Balagueró tanca la saga '[REC]'

La quarta entrega de l'exitosa saga inaugura la 47ena edició del Festival de Sitges | El director català avança que prepara una altra pel·lícula de terror i un thriller

Balagueró, amb Ángel Sala i Manuela Velasco, ahir a Sitges.
Balagueró, amb Ángel Sala i Manuela Velasco, ahir a Sitges. | E.P.
E.P./Europa Press
04 d'octubre del 2014
Balagueró i Ángel Sala, en la presentació de aquest divendres a Sitges. Foto: Europa Press

El director de cinema Jaume Balagueró ha tancat aquest divendres la saga cinematogràfica '' amb l'estrena de l'esperada '[REC 4] Apocalipsis' en el marc del 47 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya que es celebra des d'aquest divendres a Sitges. Balagueró ha descartat que dirigeixi en un futur un nou lliurament de la saga, tot i que ha deixat la porta oberta a què altres "prenguin el relleu". El director català també ha explicat que treballa en una altra pel·lícula de terror "molt especial, molt extrema" i en un thriller que no té res a veure amb aquest gènere.

Per a Balagueró, el tancament d'aquesta saga ha suposat posar fi a set anys "molt intensos de treball" al costat de Paco Plaza, un temps que ha estat per a ells un bonic viatge de gran repercussió en les seves carreres: "Li devem infinit a aquestes pel·lícules". La pel·lícula comença just al final de '[REC 2]', amb la reportera Ángela Vidal (Manuela Velasco) com a única supervivent de la terrible infecció i és evacuada de l'edifici

El 'found footage', enrere

Un canvi important en aquest lliurament ha estat l'abandonament del sistema 'found footage' –de càmera a l'espatlla–, que sí ha estat present en els anteriors films, donant pas a una narrativa més convencional de rodatge de plans i contraplans per a la seva postproducció, "el que canvia molt el concepte", ha explicat Balagueró.

"Quan es va fer la primera, allò que era innovador, original i trencador, ara és una cosa ja esgotada", ha afirmat Balagueró. "Hi ha milers de pel·lícules rodades així i no volíem entrar aquí", ha defensat el cineasta, que ha apostat per la reinvenció i l'oferta d'un espectacle diferent fidel als seus principis.

D'altra banda, per a la protagonista, Manuela Velasco, han canviat moltes coses en aquest lliurament, començant perquè fa vuit anys que es va començar a rodar la primera, a l'octubre del 2006: "Han passat vuit anys en la meva vida i algunes hores en la pel·lícula", tot i que ha apuntat que en aquestes hores la protagonista ha fet un viatge a l'infern, el que pot justificar a la seva cara el pas del temps.

"Aquesta trobada a Sitges em sembla meravellosa perquè aquí ha començat tot, ens hem trobat amb moltíssims records i com ha començat el projecte sense cap expectativa", ha dit l'artista, preocupada per no defraudar el públic.

La pel·lícula compta també amb els actors Ismael Fritschi i Paco Manzanedo, en una producció de Julio Fernández per a Filmax que té la participació de TVE i Canal+ i la col·laboració de Televisió de Catalunya; i el lloc elegit per a la seva estrena mundial va ser el Festival Internacional de Cinema de Toronto (TIFF) el 9 de setembre.

Una escena del rodatge de 4 Apocalipsis. Foto: ACN