La teoria Sazatornil, la contracrònica del debat de TV3

El candidat de la CUP cita un film de García Berlanga per definir els qui encara esperen alguna cosa d’Espanya | Lluís Rabell: “De tant en tant a García Albiol se l’ha de posar a ‘puesto’” | Sorpresa d'alguns candidats es van sobtar en entrar a a la sala de maquillatge i veure Romeva afaitant-se

Els candidats, abans del debat de TV3
Els candidats, abans del debat de TV3 | ACN
21 de setembre del 2015
Actualitzat a les 2:00h
El debat d’aquest diumenge a TV3 ha estat viu, intens i ple d’instants sucosos. Un d’ells l’ha donat Antonio Baños, el candidat de la CUP. Davant de la intervenció d’alguns candidats que encara parlen de la necessitat de trobar un encaix amb Espanya, Baños ha invocat el nom de José Sazatornil. L’actor català, desaparegut recentment, va ser un dels protagonistes de La escopeta nacional de Luis García Berlanga. "Saza" encarna en el film la figura d’un representant català de porters automàtics que participa en una cacera on també hi està prevista la presència d’un ministre. Baños ha parlat de “teoria Sazatornil” per definir totes les opcions que, a aquestes alçades, encara esperen alguna cosa d’un Estat que encara donaria teca a García Berlanga.

Abans d'iniciar el debat, però, la primera cosa que han agraït els set candidats és que al plató de TV3 s’hi estava més fresc que al debat de dissabte a La Sexta. Es veu que allí van suar de valent. D’escalf, però, no n’ha faltat en un intercanvi dialèctic que ha ofert molts instants de tremp verbal.

En el moment de fer-se la fotografia de grup, també abans d'anar per feina, la moderadora, Mònica Terribas, ha exclamat: “Jo al costat de Xavier Garcia Albiol no m’hi poso!”. Però, després, se’ls ha vist als dos molt cordials. Fins i tot, quan la premsa ja era convidada cordialment a abandonar l’escena, se’ls ha vist agafant-se les mans, oblidant la tensió que han tingut en el moment que Terribas s'ha referit a la transparència de Sabadell, i no de Badalona. I és que la moderadora ha imprès un clima càlid entre els diversos aspirants, amb instants d’humor.  

El debat ha permès veure un Antonio Baños amb corbata molt ben triada per a l'ocasió. El taronja vermellós de la peça de roba era clavat al color de les lletres i frangges càlides del plató. En canvi, Romeva i Rabell anaven sense corbata, com solen fer. Als passadissos, algun candidat assenyalava que Inés Arrimadas duu un equip molt engreixat en temes d’imatge i telegènia. “Més que un partit, Ciutadans sembla una agencia de màrqueting”, assegurava algú per la casa. Hi ha hagut anècdotes divertides, com quan, a la sala de maquillatge, algun candidat ha quedat garratibat quan ha contemplat un Raül Romeva nu de cintura cap amunt, afaitant-se ell mateix.

Rabell, a García Albiol: “A callar!”

Ha estat una de les escenes virulentes del debat. Al tractar-se el tema de la corrupció, García Albiol ha volgut preguntar a Lluís Rabell què en pensava que s’hagi contractat algun familiar a l’Ajuntament de Barcelona. Rabell li ha etzibat: “No m’interessa el que diuen els amics de Bárcenas. No m’interessa el que diu vostè. A callar!”.

Després d’uns quants duels, els set candidats ja es coneixen. Molts no amaguen que hi ha bona sintonia entre ells. En d’altres casos, s’intueix que no gaire. Rabell no amaga la distància amb García Albiol. El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot deia al sortir: “De tant en tant a l’Albiol se l’ha de posar a ‘puesto’”. Com tampoc sembla que Baños estigui gaire impressionat per Inés Arrimadas.

Al final, tots els candidats se n’han anat contents i alabant el format obert, que permet un intercanvi més fluid. S’ho han passat bé. Ramon Espadaler ha marxat dient: “He pogut col·locar tots els missatges que volia”. El debat de dissabte a La Sexta també va ser força dinàmic. Tant, que la moderadora, Ana Pastor, va agrair els candidats que s’haguessin autogestionat en l’administració del temps. La paraula autogestió va generar un petit sobresalt en García Albiol. I és que la nova política també vol dir noves maneres de comunicació, més fresques, menys encarcarades.
 

La campanya del 27-S, en directe a NacióDigital

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Mapa interactiu: quins municipis han visitat els set caps de llista?

Enquesta: què votaràs el 27-S?

La porra del 27-S: reparteix els 135 diputats del Parlament

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S