La guia pràctica del Festival de Sitges

Redacció
02 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 16:52h
990_1412261525unnamed
990_1412261525unnamed
«Cannes està molt bé, però mai no serà Sitges»

Hi ha molts festivals de cinema arreu del món: Cannes, Venècia, Toronto, Sundance, Berlín, Màlaga. Però cap no és com Sitges. I això mateix és el que "demostra" un dels spots publicitaris que ha preparat el Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya enguany.

Només dura 20 segons, però és molt aclaridor del "secret" que fa que Sitges sigui "més que un festival", convertit en un certament que gaudeix de centenars de seguidors fidels, amb una programació de nivell que el converteix en referent i amb un municipi que aposta per la dimensió internacional. Perquè, no li doneu més voltes: "Cannes està molt bé, però mai no serà Sitges".
 


Què no et pots perdre del Festival de Sitges 

Amb un cartell inspirat en el món dels somnis, es projectaran més de 200 llargmetratges durant els 9 dies que durarà el festival. Entre tots els títols del programa destaca 'Housebound', una comèdia de terror neozelandesa que ja va ser rebuda amb entusiasme al festival South by Southwest d'Austin (Texas), i que ha tingut l'aprovació de Peter Jackson. 

Els zombis no podien faltar al festival, que acollirà 'Dead Snow 2', la segona part de la saga de zombis nazis. També cal destacar 'Goal of the dead' i 'Zombeavers', on la temàtica zombi es combina amb el futbol i els castors, i 'Burying the ex', una comèdia de Joe Dante, creador dels Gremlins. 

Hi haurà propostes arriscades com 'The Tribe', un film de més de dues hores sense diàlegs, només amb el llenguatge de signes. També es podrà veure la pel·lícula dirigida per James Franco, 'Child of God', i 'Under the Skin', protagonitzada per Scarlet Johansson. Pel que fa al cinema asiàtic destaquen 'The World of Kanako' i 'Killers'

Del cinema espanyol destaca la quarta entrega de la saga REC, 'Apocalipsis', i 'Musarañas', amb Macarena Gómez, Hugo Silva i Luis Tosar.
 

Programa complet del Festival de Sitges 


INFORMACIÓ BÀSICA

Venda d'entrades


Pots comprar les teves entrades a través de la web del Festival. Del 3 al 12 d’octubre també les podràs adquirir a les taquilles següents:
- Taquilla Auditori: A la Sala Tramuntana de l'Hotel Melià Sitges 
Carrer Ramon Dalmau, s/núm
Horari: Des de les 9 h i fins l’inici de l’última sessió de pagament dels cinemes Auditori o Tramuntana.
- Taquilla Jardins del Retiro: Carrer Àngel Vidal, 17 (també accés pel carrer Jesús) Horari: Des de les 9h i fins l’inici de l’última sessió de pagament dels cinemes Retiro o Prado.
La forma de pagament s'accepta en efectiu i targeta.

Les entrades per a les sessions que comencin abans de les 9h a qualsevol dels espais s’hauran de recollir anticipadament amb els següents sistemes de recollida d'entrades:
- Print at home: Imprimeix les teves entrades des del teu espai personal triant l’opció “print at home” i accedeix amb elles directament al cinema. 
- Ticket Mobile: Si tens un smartphone, descarrega't les teves entrades des del teu espai personal al mòbil triant l’opció “Print Mobile” i accedeix directament al cinema.

Per més informació:
taquilles.online@sitgesfilmfestival.com

Preus (IVA inclòs)

- 9€: 
Secció Oficial Fantàstic a competició, Secció Oficial Fantàstic Òrbita, Secció Oficial Fantàstic Panorama, Secció Oficial Fantàstic Panorama Documenta, Secció Oficial Noves Visions Emergents, Secció Oficial Noves Visions Experimenta, Secció Oficial Noves Visions Ficció, Secció Oficial Noves Visions No Ficció, Secció Oficial Noves Visions Petit Format, Sessions Especials, Secció Seven Chances, Sessions Sitges Family, Focus Àsia, Secció Midnight X-treme, Secció Anima’t i Sessions 3D*.
- 6€: Secció Sitges Clàssics.
- 7€: Sessions Anima't Curts.
- 11€: Maratons, Programa doble (llevat d'excepcions)
- 13€: Gala d’Inauguració i Gala de Cloenda.
- 14€: Maratons del dia 12 d’octubre.
- 4,50€: Classes magistrals i sessions Despertador (sessions de les 8.30h. a tots els cinemes).
*1€: Ulleres 3D, per les sessions 3D de l'Auditori
 
Abonaments

- Matineé, Auditori i Butaca Vip: EXHAURITS!
- Localitat numerada: Les sessions de tarda i nit a l’Auditori disposen d’un nombre limitat de butaques numerades. Amb aquesta entrada, per 2€ més, no hauràs de fer cua i tindràs la millor localitat.
- Abonament 10: Compra 10 entrades per a 10 sessions diferents i obtindràs un 10% de descompte sobre el preu total. La compra d'aquest abonament és "a cegues" i és vàlid únicament per a les sessions que tinguin un preu de 9 euros. Podràs escollir les sessions a les quals vulguis assistir. 
- Abonament 20: Compra 20 entrades per a 20 sessions diferents i obtindràs un 20% de descompte sobre el preu total. 
- Abonament 40: Compra de 40 entrades o més i s’aplicarà un descompte del 20%.

Carnets amb descompte*

20% de descompte en la compra d’entrades per als titulars del Carnet de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, Carnet Jove, Targeta Cinesa Card, Club Fnac Oci i Cultura, Club TR3SC (vàlid per al titular i un acompanyant), RACC Master, RAKK 4u, Amics JoTMBé i majors de 65 anys. Els descomptes no són acumulables. El titular podrà adquirir una entrada amb descompte per carnet, excepte els titulars del carnet TRESC, que podran adquirir-ne dues. 
* Excepcions dels carnets de descompte: els descomptes no són aplicables a les gales d’Inauguració i de Cloenda, maratons del 12 d’octubre, les sessions Despertador, 
Abonament Matinée, Abonament Auditori, Butaca VIP i Localitat Numerada.

Com arribar-hi

- El Tren Fantàstic: Del 3 al 12 d'octubre (ambdós inclosos) el servei de Rodalies de Catalunya posarà en servei un tren directe Sitges-Barcelona Sants amb sortida puntual a la 1.30h de la matinada. En cas de retard en les projeccions nocturnes, la sortida d'aquest tren no es modificarà. Per accedir a aquest tren nocturn no és necessari cap bitllet especial i són vàlids els abonaments de Renfe i ATM.
- Rodalies: També hi ha el servei de la línia R2 sud de Rodalies (Barcelona-Sant Vicenç de Calders, per Vilanova i la Geltrú), amb una freqüència de 15 minuts i un temps de viatge de 30 minuts. Consulteu tots els horaris, parades i preus aquí o bé al 900 41 00 41. 
- Bus diürn i nocturn (Monbús): Consulteu horaris i parades aquí o bé al 93 893 70 60. 
- Bus urbà de Sitges: Consulteu horaris i parades aquí

On menjar

- La Salseta:
 Ofereix cuina catalana actualitzada amb productes ecològics i de la terra. Està situat al centre de Sitges, a prop del Museu Maricel i al costat del Passeig de La Ribera. Entre les seves especialitats hi ha l'arròs a la sitgetana i el xató. Adreça: C/Sant Pau, 33. Tel. 93 811 04 19. 
Pizzeria Cap de la VilaÉs una pizzeria familiar amb 40 anys d'experiència. Situada al centre històric de la ciutat, ofereix pizzes, pasta fresca, amanides, carns i postres. Adreça: C/Cap de la Vila, 1. Tel. 93 894 10 91.
- La Nansa: Cuina basada en receptes i productes de la terra. Especialitzats amb arròs, suquets, i plats típics de Sitges. Vins locals i rebosteria pròpia. Adreça: C/de la Carreta, 4. Tel. 938 941 927.
- El Cable (tapes): Bar de tapes que va quedar campió de La Tapa de l'Any Catalunya 2013. Ofereix una àmplia varietat de tapes, com la mini hamburguesa amb formatge brie i pebrot verd o xistorra amb pasta de full. Adreça: C/Barcelona, 1. Tel. 93 894 87 61.
- El Santo:  Ofereix hamburgueses cuinades en un forn de carbó Josper i entrepans, tot fet amb productes frescos. Adreça: C/Sant Josep, 30. Tel. 93 894 02 75.     

Els espais del festival
 

Nou exposicions convertiran Sitges en el gran mapa del cinema fantàstic

Una cosa és ben clara: el laberint del terror no té pèrdua, almenys no pas a Sitges. Així ho demostra una de les iniciatives previstes pel proper Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, en la qual la localitat del Garraf esdevindrà, de manera literal, un gran mapa dels territoris del fantàstic a través de nou exposicions. Reunides en diversos formats, gèneres i expressions, aquestes exposicions mostraran una visió polièdrica del cinema fantàstic i de terror, des d'un viatge a través de la saga fins a un homenatge a 'Tetsuo' de Shinya Tsukamoto.

El programa expositiu (entrada lliure) és el següent:

- : Una saga indomable 
Mostra, coproduïda per Casa Bacardí i Fílmax, que repassarà els orígens i el desenvolupament de amb materials que faran les delícies dels ‘fans’ de l’exitosa saga de terror que té a Jaume Balagueró com a un dels creadors. Lloc: Casa Bacardí Sitges. 
 


Fotograma de la pel·lícula 2 dels directors Paco Plaza i Jaume Balagueró. Foto: Filmax

 

- Cannon Films: Action Factory
Espai dedicat a les pel·lícules de Cannon Films, una de les productores cinematogràfiques més importants de les últimes dècades i que als anys 80 va viure el seu moment d'esplendor.
- Carn i Ferro: una exposició sobre Tetsuo
Un homenatge a la pel·lícula dirigida per Shinya Tsukamoto considerat fundacional del moviment cinematogràfic 'ciberpunk'. Lloc: Palau Maricel. 
- Fantàstic & Terror
Exhibirà il·lustracions del dibuixant Carles Ganya, que repassarà la memòria cinèfila amb il·lustracions de clàssics com Nosferatu (1922), 2001: una odissea de l'espai (1968), Taxi Driver (1976), Terminator (1984) o Matrix (1999). Lloc: Palau Maricel

 

- Cinergia 
Gas Natural Fenosa exhibirà quatre curtmetratges dirigits per quatre reconeguts directors espanyols -Paco Plaza, Rodrigo Cortés, Jaume Balagueró i Juan Cruz-, vinculats a l'eficiència energètica. Lloc: Exterior de l'Auditori. 
- Il·lustraSciFi
Mostra les il·lustracions laminades inspirades en el món dels somnis, que van 
realitzar els alumnes dels Tallers d'Il·lustraciència el setembre passat als espais del Cinema Prado. Lloc: Malvasia de Llibres
- SD Toys
Mostra de peces i personatges de sèries de gènere fantàstic de SD Toys, la distribuïdora 
especialitzada en còmics i joguines. Lloc: Sortida de l'Auditori. 
- Power Píxels 2014
Una selecció d'obres de l'artista mexicà Miguel Chevalier, referència de l'art digital, incorpora un important toc artístic al recorregut. Lloc: Fundació Stämpfli. 

Sitges obre la porta a les sèries de gènere fantàstic
 


John Snow a la sèrie 'Joc de Trons' Foto: Billboard


En el context actual de gran ebullició pel que fa a les sèries per a la petita pantalla, el festival de Cinema de Sitges obre la nova secció ‘Serial Sitges’, que recollirà la presentació de sèries televisives de contingut fantàstic i thrillers, així com TV movies, web sèries i formats similars. La nova secció s’incorpora a la graella del Festival amb l’objectiu de recollir un sector creixent i emergent: el de les sèries de gènere fantàstic. Aquest és un gènere pel qual les cadenes televisives estan aposten fortament en l’actualitat.

Serial Sitges es projectarà a la Sala Tramuntana i l’agenda incorpora un atapeït calendari amb col·loquis, presentacions, classes magistrals i sessions professionals, que permeten oferir propostes complementàries a les graelles de les sales cinematogràfiques.

La programació de Serial Sitges (entrada lliure) és la següent:

- The Big Bang Theory
La nit per als més freakis del festival. Projecció del primer episodi de la 8a temporada de 'The Big Bang Theory', amb moltes sorpreses. Dia: Divendres, 3 d'octubre, 22.30h.
- Robot Chicken. Especial Star Wars
Episodi especial dedicat a Star Wars de la sèrie Robot Chicken. Una sèrie d’animació que utilitza la tècnica Stop-motion, creada per Seth Green i Mathew Senreich. La sèrie parodia una sèrie de situacions en les quals s’involucren sèries de televisió, actors de cinema, músics i videojocs. Dia: Dissabte, 4 d'octubre, 15h. 
- Rick and Morty
Rick and Morty, una sèrie d’animació nord-americana dirigida a un públic adult. La sèrie ens presenta a Rick, un científic alcohòlic i el seu nét Morty, en les seves aventures a dimensions alternes, que acostumen a causar problemes a la família de Morty, constantment atrapats en el caos. Dia: Dissabte, 4 d'octubre, 15:45h.
- Game of Thrones
Projecció de l’últim episodi de la 4a temporada de Joc de Trons, una sèrie d’èxit internacional basada en la saga de novel·les de fantasia escrites per l’autor nord-americà George R. R. Martin. Dia: Diumenge, 5 d'octubre, 20h.
- Utopía
Arrencada de la segona temporada de la mini sèrie britànica Utopía, creada i escrita per Dennis Kelly i que va suposar tota una sorpresa la temporada passada. Jessica Hyde roman capturada en mans de La Xarxa, que segueix observant-ho tot, mentre Becky, Ian, Grant i Wilson s'han dispersat. Però la conspiració entorn de l’experiment Jano no és una cosa de la qual puguin escapar fàcilment, i ells ho saben... Dia: Dilluns, 6 d'octubre, 20h.
- Gotham / True Detective / The Knick
Presentació del primer episodi de Gotham, una de les noves sèries més esperades de la temporada basada en els personatges creats per Bob Kane per DC Còmics. Una sèrie que s’endinsa dins dels misteris ocults de la ciutat de Gotham abans de l’aparició del Pingüí, Catwoman i Batman. Seguidament, es presentarà el primer episodi de The Knick, una sèrie creada pel gran realitzador i productor Steven Soderbergh i protagonitzada per Clive Owen i que s’endinsa pels passadissos de l’Hospital Knickerbocker de Nova York, on un prestigiós cirurgià no dubta en sobrepassar els límits de l’ètica i la moral en favor de la investigació científica. Gotham i The Knick seran emeses per Canal +. Dia: Dimarts, 7 d'octubre, 20h. 
- The Darkside
Projecció de 6 episodis de la minisèrie The Darkside, que reuneix una col·lecció de contes del més enllà procedents de diferents punts d'Austràlia. Una sèrie que compta també amb un llargmetratge que també es podrà veure a Sitges 2014. La projecció es farà en versió original amb subtítols en anglès. Dia: Dijous, 9 d'octubre, 21.30h.
- Fargo
Preestrena de la segona temporada de la sèrie Fargo, inspirada en el peculiar univers creat pels germans Coen vista a la pel·lícula Fargo (1996). Un hipnòtic thriller ple de suspens i humor negre, que s’ha consolidat com una de les millors sèries de l’any. Un èxit avalat amb tres premis Emmy a la millor minisèrie, millor direcció de minisèrie i millor càsting de minisèrie. Fargo també ha estat guardonada amb el Critics Choice Award a la millor minisèrie. La preestrena a Sitges es fa coincidint amb la seva estrena a Canal +.
 

Fargo, un dels grans èxits de la temporada, en exclusiva a Sitges


Sitges ZombieWalk 2014

El dissabte 4 d'octubre et podràs convertir en zombie amb la ZombieWalk. De 12 a 19 hores s'oferirà maquillatge gratuït (per ordre numèric) a la platja de Sant Sebastià. Les places estaran limitades a 350 persones i els tiquets es començaran a donar a les 12. 

El tret de sortida a la ZombieWalk serà a les 20h a l'Edifici Miramar. A les 21.30h hi haurà el fi de festa al carrer Primer de Maig. A les 22h tindrà lloc el concert de Motorzombis i New Ricky's. L'entrada valdrà 5 euros i l'aforament serà limitat. 



Les estrelles que passaran per la catifa vermella de Sitges

Sitges és terror, fantàstic i zombis en processó. Però també és glamur i estrelles de cinema, tal com ha de ser en un dels festivals de referència del sector. Aquest any, a més, la llista d’actors i directors que passaran per la “catifa vermella” de Sitges és llarga, variada i molt àmplia, amb força representants del cinema català i espanyol, però també molt de talent internacional. 

Entre els noms més destacats cal assenyalar figures com Roland Emmerich, Antonio Banderas, Franco Nero, Joe Dante, Álex de la Iglesia, Ariadna Gil, Manuela Vellés, Rodrigo Cortés, Pablo Helman, Bruce LaBruce, María Kosty, Dick Miller, Jim Mickle, Fabrice du Welz, Joo-Hwan Jang, Kevin MacDonald, Hugo Silva, Macarena Gómez, Juanfer Andrés i Esteban Roel, Peter Safran, Gary Dauberman, Helena Nogueira, i l’equip de REC 4 al complet, entre molts d’altres.