El Govern titlla de «judici polític» la imputació de Mas, Rigau i Ortega

La vicepresidenta Neus Munté denuncia "l'enorme anomalia democràtica" de l'Estat | "No hi ha hagut cap respecte pel procés electoral", afegeix

29 de setembre del 2015
Actualitzat a les 20:20h
Neus Munté i Artur Mas, en el primer consell executiu després del 27-S
Neus Munté i Artur Mas, en el primer consell executiu després del 27-S | ACN
En nom del Govern de la Generalitat, la vicepresidenta Neus Munté, ha declarat solemnement que "la imputació del president Artur Mas i de la consellera Irene Rigau i l'exvicepresidenta Joana Ortega és un judici polític" que delata "una anomalia democràtica", alhora que manifesta tot el seu suport a les persones imputades. Ha afirmat que hi ha hagut "pressió sobre la fiscalia de forma contínua" i que "no hi ha hagut cap respecte pel procés electoral" per part de l'Estat.

Possibles delictes de desobediència greu, malversació de fons públics, usurpació de funcions i prevaricació; aquests són els càrrecs que amenacen Mas, Rigau i Ortega. El Govern de la Generalitat ha rebut la notícia mentre estava reunit. Tot sembla respondre a un engranatge previst.

El Govern no només respon a la “querella política”, sinó que ha anunciat un recurs davant el Tribunal Suprem per aclarir les “nombroses incidències en el vot exterior que hem detectat”, i ha denunciat l’actuació de la Junta Electoral Central de no facilitar en cap moment el vot dels catalans a l’exterior. També obrirà un web per recollir totes els casos d'incidències produïdes les darreres setmanes en el vot exterior.

L'executiu, en boca de la vicepresidenta Munté, ha volgut deixar clar que la querella no entorpirà el procés. La majoria àmplia aconseguida per Junts pel Sí, més la CUP –que conforma una majoria absoluta nítida de 72 diputats- corrobora la voluntat ferma del Govern de seguir amb el full de ruta.

Recurs al Suprem pel vot exterior

Neus Munté, més enllà de valorar la imputació, ha anunciat que la Generalitat presentarà un recurs al Tribunal Suprem per les incidències detectades en el vot dels catalans a l'exterior. Aquesta és una de les decisions adoptades davant de la negativa continuada de la Junta Electoral Central a l'hora de facilitar l'ampliació de terminis del vot per correu. El Govern estudiarà vies de defensa davant les instàncies internacionals si s'esgoten les de l'Estat.