Moreno: «Els alumnes de valencià rendeixen més que els de castellà»

El president d'Escola Valenciana revela informació "amagada" pel govern del PP i explica les dificultats d'accés a l'ensenyament en català

, València | 07/09/2014 a les 23:59h
Arxivat a: País Valencià, Escola Valenciana, Ensenyament en valencià, Unitat de la llengua, Entrevista amb Vicent Moreno
Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/09/2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vicent Moreno lidera una de les entitats essencials de la societat civil valenciana.


Clar i ras: “ Ens agradaria no existir”. Vicent Moreno (Massanassa, Horta Sud, 1957) refereix amb aquesta frase quant necessària és la defensa de l'educació en valencià. Fundada fa trenta anys, Escola Valenciana és referent en la denúncia de les discriminacions lingüístiques a tot arreu del país. Brinda assistència jurídica, negocia amb el govern de torn, organitza festivals i trobades escolars, i obté nombrosos guardons i reconeixements. Pròxim objectiu: l'autosuficiència econòmica per a no dependre de les subvencions concedides pel poder polític. Per a visites:   escolavalenciana.com


- Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa. Com va?

La LOMQE devalua els pocs avanços que hem aconseguit amb el Programa Plurilingüe del 2012, que apostava per un ensenyament en valencià, castellà i anglés. L'única assignatura obligatòriament impartida en valencià, Coneixement del Medi, queda dividida en dos, Naturals i Socials, i es permet que una d'elles s'impartisca en castellà. El govern de Fabra ha liquidat el programa d'immersió lingüística sense garantir el bilingüisme. De fet, la LOMQE elimina tot el currículum vinculat al País Valencià, la nostra història i cultura.


-I què es pot fer?

A Escola Valenciana pensem que el bilingüisme real solament s'aconseguirà incrementant el temps d'exposició de l'alumnat al valencià, introduint-lo com a primera llengua en Infantil. Tot seguit s'hauria d'incorporar l'anglés i, per últim, el castellà, però no abans de segon o tercer de Primària. Els alumnes que opten per línia en castellà no arriben a dominar la llengua local i molt rarament són bilingües. Per contra, els que opten per línia en valencià dominen les dues llengües cooficials i mostren major aptitud per a un tercer idioma.


-Major rendiment d'uns alumnes que d'altres en funció de la llengua en què estudien?

La Generalitat oculta informes on s'acredita que els estudiants de línia en valencià són els únics que alcancen el plurilingüisme ple i obtenen, de mitjana, millors notes en altres llengües i en la resta de matèries. Aconsegueixen major rendiment. En concret, un estudi de la Unitat d'Educació Multilingüe de la Universitat Jaume I de Castelló, dirigit per la investigadora Laura Portolés, constata que els alumnes de línia valenciana tenen millor predisposició per a les llengües i major obertura mental per a la resta de matèries.


-Escola Valenciana sosté que s'estan suprimint unitats en valencià alhora que la Generalitat assegura que en els darrers deu anys s'han creat més unitats d'ensenyament en valencià que en castellà. A qui creure?

És un parany. Les gràfiques de la Conselleria només inclouen els col·legis públics. Si incloem els concertats, sufragats també amb els diners de tots, els percentatges es capgiren i afloren les discriminacions. Un poble de tres-cents habitants té el mateix dret a una carretera d'accés que a un col·legi públic, encara que tinga només cinc alumnes. L'educació no ha de ser necessàriament sostenible: no és un negoci sinó un servei.


-I com es fa això?

El nostre objectiu és que no hi haja un sol alumne sense accés a l'educació en valencià. Actualment, només un de cada tres alumnes el té garantit. Exigim que cap poble, per menut que siga, es quede sense línia educativa en la llengua local. Un centre concertat que només ofereix línia en castellà mai no pot ser substitutiu d'una oferta pública i plurilingüe. I el govern del PP, si ha de triar entre públic i concertat, tria concertat. Em consta que a Catalunya l'ensenyament concertat és també potent, però allà sí hi ha una aposta pel català. Si al País Valencià les coses foren igual que a Catalunya, Escola Valenciana no faria aquest discurs.


-Quants col·legis concertats del País Valencià tenen línia en valencià?

Són casos comptats. Almenys el 93% de l'oferta educativa en valencià es concentra en l'escola pública. La immensa majoria de centres concertats d'Infantil, Primària i Secundària eduquen en castellà, a excepció d'algunes cooperatives. I si parlem de centres privats, no hi ha cap a tot el País Valencià que eduque en la llengua autòctona.


-I què passa a la universitat?

Oficialment les línies en valencià existeixen, però els professors fan el que volen invocant la llibertat de càtedra. Hi ha docents que trien grups de valencià perquè tenen major rendiment o millor horari, i imparteixen les classes en castellà.


-Com pot ser això? No s'està vulnerant el dret de l'alumne?

En el dia a dia les universitats ho permeten. Si ho desitja, un alumne pot presentar una reclamació contra un professor. És el que recomana la direcció de cada facultat quan hi ha una queixa. La majoria d'alumnes, però, renuncien a fer-ho.


- Ha avortat el PP la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià aprovada el 1983?

Seria una mica fort dir això. Es pot dir que ha minvat interessadament les seues capacitats. Al País Valencià cal abordar un nou marc educatiu. Necessitem una llei de normalització lingüística que apuntale la importància de la llengua local. I les autoritats han de donar exemple, començant pel president de la Generalitat, que no solta paraula en valencià. No tenim televisió en valencià, ni premsa, ni cartes als restaurants... És una llengua menyspreada. El 90% dels càrrecs i militants del PP són valencianoparlants però la releguen a l'ús domèstic. No la volen oficialitzar. No resulta estrany que hi haja alumnes que, amb tota seriositat, li pregunten al professor: "per què m'ensenya valencià? quina utilitat té?"


-Són molt habituals aquestes situacions?

Probablement a La Ribera no passarà mai, però sí són comentaris habituals als instituts de les zones fortament castellanitzades, coma ara les àrees metropolitanes de València i Alacant.


-Al País Valencià hi ha comarques on mai no s'ha parlat el valencià. Com s'ha de tractar aquests territoris?

La línia divisòria establerta per la Llei d'Ús i Ensenyament els manté discriminats. Igual que un valencianoparlant ha de tenir opció a aprendre el castellà, un castellanoparlant ha de tenir accés a l'aprenentatge del valencià si eixe és el seu desitj. Els ho han venut malament fent-los creure que el valencià no resulta necessari. El desconeixement de la llengua cooficial els pot generar desigualtats insalvables.


-Quantes famílies volen escolaritzar els fills en valencià i no ho aconsegueixen per dificultats d'accés?

És una dada difícil d'obtindre. Hi ha molts pares i mares que marquen com a primera opció el valencià, però no protesten si se'ls assigna unitat en castellà. En matèria lingüística hi ha molt de conformisme i poques ganes de lluitar. Nosaltres diguem que si hi hagués accés a tots els racons del País Valencià, hi hauria 130.000 alumnes més estudiant en valencià.


-Canviaran les coses si l'esquerra assolix el poder l'any que ve?

Esperem que sí. Escola Valenciana continuarà traslladant-li al partit del govern el seu model educatiu. Com hem fet sempre.


-Què li sembla l'ofensiva anticatalanista del govern d'Alberto Fabra i la reiterada negació de la unitat de la llengua?

És l'únic argument que els queda per a continuar marejant el personal i romandre al poder. A nosaltres ens importa ben poc: eduquem en valencià, que és el nostre català, amb les seues variacions dialectals. A algunes comarques de Castelló es pot parlar obertament de català. A València ciutat, per contra, no pots dir que ensenyes el català: ensenyes el valencià, que és la mateixa llengua. Cada mestre sap com ho ha de fer. Per a nosaltres és un debat superat.


- Quin efecte li causa a un alumne valencianoparlant saber que el president Cánovas del Castillo va prohibir l'ús del català, i per tant del valencià, en conversa telefònica? O que els mestres que impartien classe en llengua no castellana durant el franquisme eren reprimits?

Malauradament, la LOMQE ja no deixa abordar aquestes matèries. Són dades difícilment comprensibles per a un alumne del segle XXI. Però no cal furgar en èpoques passades i amb manca de llibertat. Els alumnes tampoc no entenen que avui no se'ls deixe veure TV3. Amb la seua llei educativa, el PP busca l'escola de quan jo era menut: una escola gris, de mala qualitat i on no pots parlar la llengua de casa. O tens diners i et pagues un centre privat, o te'n vas al gueto.


- I de Catalunya, què em diu?

El que diguen els catalans.


-Partidari del dret a decidir?

Sempre. I si l'aposta és la independència, a respectar-ho. Els valencians no estem en eixa fase.


-Països Catalans?

Els Països Catalans són un bon invent cultural, però nosaltres tenim la nostra identitat i autonomia com a poble. Ah, una cosa important: si els catalans opten per la independència, que alliberen l'autopista.
 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Clar que sí.
Anònim, 08/09/2014 a les 00:19
+49
-5
Aquest home té més raó que un sant. Del cap a la cua.
Señor Moreno!
Fray Luis de León, 08/09/2014 a les 07:37
+14
-51
De Cervantes a Garcilaso, de Baroja a Delibes. Tiene usted razón, señor Moreno, todos unos ineptos de segunda fila. Dios, qué pandilla de empanados!
@ Fray Luis de León
Basset, 08/09/2014 a les 08:14
+37
-6
"Decíamos ayer..." No el sona la frase? Tararot!
Tenim una eina poderosa i quasi no la fem servir.
Tònim, 08/09/2014 a les 08:22
+37
-6
Això del major rendiment de l'escola en valencià s'ha de donar a conèixer molt més a la població.
És una dada lògica. També passa a Catalunya i també hi ha estudis similars a la Catalunya Nord.
Les raons son dues. Una és directament per la facilitat que dóna el dominar dues llengües. L'altre és perquè els pares amb més cultura, les famílies més inquietes, que és d'on surten nens amb més capacitat, porten els nens a l'escola en valencià. I els pares més garrulos els porten en castellà.

S'ha de dir que els empresaris que ho coneixen miren el curriculum per saber si el candidat a un lloc de treball ve de escola en valencià o en castellà.

També s'ha d'informar obsessivament a la població i a tots els empresaris.

S'han d'usar sense complexes aquestes dades.
La Campana de Gràcia
Butifarra blanca, 08/09/2014 a les 10:05
+11
-35
Todo el mundo sabe que Catalunya es la Tierra Prometida y los catalanes el pueblo elegido. ¡Postraos ante tanta magnanimidad! ¡Rendíos ante tanto saber! Las señales del cielo (como la de ayer) no hacen más que confirmarlo.

P.D: Así es Fray Luis. ¿Qué ha dado la cultura hispana al mundo? Un Cervantes, un Velázquez, un Lope de Vega,un Goya, un Lorca, un Marcial si nos remontamos más... Y un largo etcétera. ¿Quiénes son esos? Todos incultos, todos bárbaros celtíberos.
Español
Masias, 08/09/2014 a les 10:39
+10
-41
.Hace 35 años que el español ( el idioma nacional ) fue prohibido en educación publica en media España ( Cataluña, valencia, Baleares, Galicia, Euskadi ), que se piden requisitos lingüísticos para opositar y trabajar en media España y se divide a los ciudadanos en base categorías de 1 y 2 según sepas o no esa lengua minoritaria. Se han subvencionado todos los medios públicos de comunicación de masas (tv, radio, libros, teatro, cine etc) se han aprobado asignaturas identitarias , se ha falseado la historia nacional y se fomentan sentimientos de odio hacia España. Llevan 35 años condicionando a niños desde los 5 años en sus comunidades autónomas con el mensaje de " somos diferentes" y nadie ha hecho nada, ni el pp ni el psoe ¿a que viene ahora tanta sorpresa........?

les mentides lingüístiques
Anònim, 08/09/2014 a les 10:46
+29
-4
El problema per aprendre noves llengües són els pares, no pas els fills. La dropada dels progenitors s'excusa en els fills que no tenen realment cap problema. Ningú no pot prohibir la parla familiar i a casa és el millor lloc per portar-la a cap. Conèixer idiomes és ampliar horitzons.
Castilla
Moreno Arderiu, 08/09/2014 a les 11:48
+27
-6
¿Por que se confunde el antiguo reino de Castilla con España? La España actual nada tiene que ver con la grande y libre y los anhelos de tertulia de cafe madrileño,el estado moderno es una representación de la diversidad de lenguas caracteres y nacionalidades (para algunos naciones,muy respetable) que la componen,pero algunos siguen anquilosados en el ideario de conquista del reino de Castilla,entonces no se extrañen señores de la meseta si en otras tierras pretenden desvincularse de esa unidad de estado que no tolera la diferencia.
idioma lleonés
Anònim, 08/09/2014 a les 13:27
+13
-2
El problema és Castella, que la volen expandir. L'any 2000, era estiu i estava fent el Camí de Sant Jaume, i passant per Lleón (León), al matí, continuant la marxa, em vaig trobar amb llençols penjats pels passejos i parcs que deien: Lleón sólo! Lleón no volia anar amb Castella. Així, doncs, res de Castilla y León.
Castella
Anònim, 08/09/2014 a les 13:51
+17
-3
"Castilla miserable
ayer dominadora
envuelta en tus andrajos
desprecias cuanto ignoras"
PRIETAS LAS FILAS RECTAS MARCIALES.
Anò, 08/09/2014 a les 16:08
+11
-1
Butifarra blanca, però que analfabet eres, per Deu. Quant Marcial escrivia en castellà?. Quant estava borratxo ?. Quant practicava l´onanisme?.
Xapó!
Des de València, 08/09/2014 a les 16:09
+16
-1
Vicent i tota Escola Valenciana fan un treball majestuós en favor d'una educació en valencià i de qualitat. He estat a punt de plorar d'emoció quan he vist que un mitjà com Nació Digital, suposadament absort amb l'independentisme, li dedica un espai tan ample a aquest assumpte. Em sent com si l'entrevistat fora el meu fill. Gràcies!
Para el Sr.Ano
Recias marciales dice la canción..., 08/09/2014 a les 17:50
+0
-12
Marcial nació en Bílbilis (Hispania). Por lo tanto era Hispano. Nadie ha escrito que escribiera en castellano. Tampoco Goya pintaba en castellano...
estais enfermos.
Anònim, 08/09/2014 a les 19:05
+1
-14
es que ese idioma hace milagros.
el que no lo quiera ver ,,,,,
Anònim, 08/09/2014 a les 19:06
+0
-15
bueno , por fin aceptan que el idioma de valencia no es el catalan , sino el valenciano , ya nos vamos entendiendo.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 11:27 Manresa comença a retirar les plaques franquistes del Ministerio de la Vivienda. Després d'haver-ho notificat a tots els propietaris dels habitatges on encara hi queden plaques, operaris de la brigada municipal ha iniciat els treballs per treure definitivament aquests elements del paisatge urbà.
 11:37 Albano Dante Fachin: "El partit socialista és la crossa imprescindible de la repressió del PP. Cal dir-ho clar. El PSC ha de donar explicacions: senyor Iceta, comparteix aquest total replegament amb el govern de Rajoy?"
 

Albano Dante Fachin, ensenyant una foto de Sánchez i Rajoy. Foto: Sara González.

 11:25 La mesa del Parlament no ha pres cap decisió sobre el proper ple, informa Sara González. Es manté que la junta de portaveus es reunirà, previsiblement, dilluns de la setmana que ve.
 11:10 Albiol demana a Trapero que deixi de ser major dels Mossos. El líder del PP de Catalunya considera que l'empresonament de Sánchez i Cuixart "és una mesura d'exemple per al conjunt de la societat".
 11:07 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil irromp al 112 buscant gravacions de l'1-O. Una desena d'agents de paisà s'han personat a l'edifici central que gestiona les trucades d'emergències des de Reus.
 11:03 La Diputació de Girona suspèn el Ple d'avui en protesta pels empresonaments de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 10:56 VÍDEO El major Trapero, ovacionat avui en arribar al complex Egara dels Mossos.
 10:52 El líder del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, demana a Trapero que deixi el càrrec de major dels Mossos.
 10:36 El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián crida a la vaga general per l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Afirma que l'entrada dels líders sobiranistes a la presó suposa "definitivament la fi de l'estat de dret a l'estat espanyol".
 10:28 La presidenta de l'Associació de la Premsa de Madrid, Victoria Prego, reclama mà dura contra l'independentisme: «El 155 és poca cosa».
 10:27 El Comitè de Defensa del Referèndum (CDR) manté la concentració davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona aquest dimarts, a les 19 h. L'objectiu és oferir una alternativa a la gent que no pot anar a Barcelona.
 10:26 VÍDEO INÈDIT Així va votar Jordi Cuixart l'1-O a Sabadell. El president d'Òmnium va dipositar el seu vot a l'Escola Industrial, juntament amb l'alcalde, Maties Serracant, i l'exalcalde, Juli Fernàndez.
 10:13 Pablo Iglesias acusa el PP i el govern espanyol de destruir la democràcia: "Corruptes del PP lliures; independentistes catalans presos".
 10:12 L'Íbex 35 torna a obrir en negatiu per la crisi política entre Catalunya i l'Estat. La prima de risc es manté en els 120 punts i amb una rendibilitat de l'1,5% en el bo a deu anys.
 10:07 La líder del Plaid gal·lès veu "vergonyós" i "horrible" l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Leanne Wood lamenta que hi hagi "presoners polítics a Europa".
 10:03 Josep Mayoral demana la dimissió de Mariano Rajoy per les detencions de Sànchez i Cuixart.  L'alcalde de Granollers (PSC) diu que "acusar de sedició als líders de les mobilitzacions més massives i pacífiques que s’han vist mai a Catalunya és un absolut despropòsit".
 09:46 El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va ordenar lliurar la medalla al mèrit policial a la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, uns dies abans que es fes càrrec de la investigació per sedició del  president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.
 09:41 L'Ajuntament de Barcelona suspèn la Comissió de Drets Socials que havia de començar a les 09.30 h en resposta a l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El consistori celebrarà una Junta de Portaveus per decidir sobre les altres tres comissions previstes entre aquest dimarts i dimecres.
 09:36 Enric Millo adverteix a Carles Puigdemont que, si desaprofita la darrera oportunitat per comunicar que no ha declarat la independència, "efectivament el govern d'Espanya no tindrà cap altre remei" que activar l'article 155 de la Constitució. Millo assegura que les mesures que s'adoptin a partir de llavors "tindran com a objectiu garantir la vigència de l'autogovern de Catalunya".
 09:29 Enric Millo considera que Carles Puigdemont no va contestar el requeriment de Mariano Rajoy. Segons Millo, "si el contesta, canvia tot", i és que si diu que no ha declarat la independència "queda oberta la porta al diàleg".
 09:25 Enric Millo afirma que "no sap ningú" si Catalunya és independent. "No creu que tenim dret a saber si som una comunitat autonòma o una república independent?", es pregunta.
 09:25 Enric Millo afirma que està treballant "per tots els canals" perquè Carles Puigdemont comuniqui a Mariano Rajoy que el 10 d'octubre no es va proclamar la independència de Catalunya.
 09:20 Enric Millo responsabilitza Carles Puigdemont dels incidents del diumenge del referèndum per mobilitzar persones malgrat que la votació "no es podia portar a terme".
 09:20 Enric Millo reitera que l'actuació de la policia espanyola l'1-O va ser "proporcionada", i afirma que es van produir 30 incidències en els 2.300 col·legis electorals.
 09:14 Enric Millo afirma que ha demanat el llistat de ferits durant l'1-O però el Departament de Salut no li ha facilitat.
 09:08 Enric Millo insisteix que l'1 d'octubre "no hi va haver referèndum". Segons el delegat del govern espanyol a Catalunya, "no es donava cap dels requisits necessaris per anomenar referèndum el que va passar el dia 1".
 09:01 Enric Millo considera que l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart "ni ajuda ni deixa d'ajudar" per afavorir el clima de diàleg, i demana "separar" l'acció judicial de la política.
 09:01 Enric Millo considera que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van mobilitzar persones "amb l'objectiu que la policia judicial faci la seva feina", i aquest fet està tipificat com a delicte de sedició, remarca.
 08:58 Enric Millo assegura que "els tempos polítics i judicials no van acompassats", i afegeix: "Si algú es pensa que els jutges actuen per ordres polítiques s'equivoca molt".
 08:52 Enric Millo afirma que "no es pot qualificar d'actuació pacífica i cívica" el fet que el 20 de setembre davant el Departament d'Economia quedessin tres cotxes de la Guàrdia Civil "absolutament destrossats".
 08:50 El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, afirma que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart no són presos polítics, i que estan en presó provisional "no per les seves idees, sinó pels seus actes", afirma en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio.
 08:36 L'ANC convoca concentracions a l'exterior:
- A les 17 hores, a Berlin davant de la comissió europea
- A Budapest a les 18:30 davant de l'ambaixada espanyola
- A Londres a les 19.00 davant de l'ambaixada de l'Estat espanyol
- A Brussel·les a les 12:30 a la plaça de Luxemburg
 08:42 Pastas Gallo trasllada la seu social de Granollers (Vallès Oriental) a El Carpio (Còrdova), on té la fàbrica més gran.
 08:33 El vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, assegura que s'ha de tenir en compte la possibilitat que les entitats independentistes siguin "il·legalitzades"
 08:33 El president en funció d''Omnium Cultural, Marcel Mauri, demana al Govern que apliqui el "mandat democràtic" de l'1-O
 08:21 El Govern es reunirà a partir de les 9 del matí per decidir què farà arran de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
 08:17 El conseller de la Presidència, Jordi Turull, assegura que l'Estat espanyol ha "dinamitat" el diàleg i que a partir d'ara prendran decisions 
 08:26 
 08:16 Jordi Turull assegura que no hi ha relacions "oficials" amb l'Estat espanyol
 08:05 L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han convocat per avui una sèrie de mobilitzacions per exigir la llibertat dels seus presidents, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament. A banda de les cassolades que ja s'han escoltat aquesta nit, per aquest dimarts a les dotze del migdia hi ha convocada una aturada davant dels llocs de feina.
A més, a les vuit del vespre, les entitats han convocat una concentració amb espelmes a Passeig de Gràcia amb Diagonal, a Barcelona, per reclamar la llibertat dels presos polític. D'aquesta manera, han cancel·lat les concentracions davant de les delegacions del govern espanyol.
 07:37 La líder de Ciutadans a Lleida justifica la presó per Cuixart i Sánchez perquè no és política, informa Àlvar Llobet. Ángeles Ribes assegura que a Espanya hi ha separació de poders i acusa l'independentisme de voler fer un relat èpic.
 07:36 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix la detenció dels «Jordis». Els incendis a Galícia i Portugal comparteixen portades amb l'empresonament de Cuixart i Sànchez, als diaris de paper catalans i espanyols.
 07:29 CRÒNICA L'empresonament de Sànchez i Cuixart retorna el procés al carrer i accelera la declaració d'independència; per Oriol March. El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores. Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela.
 07:12 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 17 d'octubre: no faltar al carrer, no fallar als presos. "A Espanya l'estat de dret es defensa escanyant l'estat de dret. L'empresonament de Sànchez i Cuixart per sedició implicarà més mobilitzacions, més pressió a Puigdemont i més legitimitat internacional", assenyala el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes les espelmes, Cospedal, Junqueras, Iglesias, l'acció exterior i els Jocs del 92
 07:11 La reacció del periodista Jordi Évole a la detenció de Cuixart i Sànchez: “D'error en error fins al desastre final”.
 01:36 Més de 4.000 persones surten al carrer a Girona contra els empresonaments. La batllessa Marta Madrenas ha anunciat la presentació d'una denúncia contra l'Estat espanyol.
 01:12 Julian Assange, sobre els empresonaments: «Espanya acaba de fer els primers presos polítics per l'1-O». L'activista condemna la decisió de la justícia espanyola amb els dirigents sobiranistes.
 01:00 CANVI Les entitats convoquen una concentració amb espelmes dimarts a les vuit del vespre i anul·len les mobilitzacions davant la delegació del govern espanyol a Catalunya. 
 00:57 VÍDEO Òmnium demana «ajuda» al món davant dels empresonaments de Sànchez i Cuixart.
 00:31 La irònica reacció del Festival de Cinema de Sitges: "Pensàvem que el festival s'acabava ahir"
Entrades anteriors »
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Oriol March | 15 comentaris
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela
Oriol March
01/01/1970
La coordinadora general del PDECat insisteix que la seva formació està "compromesa fins al final" amb el resultat del referèndum de l'1-O | La dirigent nacionalista nega haver posat sobre la taula la celebració de noves eleccions
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero | ACN
Isaac Meler | 1 comentari
01/01/1970
El major dels Mossos s'enfronta a una investigació per sedició a l'Audiència Nacional espanyola | Es va convertir en el màxim dirigent de la policia catalana l'abril passat i es va consagrar amb la gestió dels atemptats
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez | Adrià Costa
Roger Tugas | 3 comentaris
01/01/1970
Els líders de l'ANC i Òmnium han sabut mantenir la capacitat mobilitzadora d'aquestes entitats mentre s'acomodaven també a una tasca d'acompanyament i fiscalització del Govern
Joan Vintró | Adrià Costa
Pep Martí | 8 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional i membre del Col·lectiu Praga creu que "la dissolució del Parlament pel govern espanyol seria inconstitucional" | Es mostra convençut que "si es pretén desactivar el sentiment independentista amb una boirosa reforma constitucional, l'Estat s'equivocarà"
Rafael Vallbona, autor de «La casa de la frontera» | ACN
Esteve Plantada
01/01/1970
L'escriptor publica "La casa de la frontera", darrera novel·la guanyadora del Premi BBVA Sant Joan | "L'organització d'aquest país s'ha fet a partir d'un pacte entre la burgesia emprenedora i la classe obrera organitzada", explica l'autor en aquesta entrevista amb NacióDigital