncies pel ritme del 155: la data de les eleccions tensiona el bloc unionista; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes. 
 17:07 ÀUDIO Filtren la segona declaració de Trapero: «L'atestat de la Guàrdia Civil sobre l'1-O és en gran part fals». El major dels Mossos d'Esquadra defensa davant l'Audiència Nacional espanyola que el cos va "canviar els horaris dels agents per tenir el màxim de gent".
 16:55 El Ple de Santa Maria de Palautordera declara Enric Millo persona no grata i exigeix l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Consideren el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, com a un dels principals responsables de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols el passat 1 d'octubre. Per Jordi Purtí. 
 16:13 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional investiga les trucades entre Trapero, Sànchez i Cuixart. La jutge Carmen Lamela ordena identificar els números del major dels Mossos, la intendent Teresa Laplana i els presidents de les entitats sobiranistes.
 16:01 CCOO de Catalunya demana evitar "boicots" per no perjudicar l’economia i l’ocupació. El sindicat fa una "crida a la responsabilitat" a les institucions i als agents econòmics i socials per evitar "portar el conflicte al món del treball".
 16:00 El PP responsabilitza l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada de les càrregues policials de l'1-O al municipi. Josep Lluís Javaloyes demana la dimissió de Gil Ariso per ser "el màxim responsable dels fets succeïts l'1 octubre als col·legis del municipi".
 16:00 L'ACM defensa l'escola catalana davant les afirmacions d'adoctrinament del PP i C’s. El món local reivindica que "el municipalisme seguirà construint una escola de qualitat" i rebutja qualsevol acusació "d'aquells que no poden acceptar la solidesa del sistema educatiu català".
 15:33 ERC i PSC trenquen el pacte de govern a Vacarisses després de l'aval del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. Les dues regidores socialistes han comunicat a l'alcalde, el republicà Toni Massana, que abandonen el govern, que ara queda en minoria.
 15:05 Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa. L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%. Per Roger Tugas.
 15:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil marxa del CTTI després d'un registre per localitzar correus dels Mossos sobre l'1-O. El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum.
 15:02 El PSC avisa que «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155. “Si el PSOE està parlant amb el PP, s’haurà de veure quin acord pren el Consell de Ministres, i a partir d’aquí, quin suport li dona el PSOE i què acorda el PSC”, afirma Romero.
 14:52 El govern espanyol torpedina la comissió que investiga la violència policial de l'1-O. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, anuncia que recorreran la decisió de la Generalitat al Tribunal Constitucional.
 14:38 La Guàrdia Civil interroga responsables de mitjans de comunicació per l’1-O. El director d'"El Punt Avui" assegura que els agents s'han interessat per saber com es va contractar la campanya del referèndum i l'editor del digital "directe!cat" es nega a declarar.
 14:25 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article del subdirector de NacióDigital, Ferran Casas. 
 14:07 El govern espanyol evita concretar la data de les eleccions a Catalunya. El ministre Méndez de Vigo prioritza "restaurar la legalitat" i" aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica".
 14:06 Rajoy: «Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació». El president espanyol evita, des de Brussel·les, confirmar que al gener hi haurà convocatòria electoral o que s'intervindrà TV3.
 13:58 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans envers Catalunya. Miquel Sàmper remarca que la subsistència del pacte de govern a la ciutat depèn, en bona part, de la posició que adopti l'alcalde.
 13:48 L'AMI convoca una reunió extraordinària de l'executiva per aquest dissabte. Preveu fer un anàlisi de la situació política i es posarà sobre la taula la idoneïtat de convocar noves accions pels pròxims dies.
 13:47 El director dels Mossos: «No deixarem que ningú qüestioni la nostra professionalitat». Pere Soler assegura que la policia catalana no renunciarà als seus "valors" en l'obertura del curs a l'Institut de Seguretat Pública. Per Isaac Meler.
 13:41 Les càrregues policials de l'1-O deixen 1.066 ferits: 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d'11. El Departament de Salut publica un informe amb les dades de ferits entre els dies 1 i 4 d'octubre.
 13:39 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica. Informa Oriol March.
 13:38 El Parlament fixarà dilluns el ple per aixecar la suspensió de la independència. Junts pel Sí i la CUP es plantegen que tingui format monogràfic o bé de debat de política general.
 13:35 Junqueras assegura que el Govern està preparat econòmicament per a la independència. El vicepresident del Govern afirma que té lligat com pagar les nòmines públiques, els serveis públics, la supervivència econòmica de Catalunya i aconseguir crèdit per a la Generalitat.
 13:33 Barcelona en Comú impedeix que l'Ajuntament de Barcelona declari Felip VI "persona non grata". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, defensa que aquest posicionament ara és "inoportú".
 12:52 Sànchez acusa l'Audiència Nacional de fer una «interpretació extravagant» de la llei. L'escrit de la seva defensa carrega contra la fiscalia i demana substituir la presó per la retirada del passaport o la compareixença periòdica al jutjat.
 12:13 Torredembarra declara persones no grates Felip VI, Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido. El plenari celebrat aquest dijous ha aprovat una moció de la CUP on s'acordava demanar la dimissió del president del govern espanyol i d'altres responsables polítics de l'1-O. Per Jonathan Oca
 12:01 La Federació Espanyola expedienta el Reus per desplegar una senyera gegant. Expedient de caràcter extraordinari perquè pot incórrer en una conducta “de violència, racisme, xenofòbia o intolerància.
 12:00 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica.
 11:59 Mayor Zaragoza i la Comissió pel Diàleg es mobilitzen per «evitar el precipici». L'exdirector general de la Unesco participarà en un acte al paranimf de la UB en què es demanarà una sortida negociada al conflicte i "fugir de posicions extremes".
 11:59 El Senat validarà divendres vinent l'aplicació del 155. La mesa cambra alta iniciarà els tràmits dissabte mateix i la proposta del govern espanyol la debatran en un comissió formada per 27 parlamentaris en què el PP hi té majoria absoluta.
 11:27 La CUP afirma que declarar la República catalana és «l'única possibilitat» de defensar-se dels atacs de l'Estat.
 11:25 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, pressiona el PSC perquè es desmarqui de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 10:38 ÚLTIMA HORA El PP i el PSOE pacten convocar eleccions a Catalunya el gener. El Consell de Ministres es reunirà aquest dissabte de forma extraordinària per aprovar les mesures derivades del 155.
 10:32 VÍDEO El PSOE ja confirma que s'intervindrà TV3. La secretària d'igualtat del partit Carmen Calvo considera que la Generalitat, els mitjans de comunicació i les forces de seguretat "han de ser neutrals".
 09:53 El CTTI espera l'arribada de la Guàrdia Civil per buscar correus de l’1-O. Els treballadors esperen a l'interior però els agents, que han de buscar informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum, encara no han arribat.
 09:50 Ada Colau reclama al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que renunciï a la via unilateral perquè redueix els consensos. "No donarem suport a una declaració unilateral d'independència, assumeixi la forma que assumeixi", adverteix.
 09:49 Ada Colau retreu a Iceta que dugui una xapa a favor del diàleg i vegi "inevitable" l'aplicació del 155. "Si està pel diàleg, no pot estar pel 155", defensa.
 09:49 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que el pacte amb el PSC a l'Ajuntament "funciona molt bé", però creu que no es pot concebre l'aplicació de l'article 155, cosa que podria portar a trencar l'acord de govern de BComú amb els socialistes, segons ha dit als Matins de TV3.
 09:22 Junqueras aposta per declarar la independència «el més aviat possible». El vicepresident del Govern rebutja convocar unes eleccions autonòmiques: "Crec que no és la millor manera d'avançar".
 09:15 El diputat de la CUP al Parlament Benet Salellas defensa: "La república catalana és l'única possibilitat de defensar-nos dels atacs de l'estat espanyol". Ho ha dit als Matins de TV3.
 08:59 Oriol Junqueras assegura que el trasllat de seus socials d'empreses fora de Catalunya "no té impacte" sobre la recaptació de l'IVA, l'IRPF ni l'impost de societats. A més, defensa que la decisió de les companyies és "temporal".
 08:55 Oriol Junqueras, sobre el nou registre de la Guàrdia Civil al CTTI per buscar correus de l'1-O: "És diàleg a tota màquina".
 08:51 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil es persona al CTTI per buscar correus de l'1-O.
 08:49 Oriol Junqueras rebutja convocar unes eleccions autonòmiques. "Crec que no és la millor manera d'avançar", argumenta.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Els funcionaris expressen "tristesa" per la resposta de la CE i "vergonya" per l'ús "desproporcionat" de la força per part de la policia espanyola
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
Pep Martí | 11 comentaris
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"